“Θα έπρεπε να είναι παράνομο να αποκαλείς ανθρώπους «χοντρούς» στην TV”

“Θα έπρεπε να είναι παράνομο να αποκαλείς ανθρώπους «χοντρούς» στην TV” Facebook Twitter
32

Πρόσφατα η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έκανε πρωτοσέλιδα όταν δήλωσε ότι αρνήθηκε να χάσει βάρος για τη δεύτερη ταινία των Hunger Games και το στούντιο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Μπράβο, Τζένιφερ!

 

Η συζήτηση περί κιλών ήταν αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο ένα εξώφυλλο του περιοδικού Flare από το 2011, όπου είναι φανερό το φότοσοπ που χρειάστηκε για να μπει εικόνα στα κατάλληλα καλούπια των περιοδικών.

 

 

 

Αυτό που δεν προκύπτει απαραίτητα από τα συμφραζόμενα είναι ότι τα κατάφερε επειδή είναι η Τζένιφερ Λόρενς, βραβευμένη με Όσκαρ, και ήδη πρωταγωνίστρια της τριλογίας, που έχει φέρει εκατομμύρια κέρδη στο στούντιο. Το άλλο που δεν προκύπτει αβίαστα είναι ότι όταν ξεκίνησε, τα στούντιο της είπαν ότι είναι υπέρβαρη, και ότι αν δεν έχανε κιλά, την περίμενε απόλυση, ότι της έδωσαν φωτογραφίες που ήταν σχεδόν γυμνή για να έχει «κίνητρο» για να κάνει δίαιτα. Δεν μας λέει αν πείστηκε και έκανε (μάλλον έκανε).

 

Το πιο σημαντικό που σχεδόν αποσιωπείται είναι το οφθαλμοφανές (;) γεγονός ότι η Τζένιφερ Λόρενς φοράει νούμερο 38 στα ρούχα, που σημαίνει ότι είναι στα κιλά της. Αλλά αυτό στον κόσμο της οθόνης είναι «υπέρβαρο» και την κάνει να νιώθει υποχρεωμένη να δικαιολογείται που δεν κάνει εξαντλητικές δίαιτες για να φαίνονται τα κόκκαλά της.

 

Η Τζένιφερ Λόρενς λέει ότι η εμπειρία της ως νέα ηθοποιός που έπαιρνε μονίμως διαταγές για δίαιτα την έχει κάνει να νιώθει αποστροφή για τη λέξη. Σε πρόσφατη της συνέντευξη είπε ότι η λέξη "fat" θα έπρεπε να γίνει παράνομη στα σχόλια της τηλεόρασης, γιατί τα μέσα έχουν ευθύνη:

 

«Δηλαδή γιατί είναι αστείο να ταπεινώνεις ανθρώπους; Και το καταλαβαίνω, κι εγώ το κάνω, όλοι το κάνουμε. Νομίζω όμως ότι όταν έχει να κάνει με τα μέσα, τα μέσα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στη νεότερη γενιά, στα κορίτσια που βλέπουν αυτά τα τηλεοπτικά σόου και αντιγράφουν το πώς να μιλάνε και το πώς να είναι κουλ. Έτσι ξαφνικά έγινε αστείο το να κοροϊδεύεις το κορίτσι που φοράει το απαίσιο φόρεμα ή να κοροϊδεύεις το κορίτσι που, ξέρεις. Και η λέξη «χοντρός». Πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει παράνομο να λες κάποιον στην TV "χοντρό". Αν ρυθμίζουμε τα τσιγάρα και το σεξ και τις βρισιές για την επίδραση τους στις νεότερες γενιές, γιατί δε ρυθμίζουμε πράγματα όπως το αποκαλείς κάποιον «χοντρό» στην τηλεόραση;»

 

Η απάντηση είναι ότι οι απαγορευμένες λέξεις λέγονται «λογοκρισία» και η πρόταση της είναι κάπως εξωφρενική, αλλά φαίνεται ότι τα λέει με καλό σκοπό. Η τρομοκρατία της εμφάνισης έχει χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα νεαρά κορίτσια.

 

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM