Στο σημερινό ‘Α μπα’: πίτσα και άγχος

Στο σημερινό ‘Α μπα’: πίτσα και άγχος Facebook Twitter
29

_____________

1.

"Α,μπα ,

Γιατί ξεσπάμε στο φαγητό; Πράγματι, όταν μερικές φορές δεν παν καλά τα πράγματα - στις σπουδές, στις σχέσεις (ερωτικές και μη) - το να φάω πάρα πολύ με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα, άσχετα αν την επόμενη μέρα το μετανιώσω. Το κάνω μήπως για να τιμωρήσω τον εαυτό μου; Μα μου δίνει ικανοποίηση - δυστυχώς την ικανοποίηση που δεν μου έδωσε ένας γκόμενος, μια φίλη, μια θετική εξέλιξη στις σπουδές. Ενώ για 2 χρόνια την είχα σταματήσει αυτή τη συνήθεια. δεν εξαρτιόταν δηλαδή η διατροφή μου από την ψυχολογική μου κατάσταση, έχει λίγους μήνες που ξανα-ξεσπάω στο φαγητό και δεν μ'αρέσει καθόλου. Τι έχεις να πεις ή να με συμβουλέψεις;"- 'remember it's food, not love''

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, το «γιατί» δεν είναι απολύτως σαφές. Σίγουρα είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης άγχους ή βαρεμάρας, αλλά όλοι στενοχωριόμαστε ή βαριόμαστε. Επίσης, όλοι έχουμε συνδέσει διάφορα φαγητά με συναισθήματα ασφάλειας ή πλήρωσης, όμως δεν το ρίχνουμε όλοι στο φαγητό όταν αγχωνόμαστε. Κάποιοι παθαίνουν το ανάποδο και δεν μπορούν ούτε να σκεφτούν το φαγητό όταν είναι στενοχωρημένοι.

Έχεις συνδέσει το φαγητό με την παρηγοριά. Είναι κάτι που έχεις μάθει από την παιδική σου ηλικία; Είναι κάτι που κληρονόμησες; Είναι κάτι που εξηγείται ορμονικά, χημικά; Ποιος ξέρει. Αυτό που ξέρεις είναι ότι το κάνεις και ότι δεν σου αρέσει. Αν θέλεις να μάθεις γιατί το κάνεις εσύ συγκεκριμένα, πρέπει να ασχοληθείς σε βάθος με τον εαυτό σου. Με τη βοήθεια κάποιου που ξέρει από διατροφικές συνήθειες θα ανακαλύψεις πού βρίσκεται η σύνδεση, δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αν ανακαλύψεις το μηχανισμό θα μπορούσες να μάθεις νέους τρόπους για  να αντιμετωπίσεις το στρες, αντί να το ρίχνεις στο φαγητό.

_____________

2.

Ποιο είναι το πιο αστείο παρατσούκλι που σου έχουν βγάλει ή έχεις ακούσει; Μου είσαι πολύ συμπαθής!!Φιλιά!- Γ

Με λένε Φουτσιτζή, λες να χρειάστηκε ποτέ παρατσούκλι;

_____________

3.

Πόσο αντέχει μία γυναίκα χωρίς ερωτική επαφή;

Για την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, το γερμανικό γυναικείο περιοδικό «Petra» πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση σε περισσότερες από 1.000 κοπέλες, ηλικίας μεταξύ 29 και 39 ετών.

Το εκπληκτικό αποτέλεσμα έδειξε πως τo συντριπτικό ποσοστό των Γερμανίδων μπορούν να ζήσουν χωρίς καθόλου σεξ, όπως απάντησε το 58% των ερωτηθέντων!

Το 33% παραδέχτηκε πως απείχε από την ερωτική πράξη για περισσότερα από δυο χρόνια συνεχόμενα, το 41% για περισσότερο από ένα χρόνο και το 27% για περισσότερους από έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα της αποχής, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν περισσότερο από εμφανή: μετά από τρεις μήνες χωρίς ερωτική επαφή, οι γυναίκες απέκτησαν μια εριστική και ανήσυχη συμπεριφορά, μετά από έξι μήνες επέδειξαν ισχυρό στρες και από ένα χρόνο και πάνω, πραγματική απελπισία.

Ένα σχόλιο παρακαλώ"

Αν οι «ειδικοί» μπορούν να μετρήσουν σαν σακιά με μήλα την εριστική συμπεριφορά, το ισχυρό στρες και την πραγματική απελπισία, μετά να τα βάλουν σε κλίμακα και να εξηγήσουν και πού οφείλονται, τότε θέλω να μετρήσουν και τα ποσοστά κατινιάς που εκπέμπονται στο περιβάλλον από περιοδικά τύπου Petra και μετά από πόσο καιρό προκαλούν τρύπες (και τι μεγέθους) στα μυαλά όσων σκανδαλίζονται ηδονικά όταν επιβεβαιώνονται τα σεξιστικά τους στερεότυπα.

_____________

4.

"Πολυαγαπημένη α μπα,

είμαι μια κοπέλα γύρω στα 30 και μέχρι στιγμής είχα στη ζωή μου 2 σοβαρές και μακροχρόνιες σχέσεις με άντρες οι οποίες απέτυχαν. Από τότε όμως που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι ότι ψιλογούσταρα και γυναίκες (οπόταν αυτό με καθιστά bi, όχι πως έχουν σημασία οι ετικέτες). Δεν το έχω όμως πει σε κανένα και ούτε χρειάστηκε να το κάνω. Σ 'αυτή τη φάση της ζωή μου λοιπόν, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσω, ένιωσα την ανάγκη να δοκιμάσω μια σχέση με κάποια γυναίκα. Το πρόβλημα είναι ότι οι συγγενείς, φίλοι και όλος μου o περίγυρος dεν γνωρίζει αυτή την ""προτίμησή"" μου και μου είναι υπερβολικά δύσκολο να το ξεφουρνίσω στα καλά καθούμενα, άσε που θεωρώ κιόλας ότι δε χρειάζεται να ξέρει ο καθένας τι προτιμήσεις έχω. Έλα όμως που αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα! Για παράδειγμα, είναι μια κοπέλα στη δουλειά που μου αρέσει υπερβολικά και πολλές φορές δείχνει ότι ίσως της αρέσω κι εγώ. Κάθε φορά που λέω κάτι του τύπου ""θες να βγούμε οι δυο μας;"", ""μου αρέσεις πολύ""κτλ το παίρνει για πλάκα και γελά γιατί με θεωρεί στρέητ. Πώς να το χειριστώ βρε α μπα χωρίς να γίνω ρόμπα; Τώρα θα μου πεις, γιατί δεν το λέω πιο ξεκάθαρα; Επειδή αν δεν ενδιαφέρεται, ίσως να το ξεφουρνίσει σε όλο το γραφείο και δεν είμαι ακόμα έτοιμη να γνωστοποιήσω στον καθένα τι θέλω να κάνω στο κρεβάτι μου. Please help!!!  - Άννα

Μήπως δεν γελάει επειδή σε θεωρεί στρέητ, αλλά επειδή η ίδια είναι στρέιτ; Μήπως ξέρει τι λες αλλά νιώθει αμηχανία και δεν ξέρει τι άλλο να κάνει από το να γελάσει; Το ότι εσύ γουστάρεις κάποια είναι μισοτελειωμένη δουλειά, δεν αρκεί να το πάρεις απόφαση. Είναι λεσβία η κοπέλα; Αν δεν ξέρεις, μήπως είναι καλύτερα να το μάθεις πρώτα; Και αφού αποφάσισες ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις με γυναίκα (αν και δεν καταλαβαίνω πώς το εννοείς, κάπως ψυχαναγκαστικό μου μοιάζει) δεν το δοκιμάζεις καλύτερα εκτός του επικίνδυνου περιβάλλοντος της δουλειάς, που είναι τζιζ και για στρέιτ και για γκέι;

_____________

5.

"Αγαπητη Α μπα,

μόλις σήμερα έμαθα για την ύπαρξη σου και σε έχω ήδη διαβάσει αρκετά.

Έχω λοιπόν την ανάγκη να ακούσω τι έχεις να μου πεις σχετικά με το "πρόβλημά" μου.

Είμαι ερωτευμένη με κάποιον με τον οποίο λέμε ένα "γεια τι κάνεις;" και η γνωριμία μας μετρά μόλις τρεις βδομάδες.

Πόσο βαρετό ε;

Υπομονή.

Απλά όταν κολλάω με κάποιον παθαίνω εμμονή. Βέβαια αυτή την φορά νομίζω έχω κολλήσει άνευ προηγουμένου.

Θα σου δώσω κι άλλες λεπτομέρειες γιατί θέλω να μου πεις πώς ν τον πλησιάσω.

Εμένα ο Σπύρος μου άρεσε απ την πρώτη στιγμή που τον είδα (είμαστε και οι δυο πρόσκοποι) και σε μια συγκέντρωση ήρθε και μου συστήθηκε. Είμαστε όμως σε "ανταγωνιστικά" συστήματα και τον συναντώ συνήθως κάθε Σάββατο λόγω του ότι κάνουμε συγκεντρώσεις ίδιες ώρες.

Έχω κολλήσει μαζί του καθώς βλέπω πως με κοιτά επίμονα χωρίς όμως να γίνεται κάτι παραπάνω πέρα από το "γεια" που λέμε.

Κάποια στιγμή του έκανα αντ στο φβ και μετά από κάτι που του ζήτησα ένα Σάββατο στην αγέλη βρήκα την αφορμή να του στείλω ίνμποξ γιατί δεν πρόλαβα να του το επιστρέψω. Πήγε να γράψει αλλά δεν απάντησε ποτέ. Την ίδια μέρα τον συνάντησα και μου είπε σόρυ που δεν απάντησε και ότι δεν είχε σήμα μετά. Μιλήσαμε λιγάκι για την επόμενη μέρα και είπαμε ότι θα συναντιόμασταν σε κάποια συναυλία που έκανε το σύστημά τους. Πήγα, τον είδα για λίγο αλλά τίποτα. Εντάξει γινόταν και χαμός.

Αυτό συνέβη την Κυριακή που μας πέρασε. Τώρα περιμένω να τον δω το προσεχές Σάββατο.

Δεν είμαι κανένα υπερφίαλο κοριτσάκι. Έχω κολλήσει μαζί του γιατί βλέπω πως με κοιτά επίμονα μερικές φορές. Φοβάμαι όμως μήπως απλά κοιτά αδιάφορα κι εγώ φαντάζομαι...

Η κολλητή μου που είναι κι αυτή εκεί μου είπε πως δεν είναι ιδέα μου και πως όντως κοιτά (και δεν θα μου έλεγε ψέματα για να μου φουσκώσει τα μυαλά).

Αυτό που θέλω τώρα είναι να αλλάξει αυτό που νιώθω τώρα γιατί με σκοτώνει αυτή η αναμονή.

Θέλω να πάμε παρακάτω. Αν μπορέσουμε να πλησιάσουμε θα ήταν το ιδανικό αλλιώς πρέπει να σταματήσω να τον σκέφτομαι γιατί δεν γίνεται άλλο αυτή η κατάσταση.. Τον σκέφτομαι συνέχεια και στοιχηματίζω αυτός ποτέέέ.

Το κακό είναι ότι μου είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξω, καθώς δεν μου είναι ευχάριστο αυτό το στατικό κόλλημα.

Εντάξει σε έπρηξα. Σόρυ. Αν ποτέ τελειώσεις το διάβασμα της Ομήρου Οδύσσειάς μου απάντησε σε παρακαλώ.

Γουιθ λαβ,

Κατερίνα."

Κατερινάκι, όσο το διάβαζα νόμιζα ότι βάδιζα σε ένα χρονικό τούνελ προς τα πίσω και στο τέλος ξύπνησα ανακουφισμένη που ήταν μόνο ένα κακό όνειρο.

Επειδή για μένα πέρασαν αυτά τα χρόνια, θα σου πω με λίγα λόγια τι πρέπει κι ας ξέρω ότι δεν θα καταλάβεις:

Πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς να αποκρυπτογραφείς βλέμματα και να δίνεις μεγαλύτερη σημασία στις πράξεις. Πρέπει να μάθεις να κάνεις υπομονή. Πρέπει να μάθεις να μην βιάζεσαι να τα κάνεις όλα δικά σου τη στιγμή που το αποφασίζεις, γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια. Πρέπει να διδάξεις τον εαυτό σου να μην παθαίνει εμμονές. Τέλος, πρέπει να μάθεις πώς να ενδιαφέρεσαι μόνο για ανθρώπους που έχεις ήδη γνωρίσει και έχεις αποφασίσει ότι αξίζουν το ενδιαφέρον σου και όχι για αγνώστους που έχεις μετατρέψει σε φαντασιώσεις.

Καλή τύχη.

_____________

6.

Λένα μετά από ένα μάστερ σε πόλη εξωτερικού και ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα, έχω επιστρέψει στην πόλη όπου έκανα το μαστερ, για να βρω δουλειά και σπίτι. Τις δυόμιση εβδομάδες που είμαι εδώ έχω καταφέρει να τσακωθώ με τα 2 άτομα με τα οποία έκανα την περισσότερη παρέα. Με το ένα επειδή κοίταξα το βιογραφικό του στο πισι του χωρίς να ρωτήσω, και επ'ευκαιρίας μου είπε ότι «δεν έχουν μπει καλά τα όρια στη σχέση μας», γιατί σε ένα ταξίδι μας πριν λίγους μήνες είχα στείλει ένα μήνυμα απ' το κινητό της στην μαμά μου χωρίς να ρωτήσω. Με το άλλο επειδή με πήρε τηλέφωνο ένα βράδυ μόλις είχαμε χωριστεί και γυρνάγαμε σπίτια μας μετά από 2ωρο μάθημα χορού, για να μου πει ότι είδε έναν πρώην σε ένα μπαρ και να πάω να την βρω να πάμε εκεί. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν ψήνομαι λόγω κούρασης αλλά μόλις το κλείσαμε αντιλήφθηκα τη βλακεία μου και έπαιρνα τηλέφωνο για αρκετή ώρα για να πάω να την βρω, αλλά δεν το σήκωνε. Και μετά μου έκανε ένα ξεγυρισμένο κήρυγμα περί φιλίας μέσω σμσ και ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για τους φίλους. Παρεπιπτόντως, τα 2 αυτά άτομα την μέρα που επέστρεφα από την Ελλάδα στην πόλη εξωτερικού, ήταν μαζί σε μια συναυλία – θα με φιλοξενούσε η μία σπίτι της, αλλά λόγω της συναυλίας αποφάσισε να αφήσει τα κλειδιά κάτω απ' το χαλάκι της πόρτας της, και να τα πάρω από εκεί. 'Όμως για να μπω στο κτίριο δεν θα είχα κλειδιά, θα έπρεπε να περιμένω να μπει/βγει κάποιος, και εγώ έφτανα αρκετά αργά το βράδυ. Είχα θυμώσει αρκετά και είχα λυπηθεί από αυτό το περιστατικό, γιατί ένιωσα αγνοημένη. Δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι η ερώτησή μου. Δεν ξέρω αν είναι ξεκάθαρο για κάποιον που είναι έξω από την κατάσταση αν η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο..'Η μάλλον, ήταν όντως τόσο άσχημη η συμπεριφορά μου που να δικαιολογεί τέτοια ξεσπάσματα και παρεξηγήσεις? Έτσι εύκολα χαλάνε οι φιλίες? Και τώρα τι πρέπει να κάνω? συγγνώμη έχω ζητήσει εννοείται..- πράσινο φανάρι

Δε νομίζω ότι χαλάνε εύκολα οι φιλίες, νομίζω ότι χαλάνε δύσκολα και μετά από πολλές μικρές ρωγμές που κάποια στιγμή δημιουργούν ένα χάσμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Νομίζω ότι εσύ αυτή τη στιγμή βλέπεις τις τελευταίες ρωγμές και δεν αναρωτιέσαι αν υπήρξαν άλλες (και είναι κάτι που δε μπορώ να σου πω εγώ). Αν κάποιος σου λέει ότι δεν έχουν μπει καλά τα όρια στη σχέση σας δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να εννοεί ένα μήνυμα που έστειλες κάποτε.

Από την άλλη, αν εσύ νιώθεις αγνοημένη δεν ξέρω αν εξηγείται με την υπόθεση κλειδί. Είναι κάτι που έχεις ξανασκεφτεί ή σου ήρθε τώρα που μαλώσατε;

Η απουσία σου έχει αλλάξει τα πράγματα μεταξύ σας και τώρα θα επαναπροσδιορίσετε τι είδους σχέση έχετε μεταξύ σας. Δεν είναι καλό, δεν είναι κακό, είναι αναπόφευκτο.

_____________

7.

"αγαπητη αμπα , αρχικα να ζητησω συγνωμη για τους τονους,αλλα δεν τους χρησιμοποιω ποτε.

Ηθελα να ρωτησω τι γινεται εκτος ελλαδας σχετικα με το ξεματιασμα.Μονο εμεις οι ελληνες ματιαζομαστε και ξεματιαζομαστε,υπαρχει κατι αντιστοιχο στην αμερικη ας πουμε? Θες να ριξεις λιγο φως απο το φως σου στο ερωτημα που με βασανιζει?

Με την ευκαιρια να σε συγχαρω. εισαι απιστευτα καλη σ΄ αυτο που κανεις ,η αναγνωση της στηλης σου ειναι μια ατοφια καθημερινη απολαυση"

Είναι δυνατόν να είναι μόνο ελληνική εφεύρεση; Υπάρχει ακόμη και στην Παλιά Διαθήκη. Στο κακό μάτι πιστεύουν στην Τουρκία, στη Σικελία, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στη Σερβία, στην Κίνα, στην Πολωνία, ου, τελειωμό δεν έχουν οι δεισιδαιμονίες. Μια έρευνα που έγινε το 1976 έδειξε ότι στο κακό μάτι πιστεύει το 36% (μετρώντας τις κουλτούρες, δεν ξέρω με ποιον ακριβώς τρόπο).

Ο τρόπος αντιμετώπισης διαφέρει αρκετά από ομάδα σε ομάδα. Το κόλπο με το φτύσιμο είναι ελληνικό, οι Εβραίοι κάνουν νομίζω ένα κόλπο με νερό και καυτό μέταλλο, άλλοι χρησιμοποιούν γάλα, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, καρύδα, πιπεριές τσίλι, λάδι, ό,τι έχει κανένας... εμείς είμαστε οι πιο βολικοί όμως, γιατί σάλιο έχεις πάντα.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
#6 Οι φιλίες χαλάνε πολύ εύκολα. Η απουσία αλλάζει τα πάντα. Αν σε νοιάζουν οι φιλίες αυτές κ δεν ήταν απλώς για να περνάς την ώρα, ρώτησε στα ίσια. Αν νοιάζονται για σένα αρκετά ώστε να σου απαντήσουν, μπορεί και να γυρίσετε σελίδα.
Δεν καταλαβα 1) τι δουλεια εχει το "σεξιστικο στερεοτυπο" αφου μπορει καλλιστα τα αποτελεσματα να ειναι ιδια και για τους ανδρες 2) τι το περιεργο και εκπληκτικο (ασε το "σεξιστικο") στο οτι συμβαδιζουν η αποχη απο τον ερωτα και το στρες. Εκτος αυτων, τα στερεοτυπα δεν βγηκαν τυχαια, για να πιασουν και να γινουν στερεοτυπα επρεπε καπου, σε ενα βαθμο, να ανταποκρινονται στην παρατηρηση.
Το θέμα Θέμο, δεν είναι αν υπάρχει σύμπτωση ή αναλογία στα αποτελέσματα ανδρών και γυναικών, αλλά στο κατά πόσο η ίδια η έρευνα είναι φερέγγυα και τα αποτελέσματα αξιόπιστα.Στερεότυπα <> αποτελέσματα παρατηρήσεων ή μετρήσεων.Στερεότυπα = εσφαλμένες αυθαίρετες αντιλήψεις, που εκφράζουν παγιωμένες αρνητικές απόψεις και αναχρονιστικές ιδέες για κάποια ομάδα ανθρώπων με παρεμφερή χαρακτηριστικά.Χωρίς παρεξήγηση, καμμιά φορά με κάνεις να πιστεύω ότι είσαι ο Αναστασιάδης...
Πραγματι, εχω υποψη μου καποιες γυναικες που εχουν να κανουν σεξ κατι... χρονια και εχουν μια λιγο ως πολυ νευρωτικη συμπεριφορα. Ειναι τυχαιο; η επιβεβαιωνει την ερευνα;
Τα ίδιο το ερευνητικό ερώτημα φανερώνει την εξόφθαλμα στερεοτυπική ιδεολογία των "ερευνητών"... Ας μάθουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε κριτικά τις διάφορες έρευνες, ας αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν.
Με Firefox και Chrome, με ενεργοποιημένους ad blockers ή άλλες προστασίες, δεν βγάζει την φόρμα.Μπες με Internet Explorer και δες πάνω δεξιά στην σελίδα της Α,μπα. Εκεί είναι η φόρμα των ερωτήσεων. Αλλιώς στείλε email στην διεύθυνση που είναι στο ίδιο μέρος.
5.Δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεσαι σε τέτοιου είδους σκέψεις.Όπως είπε και η α,μπα πρέπει να βασιζόμαστε σε πράξεις και όχι σε βλέμματα,λόγια κ.τ.λ..Αν είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και το πιστεύεις,τα καλύτερα θα έρθουν!
@DeLaNet: το ξέρεις ότι με το καινούριο πουλί που έβαλες πρόσφατα στο κεφάλι σου, θεωρείται παράνομο να κυκλοφορείς στη Μινεσότα;;Διάβασε αυτό (αν δεν το έχεις ήδη κάνει):http://www.lifo.gr/guests/viral/44733Μπα σε καλό μας σήμερα, γελάσαμε πάλι!