Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία).

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter
34
Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

Με το θέμα σουβλάκι θα σας ξαναενοχλήσω. Καθώς οι σουβλακερί εξαπλώνονται σαν επιδημία, πολύ μεγαλύτερη από την πείνα για ένα πιτόγυρο κάθε φυσιολογικού ανθρώπου.

 

Αν μπεις στη διαδικασία να δοκιμάσεις τα best of της πρωτεύουσας, θα πρέπει να συμφιλιωθείς προηγουμένως με τη χοληστερίνη, τα παραπανίσια κιλά και πολλά εκατομμύρια υδατάνθρακες που δεν προμηνύουν κανένα καλό για τον οργανισμό σου. Θα μου πεις, υπάρχει και το καλαμάκι. Αλλά τι να σου πει και μόνο η ξύλινη λιτότητα της λέξης «καλαμάκι» όταν δίπλα ακριβώς υπάρχει μια πίτα με απ’όλα και γύρο;

 

Άμα είναι να τιμήσεις την παράδοση αξίζει μόνο με τα όλα της.

Στο Meatropoleos, τα κρέατα έρχονται από το χωριό, τον Πύργο Ηλείας, η κυρία Άννα η μαμά του Ανδρέα δίνει τη συνταγή για τα πεντανόστιμα μπιφτεκάκια, η φέτα «Καλομοίρης» με τη ρίγανη και το ωραίο, παρθένο ελαιόλαδο από τα Κολακέικα της Ηλείας σε προσγειώνει στην όχθη της ποιότητας, η πολίτικη σαλάτα με το καβουρδισμένο σουσάμι σου ανοίγει την όρεξη με την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, τη φρεσκάδα του λάχανου. Αν κάτι ξεχωρίζει εδώ, είναι το σουβλάκι κοτόπουλο από μπούτι και οι πατάτες που κόβονται σε ροδέλες και τηγανίζονται τραγανές και αλάδωτες, τα ζεστά πιτάκια ολικής και οι μεγάλες, δροσερές σαλάτες, όπως αυτή με το παντζάρι, την ξινομυζήθρα Κρήτης και τα καρύδια αλλά και η σπιτική καρυδόπιτα και η πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα, μιας που σπάνια ένα σουβλατζίδικο σκέφτεται να σε γλυκάνει στο τέλος.

 Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα, 2103241805/6

 

 

Στο Piggy πόπουλο -μπράβο παιδιά για το όνομα!-, πατέρας και γιος-έφεραν μαζί τους από την Πάτρα μια άλλη τέχνη αλλά και μια άλλη άποψη για το σουβλάκι, που έλειπε από τη νέα μοδάτη πιάτσα του Παγκρατίου.

Οι πιπεριές Φλωρίνης, οι μελιτζάνες και τα μανιτάρια ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο υπέροχη σαλάτα λαχανικών, κι όσο για το crash test της ποιότητας και του ψήστη, που αναγνωρίζεις μόνο αν φας ένα σκέτο χοιρινό καλαμάκι, εδώ θα σε αφήσει με το στόμα μπουκωμένο αλλά...ανοιχτό.

Κρέας εκλεκτό, ονειρικά ζουμερό και βαθιά νόστιμο. Το μπιφτέκι, σαν να το έφτιαξες σπίτι, με πλούσιο το άρωμα του μαϊντανού, ακουμπά στις αλάδωτες πιτούλες ολικής, που διαθέτουν αυτό το λίγο τραγανό που κάνει όλη τη διαφορά της νοστιμιάς.

Το κοτόπουλο ψήνεται και σε παϊδάκι, οι σπιτικές πατατούλες-όνειρο, σπασμένες και τραγανές, κόβονται στο χέρι, οι χορτοφάγοι έχουν το δικό τους σουβλάκι με χαλούμι, πολλές ολόφρεσκες σαλάτες, σπιτική μουστάρδα και τυροκαυτερή. Στα συν η καταπληκτική ρακή, κάτι που αντιλαμβάνεσαι κυρίως την επομένη το πρωί.

Αρχελάου 16, Παγκράτι, 2107237100

 

Το Πηρούνι  ξεχωρίζει για την καλή ποιότητα στο φρέσκο κρέας του και τα χειροποίητα καλαμάκια του. Πίτα αφράτη σαν λουκουμάς, ελαφρύ κεμπάπ, σπιτικό μπιφτέκι από μοσχάρι ή γαλοπούλα,  σπιτικό το τζατζίκι, η τυροκαυτερή και η σος με μουστάρδα και μέλι. Η συνταγή ψαγμένη, από το 1958, συνδυάζει το κρέας όπως παλιά, με πιπεριά, φρέσκια ντομάτα και πάπρικα. Αν θέλεις, η πίτα σου μπορεί να ζωντανέψει με λίγο σκόρδο και να συνοδεύσεις τις πατάτες με τη νόστιμη σάλτσα φέτας, γεύση τυριού με μια ελαφρώς καυτερή επίγευση ή με κάποια από τις καυτερές σος που εισάγει αποκλειστικά το Πηρούνι.

Ιφικράτους 3, Χαλάνδρι, 2106823413, Αγ. Κωνσταντίνου 46, Μαρούσι, 2106180707

Στον Έλβις, το σουβλάκι συναντά την πιο μπαρ διάθεσή του. Στη μικρή μπάρα δίπλα από την ψησταριά και με τον «Βασιλιά» να σε κοιτά από την φωτογραφία που ντύνει το ψυγείο, θα συναντήσεις πολλούς γνωστούς όταν σχολούν τα γύρω θέατρα και τα μπαράκια. Με ηχητική υπόκρουση Brian Eno και Massive Attack-ο Έλβις δικαιούται τον τίτλο του πιο κουλτουριάρικου κεμπάπ-η μπάρα χωράει τις τελευταίες κουβέντες της νύχτας, με υπέροχο καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό, νοστιμότατο κεμπάπ-κι ένα βουνό με τραγανές, λεπτοκομμένες στο χέρι αληθινές πατάτες.

Πλαταιών & Λεωνιδίου, Κεραμεικός, 21034555836

 

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

 

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ!

Το 1 επί 1 γωνιακό μαγαζάκι μπορεί να μην σου γεμίσει το μάτι με το ντεκόρ του αλλά ξέρω πολλούς που ορκίζονται πως «οι ρωσίδες» φτιάχνουν το καλύτερο σουβλάκι της πόλης. Χειροποίητο, μαριναρισμένο με την κλασική συνταγή με ξύδι του ρώσικου σουβλακίου που περνιέται σε μεταλλική βέργα, με καλό κρέας, το χοιρινό σουβλάκι ψήνεται στα κάρβουνα, τυλίγεται σε μια αλάδωτη πίτα σαν λουκουμά, συνοδεύεται από μια υπέροχη, διαυγή σάλτσα ντομάτας που αφήνει μια ευχάριστα καυτερή επίγευση.

Μέχρι να ετοιμαστεί, θα δοκιμάσεις και τα θεϊκά πιροσκί, με τη λεπτή ζύμη, που φτιάχνουν επιτόπου οι κυρίες από το Καζακστάν: με κιμά, με πατάτα ή με τυρί και λίγη ζάχαρη. Ο παράδεισος του γρήγορου φαγητού!

Εδώ τραπεζάκια δεν έχει. Ούτε μπάρα. Στο χέρι και στο πεζοδρόμιο!

Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα

 

 

ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Ένα νόστιμο διάλειμμα πριν μπεις στον ηλεκτρικό, μια ελάχιστη μπάρα αν θες να ξαποστάσεις. Σε μια από τις πιο πληγωμένες πλατείες της πόλης, το σουβλάκι της κυρα-Σοφίας επιμένει ποιοτικό, διπλάσιο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα, κυρίως λιτό: το καλό κρέας και το μαρινάρισμα κάνουν όλη τη δουλειά, μεγάλες μπουκιές, σωστό ψήσιμο, επιλογή ανάμεσα σε ζουμερό κοτόπουλο και χοιρινό. Καλαμάκι με τζατζίκι και τηγανητές πατάτες. Μετά τις 2, μην προσπαθήσεις: δώσαμε και σώσαμε! Αύριο πάλι!

Χέυδεν 15Α, 2108812800

 

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

Γεύση
34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Όχι εκατομμύρια, αλλά πολύ λίγους υδατάνθρακες έχει ένα σουβλάκι ( ή σάντουϊτς, για τους Θεσσαλονικείς ). Αν ξεχειλίζει από κάτι, αυτό είναι τα λίπη ! Δηλαδή ακόμη χειρότερα ....
Παρακαλω! Στη Θεσσαλονικη το σουβλακι (με πιτα η χωρις) το λενε σουβλακι και το γυρο γυρο. Ουτε καλαμακι ουτε σαντουιτς. Πως σας ηρθε; Χρονια εμενα Θεσσαλονικη. Το σαντουιτς ειναι το αψητο τοστ.