Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο

Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο Facebook Twitter
81

Όταν σε πνίγει το διεθνές άδικο Facebook Twitter
Φωτό αρχείου.

 

Κάπου πνίξαμε κάτι μετανάστες πάλι. Εντάξει, δεν ήταν άνθρωποι. Ήταν ‘λαθρομετανάστες’, δηλαδή επικίνδυνοι, δηλαδή με ασθένειες, σύμφωνα με την τηλεόραση. Τι θέλουν κι έρχονται στη χώρα μας; Γιατί δεν κάθονται στις δικές τους; Περίπου διακόσιοι πνίγονται στο Αιγαίο κάθε χρόνο.

‘Θάνατος στο Αιγαίο’, τιτλοφορείται το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης της Proasyl, της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οργάνωσης για τους πρόσφυγες: Θάνατος στο Αιγαίο, όπως λέμε, ‘Θάνατος στη Βενετία’. Αλλά η περιγραφόμενη δράση δεν έχει καμία σεξπηρική ποιότητα. Είναι φτηνή, όπως οι ζωές τους. Φτηνές. Ώστε να μην κοστίσουν τίποτα στο κράτος, στους πολιτικούς, σε ψήφους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγουμε κόσμο. Στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω,  στη Λευκάδα έχουν βρει τραγικό θάνατο χιλιάδες άνθρωποι. Η επαναπροώθηση των βαρκών στα τουρκικά νερά συμβαίνει συνήθως ως εξής: Οι λιμενικοί σέρνουν τη βάρκα με σκοινί, αφαιρούν τη μηχανή και τα καύσιμα και, όταν φτάσουν στη ελληνοτουρκικά ύδατα, σφάζουν σκοινί και φουσκωτό. Οι άνθρωποι αφήνονται στη θάλασσα δίχως κουπιά, μηχανή, ή καύσιμα. Παρακρατούνται δε τα προσωπικά τους αντικείμενα - κινητά, λεφτά, χαρτιά. Χωρίς ταυτότητες και διαβατήρια είναι πλέον αδύνατον γι’ αυτούς να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που δικαιούνται.

 

Ενώ η Ευρώπη ζητά ειδικό καθεστώς προστασίας για τους Σύριους, το λιμενικό επιβάλλει χρόνια τώρα ένα δικό του ειδικό καθεστώς στο Φαρμακονήσι. Στην προ μηνών αναφορά της Proasyl, αφιερώνεται, λόγω ειδικής σκληρότητας, ειδικό κεφάλαιο στο κουτσονήσι που κατοικείται από πρόβατα και στρατιώτες που δεν είναι καθόλου πρόβατα. Αν οι πολιτικοί ειχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις καταγγελίες, αντί να να τις διαψεύδουν μόνο,  η πρόσφατη τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Εκεί οι πρόσφυγες κρατούνταν σε αποθήκη, χωρίς πρόσβαση στον εξωτερικό κόσμο. Μια έγκυος κλωτσήθηκε στην κοιλιά και κατέληξε σε τουρκικό νοσοκομείο. Κάποιοι αφέθηκαν δίχως τροφή στον ήλιο, δαρμένοι, δεμένοι. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. «Όταν φτάσαμε στο Φαρμακονήσι, μας έβαλαν μπρούμυτα στο πάτωμα για ώρες και μας χτυπούσαν σε πρόσωπο και βουβώνες. Είστε σκουπίδια, έλεγαν, Σύριοι σκουπίδια. Όποιον μιλούσε τον άρπαζαν από το λαιμό για να τον πνίξουν… Προσπάθησα να δω και να συγκρατήσω τα πρόσωπά τους αλλά τότε ένας ούρλιαξε, Μη με κοιτάς, και με χτύπησε με το γκλομπ του… Δυο από αυτούς μας έβαλαν ανάμεσά τους και μας κλωτσούσαν σα μπάλα ποδοσφαίρου… Κάποιοι παρέμειναν αναίσθητοι για ώρες… Μας έχωναν βίαια στις βάρκες, μας άφηναν στη θάλασσα δίχως τίποτα… Πήραμε τηλέφωνο τις τουρκικές αρχές και μας έσωσαν.»

Όσον αφορά το πρόσφατο συγκλονιστικό περιστατικό, οι μάρτυρες δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στην βάρκα του λιμενικού αλλά τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό και πυροβολούσαν στον αέρα. Έχασαν γυναίκες και παιδιά. Δυο μέρες μετά κρατήθηκαν στην αστυνομία - παράνομα, εφόσον είχαν χαρτιά - και άλλαξαν τις καταθέσεις: ξαφνικά παρουσίαζαν τους λιμενικούς ως σωτήρες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι σχετικές καταθέσεις είναι πλαστές. «Δεν υπάρχει λόγος κάποιος που βοηθιέται από της χώρα υποδοχής, να την καταγγείλει».

Μια εξευγενισμένη τεχνική επαναπροώθησης είναι ο κυματισμός: το λιμενικό σκάφος χορεύει σουίνγκ μπροστά από τη βάρκα των ακολύμβητων τσουλώντας τους σιγά σιγά προς τις τούρκικες ακτές. Μέχρι να φτάσουν βέβαια η βάρκα έχει γεμίσει νερά, ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δίχως κύματα και αέρα που θα τουμπάρει τη βάρκα, η οποία μπορεί έτσι κι αλλιώς να τουμπάρει από τον πανικό των ανθρώπων που τη βλέπουν να γεμίζει νερά. Μάλλον στον κυματισμό αναφέρεται ο πρωθυπουργός όταν καυχιέται για την χρησιμοποίηση ‘νόμιμων’ μεθόδων αποτροπής.

Ο Βαρβιτσιώτης έχει μιλήσει επανειλημμένα για Προστασία των Συνόρων, επί λέξει, «δεν πρέπει να αφήνεται ο ευρωπαϊκός νότος να τους αντιμετωπίζει μόνος του». Ας πνίξουν κανέναν και οι Γερμανοί, στο κάτω κάτω. Τους Γερμανούς όμως δεν τους παίρνει: Έχουν εξαντλήσει τον επιτρεπτό αριθμό δολοφονιών ανά κράτος ανά χιλιετηρίδα. Αλλά και την ανοχή στον αριθμό χολιγουντιανών ταινιών για το ολοκαύτωμα. Έτσι, μας έβαλαν να υπογράψουμε το Δουβλίνο 2. Ώστε να αναλάβουμε τις βρωμοδουλειές.

Δεν είμαστε οι μόνοι που πνίγουμε μετανάστες, αλίμονο. Είναι διεθνώς γνωστή και κατακριτέα η τραγωδία της Λαμπεντούσα, κατά την οποία οι Ιταλοί έπνιξαν κόσμο. Το έκαναν συστηματικά και πριν, αφού, για κάθε περιστατικό που μαθαίνεται, πολλά αποσιωπούνται. Χρειάζεται όμως προστασία των ανθρώπων, όχι προστασία των συνόρων. Και μάλλον, όταν η Ευρώπη ζητούσε ‘ειδικό καθεστώς για τους Σύριους’, δεν εννοούσε τον ειδικό πνιγμό. Ο υπουργός ναυτιλίας όμως πιστεύει ότι «η χώρα μας δε μπορεί να αντέξει άλλους ‘παράνομους μετανάστες’». Δεν αναφέρθηκε καν σε πρόσφυγες. Παρομοίως ο Σαμαράς, καυχιέται για τη ‘νομιμοποίηση τακτικών αποτροπής που απαγορεύονταν’ (!) και για την ευρεία χρήση της (ψεύτικης) λέξης ‘λαθρομετανάστευση’ την οποία επέβαλλε λέει στην Ευρώπη. Αγνοεί δε τη σημασία του ‘πρόσφυγα’, εφόσον με τις ‘μεθόδους αποτροπής’ δε δίνει το δικαίωμα έστω στους πρόσφυγες να αποδείξουν την ιδιότητά τους. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι λαθραία.

 

Τι είναι ‘πρόσφυγας’; Ο άνθρωπος που έρχεται από χώρα οπού κινδυνεύει η ζωή του. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οφείλουμε να τον προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Ο Έλληνας λιμενικός όμως είναι λίγο αγράμματος. Εκεί που έγραφε ‘προστατεύουμε’, διάβασε ‘πασπατεύουμε’, δηλαδή, πασπατεύουμε τον πρόσφυγα μέχρι να βρούμε τα λεφτά του, τα κινητά του, τ’ αρχίδια του και να του τα αφαιρέσουμε. Εκεί που έγραφε ‘Δίκαιο’, διάβασε ‘Άδικο’. Εφαρμόζει λοιπόν το ‘Διεθνές Άδικο’.

Ο Έλλην πολιτικός, αγνοεί τα αυτονόητα: οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο, ασφαλή διακίνηση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και να μπορούν να βρουν τις οικογένειές τους. Η καθημερινότητα στην Ελλάδα όμως είναι λίγο διαφορετική. Σαν τις ελληνικές φυλακές δεν έχει. Σαν την Αμυγδαλέζα ούτε στο Ιράν, λένε οι πρόσφυγες. Η ελληνική αστυνομία είναι η σκληρότερη. Αν κάθε λαός έχει τον μπάτσο που του αξίζει, έχουμε πιάσει πιάτο. Αν κάθε λαός έχει τον πολιτικό που του αξίζει, επίσης. Θα γελούσε και το παρδαλό πρόβατο του Φαρμακονησίου με τις δηλώσεις, αν δεν έκλαιγε τους αδικοπνιγμένους.

Ζούμε ένα καθεστώς συγκαλυμμένου ναζισμού, το οποίο δε θέλουμε να ξέρουμε - εφόσον δεν ξέρουμε μπορούμε να συνεχίσουμε ήσυχα να τρώμε τις μακαρονάδες μας, αδαείς σχετικά με το ότι άλλοι δε θα ξαναφάνε ποτέ την δική τους φασολάδα, την λίγο πιο καυτερή και νόστιμη από τη δικιά μας. Ότι κι αυτοί έχουν μάνες, παιδιά, φασολάδα. Και δεν θα την ξαναφάνε ποτέ. Δε θα κλάψουν ποτέ και, αρκετούς από αυτούς, δεν θα τους κλάψουν ποτέ, γιατί κανείς δεν θα μάθει ποτέ ότι πνίγηκαν στο Αιγαίο. Είτε οι συγγενείς τους σφάχτηκαν στον πόλεμο, είτε, αν ζουν, τους φαντάζονται ευτυχισμένους σε ένα καινούριο ευρωπαϊκό πολιτισμένο μέρος. Η Ελλάδα όμως δεν είναι ένα τέτοιο μέρος. Ο Έλληνας δεν απαιτεί ένα τέτοιο μέρος. Ψηφίζει έναν άλλο πολιτικό. Γεμίζει το φέισμπουκ με ποίηση. Το στόμα με φαί. Τ' αυτιά με ψεύτικες λέξεις όπως ‘λαθρομεταν...’ Γεμίζει ψέματα μήπως ξεχάσει ότι αυτοί που πνίξαμε ήταν άνθρωποι.

Στο μεταξύ, περιμένει. Ακόμα περιμένει την κυβέρνησή του να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες της έκθεσης της Proasyl που αναφέρονταν σε συστηματική παράνομη επαναπροώθηση σκαφών στην Τουρκία, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή προσφύγων - αντί να μετα-τρομοκρατεί τους μάρτυρες ώστε να αλλάξουν τις καταθέσεις των. Περιμένει έρευνα για το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. Και περιμένει.

ΥΓ. Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις υπάρχουν πολλές καταγγελίες από διεθνείς οργανώσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αρνείται. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για 11 περιπτώσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, από το 2009 μέχρι το 2012. 

81

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Έχω δει διαφροα σχολιατα περισσότερα με το στυλ "αφου δεν αντεχει άλλους μετανάστες η Ελλάδα γιατί να τους σώζουμε" ή ακομα χειροτερα "γιατι να τους αφησουμε αν ερθουν εδώ να μας φερουν τοισλαμ" και λοιπά εμετικά. Κάποιοι βγάζουν και σενάρια με εμπλοκές της τουρκικής MIT (πολλά κατασκοπευτικά μυθιστορήματα διαβαζετε ρε παιδιά, δεν είναι κακό αλλά να μην σας επηρεάζουν τόσο πολύ).Τα πράγματα ειναι πολύ απλά. Ειναι παλια ναυτική παράδοση να σώζεις οποιονδηποτε κινδυνεύει στη θάλασσα και να του φέρεσαι όπως θα ήθελες να σου φερθούν εσένα όταν κινδυνέψεις, χωρίς να κανεις καμία διάκριση. Ακόμα και σε πολέμους εφαρμοζόταν η παράδοση αυτή.Αυτοί οι άγραφοι νόμοι τώρα πια έχουν γίνει γραφτοί και έχουν ενσωματωθεί σε διεθνείς συνθήκες. Πρώτη από όλες τις συνθήκες ειναι η Διεθνης Συνθηκη για την Ασφαλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα η SOLAS. Ειναι η συνθήκη που υποχρεώνει τα πλοια που σας πανε διακοπές να έχουν βάρκες και σωσίβια. Αυτή η συνθηκε υποχρεώνει κάθε πλοίαρχο να βοηθά καθε άνθρωπο που κινδυνευει στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητά του και την ιδιότητα του.Περισσότερα για τις διεθνείς συνθήκες και τι προβλέπουν για αυτές τις περιτώσεις μπορέιτε να δειτε στη σχετική σελίδα Διεθνους ΝΑυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organisagtion, IMO) εδώ:http://www.imo.org/OurWork/Facilitation/IllegalMigrants/Pages/Default.aspx(Για τους βιαστηκούς που θα πουν για υποπτα παιχνιδια των MKO. O ΙΜΟ δεν ειναι ΜΚΟ ειναι ιργανισμος ων Ηνωμένων Εθνών)Αν θέλετε μπορείτε να δειτε την σωστή διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις εδώ:http://www.imo.org/OurWork/Facilitation/IllegalMigrants/Documents/Leaflet%20Rescue%20at%20sea.pdfΕκτός από το διεθνές τα ίδια προστάζει και το ελληνικό ναυτικό δίκαιοΟ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΔ 187/1973 ΦΕΚ 261 Α 1973 λέει στο άρθρο 120:"Ο πλοίαρχος παρέχει πάσαν δυνατήν βοήθειαν εις πλοία ή αεροσκάφη ή πρόσωπα κινδυνεύοντα εν θαλάσση, εφ' όσον δεν δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος δια το πλοίον ή τους επιβαίνοντας. "Και ο Πιθερχικός Κώδικας του Εμπορικού Ναυτικού (ΦΕΚ 83/Α/3-4-52) λέει στο άρθρο 43:Τιµωρείται δια φυλακίσεως µέχρι δύο ετών και χρηµατικής ποινής µέχρι δισχιλίων δραχµών ο πλοίαρχος, όστις : α) εν περιπτώσει κινδύνου εγκαταλείπει το πλοίον διαρκούντος του πλου, άνευ της γνώµης των αξιωµατικών και των επισηµοτέρων του πληρώµατος, β) εν περιπτώσει κινδύνου, ή κατά την στιγµήν, καθ’ ην εγκαταλείπει το πλοίον, παραµελεί την διάσωσιν του πληρώµατος, των επιβατών, των δυναµένων να διασωθώσιν εγγράφων του πλοίου, του µεταφεροµένου ταχυδροµείου και των πολυτιµωτέρων εκ των εµπορευµάτων του φορτίου, γ) ευρισκόµενος εν ανάγκην να εγκαταλείψη το πλοίον, δεν παραµένει επ’ αυτού ο τελευταίος, δ) δεν παρέχει βοήθειαν εις πρόσωπον κινδυνεύον εν θαλάσση, καίπερ δυνάµενος να πράξει τούτο άνευ κινδύνου του πλοίου, του πληρώµατος ή των επιβατών.Έχω μαι απορία όλα τα μεγάλα πλοία έχουν υποχρεώση να έχουν συσκευή AIS (Automatic Indetification System) για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. ΤΑ δεδομενα από τις συσκευές αυτές μπορεί καποιος μεσα από παράκτιο σταθμο να τα λάβει και έτσι υπάρχουν σελιδες πογ μπορει καποιος να τα δει όπως αυτή:http://www.marinetraffic.com Ακόμα και μικρότερα πλοια πρέπει να εχουν συσκευη AIS όταν ασχολούνται και για έρευνα και διάσωση (να μπορεί να δει καποιος ποια παρπλεοντα πλοια μπορουν να παρεχου). Ακομα και πολεμικα΄πλοια (όχι ελληνικά) έχω δεν να έχουν συκευη AIS που για προφανεις λόγους δεν υποχρεούνται να έχουν αλλά την αναβουν οταν πλέουν σε καιρό ειρήνης. Τα σκάγη του Λιμενικού γιτί δεν έχουντ ετοια συσκευή; Σίγουρα ειναι απαράιτητη αφου κανουν δισωσεις ώστε να μπορει καποιος να δει ποια πλοάι μορουν να βοηθήσοουν και που βρίσκονται και θα μπορούσαν πολύ απλά να αποδειξουν οτι δεν ισχύουν όσα τους κατηγορούν αφου θα φαινονταν όλες οι κινησεις των σκαφών.
Παναγιώτη ,δεν θα σχολιάσω όλο το σχόλιό σου .Θα θίξω μόνο το θέμα του ρόλου του βαθέως Τουρκικού κράτους και της ΜΙΤ στην όλη ιστορία.Ασφαλώς και υπάρχει άμεση εμπλοκη της Τουρκίας στο δράμα των μετανστών ! Οι ίδιοι το έχουν ομολογήσει !Να σου θυμίσω τη δημόσια δήλωση του Τούρκου προέδρου Τοργκούτ Οζάλ ότι το πρόβλημα "Ελλάδα" μπορούμε να το λύσουμε στέλνοντας εκεί μερικά εκατομμύρια μουσουλμάνους λαθρομετανάστες ???Αλήθεια Παναγιώτη ,εσύ τι ζόρι τραβάς αν κατηγορούμε την Τουρκία και τη ΜΙΤ ? Φοβάσαι μην αμαυρώσουμε την εικόνα τους ?Σε διόρισαν μήπως δικηγόρο τους στα μήντια?
Το "ασφαλώς" πως το εβγαλες έχεις μαποαι απόδειξη; Μηπως τη δήλωση ο Οζάλ την έκανε μαζί με τον Κίσινγκερ;Πιστευω ότι ειναι μια ακομα θεωρία συνωμοσίας. Ακόμα και αν ειναι αλήθεια, δεν νομίζω οτι αποτελεί άλοθι για τη χωρα μου να μην τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θελω να κανω τον δικηγόρο της Τουρκιας απλά θέλω η ΄χωρα μου να τηρει τους γραφτους και άγραφους νόμους.ΚΑι σκέψου και το άλλο να αποποιθέιται η Ελλάδα την ευθυνη για την έρευνα και τη διασωση συμφερει την Τουρκία. Το FIR αφορα την έρευνα και διασωση (για τα αεροπλάνα). Μηπως θα προτιμουσες να σωζει τους μετανάστες η τουρκικη ακτοφυλακή ακόμα και μεσα στα ελληνικά χωρικά υδατα;
Φίλοι δεν μπόρεσα να σας απαντήσω νωρίτερα .Κατ'αρχήν δεν θα σας δώσω καμιά παραπομπή ,ψάξτε μόνοι σας...Το ότι η Τουρκία εδώ και δεκαετίες έχει εμπλακεί στο λαθρομεταναστευτικό φαίνεται με τα κατά καιρούς επεισόδια, όπου Τούρκοι στρατιωτικοί εμπλέκονται ενεργά {ακόμα και με πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής!} σε διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών .Επεισόδια που έχουν επιβεβαιωθεί και από ξένους παρατηρητές.Το αν και τι είπε ο Οζάλ φαίνεται εκ του αποτελέσματος...Να σας θυμήσω πόσες φορές οι Τούρκοι αξιωματούχοι {από τον πρωθυπουργό μέχρι υπουργούς και βουλευτές} έχουν επεμβεί στα εσωτερικά της Ελλάδος με αφορμή το μεταναστευτικό και το θέμα των τζαμιών ? Η Τουρκία πουλάει προστασία στους μουσουλμάνους μετανάστες που είχε διώξει κλωτσηδόν από το έδαφός της !...Να σας θυμίσω τη δήλωση Ερντογάν κατα τη διάρκεια ταξιδιού του στη Γερμανία {!} ότι τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδα των μουσουλμάνων που θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη και οι μιναρέδες οι πύραυλοί τους !Στο Γιουτιούμπ μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο ισλαμιστών και μουσουλμάνων θεολόγων που πανηγυρίζουν για τη σταδιακή κατάκτηση της άπιστης Ευρώπης από τους μουσουλμάνους μετανάστες και τα πολλά παιδιά που γεννούν ...Αν κάποιοι δεν θέλετε να αντικρύσετε την πραγματικότητα δικαίωμά σας ,αλλά τουλάχιστον μην με χαρακτηρίζετε θύμα ...συνωμοσιολογίας.
@dotty Άντε για τη δράση της ΜΙΤ δεν άκουσες, σου φαίνεται τραβηγμένο γιατί δεν παρακολουθείς το χώρο. Ότι η Τουρκία είναι ο βασικός υποστηρικτής της Αλ Κάιντα-Αλ Νούσρα που ειναι ο πυρήνας αυτών που αυτοαποκαλούνται FSA και διαπράττουν εγκλήματα απ´ τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν άμαχοι Σύριοι, μετατρεπόμενοι σε πρόσφυγες, δεν το έμαθες; Όταν η διακίνηση γίνεται με την προστασία της Τουρκικής ακτοφυλακής http://goo.gl/Z5w3zj και η Frontex εχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας, δεν σε βάζει σε σκέψη για κρατική εμπλοκή στην προώθηση και τελικά ηθική αυτουργία στο έγκλημα;
Μωράκια πνιγήκανε υπό την ευθύνη του Λιμενικού. Και πολλοί του λιμενικού δε είναι αγγελακια. Διαβασε καταγγελίες απο Ηuman Rights Watch για βασανιστήρια, κλοπές, βιαςμους που κάνουν σε μετανάστες. Οι Ελληνες εχουν εμμονή με τους Τουρκους κι οχι οι Τούρκοι με τους Ελληνες, σκασίλα τους για την Ελλαδα. Και παρ´οτι η Τουρκια εχει καταπατήσει πολλες φορές ανθρωπινα δικαιώματα, στο θέμα των προσφυγων από Συρία εχει δείξει γεναιοδωρία πιο πολυ από πολλεσΕυρωπαικες χωρες. Το οτι ο Ερντογαν υποστηρίζει του FSA, είναι γνωςτόαλλά οτι τους βάζει σε βάρκες για Ευρωπη ειναι τουλάχιστον γελοίο. Αυτοί που φευγουν είναι άμαχοι, όσοι ειναι Αλ-κάιντα ξέρουν οτι το παιχνίδι δε εχει τελειώςει ακόμη και είναι στη Συρία για να πολεμήσουν. Period.
Συμφωνώ @dotty δεν εχει πλέον νόημα το τερμάτισες. Όλος ο κόσμος ψέγει την Τουρκία για το ρόλο που έπαιξε στη Συρία και το κύμα των προσφύγων που η ίδια δημιούργησε, εκτός από τους Έλληνες (ελπίζω να μην ειναι μειωτικός αυτός ο εθνικός προσδιορισμός) "αλληλέγγυους" http://www.tovima.gr/world/article/?aid=512970
Παναγιώτη, υποψιάζομαι ότι πέραν καλών προθέσεων, googlάρεις και παραθέτεις αντικέιμενα που δεν κατέχεις. Το FIR (Flight Information Region) αφορά τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και καμία σχέση δεν έχει με την έρευνα και διάσωση (SAR - Search And Rescue). Το FIR του Αιγαίου αποτελεί παλιό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τούρκοι μονομερώς στη δεκαετία του ' 80, όταν αποφάσισαν να οικειοποιηθούν τον έλεγχο των διεθνών πτήσεων πολιτικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο. Εάν όντως σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, σε συμβουλεύω να διαβάσεις το κλασσικό βιβλίο του αείμνηστου διπλωμάτη μας Β. Θεοδωρόπουλου "Οι Τούρκοι και Εμείς". Για την εμπλοκή τουρκικών κρατικών Υπηρεσιών στη λαθρομετανάστευση, υπάρχουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο, και δεν μιλάμε για αστυνομικό που λαδώθηκε για να κάνει τα στραβά μάτια, ενδεικτικά: http://goo.gl/45pDJA Αποτελεί αρχαίο κανόνα του εθιμικού δικαίου η υποχρέωση διάσωσης ναυαγού, που απλά κωδικοποιήθηκε στους νεότερους χρόνους από τα εσωτερικά δίκαια των κρατών και τις διεθνείς συμβάσεις. Αφού σε απασχολεί η νομική διάσταση του θέματος, μπορείς πχ να παραβάλεις το γεγονός ότι στην αβαρία προβλέπεται χρηματική ικανοποίηση για το φορτίο, όχι όμως και για τη διάσωση πληρώματος ή επιβατών (κρίνεται ανήθικο και παράνομο να έχεις χρηματική αξίωση για τη σωτηρία ζωής). Ή μπορείς να παραβάλεις το άρθρο 307 του Ποινικού Κώδικα περί "παράλειψης λύτρωσης από κίνδυνο ζωής", το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όποιον έχει τη δυνατότητα να σώσει τη ζωή κάποιου (γενικώς, όχι σε ναυάγιο) και δεν το πράττει. Καλά όλα αυτά, αλλά τί σχέση έχουν με το δυστύχημα; Αντιλαμβάνεσαι ότι κάνεις λογικό άλμα θέτοντας ως δεδομένο ότι οι κακοί λιμενικοί δεν προσπάθησαν να σώσουν τις ζωές των λαθρομεταναστών;; Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ζητούμενο υπό διερεύνηση, όχι δεδομένο. Για την ακρίβεια, οι καταγγελίες αυτών των φουκαράδων δεν είναι καν ότι οι λιμενικοί δεν τους έσωσαν, αλλά ότι οι λιμενικοί τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Άν θες, το πιστεύεις. Προσωπικά, το σενάριο περί εμβολισμού και μετά ρυμούλησης με 6 μποφόρ, και μετά ξυλοδαρμού κάποιου που πήγε να σώσει τη ζωή παιδιού που πνιγόταν, μου δημιουργεί την απορία: πόση άγνοια μπορεί να έχει τοοοόσο μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης για να πιστεύει αυτά τα πράγματα;;Το λιμενικό και ο στρατός έχουν καταγεγραμμένα τα ίχνη και τα στίγματα του καϊκιού και του περιπολικού, και δείχνουν ακριβώς ότι η βύθιση έγινε καθ οδόν προς την ελληνική ακτή. Υπάρχει και η καταγραφή στο ραντάρ επιφανείας του σκάφους, και στο παράκτιο ραντάρ που εντόπισε αρχικά την παραβίοαση των χωρικών μας υδάτων. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι η ανυπαρξία καταγραφής (σχετικές φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί και σε εφημερίδες). Το θέμα είναι ότι αυτές οι καταγραφές δεν βολεύουν τους "προοδευτικούς" που είναι βέβαιοι ότι οι λιμενικοί είναι φονιάδες και, προφανώς, τις έχουν αλλοιώσει. Το ακριβώς ίδιο επιχείρημα θα υπήρχε, όποια συκευή και όποιο μέσο καταγραφής και να χρησιμοποιούσε το Λιμενικό. Άρα, η θεωρία συνομωσίας περί έλλειψης συσκευών στα περιπολικά σκάφη, κτλ (προφανώς, με ποταπά κίνητρα) είναι μια ανοησία. Καταγραφή υπάρχει, αλλά δεν σας αρέσει.
Καλα ολα αυτα που λες, αλλα ειναι γνωστο οτι υπαρχουν ακροδεξιες ομαδες στο λιμενικο, και μαλιστα σε παρελαση εκαναν με τον αρχηγο τους επιδειξη δυναμης προς εναν ανωτερο που πηγε να τους "διαλυσει', το γνωστο επεισοδιο με τα συνθηματα.Δεδομενου οτι στο δικαστηριο που εγινε ηρθε και η μιση ΧΑ για να τους υπερασπιστει, και δεδομενων αλλων καταδικων εναντιον λιμενικων βασανιστων, δεν ειναι τοσο ατοπες οι αμφιβολιες των "προοδευτικων" (αφου θες να αποφυγεις τη λεξη "αριστερων").Δε λεω οτι εγινε σκοπιμα ολο αυτο στο Φαρμακονησι, αλλα το καλοι "πατριωτες" λιμενικοι εναντιον "προδοτων" προοδευτικων, ειναι επισης επιχειρημα για τα μπαζα...
Αυτά τα κάνουν οι λαθρομετανάστες για να προκαλέσουν προβλήματα στην ομορφότερη χώρα του κόσμου που κατοικείται απ' τον εξυπνότερο και πιο ψυχοπονιάρικο λαό του κόσμου.Α και κάτι άλλο. Δεν μας έβαλαν οι Γερμανοί να κάνουμε τα τσοπανόσκυλά τους. Τη συνθήκη Δουβλίνο 2 την υπέγραψαν και οι δικοί μας πολιτικοί, δεν μας την επέβαλαν. Αυτοί βέβαια θα υπέγραφαν οτιδήποτε όσο εξασφάλιζαν χρηματοδότηση για τις πελατειακές τους πολιτικές. Τότε η λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο κανενός κόμματος, μόλις τέλειωσε το μετρητό τη θυμήθηκαν όλοι...
Επιτέλους κάποιος το είπε! Όταν ο Σημίτης υπέγραφε το Δουβλίνο 2 κανείς δεν είπε τίποτα. Ακόμα και τώρα όλοι κατηγορούν την Ε.Ε, κανείς αυτούς που υπογράψανε. Πότε θα καταλάβουμε πως για κάθε στραβό που υπάρχει σε αυτή την χώρα εμείς φέρουμε μερίδιο ευθυνης, εμείς και κανείς άλλος.
Κάποτε οι επιστήμονες. Πήραν ένα λούτσο, τον έβαλαν μέσα σε μία μικρή γυάλα με νερό και έπειτα αυτή τη μικρή γυάλα την τοποθέτησαν μέσα σε μία μεγαλύτερη, και μέσα στη μεγαλύτερη έβαλαν ένα άλλο μικρότερο ψαράκι. Κάθε φορά που ο λούτσος πήγαινε να επιτεθεί στο ψαράκι χτυπούσε στη γυάλα του. Έπειτα από καιρό, οι επιστήμονες έβγαλαν το λούτσο από την μικρή γυάλα και τον άφησαν και αυτόν στην μεγάλη. Ο λούτσος πλέον δεν επιτίθοταν στο ψαράκι. Γιατί δεν μπορούσε ν' αντιληφθεί πως οι συνθήκες είχαν αλλάξει. Αυτό τ' ονόμασαν: Το σύνδρομο του λούτσου.
Ti ωραία που τα λες. Ελα να ζήσεις όπως ζούμε εμείς σε αυτά τα νησιά που επί καθημερινής βάσεως βγαίνουμε στης παράλιες να βοηθήσουμε κόσμο, που το λιμενικό καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιες καταστάσεις και σώζει χιλιάδες άτομα το χρόνο...
''Χρειάζεται όμως προστασία των ανθρώπων, όχι προστασία των συνόρων''Κάνετε λάθος, χρειάζεται και παραχρειάζεται προστασία των συνόρων, για να προστατεύονται και οι άνθρωποι εντός των συνόρων, Έλληνες και νόμιμοι μετανάστες.''Η ελληνική αστυνομία είναι η σκληρότερη'' ???Φαντάζομαι δεν έχετε εμπειρία πχ βρετανικής ή βελγικής αστυνομίας, εκεί που ο νόμος απλά τηρείται, χωρίς να ενδιαφέρει αν υπάρχουν κάμερες μπροστά ώστε να μην εξεγερθεί το λαικό αίσθημα κατά της ''κακής αστυνομίας''.
Μήπως φαντάζεσαι ότι οι "νόμιμοι" μετανάστες πάνε σε κάποια υπηρεσία της πατρίδας τους και παίρνουν άδεια να μεταναστεύσουν και αυτό είναι που τους ξεχωρίζει από τους "παράνομους"; Θα σε απογοητεύσω: δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες, μόνο άνθρωποι που φεύγουν να σωθούν. Απλά αν τύχει και παίζουν καλό μπάσκετ γίνονται και "νόμιμοι".
Θα σε απογοητεύσω εγώ, το ''νόμιμο'' ορίζεται από το δίκαιο του τόπου προορισμού του ανθρώπου που αναγκάζεται ή επιθυμεί να φύγει και από το Διεθνές Δίκαιο και όχι από τον τόπο προέλευσης του. Αλλιώς θα υπήρχε διεθνές δικαίωμα στη μετανάστευση, άρα και διεθνής υποχρέωση υποδοχής, και τέτοια δεν υπάρχουν.Άλλο είναι το ζήτημα διάσωσης από κίνδυνο ζωής, που και αυτό ορίζεται διεθνώς. Αυτό εξάλλου εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι δουλέμποροι όταν βουλιάζουν τις βάρκες, φορτωμένες ψυχές, με ''κυματισμό'' στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δον Ιδιώτη,σόρυ πάτε να μας τρελάνετε τώρα ???Το λαθρομετανάστες δεν σας άρεσε και λέγατε μη νόμιμοι μετανάστες ...Τώρα δεν σας αρέσει ούτε το μη νόμιμοι μετανάστες ? Ε δεν είστε καθόλου καλά!Ποιός είπε ότι δεν είναι άνθρωποι ???Τότε επάνω στις ταυτότητες να μη γράφει Ελληνας πολίτης ή πολίτης της ΕΕ ή Αμερικανός πολίτης ,να γράφει ...άνθρωπος της Γης !ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...Είστε πραγματικά επικίνδυνοι !
Με το επεισοδιο της κατάληψης της νομικής από τους μετανάστες.Ρωτάω έναν Αιγύπτιο που έχω στην δουλεία μου (ο πατέρας μου είναι Αιγυπτιωτης και έχω πολλούς συγγενείς και φίλους από εκεί) αν κάποιοι Έλληνες εκαναν κατάληψη σε πανεπιστήμιο της πατρίδα του τι θα γινόταν; Η απάντηση : Δεν θα προλάβαιναν ούτε για 5 λεπτά.
Όχι toolio προσθέτω στο σχόλιο του πρώτου με τα αραβικά γράμματα,δεν με ενδιαφέρει τι κάνει η Αιγυπτός,για τα αυτονόητα μιλάμε,δεν μπορεί ο καθένας να κλείνει πανεπιστήμια,δρόμους,πλοία ή ότι άλλο καταβάσει η γκλάβα του γιατί θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο.Κ΄εγώ αδικημένος είμαι (δεν είμαι ο Νίκος Ξανθόπουλος) αλλά δεν έκλεισα την είσοδο της πολυκατοικίας που μένω.
Ναι σίγουρα γάζωσαν τη βάρκα και την βούλιαξαν και όποιος έβγαινε στην επιφάνεια τον κάρφωναν με το καμάκι.Όσο στέκει η δίκη σου εκδοχή στέκει και η δική μου.
Εσύ αυτό κατάλαβες; Οτι ο Έλληνας πρέπει να νιώςει τύψεις. Ναι, βάλθηκε όλος κόσμος να μας καταστρέψει. Αυτο που έγινε είναι οτι πνίγηκαν άνθρωποι στη θάλασσα υπό την ευθύνη του Ελληνικού κράτους, κι αντί κάποιος υπευθυνος κάνει μια ανεξάρτητη ερευνα, η κυβέρνηση πάει να βγάλει το λιμενικό λάδι και κατηγορεί τους ανθρώπους που θαλασσοπνιγήκαν οτι λένε ψέματα. Δηλαδή η Υπατη Αρμοστία είναι λάθος και η κυβέρνηση είναι σωςτη.Ιδίως με τον Πλευρη, που πριν ολίγων ημερων είπε οτι η φύλαξη των συνόρων πρέπει να έχει και νεκρούς ώστε να αποτρέπει άλλους μετανάστες να εισέρχονται. Btw η προσφυγες δε ερχονται για την όμορφη Ελλαδα μας, προσπαθουν να επανενωθούν με συγγενεις στο βορρά, γιατι η Σουηδία δίνει άσυλο.
Το πρόβλημα είναι πως έχουμε γείτονες, και όταν λέω γείτονες εννοώ την Τουρκία, που δεν συνεργάζονται σε θέματα μετανάστευσης ενώ έχουν υπογράψει πως θα το κάνουν. Το να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαιό είναι απάνθρωπο άλλα η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την ελληνική πλευρά. Και για να μην παρεξήγηθω δεν προσπαθώ να μας βγάλω ''λάδι'', έχουμε και εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης άλλα είναι άδικο να ρίχνουμε το φταίξιμο σε παιδία που καθημερινά σώζουν δεκάδες ζωές. Απλά ας αποδεχτούμε πως σαν χώρα ούτε τα σύνορα μας δεν μπορούμε να ελέγξουμε και το άσχημο είναι πως δεν προσπαθούμε κάν να αλλάξουμε αυτη την κατάσταση. Κρίμα στις ψυχές που χάθηκαν...
ΟΗΕ ,ΗΠΑ , ΡΩΣΙΑ, ΕΕ, ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ,ΤΟΥΡΚΙΑ ...Ελλάδα .Αυτή είναι η σειρά με την οποία πρέπει να αποδίδονται οι ευθύνες για το δράμα των μη νόμιμων μεταναστών και προσφύγων.Οποιαδήποτε άλλη κατάταξη είναι ύποπτη ...
Μήπως εχεί γίνει πολύ βολική η Τουρκία; Τα ίδια μπορεί να λένε και οι Ιταλοί για τους Ελληνες, ξέρετε πόσοι μετανάστες φευγουν κρυμμένοι σε φορτηγά για Ιταλία. Και δε είναι κακό οι άνθρωποι απο πόλεμο τρέχουν να σωθούν. Ο τελικός προορισμός είναι Σουηδία, γιατι δίνει άσυλο σ´όλους τους Σύριους. Το προβλημα για αυτούς ειναι να καταφέρουν να φτάσουν εκει πάνω.
Πραγματικά με σοκάρει ο βαθμός του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Είναι δυνατόν ύστερα από αυτή την τραγωδία να συζητάνε για το ΑΝ θα ερευνηθεί ΑΝ είχαν ή όχι ευθύνη τα τέρατα που ήταν στο σκάφος του λιμενικού; Θα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά και να σώσουν τα μωρά! Ποιος από σας θα άφηνε τα μωράκια να πνιγούν μπροστά στα μάτια του; Ως απόγονοι προσφύγων, μεγαλωμένοι με τις διηγήσεις τους, πρέπει να νιώθουμε υποχρέωση και καθήκον τη συμπαράσταση στους πρόσφυγες. Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα μπορεί να γίνουμε πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες. Φαντάζομαι τους Σύριους όταν τελειώσει ο πόλεμος και σταθούν ξανά στα πόδια τους και δεν είναι οι φτωχοί κουρελήδες κατατρεγμένοι, τι αισθήματα θα τρέφουν για τη χώρα μας, εξαιτίας αυτών των τεράτων!
Ασχέτως του αν οι λιμενικοί ευθύνονται ή όχι για τη θαλάσσια τραγωδία ...είμαστε σοβαρό κράτος και σοβαρός λαός ?ΕΡΩΤΗΣΗ :Μπορείτε να φανταστείτε Μεξικανούς λαθρομετανάστες αμέσως μετά από περιπετειώδη διάβαση των συνόρων με τις ΗΠΑ να δίνουν ...συνέντευξη τύπου κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ανθρωποκτονίες ...εμπρός από τη Βουλή ή το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον ???...
Αχ τι καλα! Ουαου! Πόσο χαίρομαι που είμαστε απλά μεταξύ τυφλών οι οφθαλμούς! Ετσι να πορευόμαστε! Αρκεί να μάστερ καλύτεροι από τους χειρότερους!Ουφ! Ανακούφιση!!
Φυσικα και τηρειται ο νομος στη Βρετανια και το Βελγιο. Και ο κοσμος δεν εξεγειρεται. Γιατι οι αστυνομικοι ΔΕΝ παρανομούν. Κι οταν γινει μια στραβη, ΔΕΝ κουκουλωνεται. Εκει η αστυνομια δεν εχει ιδεολογικο κομματικο φανατισμο ουτε ψηφιζει κομματα που θελουν να καταλυςουν τη δημοκρατια, οι καταγγελιες ελεγχονται απο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ φορεις, και δεν γινεται αστυνομικος ο οποιοσδηποτε με 2 μηνες "εκπαιδευση". Ναι εκει δεν υπαρχει γενικα κακη αστυνομια. Εδω εχουμε πολλες ενδειξεις για το αντίθετο.
dotty κάνεις δεν κατηγορεί την Τουρκία ή την Ε.Ε επειδή είναι βολίκο, τους κατηγορεί γιατί και αυτοί φερουν μερίδιο ευθύνης. Όταν η Τουρκια έχει υπογράψει σε επίπεδο Ε.Ε και όχι μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας πως θα συνεργαστεί στο θέμα της μετανάστευσης και στην ουσία δεν το κάνει ποτέ τότε δεν θα κατηγορίσεις την Τουρκία; Όταν η Ε.Ε βλέπει πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία έχουν γίνει χώρες ''φυλακές'' για εκαντοντάδες μετανάστες και δεν κάνει τίποτα δεν έχει μερίδιο ευθύνης; Και εμείς αντί να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε αυτο καθόμαστε και κλαίμε την μοίρα μας που για ακόμα μια φορά οι κακοί ξένοι μας έχουν στην γωνία και μας χτυπούν. Στην ιστορία του Φαρμακονησίου ο θάνατος αυτών των ανθρώπων βαραίνει όλους μας.