Όχι κάμερες στο Μετρό

Όχι κάμερες στο Μετρό Facebook Twitter
11

Aπαγορεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την τοποθέτηση καμερών μέσα στους συρμούς του Μετρό, ενώ συναινεί στο να τοποθετηθούν στις εξωτερικές πλευρές.


Το αίτημα είχε υποβάλλει η Αττικό Μετρό Α.Ε. Αναφέροντας ότι οι εσωτερικές κάμερες θα ήταν τοποθετημένες στην οροφή και θα κάλυπταν όλο το εσωτερικό του συρμού ενώ οι εξωτερικών θα ήταν 12 σε κάθε συρμό των ίδιων γραμμών. 


Όλες οι κάμερες θα κατέληγαν στην καμπίνα του οδηγού, ώστε να επιβλέπει έκτακτες καταστάσεις αλλά και το άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών.

Οι εικόνες από τις κάμερες ια αποθηκευόταν κωδικοποιημένες σε αποσπώμενο προστατευόμενο αποθηκευτικό χώρο μέσα στις καμπίνες οδήγησης και η αφαίρεσή τους θα γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με τη χρήση ειδικού κλειδιού.

Το Μετρό ζήτησε την εγκατάσταση των καμερών για λόγους ασφαλείας έναντι κακόβουλων πράξεων και για λόγους ασφαλείας έναντι τυχαίων γεγονότων ή ατυχημάτων.


Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργούν 670 κάμερες σε κεντρικά σημεία των σταθμών του Μετρό, όπως είναι οι είσοδοι, αποβάθρες, διάδρομοι, χώροι διακίνησης και έκδοσης εισιτηρίων κ.λπ. 

Από την πλευρά της, η Αρχή υπογραμμίζει ότι πρέπει να ερευνηθούν οι λόγοι που επικαλείται το Μετρό για την εγκατάσταση των καμερών και, εάν αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με μέσα λιγότερα επαχθή, έτσι ώστε να μην θίγονται υπέρμετρα θεμελιώδη δικαιώματα των επιβατών και εάν η τοποθέτηση των καμερών που προτείνεται επιτυγχάνει τους συγκεκριμένους σκοπούς αποτελεσματικά δικαιολογώντας τη συνεχή παρακολούθηση.

Η Αρχή για τις κάμερες στο εσωτερικό των συρμών υπογραμμίζει ότι δεν εξετάστηκε από την πλευρά του Μετρό, αν είναι εφικτή η πραγματοποίηση των επιδιωκόμενων σκοπών του με τη χρήση μέσων λιγότερο επαχθών (ηπιότερων μέτρων), όπως είναι η επιτήρηση στο εσωτερικό των συρμών από προσωπικό ασφαλείας ή η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ήδη εγκατεστημένων καμερών ασφαλείας στους σταθμούς και στις αποβάθρες.



Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM