Δεν είχε πάντα λιακάδα στην Αρχαία Ελλάδα.

Δεν είχε πάντα λιακάδα στην Αρχαία Ελλάδα. Facebook Twitter
13

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αρχαία ελληνικά μνημεία φωτογραφημένα ηλιόλουστα, να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο (για να θυμηθώ και τον τίτλο της προηγούμενης ανάρτησης για τον Αρτεμίδωρο).

Σχεδόν σε όλα τα βιβλία που εικονίζουν αρχαία κατάλοιπα, αυτά είναι λουσμένα στο περίφημο ελληνικό φως που πράγματι αναδεικνύει εξαιρετικά τις αρχιτεκτονικές τους αρετές. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εκδόσεις ευρείας κυκλοφορίας αλλά και για τις ειδικευμένες αρχαιολογικές δημοσιεύσεις: οι φωτογραφίες είναι πάντα τραβηγμένες με καλό καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις προσωπικές φωτογραφίες, αφού κατά κανόνα επισκέπτεται και φωτογραφίζει κανείς τα μνημεία με καλό καιρό στις διακοπές ή τις εκδρομές. 


Πολύ σπάνια βλέπει κανείς εικόνες από τα αρχαία μνημεία με κακό καιρό.

Μ'αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί μιά βαθιά ριζωμένη ψευδαίσθηση: είναι σαν να έχει πάντα λιακάδα στην Αρχαία Ελλάδα, σαν να συμβαίνουν όλα σε ομαλές καιρικές συνθήκες, ας πούμε μιά γλυκιά μέρα της Άνοιξης. Όταν αναλογιζόμαστε κάποιο περιστατικό που σχετίζεται με την αρχαιότητα, αυτό στο μυαλό μας εκτυλίσσεται πάντα με καλοκαιρία.

Νομίζω λοιπόν ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σκέφτεται κανείς ακόμη και τις καιρικές συνθήκες όταν το μυαλό του ταξιδεύει στο παρελθόν. Ασφαλώς δεν είχε πάντα ήλιο. Έβρεχε και φύσαγε και ο κόσμος τουρτούριζε και πάσχιζε να ζεσταθεί όπως τώρα. Και βεβαίως χιόνιζε και έλαμπε το χιόνι γύρω και φαντάζομαι θα ήταν όμορφα όπως είναι σήμερα κάθε τοπίο χιονισμένο.

Πριν χρόνια που χρειάστηκε να δουλέψω στις Μυκήνες μέσα στο χειμώνα, μου δόθηκε η εξαιρετική και σπάνια ευκαιρία να δω αυτόν τον πολύ αγαπημένο μου χώρο χιονισμένο. Καθώς μάλιστα μελετούσα και σκεφτόμουν μιά συγκεκριμένη περιοχή μέσα στην Ακρόπολη, μπόρεσα να την δω έτσι με μιά άλλη οπτική.

 

Αυτή την άλλη οπτική, των διαφορετικών, των λεγόμενων κακών καιρικών συνθηκών, παρουσιάζω σήμερα με μιά μικρή συλλογή φωτογραφιών που δείχνουν αρχαία ελληνικά μνημεία φωτογραφημένα πριν ή μετά από βροχή, αλλά κυρίως με χιόνι.

 

ΥΓ. Αυτή η ανάρτηση της στήλης  λειτουργεί και κάπως αλληγορικά: η διεύρυνση του τρόπου που σκεφτόμαστε, η εξέταση των πραγμάτων υπό μιά άλλη οπτική γωνία, είναι η δική μου ευχή για τον καινούργιο χρόνο.

 

Μυκήνες

 

 

 

***

 Αθήνα, Ακρόπολη

 

 

***

Αθήνα, Θησείο

 

 

***

Αθήνα, Κλασική Αγορά

 

 

***

Αθήνα, Ρωμαϊκή Αγορά

 

 

***

Αθήνα, Βιβλιοθήκη Αδριανού

 

 

***

Σούνιο

 

 

***

Δελφοί 

 

(φωτογραφία Ν. Πετρόχειλου)

 

 (φωτογραφία Ν. Πετρόχειλου)

 

 

 

 

***

Λάρισα, Αρχαίο Θέατρο 

 

 

***

Θεσσαλονίκη, Ανάκτορο Γαλερίου

 

 

***

Θεσσαλονίκη, Ρωμαϊκή Αγορά

 

 

***

Φίλιπποι

 

 

 ***

Ο Γιούχτας στην Κρήτη χιονισμένος. Λέγεται ότι η κορυφογραμμή του διαγράφει το πρόσωπο του Δία. Στην κορυφή του υπήρχε μινωικό ιερό και χαμηλότερα στη θέση Ανεμόσπηλια άλλο ιερό στο οποίο βρέθηκαν ενδείξεις ανθρωποθυσίας. 

 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αϊ Γιώργη»

Ιστορία μιας πόλης / Αράχωβα: «Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αϊ Γιώργη»

Στην Αράχωβα, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου δεν είναι απλώς ένα πανηγύρι. Είναι μια τελετουργία όπου η πίστη, η ιστορία και η συλλογική μνήμη γίνονται ένα. Ο λαογράφος Πάρης Ποτηρόπουλος εξερευνά το «Πανηγυράκι» και θέτει το ερώτημα: πρόκειται για μια βιωμένη παράδοση ή για μια σύγχρονη αναπαράσταση προσαρμοσμένη στο σήμερα;
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Ζούμε εποχές αντίστοιχες με του Μουσολίνι και του Χίτλερ»

Lifo Videos / Αντώνης Λιάκος: «Ζούμε εποχές αντίστοιχες με του Μουσολίνι και του Χίτλερ»

Από τους πιο επιδραστικούς ιστορικούς στον δημόσιο χώρο, ο Αντώνης Λιάκος επιστρέφει στα νεανικά του χρόνια της έντονης πολιτικοποίησης, στέκεται στα όσα «τρομακτικά» συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή και επισημαίνει τα προβλήματα της Ελλάδας που θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η εξάπλωση του «Μαύρου Θανάτου»: Μια μεσαιωνική ιστορία τρόμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η εξάπλωση του «μαύρου θανάτου»: Μια μεσαιωνική ιστορία τρόμου

Η μαύρη πανώλη στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα του 14ου αιώνα και ήταν, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, «η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».
THE LIFO TEAM
Μανόλης Κορρές: «Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε το Ηρώδειο όπως ήταν»

Αθήνα / Μανόλης Κορρές: «Λίγοι γνωρίζουν πως το Ηρώδειο διέθετε στέγη»

Αφότου αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’50, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού καθιερώθηκε ως η κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών. Με αφορμή το επικείμενο κλείσιμό του λόγω εργασιών, ο επικεφαλής συντήρησης μνημείων της Ακρόπολης αποκαλύπτει κάποια «μυστικά» του και αναφέρεται σε εγκεκριμένες μελλοντικές παρεμβάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM
Από τον χρησμό στην εξουσία: Η άγνωστη ιστορία της Δωδώνης

Ιστορία μιας πόλης / Από τον χρησμό στην εξουσία: Η άγνωστη ιστορία της Δωδώνης

Πώς ένας υπαίθριος ιερός χώρος μετατράπηκε σε ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά συγκροτήματα της αρχαιότητας; Και τι μας αποκαλύπτει η εξέλιξη της Δωδώνης για τη σχέση ανάμεσα στην εξουσία, τη λατρεία και την κοινωνική ζωή; Η δρ. Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου μας ξεναγεί στον χώρο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ρουκετοκίνητα, ρομπότ και βιντεοκλήσεις στον ελληνικό Μεσοπόλεμο

Μεσοπόλεμος / «Τα “ρομπότς” θα κάμνουν τα φαγητά»

Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν προβλέψεις για τις τεχνολογικές εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες «θα είμεθα οι απόλυτοι κύριοι των μηχανών, όχι οι δούλοι των» μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, και δεν έπεσαν έξω.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Αμφίπολη: Η θεά, οι όρκοι και ένας μύθος που ταξίδεψε στον χρόνο

Ιστορία μιας πόλης / Αμφίπολη: Η θεά, οι όρκοι και ένας μύθος που ταξίδεψε στον χρόνο

Πόσο βαθιά μπορεί να ριζώσει ένας μύθος σε μια πόλη; Μπορεί μια θεότητα να ταξιδέψει μαζί με τους αποίκους και να γίνει μέρος της πολιτικής και συλλογικής τους ταυτότητας; Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Δαμάσκος εξηγεί.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι ρωτούσαν τους θεούς οι αρχαίοι Έλληνες;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Δωδώνη: Τι ρωτούσαν τους θεούς οι αρχαίοι Έλληνες;

Μπορεί ένα δέντρο να δίνει χρησμούς; Ποιοι άνθρωποι ταξίδευαν μέχρι την Ήπειρο για μια απάντηση από τον θεό; Και τι μας λένε σήμερα τα μικρά μολύβδινα ελάσματα για τους φόβους και τις ελπίδες τους; Η δρ. Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου απαντά.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αμφίπολη: Tο τοπίο, η πόλη, και τα στρώματα της ιστορίας της

Ιστορία μιας πόλης / Αμφίπολη: Tο τοπίο, η πόλη, και τα στρώματα της ιστορίας της

Η Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας εμβληματικός αρχαιολογικός τόπος ούτε ένα όνομα που πυροδοτεί ιστορικούς συνειρμούς. Είναι ένα σύνθετο πεδίο όπου το ποτάμι, το βουνό, τα τείχη και οι διαδοχικές κατοικήσεις αφηγούνται μια ιστορία αιώνων. Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Δαμάσκος μιλά για τη γεωγραφία, τη στρατηγική σημασία και τα ανοιχτά ερωτήματα που εξακολουθεί να θέτει η αρχαία Αμφίπολη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στις Θερμοπύλες

Μεσοπόλεμος / «Έντρομοι έσπευδον να πηδήσουν από τα παράθυρα του τραίνου διά να σωθούν»

Τον Μάρτη εκείνης της χρονιάς σημειώθηκε σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στις Θερμοπύλες με δύο νεκρούς, έναν βαριά και τέσσερις ελαφρά τραυματισμένους. Το ρεπορτάζ της «Ακροπόλεως» κατέγραψε το συμβάν.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Εξαιρετικό φωτογαφικό αφιέρωμα.Μήπως υπάρχουν στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην αρχαιότητα και αν διέφερε το κλίμα από το σημερινό;
H ερώτησή σας είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα. Η μελέτη των κλιματικών συνθηκών της αρχαιότητας συνιστά έναν χωριστό κλάδο των επιστημών που ασχολούνται με το ανθρώπινο παρελθόν. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_climate_change_scienceΌσον αφορά την αρχαιότητα, συνδυάζονται οι πληροφορίες που δίνει η αρχαία γραμματεία με τα μετρήσιμα δεδομένα που δίνουν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αλλά και οι γεωλογικές και βιολογικές παρατηρήσεις. Πράγματι, διαπιστώνονται σε κάποιες περιόδους σοβαρές κλιματολογικές μεταβολές οι οποίες έχουν συχνά ανάλογες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων της εποχής. για παράδειγμα έχει διαπιστωθεί ότι από τον 3ο ως και τον 6ο αι. μ.Χ. υπήρξε δραματική αύξηση των βροχοπτώσεων, το κλίμα ήταν εν γένει πιο υγρό και παρατηρούνταν συχνά πλημμύρες, υπερχειλίσεις ποταμών, κλπ. Σε περίπτωση που το θέμα σας; ενδιαφέρει περισσότρο: ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αντιδρούν στις κλιματικές αλλαγές είναι το Civilizing Climate: Social Responses to Climate Change in the Ancient Near East της Arlene Miller Rosen
Και φαντάζομαι πως τότε κάθε κτίριο είχε και χρώμα (πχ Παρθενώνας) μιας και οι αρχαίοι απεχθάνονταν το λευκό.Το αποτέλεσμα μέσα στο καταχείμωνο πρέπει να ήταν πολύ εντυπωσιακό!(Να φανταστείς ότι μένω δίπλα από τις Μυκήνες και πρώτη φορά είδα χιονισμένη την πύλη των Λεόντων! Βέβαια εδώ το χιόνι είναι σπάνιο)