Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
23

Ο Σκοτ, τεχνίτης και επαγγελματίας, με τη θετική και την αρνητική έννοια, είναι από τους πιο άνισους σκηνοθέτες της εποχής μας, ικανός να πραγματευθεί διαφορετικά είδη και να διχάσει. Είμαι σίγουρος πως στις λίστες των καλύτερων και των χειρότερων ταινιών του από την 35χρονη καριέρα του, κάποιοι θα διαφωνούν. Είστε ευπρόσδεκτοι να προσθέσετε τη δική σας άποψη.

TOP 5

1. BLADE RUNNER

 

Μια φουτουριστική, προφητική, κατάμαυρη μεταφορά του Φίλιπ Ντικ στην οθόνη, με όραμα και cyberpunk αισθητική, καταπληκτική μουσική του Βαγγέλη και νοτισμένη απόγνωση. Ο ίδιος τη θεωρεί την πιο προσωπική του ταινία. Αντέχει με άνεση στον χρόνο

2. ALIEN

 

Το πρώτο και το καλύτερο της σειράς, μια τομή στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, νευρώδης και ανατριχιαστική. Το είχα δει πιτσιρικάς στο Ράδιο Σίτι και δεν θα ξεχάσω τον τρόμο που ένιωσα.

3. HANNIBAL

 

Δεν πήρε καλές κριτικές όταν πρωτοβγήκε στα σινεμά, αλλά είναι προς τιμήν του Σκοτ που απομακρύνθηκε υφολογικά από τη Σιωπή των Αμνών και απέδωσε οπερατικά και εξεζητημένα μια ιστορία που αφορά έναν ψυχοπαθή καννίβαλο- πως αλλιώς θα το έκανε; Ο Χάνιμπαλ διαθέτει αριστοτεχνικές σκηνές

4. ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ

 

Στο πιο προσβάσιμο και εμπορικό από τα έργα του, ο Σκοτ τήρησε το αξίωμα που θέλει μια επική ιστορία να λειτουργεί μόνο αν ο σκηνοθέτης την μετατρέψει σε προσωπικό και ευκρινές δράμα εσωτερικών συγκρούσεων του πρωταγωνιστή (Μπεν Χουρ, Λόρενς της Αραβίας) και επανεφηύρε το είδος του σανδαλιού και του χιτώνα.

5. ΘΕΛΜΑ ΚΑΙ ΛΟΥΙΖ

 

Ανοιχτός ορίζοντας, δυο γκαζωμένες γυναίκες, υπέροχες ερμηνείες από την Σαράντον και τη Ντέiβις, κυνήγι και ουσιαστικός μεταφεμινισμός σε ονειρεμένα αμερικάνικο φόντο.

DROP 5

1. G.I.JANE

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Το Black Hawk Down κρατάει μια πανέξυπνη, διφορούμενη στάση γύρω από την επιδρομή στο Μογκαντίσου το 1993, ενώ Η Επίλεκτη υποκύπτει ανόητα και ενοχλητικά σε μια στείρα, προπαγανδιστική στρατοκρατία. Η Ντέμι Μουρ δίνει μια από τις χειρότερες ερμηνείες στην ιστορία των κακών γυναικείων ερμηνειών.

2. A GOOD YEAR

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Χαμένος χρόνος στην χρυσοσκηνοθετημένη Προβηγκία. Θα μπορούσε να είναι ανώδυνα ευχάριστο αλλά γίνεται ψεύτικα χαριτωμένο. Αν μάθω πως ο Ράσελ Κρόου και η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είπαν ποτέ γεια στα γυρίσματα, δεν θα με εξέπληττε.

3. LEGEND

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Κουρελού γνωστών μύθων, προ-ψηφιακά ερασιτεχνικό, όψιμα καλτ, αλλά εξαιρετικά αμήχανο και βεβιασμένο. Μια μεγάλη αποτυχία στα δικά μου μάτια, το πιο «άσχημο» φιλμ του Σκοτ.

4. 1492

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Ελέφαντας: βαριά και δυσκίνητη ταινία, στο ευγενές ύφος και την ιστορικο-ηρωοκεντρική κλίμακα που θα ήθελε να κινείται στο σινεμά του Σμαραγδή, ενδεχομένως. Ειλικρινά, πολύ βαρετή, όπως και η μουσική του Βαγγέλη.

5. BLACK RAIN

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Δεν είναι χειρότερο από τον πιο δήθεν Συνήγορο αυτό το αναλώσιμο και αναμενόμενα υπερστιλάτο θρίλερ ανάμεσα στον Μάικλ Ντάγκλας και την Γιακούζα, αλλά έχει γεράσει άσχημα και, ακόμη και στο είδος του, δεν λέει τίποτε.

Διάφορα
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ