Σε σοκαριστικές καταγγελίες προχώρησαν οι διασωθέντες μετανάστες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή.  

 

Οι μετανάστες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι οι λιμενικοί τους έβαλαν ακόμη και όπλα στο λαιμό και τους χτυπούσαν για να μην ανέβουν στο σκάφος. Καταγγέλουν επίσης ότι οι λιμενικοί τους έβαλαν να υπογράψουν έτοιμες καταθέσεις, χωρίς διερμηνέα.

 

Όπως τονιζουν για τις συνθήκες της τραγωδίας, το λιμενικό προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα. Τα δύο σκάφη συγκρούστηκαν και άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα.

 

Όπως λένε, αφού τους έβγαλαν πια στη στεριά και τους πήγαν σε εστιατόριο-για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται-στη συνέχεια τους έβαλαν στο κρατητήριο και τους άφησαν με τα βρεγμένα ρούχα και χωρίς φαγητό.

 

Οι πρόσφυγες καλούν την πολιτεία να φέρει ειδικούς για να τους εξετάσει και διερωτώνται: «Ποιόν θα πιστέψετε, εμάς που ήμασταν εκεί ή τον υπουργό που δεν ήταν;»