Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter
7

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

Τη θάλασσα Ρος ανακάλυψε ο ερευνητής James Ross to 1841. Έως και το 1996 παρέμενε απρόσιτη και σχεδόν ανεξερεύνητη, προστατευμένη, με φρουρούς τα άγρια πολικά ρεύματα αέρα και τα αφιλόξενα για τον άνθρωπο νερά. Ίσως το τελευταίο θαλάσσιο οικοσύστημα στη Γη που παρέμενε ανέγγιχτο από την μόλυνση, τις εξορύξεις ή την παράνομη αλιεία. Ένας ανεξάρτητος ζωντανός οργανισμός στη Νότια άκρη του πλανήτη με νερά που ακόμη και σήμερα θεωρούνται τα μοναδικά παρθένα στη Γη. Το παγωμένο βασίλειο της θάλασσας Ρος ¨διοικείται" από Αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, φάλαινες και φώκιες που κυνηγούν κάτω από τα μπλε αρχαία παγόβουνα. Το μεγαλείο του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος παραμένει συγκλονιστικά όμορφο όταν το φως αποφασίζει να περιπλανηθεί επάνω του. Αλλόκοσμη ομορφιά που κινδυνεύει να χαθεί και απειλείται. Το μέλλον αυτού του αρχέγονου τοπίου είναι αβέβαιο και φέτος είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά που θα καθορίσει αν η θάλασσα Ρος θα εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο του τελευταίου παρθένου Ωκεανού. Οι προσπάθειες των οργανώσεων και της Επιτροπής Διατήρησης Θαλάσσιας Ζωής στην Ανταρκτική για να ανακηρύξουν το οικοσύστημα προστατευόμενο έχουν δύο φορές βρει αντιμέτωπο ένα ισχυρό Ρωσικό βέτο. 

 

Ο φωτογράφος John Weller, σαγηνευμένος από την ομορφιά της Ανταρκτικής, έχει ολοκληρώσει τέσσερα ταξίδια με τα ερευνητικά παγοθραυστικά των μελετητών του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Όλη του η δουλειά και η αφοσίωση στην πεποίθηση για τη διαφύλαξη της φυσικής αυτής παγκόσμιας κληρονομιάς, έχουν μεταφερθεί σε ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για τον πλανήτη. Μια ύστατη προσπάθεια να πολεμήσει την επερχόμενη απειλή με ομορφιά. 

'The Last Ocean: Saving the Most Pristine Ecosystem on Earth.'

 

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

 

Ο τελευταίος παρθένος Ωκεανός Facebook Twitter

Φωτογραφία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Φωτογραφία / Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Οι φωτογραφίες της Sophy Rickett με τις νεαρές γυναίκες που το 1995 ουρούσαν δημοσίως στις ζώνες εξουσίας του Λονδίνου φορώντας εταιρική ενδυμασία, εκτίθενται αυτές τις μέρες στην βρετανική μητρόπολη.
THE LIFO TEAM
Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Φωτογραφία / Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Με αφορμή την έκθεση που φιλοξενείται στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης και τη μεγάλη ρετροσπεκτίβα που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Liljevalchs, ανατρέχουμε στην καλλιτεχνική φιλοσοφία του κορυφαίου Ευρωπαίου φωτογράφου, η οποία συνοψίζεται σε μία φράση: Νιώσε – δεν χρειάζεται να προσπαθείς ιδιαίτερα.
THE LIFO TEAM
Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποθέωσε την ατέλεια 

Φωτογραφία / Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποδόμησε το glamour έρχεται στην Αθήνα

Στις εικόνες του ξεδιπλώνει με θάρρος, ωμότητα και χιούμορ την ανθρώπινη ιστορία. Διέλυσε τη γυαλιστερή όψη των περιοδικών και έβαλε, μέσω αυτών, σε κάθε σπίτι τις αντιθέσεις ενός ολόκληρου κόσμου. Σύντομα θα εγκαινιάσει το Onassis Ready με την έκθεση «you are invited».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Φωτογραφία / Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Μέσα σε μια ξεχασμένη στοά της Πανεπιστημίου, ένα από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Αθήνας φυλά φιλμ και αρνητικά που κρύβουν μισό αιώνα ζωής της πόλης – από πολιτικές πορείες και εγκλήματα μέχρι καθημερινές στιγμές που έχουν χαθεί για πάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT

σχόλια

6 σχόλια
Όσο δυνατό ον και να είναι ο άνθρωπος, ξεχνάει κάτι βασικό. Την μητέρα φύση. Με απόλυτο παράδειγμα το Τσέρνομπιλ που κατάφερε να γίνει ένα μέρος τόσο επικίδυνο για τον άνθρωπο που κατέληξε να είναι παράδεισος για την άγρια φύσηhttp://www.wired.com/magazine/2011/04/ff_chernobyl/all/
Mία λέξη μόνο ,μαγεία....Μακάρι να μην τον καταστρέψουμε με τις ανθρωπινες δραστηριότητές μας και αυτόν τον βιότοπο...Το πιό άπληστο,το πιό επικίνδυνο ,το πιό καταστροφικό ζώο του πλανήτη είναι ο άνθρωπος, τέλος!
Φιλε no-body θα συμφωνησω με τα γραφομενα σου,απλα θα ηθελα να κανω μια διορθωση,ο ανθρωπος δεν ειναι το πιο απληστο,επικινδυνο και καταστροφικο για τον πλανητη ζωο,αλλα το μονο απληστο,επικινδυνο και καταστροφικο για τον πλανητη ζωο..