Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ο Ανδρέας Καρέλιας χάρισε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ο Ανδρέας Καρέλιας χάρισε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του Facebook Twitter
42

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. 

 

Να η μία:

Υπάρχουν και οι κάλες ειδήσεις [via prisma]

Αυτός είναι ο Έλληνας εργοδότης που μοίρασε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του

Χορηγείται ως πρωτοχρονιάτικο δώρο από επίδομα γαλοπούλας ύψους 200 ευρώ ανά εργαζόμενο, bonus 800 ευρώ για όποιον δεν έλλειψε ούτε μια ημέρα από τη δουλειά του, έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 2600 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους και σειρά άλλων παροχών κυρίως για εργαζόμενους με παιδιά που σπουδάζουν. Κι όλα αυτά τα κάνει από σήμερα Πρωτοχρονιά μια ελληνική εταιρεία. Να λοιπόν που η πρώτη οικονομική είδηση του 2014 είναι θετική

 

Θα παραθέσουμε τον κατάλογο με τις 14 παροχές προς το προσωπικό της επιχείρησης Καρέλιας οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ακολουθώντας πολιτική παροχών προς τους εργαζόμενους (αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), κατάφερε το 2013 να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Ας τα βλέπουν αυτά άλλοι εργοδότες που πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση, είναι να κουτσουρέψουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Ιδού ο κατάλογος που θα ζήλευε κάθε εργαζόμενος:

 

1. Το επίδοµα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόµενο στην εταιρεία.

2. Το επίδοµα παρουσίας θα είναι € 800,00. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε µία µέρα από την εργασία τους.

3. Ο κάθε εργαζόµενος,που έχειπαιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήµιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 1.400,00

4. Οι εργαζόµενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές µέσα στο 2012, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 525,00.

5. Η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε µία από τις παραπάνωσχολές µέσα στο 2012.

6. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 750,00

7. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θαλάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 800,00

8. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ,θα λάβουν έκτακτηοικονοµική ενίσχυση € 1.570,00

9. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.201έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 1.600,00

10.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1.001έως 1.200 ευρώ,θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση € 2.550,00

11. Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές κάτω από1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

12.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1201.00 έως 1700.00 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω,θαλάβουν επιπλέον € 750.00

13.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450.00 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

14. Ο κάθε λαχνός της σηµερινής γιορτής (σ.σ έγινε χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι 800ευρώ.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι "Οι παραπάνω παροχές δίνονται «καθαρές» στους εργαζοµένους, αφού η εταιρεία θακαλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις".

Αυτό λοιπόν είναι ένα απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία του Ανδρέα Καρέλια προς τους εργαζόμενους της επιχείρησής του.

 

Το Πρόσωπο της Ημέρας: Ο Ανδρέας Καρέλιας χάρισε 2,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του Facebook Twitter

 

Ο επικεφαλής της εταιρείας με έδρα στην Καλαμάτα που εξάγει καπνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι παροχές προς τους εργαζόμενους για τη διετία 2012-2013 φτάνουν πλέον στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε και κάτι ακόμη: ότι οι πωλήσεις έφτασαν στα 16,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ της εταιρείας (σ.σ τα 14,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε πωλήσεις εκτός Ελλάδας). Κατά τη διάρκεια του 2013, η Καρέλιας προχώρησε και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 8% καθώς δημιουργήθηκαν 35 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το fpress.gr.

 

 

=====

Τα παραπάνω τα διαβάσαμε χτες και σήμερα σε πολλά σάιτ. 

 

Πριν λίγο όμως διάβασα κάτι άλλο - που δεν ξέρω αν αληθεύει (τίποτα δεν ξέρω αν αληθεύει πια, εδώ που τα λέμε).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον... Αη Βασίλη-Καρέλια  [via paraskinio]

Μπορεί να χαιρετίστηκε από όλους ως γενναιόδωρη η πράξη του Ανδρέα Καρέλια, διευθύνοντος συμβούλου της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ, που μοίρασε... 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους στους εργαζομένους της εταιρείας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε αφορμή να... ξεσπαθώσει εναντίον του.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις απολύσεις των υπαλλήλων της καπνοβιομηχανίας, την ώρα που δίνονται τέτοια ποσά για μπόνους στους υπαλλήλους.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

«Η κα­πνο­βι­ο­μη­χα­νί­α «ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.» με έ­δρα την Κα­λα­μά­τα α­πέ­λυ­σε χω­ρίς κα­μί­α αι­τι­ο­λο­γί­α 4 ερ­γα­ζό­με­νους τους τε­λευ­ταί­ους τρεις μή­νες. Οι συγ­κε­κρι­μέ­νοι ερ­γα­ζό­με­νοι ερ­γά­ζον­ταν στην ε­πι­χεί­ρη­ση πά­νω α­πό 10 χρό­νια. Η εν λό­γω βι­ο­μη­χα­νί­α δεν αν­τι­με­τω­πί­ζει κα­νέ­να οι­κο­νο­μι­κό πρό­βλη­μα, αν­τί­θε­τα οι πα­ραγ­γε­λί­ες που έ­χει εί­ναι ι­δι­αί­τε­ρα αυ­ξη­μέ­νες. Προ­κει­μέ­νου δε να αν­τι­με­τω­πί­σει τις αυ­ξη­μέ­νες πα­ραγ­γε­λί­ες της, α­σκεί πι­έ­σεις στους ερ­γα­ζό­με­νους να αυ­ξή­σουν την πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τά τους, ώ­στε να κα­λύ­ψει τον αυ­ξη­μέ­νο όγ­κο των πα­ραγ­γε­λι­ών της. Οι α­πο­λύ­σεις και η εν­τα­τι­κο­ποί­η­ση της ερ­γα­σί­ας έ­χουν δη­μι­ουρ­γή­σει κλί­μα α­να­σφά­λειας στους ερ­γα­ζό­με­νους.

Πα­ράλ­λη­λα η κα­πνο­βι­ο­μη­χα­νί­α δεν τη­ρεί τους ό­ρους της ε­πι­χει­ρη­σια­κής συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης που έ­χει υ­πο­γρά­φει στις 15/5/2013 με ι­σχύ α­πό 1/1/2013 έ­ως 31/12/2014, με α­πο­τέ­λε­σμα τον προ­η­γού­με­νο Ι­ού­λιο οι ερ­γα­ζό­με­νοι να προ­βούν σε κα­ταγ­γε­λί­α ε­ναν­τί­ον της ε­ται­ρεί­ας στο γρα­φεί­ο Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας Κα­λα­μά­τας. Το γρα­φεί­ο Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας Κα­λα­μά­τας συ­νέ­τα­ξε έκ­θε­ση την ο­ποί­α και α­πέ­στει­λε στην Δι­εύ­θυν­ση Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας στην Τρί­πο­λη. Ό­μως πα­ρό­λο που έ­χουν πε­ρά­σει πά­νω α­πό τρεις μή­νες η Δι­εύ­θυν­ση Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας της Τρί­πο­λης δεν έ­χει στεί­λει κλι­μά­κιο για δι­ε­νέρ­γεια ε­λέγ­χου.

Ε­πει­δή οι ερ­γα­ζό­με­νοι πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ον­ται και να τη­ρεί­τε η ι­σχύ­ου­σα ε­να­πο­μεί­να­σα ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σί­α.

Ε­πει­δή ό­λοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι πρω­το­στά­τη­σαν στον ο­μό­θυ­μο α­γώ­να της κοι­νω­νί­ας και των φο­ρέ­ων της Μεσ­ση­νί­ας για να α­πο­συρ­θεί η πρό­τα­ση τρο­πο­ποί­η­σης της Ε.Ε., υ­λο­ποί­η­ση της ο­ποί­ας θα ο­δη­γού­σε σε συρ­ρί­κνω­ση ερ­γα­σι­ών και κλεί­σι­μο των ελ­λη­νι­κών κα­πνο­βι­ο­μη­χα­νι­ών.

Με βά­ση τα πα­ρα­πά­νω, ε­ρω­τά­ται ο αρ­μό­διος Υ­πουρ­γός:

Θα δώ­σει ά­με­σα εν­το­λή το Υ­πουρ­γεί­ο σας, ώ­στε η Δι­εύ­θυν­ση Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας Τρί­πο­λης να ε­νερ­γή­σει τον α­ναγ­καί­ο ε­πι­τό­πιο έ­λεγ­χο στην κα­πνο­βι­ο­μη­χα­νί­α «ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.» τον ο­ποί­ο α­δι­και­ο­λό­γη­τα κα­θυ­στε­ρεί πά­νω α­πό τρείς μή­νες;

Θα α­παι­τή­σει το Υ­πουρ­γεί­ο α­πό την ε­ται­ρεί­α την ε­πα­να­πρόσ­λη­ψη των τεσ­σά­ρων ερ­γα­ζο­μέ­νων, με δε­δο­μέ­νο ό­τι οι συγ­κε­κρι­μέ­νοι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν έ­χουν υ­πο­πέ­σει σε κά­ποι­ο πα­ρά­πτω­μα, ό­πως προ­κύ­πτει άλ­λω­στε και α­πό την α­πό­φα­ση α­πό­λυ­σης;

Θα προ­χω­ρή­σει το Υ­πουρ­γεί­ο σας στην αλ­λα­γή της νο­μο­θε­σί­ας που α­φο­ρά τις α­πο­λύ­σεις, του­λά­χι­στον σε ε­πι­χει­ρή­σεις με κερ­δο­φο­ρί­α, ό­πως η κα­πνο­βι­ο­μη­χα­νί­α ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. ώ­στε ι­δι­αί­τε­ρα σε αυ­τή την κρί­ση που βι­ώ­νουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι να υ­πάρ­χει προ­στα­σί­α των ερ­γα­ζό­με­νων του ι­δι­ω­τι­κού το­μέ­α α­πό την ερ­γο­δο­τι­κή αυ­θαι­ρε­σί­α;»

 

 

==

 

 

Update: Ψάχνοντάς το στο Google, βρήκα ότι όντως έχει καταθέσει ο κύριος Πετράκος αυτήν την ερώτηση - όχι τώρα όμως, αλλά τον Νοέμβριο. Άρα ντροπή στο paraskinio που αφήνει να εννοηθεί ότι αμέσως μετά την κίνηση του Καρέλια ο "κακός" ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ("ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε αφορμή να... ξεσπαθώσει εναντίον του", "χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις απολύσεις των υπαλλήλων της καπνοβιομηχανίας, την ώρα που δίνονται τέτοια ποσά για μπόνους στους υπαλλήλους").

 

Παρ' όλη την απαράδεκτη παραπλανητική σκοπιά του άρθρου, είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πριν δύο μήνες κατηγορήσει τον Καρέλια εκτός των άλλων για τις 4 απολύσεις (σημειώνεται πως αναφέρθηκαν και 35 προσλήψεις για το ίδιο έτος) σε καιρό κερδοφορίας. Δεν πιστεύω πάντως ότι θα καταδικάσει το πρωτοχρονιάτικο μπόνους του Καρέλια στους εργαζομένους του.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια...

 

 

 

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Θα μπορούσε να δώσει περισσότερα χρήματα -γιατί έχει πάρα πολλά κέρδη- ή και λιγότερα -γιατί δεν έχει νομική υποχρέωση να δίνει τόσα μπόνους. Θα μπορούσε επίσης να ενσωματώσει τα μπόνους στους μισθούς των εργατών του, αντί να τα δίνει έτσι μαζεμένα στις γιορτές. Βέβαια αν το έκανε αυτό, δε θα γινόταν ντόρος. ("2.5 εκατομμύρια μοίρασε ο Καρέλιας", είναι πιασάρικος ο τίτλος) Ως προς τις απολύσεις τίθεται θέμα παρανομίας, γι' αυτό έγινε ερώτημα στη Βουλή, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Είναι ένας αρκετά καλός εργοδότης, συγκριτικά με τους υπόλοιπους βιομήχανους, αλλά δεν υπάρχει λόγος αγιοποίησής του.
Συνέλθετε ρέέέέέέ!!!!!.....Που καθόμαστε και δίνουμε σημασία σε μ@#$ς.Σ.Σ.: Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα για τον αρθογράφο ο οποίος πολύ καλά γράφει στην αρχή: «Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις». Και επειδή, κορώνα κερδίζεις, γράμματα χάνεις, μη χάνουμε την ουσία. Μόνο γράμματα φέρνουμε όλοι μας... Εϊναι αυτό που λέμε: «Γ!@#$%α με μεγάλα γράμματα!»...Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε... (και δεν πειράζει).
@ΙαπετόςΛάθος ερμηνεία κάνεις πάλι... Συνηθισμένος άλλωστε να ερμηνεύεις λάθος... Αν και σε κάποιες... αναλαμπές έχεις γράψει και πολύ καλά σχόλια.Είναι προτιμότερο να μην εκτιμούν μερικές φορές κάποια σχόλια ως αστεία, γιατί απλώς κάποια δεν είναι τόσο επιτυχημένα, και κάποιες φορές γιατί κάποιοι δεν έχουν την αίσθηση του χιούμορ, παρά αυτό με το σύνολο των δικών σου σχολίων... που αρκετές φορές έχεις φάει χοντρό κράξιμο!...Και που είσαι; Μη το κάνουμε θέμα τώρα. Μου απευθύνθηκες και σου απάντησα.
Α, και η μόνη μας κόντρα που θεωρείς ότι ερμηνεύω λάθος συνέχεια, είναι το θέμα της δήθεν σημερινής χούντας, και μια περίπτωση περί δήθεν πάλι πορνείας κοριτσιών. :p
Α, και είναι τιμή μου να με κράζουν μοραλιστές που κατινιάζουν για "ανήθικες" ή "φτηνές" γυναίκες, ψεκασμένοι λαϊκιστές και οικοϋστερικοί. Γιατί τις δυο τρις φορές που έγινα στόχος, ήταν στο θέμα με τη δασκάλα στην παρέλαση, με τις μιλανέζες μαθήτριες με τα κινητά, και σε ένα σχετικά με την πολιτική ορθότητα των υπερφιλόζωων. Εκεί ενοχλώ τον κόσμο μονάχα.
Εύγε στον πολιτικό που ανακάλυψε ότι μια επιχείρηση το 2014 πλέον... με αυτή την κρίση δίνει 2.5 εκ. ευρώ απλά για να βουλώσει τα στόματα των εργαζομένων που αντέδρασαν στην πίεση για βελτίωση αλλά και των 4 ατόμων που απέλυσε...ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΤΥ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ.
Λιγακι αστοχο το σχολιο!Τι φταιει ο Καρελιασ αν εμεις δεν προστατευουνε υπευθυνα τν εαυτο μας;;;Δεν εξαπατησε κανεναν!!! Η εθιστικη επιδραση της νικοτινης ειναι γνωστη!Επισης το γεγονος οτι το τσιγαρο ουτε μαγκα σε κανει,ουτε τα προβληματα λυνει,ειναι αυτονοητο!Κ φυσικα ολοι γνωριζουμε οτι το τσιγαρο ειναι δυνητικα καρκινογονος παραγοντας! Τωρα αν καποιοι παρολαυτα,αν και σωφρονεσ&μια χαρα ανθρωποι, ξεκινουν το καπνισμα&το συνεχιζουν ψυχαναγκαστικα,το πραττουν εν γνωσει τους!Επιλογη κι ευθυνη ΤΟΥΣ!Δε φταιει γι αυτο ο εκαστοτε καπνοβιομηχανος!Και ειδικα ο συγκεκριμενος αν οντως φερεται τοσο καλα,ειναι θετικο παραδειγμα κ για τους υπολοιπους μεγαλοεεγοδοτες!Επισης τν θεωρω ιδιοφυη!Αν ο εργαζομενος ειναι ευχαριστημενος ,αυτο αυξανει την προθυμια του,την αποδοτικοτητα του κ τη φημη ολης της επιχειρησης!Κ η κοινωνια καλα θα κανει να επιβραβευει αυτες τις επιχειρησεισ&να γυριζει την πλατη σε οσες στραγγιζουν τους υπαλληλους τους!Γιατι πολλοι δηθεν αφυπνισμενοι, κραζουν στγκεκριμενη αλυσιδα παιχνιδοκαταστηματων ,αλλα παλι καταμεστο ειναι κ ολοι τ εχουν κανει...σημαια!Οποτε χτυπηστε αυτους και ας πουμε καλο λογο εκει π γινεται κ ενα καλο!
υπαρχουν πολλα ερωτηματικα. οταν μια επιχειρηση παει καλα την ενδιαφερει η μεγιστη αποδοτικοτητα των υπαλληλων της, συνεπως καλα κανει και δινει μπονους σε εκεινους που ειναι αξιοι στις υποχρεωσεις τους και επιβραβευει και τις οικογενειες τους. Τωρα αν ενας απο τους απολυμενους (ή και ολοι) ηταν συγγενης του βουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ και είχε την ανεση να μην είναι αξιος στις αρμοδιοτητες του, δεν μπορει να παραπονιεται για την απολυση του, κιας δουλευε 10 χρονια. Ας γινει ΜΙΑ επιχειριση επιτελους αξιοκρατικη. Μπραβο στον Καρελια. Να μαθουμε να πληρωνόμαστε επιτελους γιαυτο που αξιζουμε και οχι για αυτο που δηλωνουμε.
ο Συριζα φαίνεται θέλει να έχει το πάνω χέρι και στην επιχείρηση του άλλου...Ξάδερφος μου δουλεύει 9 χρόνια στον ΚΑΡΕΛΙΑ και όντως οι σχέσεις του κ. Καρέλια με τους εργαζομένους είναι πολύ καλή από όσα μου έχει πει και ο ίδιος και τα μπόνους δίνονται πολλά χρόνια και η στήριξη σε οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν η έχουν πάνω από 2 παιδιά.Τα μπόνους που αναφέρονται για την ούτε μία απουσία από την δουλειά εννοεί τις απουσίες πέρα από τις άδειες...Το ούτε
Δηλαδη δεν εχει δικαιωμα καποιος να απολυσει τους υπαλληλους του αν δεν ειναι καλοι σ αυτο που κανουν; Τι ειναι, οπως το δημοσιο που με το που υπεγραφες δεν σε εννοιαζε τιποτα; Και πολυ καλα τους εκανε αν δεν ηταν καλοι η αδιαφοροι σ αυτο που εκαναν, κι απο τη στιγμη π παρεχει τετοια bonus, δινει κινητρα στους εργαζομενους να ειναι πιο αποδοτικοι. Σαν μοντελο εργασιας (με οσα λιγα γνωριζω απ αυτα π διαβασα) μου φαινεται εξαιρετικο παντως.
Ξέρεις ότι "δεν ήταν καλοί σε αυτό που έκαναν ;" Είσαι σίγουρος / η γι' αυτό ; Μήπως δεν έκαναν γιατί είχαν υποστηρίξει συναδέλφους τους που είχαν αδικηθεί και επειδή ήταν μεγάλοι σε ηλικία και προτίμησε να τους πετάξει στο δρόμο για να τους αντικαταστήσει με νεότερους ; Μήπως λέω εγώ ; Αλλά όχι, πάντα φταίνει οι κακοί εργαζόμενοι, ζήτω οι καλοί λεφτάδες, οι φραγκάτοι και οι επιχειρηματίες μας. ΑΥτοί θα μας πάνε μπροστά.
Τίποτε δεν γίνεται τυχαίο και τα νούμερα αυτά αν και εντυπωσιακά μάλλον δικαιολογούν το κόστος τους. 2,5 εκατ. ευρώ εφόσον μιλάμε για μια βιομαχανία που προωθεί την συνηθεια του καπνίσματος και μάλιστα με αυξανόμενα κέρδη δεν χαρίζονται έτσι. Προφανώς και είναι η απάντηση σε έναν πόλεμο εντυπώσεων απέναντι σε όλη αυτήν την εκστρατεία που γίνεται για να απαλαχτεί η κοινωνία μια και καλή από αυτο το καταστροφικό για τη δημοσια υγεία συνήθειο. Τα κοστη για την αντιμετώπιση των νοσημάτων που προκύπτουν από το κάπνισμα είναι δισεκατομύρια ευρώ και τα 2,5 εκατομυρια ειναι τίποτα για να συγκεράσουν αυτοί οι κύριοι την πραγματικότητα αυτής της μάστιγας.Δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε αυτήν την δυστοπία. Να εξυμνούμε δηλαδή κινήσεις των καρτελ του καπνού και λοιπων καταχρήσεων. Να τους παρουσιάζουμε και ως παράδειγμα !! Απογοητευση...
η επιχειρηση ειναι επιχειρηση, δεν μας ενδιαφερει το ανθρωπιστικο κοστος που ειναι βλαβερο και συμφωνω. Αλλα αν ο καθε ανθρωπος επιλέγει να ειναι καπνιστης είναι δικαιωμα του να κανει κακο στον εαυτο του οπως εκεινος θελει. Δεν σκοτωνει ζωα υπο εξαφανιση ουτε ευνουχιζει ανηλικα παιδακια.καλα κανει και υπαρχει, και μπραβο της που παει καλα.
Το κόστος δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό, είναι και οικονομικό. Τα προβλήματα που θα προκληθούν από το κάπνισμα θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας που πληρώνουμε όλοι μας. Αν κάποιος θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του είναι επιλογή, ας πληρώσει όμως το κόστος της επιλογής του.
Οι καπνιστές πληρώνουμε προκαταβολικά και με το παραπάνω το κόστος των μελλοντικών μας καρκίνων, αφού το 80% και πλέον της αξίας των προϊόντων καπνού είναι φόροι και ειδικοί φόροι. Οπότε μην ανησυχείς "άνθρωπε που πούλησες τον κόσμο", στην εν λόγω επιλογή (μας) δεν επιβαρύνεται η τσέπη σου, το αντίθετο θα έλεγα. Και η "εξύμνηση" της εν λόγω καπνοβιομηχανίας δεν συνιστά δυστοπία, αλλά... αλληγορία της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας. Εκπροσωπος του πιο politically incorrect κλάδου παραδίδει μαθήματα σχέσης εργοδότη- εργαζόμενου, ενώ οι εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, που έκανε ρεκόρ με 17 εκατ τουρίστες, και απο τους οποίους κρέμεται η οικονομική ανάκαμψη, είναι σημαιοφόροι της γάγγραινας της μαύρης εργασίας. Δεν υποστηρίζω το κάπνισμα. Και είναι ντροπή που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζεται ο ψηφισμενος αντικαπνιστικός. Αλλά και αυτή η αντικαπνιστική υστερία καταντάει ενοχλητικά ηθικολογική.
Αφού οι διαφημίσεις τσιγάρων έχουν απαγορευθεί εδώ και χρόνια,πώς προωθεί τη συνήθεια του καπνίσματος η συγκεκριμένη εταιρεία;Κανένας πόλεμος εντυπώσεων δεν υπάρχει.Το μόνο που υπάρχει είναι πάρα πολλοί άνθρωποι,εδώ και στο εξωτερικό που θέλουν να καπνίζουν κι ας ξέρουν άριστα πλέον τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.Δικό τους γούστο,δικό τους πρόβλημα.Αυτοί οι άνθρωποι είναι η αιτία αυτής της ''μάστιγας'',καθώς κι η αντιμετώπισή της.Ο Καρέλιας κι ο κάθε Καρέλιας δε θα έβγαζε δεκάρα τσακιστή αν δεν υπήρχαν αυτοί.Υ.Γ.1 Στις εταιρείες καπνού,καθώς κι αλκοόλ μια χαρά ανταγωνισμός με εταιρείες απ'όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης υπάρχει.Το καρτέλ πού το είδες;;;;Υ.Γ.2 Είναι είδηση σ'αυτές τις εποχές να δίνει μια επιχείρηση τόσα χρήματα έξτρα στους εργαζομένους της,είτε είναι ο Καρέλιας είτε είναι ο Γερμανός.Θα δημοσιευόταν και θα'παιρνε έκταση όποια κι αν ήτανε.Στη συγκεκριμένη έτυχε να'ναι ο Καρέλιας,αύριο μπορεί να'ναι κάποια άλλη.
Έχεις δίκιο σ`αυτά που λές, αλλά δεν συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά το παράδειγμα. Εμείς επικροτούμε την πράξη του κ. Καρέλια, όχι την καπνοβιομηχανία του... Το ότι το κάπνισμα είναι κακό όλοι οι Έλληνες το ξέρουν... απ`ότι διάβασες τα περισσότερα έσοδα έρχονται απ`το εσωτερικό... Ας δείξουμε λοιπόν στους Ευρωπαίους την ΜΑΓΚΙΑ μας και την ΕΞΥΠΝΑΔΑ μας κόβοντας το κάπνισμα. Έτσι, οι ξένοι θα μας πληρώνουν για να καταστρέφονται... ;)
Δεν χαίρομαι όταν ακούω για απολύσεις. Προφανώς. Δεν παύει όμως να είναι ιδιοκτησία του η επιχείρηση κι αν θέλει να απολύσει κάποιους θα έχει τους λόγους του. Επειδή όμως πήρε 35 και δίνει και τις παροχές αυτές τον χαρακτηρίζω καλό εργοδότη. Όχι Άγιο εργοδότη. Καλό όμως σίγουρα.
Απο τη στιγμη που ο συγκεκριμενος εργοδοτης εκανε περισσοτερες προσληψεις-και μαλιστα Πολυ περισσοτερες-απο τις απολυσεις, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να βρει τον μπελα του. Στην ελευθερη οικονομια ειναι λογικο να εχει ενας εργοδοτης το δικαιωμα να αξιολογει τους υπαλληλους του και αν δεν ειναι ικανοποιημενος απ'αυτους να αντικαθιστα.Ο ανθρωπος φαινεται πως επενδυει στις καλες σχεσεις με τους εργαζομενους του(και στην καλη γνωμη των ιδιων για την εργασια τους) και γι'αυτο τους παρεχει τοσα μπονους. Απ'οτι φαινεται ολα αυτα εχουν σαν αποτελσμα την αυξηση πωλησεων, οποτε μια χαρα φαινονται ολα. Τωρα ο ΣΥΡΙΖΑ? Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ ακομα δεν πηρε θεση για το γιγαντιο εφαπαξ του Τσουκαλα! Ας μας πει γι'αυτο πρωτα και μετα βλεπουμε και για τον Καρελια που ολα δειχνουν οτι ειναι μια απο τις σπανιες υγιεις ελληνικες επιχειρησεις!
Αγαπητέ Άρη θα ήθελα μόνο να σημειώσω πως αυτά τα bonus και οι extra παροχές είναι μια πάγια τακτική της συγκεκριμένης εταιρίας, όχι μόνο φέτος. Το ύψος αυτών των παροχών εξαρτάται κάθε χρόνο από την πορεία της εταιρίας βέβαια. Το αστείο είναι πως παρόλο που είναι Ελληνική εταιρία δεν έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην χώρα μας, τα κέρδη της έρχονται κυρίως από εξαγωγές.
Πάντως μου φαίνεται ότι πλούσια πολιτική δίνεται κάθε χρόνο, γενικά η τοπική κοινωνία μάλλον θετικά βλέπει την επιχείρηση. Ένα πολύ μικρό, αλλά υπαρκτό, ποσοστό απολύσεων σε μια επιχείρηση με εκατοντάδες εργαζομένους είναι (δυστυχώς) αναμενόμενο για πολλούς λόγους, επομένως εχει ιδιαίτερη σημασία η αιτιολογία και η βασική αιτία αυτών των απολύσεων. Από την αλλη δεν ειδα να εχουν γινει και πολύ γνωστες οι δεκάδες εως εκατοντάδες μαζικές απολύσεις σε media darlings εταιρίες, αυτές μπορεί να τις βρεί όποιος ψάξει.
Πράγματι.Εδώ http://content.yudu.com/Library/A1v8jt/09012012/resources/39.htm ευχαριστήριο του σωματείου για τις παροχές.Ξαφνικά αποφάσισε ο Καρέλιας το 2013 ν'αρχίσει να καταπατάει νόμους και συμβάσεις;
οπως σε καθε επιχειρηση οι συνδικαλιστες ή εστω οσοι προκαλουν χωρις λογο προβληματα και εντασεις αναμεσα στους εργαζομενους απομακρυνονται.. επιπλεον ολοι στις εργασιες μας μπορει να καθησουμε και 10 ωρες παραπανω, οσες χρειαστει για να βγει η δουλεια. σε αρκετες περιπτωσεις οχι απλα δεχεσαι πιεση αλλα ουτε τουαλετα δεν σε αφηνουν να πας! με αυτη την λογικη θα επρεπε να γινει ερωτηση και για την παγια τακτικη αλυσιδας εστιατοριων , και στα σουπερ μαρκετ ακομα και σε γνωστη τραπεζα. αυτα δεν ειναι μυστικα ειναι ευρεως γνωστα. ειτε τα βιωνουμε οι ιδιοι ή δικα μας προσωπα. εμενα προσωπικα αυτη η ειδηση με χαροποιει. πληθωρα αλλων επιχειρησεων βαζει τους εργαζομενους και υπογραφουν οτι πηραν δωρο χωρις να παρουν μια. και μην ξεχναμε αλυσιδα πολυκαταστηματων παιχνιδιων με δις τζιρου που το βασικο 8ωρο το πληρωνει 380 ευρω την ιδια ωρα που ο ιδιοκτητης βολταρει απο καταστημα σε καταστημα με ιδιωτικο τζετ! εχει κατατεθει ποτε ερωτηση γι αυτον???
++ ετσι ακριβώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει "αναλογικότητα", επιχειρήσεις εχουν απολύσει σχεδόν εξαπατώντας δεκάδες εργαζόμενους και είναι ωστόσο media darlings ή βραβευμένοι και ως διάφορα εφετζι΄δικα δημοσιοσχεσίστικα
Νομίζω είπες τη λέξη κλειδί, άθελά σου κιόλας. "Συνδικαλιστές". Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συνδικάτα είναι ισχυρά κι αν πάει να γίνει στραβή (όπου τέλος πάντων υπάρχει σωματείο) επεμβαίνουν δυναμικά. Εδώ οι συνδικαλιστές κοιτάζουν κατά κανόνα πώς θα ανέλθουν σιγά σιγά στην πολιτική σκηνή του τόπου και ΣΠΑΝΙΩΣ πώς θα υπερασπίσουν τους εργαζομένους.
Εδώ έχουμε και το μοναδικό φαινόμενο των 'νεοφιλελέδων' του πληκτρολογίου όμως, που με το που διεκδικήσει κάποιος συνδικαλιστής το παραμικρό, τον λοιδωρούν μέχρι εκεί που δεν πάει, γιατί τους "χαλάει τη μόστρα". Τρανό παράδειγμα η εδώ περίπτωση. Οι περισσότεροι λένε "καλά τους έκανε" όσους απέλυσε γιατί "ήταν συνδικαλιστές" και "χαλάγανε την πιάτσα..."
Κωνασταντινος Λ. πλεον οταν ακουω τη λεξη συνδικαλιστης μου ερχεται στο νου ο φιλος της δεη... αν εχεις συγγενεις να εχουν δουλεψει στα εργοστασια το 70 ρωτησε να δεις τι γινοταν απο τοτε.... δυστυχως ειναι παρα πολλοι λιγοι οσοι νοιαζονται για τους εργαζομενους και δεν πληρωνονται γι αυτο...
Μήπως λέω τώρα εγώ αυτούς τους τέσσερις τους απέλυσε για συγκεκριμένο λόγο (δεν απέδιδαν σωστά στην εργασία τους). Δεν γίνεται να παίρνεις 35 άτομα και να σου φταίνε τέσσερις. Ουτε να δίνεις 2.5 εκατομμύρια δώρο!!! Απλά να μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!!
Εγω δεν μπορω να καταλαβω απο ποτε τα κομματα εχουν λογο στις απολυσεις που γινονται στον ιδιωτικο τομεα; Αλλα οντως το οτι μπορει αυτοι οι 4 να μην ηταν αποδοτικοι δεν το σκεφτηκε κανεις;
Δεν γίνεται να παίρνεις 35 άτομα και να σου φταίνε 4 ; καλά σοβαρά το λες αυτό ; Την αντικατάσταση του προσωπικού λόγω νεότητας και κόστους, την έχεις ακούσει ; Παντού το ίδιο κάνουν. Βλέπουν τους "μεγάλους" υπαλλήλους σαν άλογα που γέρασαν και τα πετάν στο δρόμο χωρίς πολλά πολλά. Αλλά είναι τέτοια η λύσσα κάποιων να υποστηρίξουν τον "μεγάλο" όπως και των κάθε "μεγάλο" που όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ζήτω οι επιχειρηματίες, έξω οι κακοί εργαζόμενοι. Ζήτω οι λεφτάδες , έξω οι φτωχοί. Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο .
Ψάξε να βρεις την αλήθεια τώρα. Εαν δεν τηρεί τις συμβάσεις ή απολύει εργαζόμενους, τότε τα "δώρα" τι είναι; Στάχτη στα μάτια; Θα έδινε 2,5 εκ. για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης; Δύσκολο μου φαίνεται.