Αγόρασα κι εγώ σήμερα τη λίστα Λαγκαρντ...

Facebook Twitter
25

Ήταν μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, και μπράβο στον Κώστα Βαξεβάνη. (Δεν συμφωνώ καθόλου με την κατακλείδα του -κατά τα άλλα- πολύ εύστοχου κειμένου του Public Enemy - απ' τη στιγμή που αυτοί που είχαν τη λίστα έκαναν παλινωδίες μ' αυτήν, πάλι καλά που βρέθηκε ένας δημοσιογράφος και την έφερε στο φως.

Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι το πρόσωπο της ημέρας και δικαίως. Μένει τώρα να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι να αξιοποιήσουν τη λίστα για να δουν αν τυχόν υπάρχει κάποια παρανομία σε κάποιες απ' τις καταθέσεις.)

 

Πήγαμε για μεσημεριανό φαγητό σ' ένα ωραίο, μικρό εστιατόριο όταν είπα στον Λ. για το θέμα με το Hot Doc - και παρ' όλο που ασχολείται πολύ με την πολιτική και τα μίντια δεν ήξερε για το σημερινό έκτακτο τεύχος. Είχαν μόλις έρθει τα φαγητά μας όταν προσφέρθηκα να πάω να το πάρω: πίστευα ότι δεν θα το έβρισκα κι όμως το περίπτερο είχε μπόλικα τεύχη.

 

Ήταν ένα περίεργο μεσημεριανό φαγητό. Άρχισα να απαγγέλω για όλη την παρέα την λίστα από την αρχή, αναγκαστικά. Δεν ήταν και ότι πιο εύκολο, με τα ονόμαστα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες και τα επαγγέλματα στα γαλλικά, όμως η αρχική περιέργεια, υποχώρησε. Το ένα άγνωστο όνομα ακολουθούσε το άλλο άγνωστο όνομα. Και ήθελα να φάω. 

 

Πάσαρα τη λίστα στην Τ. και άρχισε αυτή να απαγγέλει - και ξεκίνησα να τρώω τα γεμιστά. Μετά από ώρα (και ένα σωρό άγνωστά μας ονόματα) οι περισσότεροι καταλήξαμε πως δεν ήταν και τόσο καυτή όσο φανταζόμασταν. Υπήρχε ο publisher Ioannis Tragkas - όμως είναι ο γνωστός μας Γιώργος Τράγκας ή κάποιος άλλος;

 

Στο άκουσμα κάθε επιχειρηματία που γνωρίζαμε σκεφτόμασταν ξανά και ξανά: είναι λογικό οι πλούσιοι να έχουν εκεί καταθέσεις και ίσως είναι άδικο να στιγματίζονται. Αλλά κάτι πανάγνωστες housewives, κάτι φοιτητές; Η καλύτερη ιδιότητα που είδα στη 'λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας' ήταν πάντως μία Retired / Housewive.

 

Τη λίστα πήρε σε λίγο ο Γ.Μ. για να διαβάσει όσο μπορούσε για να προλάβει η Τ. να βάλει καμιά μπουκιά στο στόμα της. Ακούγαμε τα ονόματα μηχανικά και είχαμε σχεδόν βαρεθεί. "Πόσους διαβάσαμε;" ρώτησα. "250 μέχρι στιγμής". Απ' τους δύο χιλιάδες τόσους!

 

Μόνο όταν ακούγαμε, σπάνια, ένα γνωστό επώνυμο ξυπνούσαμε.

 

"Παπανδρέου", έλεγε ο Γ.Μ. κι εμείς τιναζόμασταν. "Το μικρό του;" "Λεωνίδας"

 

"Μπενβενίστε" έλεγε αυτός "Η Ελίζα;!" πεταγόμουν εγώ, "Όχι, μια Εριέττα". 

 

"Σαπουντζάκη!" πάλι. "Ζωζώ; Ζωή; (το βαφτιστικό της)" "Όχι - Ευανθία".

 

Και η Μ. δοκίμασε να απαγγείλει τη λίστα, αλλά χρειαζόταν γυαλιά πρεσβυωπείας κι έτσι ήρθε η σειρά του Λ. μέχρι που αποφασίσαμε να μη διαβάζουμε όλα τα ονόματα αλλά μόνο όσα ακούγονταν ενδιαφέροντα. Είχαμε τελειώσει το φαγητό μας όταν μετα χίλια ζόρια και πηδώντας όλες τις εταιρίας καταφέραμε να τελειώσουμε με τη λίστα. 

 

Δεν έπρεπε να τη διαβάσουμε εμείς αυτή τη λίστα. Δεν είχε νόημα. Το θέμα όμως ήταν να μην φτάναμε εκεί: να μη χρειάζονται οι πολιτικοί και οι εισαγγελείς τον μπαμπούλα των δημοσιογράφων. Να μη χρειάζεται τον μπαμπούλα των εξοργισμένων αναγνωστών για να κάνουν αυτά που πρέπει - να μη χάνουν λίστες που εύκολα βρίσκει ένας δημοσιογράφος (εφ' όσον είναι όντως η αυθεντική). Και να τις ελέγχουν - για να μην καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Χάρισα το αντίτυπό μου στον Λ. Μετά, απ' ό,τι είδα κι αυτός το άφησε στο εστιατόριο φεύγοντας...

Αρκετό σουρεαλισμό είχαμε φάει για ένα μεσημέρι.

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Ο,τι πιο ΕΥΣΤΟΧΟ διάβασα σήμερα σε σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός.<< Δεν έπρεπε να τη διαβάσουμε εμείς αυτή τη λίστα. Δεν είχε νόημα. Το θέμα όμως ήταν να μην φτάναμε εκεί: να μη χρειάζονται οι πολιτικοί και οι εισαγγελείς τον μπαμπούλα των δημοσιογράφων(..) Και να τις ελέγχουν - για να μην καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά>>
Άρη ,καλά όλα αυτά με την λίστα αλλά εμένα άλλο με καίει...υπάρχει video με την εκπομπή του Καμπούρη που έχεις στη φώτο?Δώσε ένα link άμεσα,δεν μπορώ άλλο...πέφτω στα πατώματα από το γέλιο....που θα δω το video?θέλω να ακούσω και τη συζήτηση....
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63726590«ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1995Η περιπέτεια του 11χρονου Κ. ΔαλάκαΣημαντικό ρόλο έπαιξε ένα κερδοφόρο δελτίο του ΛΟΤΤΟ που είχε παίξει η γιαγιά του μικρού.ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1995Ο Χαΐτογλου και το τυχερό ΛΟΤΤΟΟ αδελφός του ήταν πρόεδρος στο μπάσκετ του Ηρακλή και ήταν ο υπερτυχερός τότε της κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ με 160 εκατομμύρια δραχμές».
Ε και! Ενταξει μου παρέθεσες αναφορές από τον μικρό Καΐλα και τον Χαΐτογλου, που όποιος ζει στη Θεσ/νίκη ξέρει ότι την οικονομική επιφάνεια του κ. Μακ. Χαλβά. Μπορώ να σου αναφέρω άλλες 100.. Απ ότι ξέρω δεν αναφέρθηκαν ποσά παράλληλα με τα ονόματα. Εκτός αν αρχίσει το κράτος τις απαγωγές, μπας και πάρει κανά ψιλό. Το θέμα της συζήτησης είναι στο αν θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία τελικά και να μάθουμε πόσα εισπράχθηκαν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εμείς παίζουμε αντ' αυτού το παιχνιδι που ναι που ναι η λίστα...
«απ' τη στιγμή που αυτοί που είχαν τη λίστα έκαναν παλινωδίες μ' αυτήν, πάλι καλά που βρέθηκε ένας δημοσιογράφος και την έφερε στο φως»Ο δημοσιογράφος θα μπορούσε απλώς να την παραδώσει στον εισαγγελέα.Εναλλακτικά θα μπορούσε να κάνει τη δική του δημοσιογρααφική έρευνα και να βρει ποιοι απ' τους δύο χιλιάδες εξαγωγείς κεφαλαίων είναι φοροφυγάδες, απατεώνες, χρηματιζόμενοι κτλ. και να δημοσιεύσει αυτών και μόνο αυτών τα ονόματα.
Είχαμε την εντύπωση πως δεν την έχει τη λίστα το ΣΔΟΕ δηλαδή; Αφού υπάρχει η λίστα απλώς έλεγαν ότι δεν ήξεραν αν είναι νόμιμο να την χρησιμοποιήσουν. Τώρα λοιπόν -και με την πίεση του κόσμου- ας την αξιοποιήσουν επιτέλους.
Θ' «αξιοποιηθεί» απ' τους γνωστούς του κάθε καταθέτη, που θα πηγαίνουν να του ζητάνε δανεικά, αφού «το ξέρουν πως έχει».Θ' «αξιοποιηθεί» απ' τους κακοποιούς που θ' απαγάγουν μέλη της οικογένειας του καταθέτη, αφού «το ξέρουν πως έχει».
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=19365«Η αξία της ενημέρωσηςτου Ανδρέα ΠετρουλάκηΜία λίστα τύπου Λαγκάρντ είναι χρήσιμη σε τρείς ομάδες ανθρώπων.1) Πρώτα στα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας για την σύλληψη του μαύρου χρήματος.2) Η δεύτερη κατηγορία ενδιαφερομένων είναι ο κόσμος της κλειδαρότρυπας. Το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που τρέφεται από τις ζωές των άλλων με τα συνοδά συναισθήματα του φθόνου,3) Η τρίτη κατηγορία ενδιαφερομένων είναι οι υποψήφιοι απαγωγείς. Πώς εντοπίζεις μία οικογένεια με ρευστότητα, σε μια εποχή που κανείς νικητής του λαχείου ή του προπό δεν εμφανίζεται δημοσίως, που κανείς δεν δημοσιοποιεί μια προσοδοφόρα συναλλαγή, που ακόμα και οι παλιοί πλούσιοι το πιθανότερο να μην έχουν μετρητά».
Μπορει μεν αλλες χωρες να χρησιμοποιησαν την λιστα, αλλα εμεις στην Ελλαδα δεν μπορουμε γιατι... δεν ειναι νομιμη! Τι αλλο θα ακουσουμε ακομα;;; "...πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποχρέωσαν 22.000 φορολογούμενους πολίτες τους – φοροφυγάδες να εξαναγκαστούν να πληρώσουν φόρους πάνω από 10 δις ευρώ για τα μαύρα χρήματα, τα οποία είχαν καταθέσει στην Τράπεζα HSBC της Ελβετίας... Οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποίησαν τις πληροφορίες από τη λίστα αυτή και κατάφεραν να εισπράξουν σημαντικά ποσά. Ενδεικτικά, οι Γάλλοι εισέπραξαν σε φόρους 1,1 δις ευρώ, οι Γερμανοί τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ, οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρώ και οι Ισπανοί, που βρίσκονται στην ίδια με μας δεινή οικονομική κατάσταση, 6 δις ευρώ." http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=225392
Όλα βαίνουν καλώς!Ένας Δημοσιογράφος (με Δ ε) συλλαμβάνεται και αγιοποιείται-ηρωποιείται, ο λαός μαθαίνει τα άσχετα ονόματα της λίστας και πάμε βουρ για το βραδινό ντέρμπι! Πιο ηλίθιο λαός πεθαίνεις...
ηρωποιείται από τη βλακεία των αρχών (που παίρνουν εντολές ξέρουμε από που). Και ηρωποιείται επειδή ΕΙΝΑΙ καλός ρεπόρτερ και υπάρχουν λίγοι στην τηλεόραση.
Εγώ δεν ξέρω, από πού παίρνουν εντολές και τι εννοείς με τον όρο "αρχές". Ξέρω ότι οι ξένοι θέλουν τα λεφτά τους πίσω και όλο το κράτος τελικά γράφτηκε στο κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Διψάει για δόξα και αίμα ο Βαξεβάνης. Είναι παράνομο να μεταφέρω τα χρήματά μου στην Ελβετία; Θα πρέπει να δώσω λογαριασμό στον κάθε Βαξεβάνη για το πως θα διαχειριστώ τις οικονομίες μου; Κι εγώ το σκεφτόμουν αλλά δεν το έκανα. Δεν τα έκλεψα. Δε χρωστάω ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Ας ξεκαβαλήσει λίγο το καλάμι του κι αυτός. Το Πούλιτζερ Θα αργήσει να το δει.
Ξέρεις όμως τι συμβαίνει, μιλώντας τα κανάλια διαρκώς για τη λίστα δημιουργούνται φήμες και φαντάζεται ο καθένας δράκους. Τα κανάλια έδωσαν τη "χροιά" των παράνομων χρημάτων για τη λίστα. Ο κοινός νους λέει πως δε σημαίνει απαραίτητα οτι είναι παράνομα. Το καλό της δημοσιοποίησής της λοιπόν είναι πως διαλύονται οι μύθοι. Τόσο καιρό κάποια συμφέροντα την ανέφεραν για να υποθέτουμε πως μέσα σε αυτή υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα (και να λέμε ονόματα), ή να λέμε το Βενιζέλος έσβησε ονόματα, ή πως εκβίαζαν όσους αναφέρονταν. Πολιτικά παιχνίδια δηλαδή. Ας έρθουν όλα στο φως λοιπόν για να φύγουν οι σκιές. Θα μου πεις, πόσες τέτοιες λίστες υπάρχουν ακόμα? Μάλλον πάρα πολλές. Και αυτό ίσως σημαίνει πως για πολιτικούς εντυπωσιασμούς της παραδώσαμε σημασία
Ώστε εκεί φτάσαμε λοιπόν, κύριε Δημοκίδη; Στην απαγγελία μιας λίστας ονομάτων καταθετών μεταξύ αχλαδιού και τύρου; Καταθετών που με την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους σε μια λίστα που μπορεί να είναι και μπορεί και να μην είναι καν αληθινή στιγματίζονται αυτομάτως ως φοροφυγάδες; Πραγματικά δεν ξέρω τι ακολουθεί; Λαϊκά δικαστήρια; Δημόσιοι απαγχονισμοί; Πίσσα και πούπουλα; Ή ο παλιός καλός εμφύλιος όπου με την παραμικρή αφορμή ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου;Το twitter βοά από ελεύθερους πολιορκημένους που στα Αγγλικά φωνάζουν freevaxevanis, freedom of the press και λοιπά άλλα επαναστατικά. Το λεκτικό στρίμωγμα που επιβάλλει το μέσο όμως αποκαλύπτει την αλήθεια « he published a tax evaders list» ωρύεται μια κοπελιά. A tax evaders list….Χωρίς αποδείξεις, χωρίς εμπειρογνώμονες, χωρίς μάρτυρες, δικηγόρους, χωρίς τίποτα.Ξέρω τι θα μου απαντήσετε: το γράφετε με πλάγια γράμματα άλλωστε στην πρώτη παράγραφο: «απ' τη στιγμή που αυτοί που είχαν τη λίστα έκαναν παλινωδίες μ' αυτήν, πάλι καλά που βρέθηκε ένας δημοσιογράφος και την έφερε στο φως»Πειράζει που εγώ αυτό το θεωρώ τη φτωχότερη δικαιολογία, πειράζει που δεν βρίσκω τίποτα στο πρώτο μέρος της φράσης που να δικαιολογεί το δεύτερο; Διότι με αυτή τη λογική, αν το πάμε έτσι που θα καταλήξουμε τελικά;Δύο κακά κάνουν ένα καλό; Δεν βλέπετε τους κίνδυνους που ελλοχεύουν σ’ αυτές τις πρακτικές;
Νομίζω πως το εντυπωσιακότερο που έμαθα σήμερα δεν είναι τα ονόματα στη λίστα, αλλά ότι ο Α.Δημοκίδης αφήνει τις οθόνες και τα πληκτρολόγια και πηγαίνει να φάει
Ας έστελνε ο Βαξεβάνης έναν ρεπόρτερ ως δήθεν ασθενή στον κάθε τέτοιο γιατρό, να μας έλεγε αν έλαβε απόδειξη κι αν του ζητήθηκε φακελάκι και να δημοσίευε αυτά και μόνον αυτά τα ονόματα.