ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δεισιδαιμονίες χωρίς τελειωμό

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: δεισιδαιμονίες χωρίς τελειωμό Facebook Twitter
35


________________
1.

A μπα, χτες είδα την Annie Hall του Woody Allen και προβληματίστηκα γιατί μου θύμισε πολύ το Manhattan (είδα ότι χρονολογικά προηγείται αλλά εγώ είχα δει πρώτα το Manhattan χρόνια πριν) όχι μόνο οι βασικοί ηθοποιοί αλλά η πλοκή, η συμπεριφορά του πρωταγωνιστή, το επάγγελμα του, η νευρικότητα του, το χιούμορ και φυσικά η Νέα Υόρκη, έψαξα στο ίντερνετ να βρω ανάλογες κριτικές για την ομοιότητα αλλά δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον και σκέφτηκα να σε ρωτήσω μιας και ξέρω ότι τον παρακολουθείς. Λογικά δεν είναι τυχαίες ομοιότητες, είναι κάποια άτυπη συνέχεια ή ήταν η ιδέα μου; σε φιλώ Annie Hall

Αν δεις και τις υπόλοιπες ταινίες του Γούντι Άλεν θα δεις ξανά τις ίδιες ομοιότητες. Οι ταινίες του είναι ο ίδιος. Όσο περνάνε τα χρόνια μπορούμε να καταλάβουμε πώς αλλάζει η άποψή του για τα πράγματα (όχι πολύ).
Τώρα σου βάζω μια εργασία για το σπίτι: Α) δες και τις υπόλοιπες ταινίες του και βρες τις δέκα σημαντικές ομοιότητες μεταξύ τους Β) Δες πέντε ταινίες του Μπέργκμαν και βρες τις δέκα σημαντικές ομοιότητες μεταξύ τους και Γ) Βρες τις πέντε σημαντικές ομοιότητες μεταξύ Μπέργκμαν και Άλεν.


Όταν γράψεις αυτές τις εργασίες, θα σου πω να κάνεις τα ίδια και με ζωγράφους. Εκτός αν μέχρι τότε καταλάβεις και μόνη σου πια τι εννοούμε όταν λέμε «δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη» και το «ο καλλιτέχνης είναι οι εμμονές του».

________________
2.

Α, μπα, μ'αρέσεις πολύ! Εκτός του ότι είσαι απολαυστική, πιστεύω πως έχεις βοηθήσει κόσμο. Τουλάχιστον όσους, παρόλο που σε ρώτησαν, κατάφεραν και να σε ακούσουν χωρίς παρωπίδες. Χρειάζομαι κι εγώ δυο κουβέντες κι έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σου.

Η μικρή μου ιστορία: πριν δυόμιση χρόνια είχα μια σχέση τεσσάρων χρόνων που ακόμα δεν έχω ξεπεράσει ουσιαστικά. Υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι μήπως ήταν ο ένας. Ήταν χαοτικός, ήταν δραματικός, τάραξε τα ήρεμα νερά μου κι ένιωσα πρωτόγνωρα. Πρωτάρα δεν ήμουν, αλλά αυτή τη φορά ερωτεύτηκα άσχημα, αν και στην αρχή αντιστάθηκα σθεναρά. Τελικά καταπάτησα κατ'επανάληψη τα προσωπικά μου όρια, έκανα υποχωρήσεις, θυσίες, πρόδωσα τον εαυτό μου. Μαζί του όμως ένιωθα ζωντανή. Οι καλές μας στιγμές ήταν οι καλύτερες που έχω ζήσει. Υπάρχει βέβαια μέσα μου η φωνή που μου θυμίζει ποιος πραγματικά ήταν: ένας βαθιά συμπλεγματικός άνθρωπος, αντικοινωνικός, οξύθυμος κι επιθετικός, αδιάφορος για τις δικές μου επιθυμίες, που δεν υποχωρούσε και δεν εξηγούσε ποτέ. Κάποιες φορές, στην προσπάθειά μου να διεκδικήσω μια πιο δίκαιη θέση στη σχέση μας, φέρθηκα με τρόπο που δε συνηθίζω (λ.χ. φώναζα, έλεγα κουβέντες που δεν εννοούσα), αυτός έφευγε θεαματικά, και επέστρεφε μόνος του "για να με συγχωρήσει". Με έπειθε ότι έπρεπε να νιώθω τύψεις κι ότι εφόσον με συγχωρούσε, με αγαπούσε. Άλλες πάλι, έφευγε χωρίς εξήγηση κι επιστρέφοντας επινοούσε έναν λόγο να με συγχωρήσει. Παρόλα αυτά τον δικαιολογούσα.

 

Μετά το οριστικό τέλος, έληξε κι η εποχή της δικής μου ηλίθιας αθωότητας. Αλλά αλήθεια, α,μπα, μέχρι τότε πίστευα στον έρωτα και στους ανθρώπους. Αποκλείεται όμως να είναι έτσι ο ένας. Τότε γιατί τον έβαλα τόσο ψηλά; Γιατί τον σκέφτομαι ακόμα μετά από δυόμιση χρόνια και δεν τον γκρεμοτσακίζω; A,μπα, τι έχω στο κεφάλι μου, πίτουρα;


Η ζωή προχωρά και τη χάνω άδικα.- 30 minus 2

Αφού υπογράφεις 30-2 δηλαδή είσαι τώρα 28 και η σχέση τελείωσε πριν από δυόμισι χρόνια και η σχέση κράτησε τέσσερα, τότε έχουμε 28-2,5-4=21,5. Τον γνώρισες στα 21,5 και στα 21,5 ΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑΡΑ.
Στα 21 ερωτεύεσαι άσχημα, καταπατάς τα όρια σου, παρακαλάς, και επειδή δεν ξέρεις τι σου γίνεται, νομίζεις ότι αυτοί που είναι εγωιστές, οξύθυμοι και συμπλεγματικοί είναι γοητευτικοί, αντί να τους δεις όπως είναι.
Το να λες ότι πίστευες στους ανθρώπους και τώρα δεν πιστεύεις επειδή δεν είχες το μυαλό να τα χαλάσεις με έναν υστερικό, είναι εντελώς κωμικό, για να μην πω κάτι άλλο. Πρωτάρα ήσουν, και πρωτάρα εξακολουθείς να είσαι, γιατί εδώ και εφτά χρόνια (ΕΦΤΑ) ασχολείσαι με τον έναν και τον μοναδικό άνθρωπο, από τον οποίο βγάζεις και συμπεράσματα για τον έρωτα για τους ανθρώπους, γενικώς.


Ο λόγος που δεν τον γκρεμοτσακίζεις είναι ότι δεν έχεις εμπειρίες για να τον συγκρίνεις με κάτι άλλο. Ο άλλος λόγος είναι ότι αν το κάνεις θα βρεθείς προ των ευθυνών σου, διότι αν δεχτείς ότι ήταν ένας άνθρωπος εντελώς ακατάλληλος για σένα, αυτό τι σημαίνει για εσένα; Δύσκολα πράγματα.

________________
3.


Αγαπητή Α μπα, γίνεται κάποιος να υποστηρίζει ότι η πανσέληνος τον επηρεάζει, -και το αντιλαμβάνεται μέσα στη μέρα, ή και την νύχτα..- αλλά να μη παραδέχεται οτιδήποτε αφορά τα ζώδια; Μου φάνηκες κάπως περίεργο όταν άκουσα χλευασμούς περί ζωδίων και λίγο μετά, πως εμένα η πανσέληνος με "σεληνιάζει"
Σε ευχαριστώ πολύ, μ' αρέσεις ;)

Το βαρέλι της προκατάληψης έχει πολλούς πάτους, σαν το καπέλο του μάγου που βγάζει το λαγό. Πώς γίνεται να είσαι μαθηματικός και να πιστεύεις στο ξεμάτιασμα; Έτσι. Η συνέπεια στις προσωπικές απόψεις έχει δουλειά, και είναι δουλειά που δεν αμείβεται. Ποιος να την κάνει..;

________________
4.


Πολλές καλημέρες αγαπητή Α, μπα!
Τι καταλαβαίνεις για και από έναν άνθρωπο ο οποίος βγαίνει ψιλοσυστηματικά αλλά παράλληλα unofficially και κρυφά, με την κοπέλα την οποία γουστάρει εμφανώς ένας από τους καλύτερους φίλους του, αν όχι ο καλύτερος;- inbetween

Πιστεύω ότι και οι δύο φίλοι είναι λίγο μπερδεμένοι, γιατί οι γυναίκα δεν είναι τρόπαιο για να το πάρει όποιος το βρει πρώτος. Αν αυτή προτιμάει τον δεύτερο δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα την έχει κανένας. Ο ένας πρέπει να είναι ειλικρινής και ο άλλος από τη μεριά του πρέπει να είναι σε θέση να το καταπιεί, γιατί έτσι είναι η ζωή, μερικές φορές δεν θέλουν εμάς αλλά τον διπλανό μας.

________________
5.


Εκτός από τις σειρές που ξεκίνησα πριν χρόνια να βλέπω και παίζονται ακόμα, άρα περιμένω κάθε βδομάδα εναγωνίως, αποφάσισα να βλέπω πλέον μόνο σειρές που έχουν ολοκληρωθεί. Ποιες σειρές θα μου πρότεινες; Εκτός από sci-fi όλα τα άλλα είναι ευπρόσδεκτα. Αλλά ακόμα και τέτοια, άμα πιστεύεις αξίζουν πες τα... I keep an open mind! (ρισκάρω βέβαια πάντα την πιθανότητα ενός ακόμα Lie to me... να ουρλιάζω στον υπολογιστή "γιατί;; γιατί κόπηκες;;)
Thanks in advance, TV-show addict

Είναι αδύνατον να προτείνεις κάτι σε κάποιον αν δεν ξέρεις περίπου τι του αρέσει.

________________
6.


Αγαπητή Α,μπα, τις καλημέρες μου!
Πώς καταλαβαίνεις ότι σου τελείωσε; Μέσα από τη συνήθεια, την ανάγκη για συντροφικότητα, τη συμπάθεια και την αγάπη που νιώθεις για κάποιον, πώς ξεκαθαρίζεις ότι τον θες ακόμα και ότι δεν φρικάρεις απλά από τα δικά σου ή τα μικρά και μεγάλα δικά του ή την αναπόφευκτη ρουτίνα;

 

Η ρουτίνα δεν είναι αναπόφευκτη και δεν είναι θεόσταλτη. Ούτε η παρουσία της, ούτε η απουσία της.

________________
7.

Πέρασα κάποια χρόνια με κρίσεις πανικού και συνεχές άγχος που είχαν να κάνουν με την κοινωνική φοβία που είχα/έχω, έκανα συνεδρίες για κάποιο καιρό, ήμουν καλά. Χθες διαγνώστηκε κατάθλιψη. Μου έδωσαν θεραπευτική αγωγή. Θα ήθελα την γνώμη σου για τα αντικαταθλιπιτκά. Φοβάμαι πάρα πολύ να μπω σ' αυτή τη διαδικασία, μα περισσότερο φοβάμαι το σκοτάδι που έχει απλωθεί παντού. Θα ήθελα και για κάτι άλλο την γνώμη σου. Έχω μια υπέροχη σχέση εδώ και 7 μήνες. Είμαστε πολύ ερωτευμένοι. Θα έρθει αυτές τις μέρες να με δει (είμαι φοιτήτρια και είμαστε μακρυά τώρα).Να του το πω? Σε αντίστοιχη δική του περίπτωση νομίζω πως δεν θα ήθελα να το ξέρω. Από την άλλη δεν ξέρω πως να υποκριθώ ότι δεν συμβαίνει τίποτα.- δεν ξέρω πια

Όλα αυτά που φοβάσαι, και οι πληροφορίες για τα αντικαταθλιπτικά, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με αυτόν που σου τα έγραψε. Ούτε με τη σχέση σου, ούτε με μένα, ούτε με τους φίλους σου. Αν ένας γιατρός σου έγραφε αντιβίωση θα ρωτούσες τον οποιοδήποτε για τη γνώμη του ή θα προτιμούσες κάποιον που είναι η δουλειά του – δηλαδή έναν άλλον γιατρό; Το ίδιο ισχύει με τα αντικαταθλιπτικά, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά.


Τι θα πει «η γνώμη μου για τα αντικαταθλιπτικά;» Το θέμα είναι επιστημονικό, δεν χωράνε γνώμες, εκτός και αν είναι ιατρικές γνώμες. Ποια μάρκα, ποια δόση, με ποια αιτιολογία, φάρμακα είναι, δεν είναι ξόρκια. Είναι σα να ρωτάς τη γνώμη μου για τα σφραγίσματα. Ξέρω γω, αν τα χρειάζεσαι, είναι απαραίτητα, και αν τα κάνει καλός γιατρός, γίνεσαι άλλος άνθρωπο. Προσπάθησε να το δεχτείς, σε παρακαλώ πολύ. Ξέρω ότι οι ασθένειες του μυαλού ταυτίζονται ακόμα, στο σύγχρονο Μεσαίωνα που μας περιβάλλει, με ασθένειες της «ψυχής» και αυτό το μεταφυσικό μας κόβει τα ήπατα, αλλά για κάνε μια προσπάθεια να μπεις στο τρένο του 2013.
Με κουράζει τόσο πολύ αυτή η δεισιδαιμονία για τα αντικαταθλιπτικά, αν ήταν αυτή η δουλειά μου, δεν ξέρω πώς θα άντεχα αυτές τις προκαταλήψεις καθημερινά. Για την υπέροχη σχέση σου έχω να πω το εξής: αν δεν αισθάνεσαι άνετα να το πεις, να μην το πεις. Είναι προσωπικό σου θέμα η υγεία σου και απολύτως απόρρητο, δεν είναι καν σημαντικό θέμα για να συζητήσουμε. Αν αμφιβάλλεις όμως για τα φάρμακα που σου έγραψε κάποιος, ζήτα πληροφορίες από τον αρμόδιο, και αν δεν σου αρέσουν οι εξηγήσεις, πήγαινε σε άλλο γιατρό. Δεν είναι συνταγή για γιουβαρλάκια για να πάρεις γνώμη από τον καθένα (που ούτε αυτό είναι καλή ιδέα άλλωστε).


" Τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να σας κάνουν να ξεχάσετε τα προβλήματά σας αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε σε θέση να ασχοληθείτε μαζί τους. Η κατάθλιψη μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή σας για τα προβλήματά σας και να σας εξαντλήσει, αποστερώντας σας από την απαραίτητη ενέργεια για την αντιμετώπιση δύσκολων θεμάτων. Πολλοί θεραπευτές αναφέρουν ότι όταν οι ασθενείς τους παίρνουν αντικαταθλιπτικά, αυτό τους βοηθά να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στη θεραπεία." Διάβασε τα υπόλοιπα εδώ και ΜΑΚΡΙΑ από φόρουμ που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, για τη θεια του και για την κουμπάρα φίλης που «έγινε φυτό» επειδή πήρε φάρμακα. Μακριά!

________________
8.


Αγαπητή Α μπα!
Στα πλαίσια μιας συνεχούς προσπάθειας για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση διαπίστωσα ότι αναπτύσσω ανταγωνιστικές τάσεις κατά κύριο λόγο μόνο με άτομα του ίδιου φύλου, δηλαδή γυναίκες. Και αναφέρομαι σε όλες γενικά τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Τώρα ψάχνω μέσα μου από πού μπορεί να πηγάζει, αλλά είμαι σε αδιέξοδο. Έχεις υπόψη σου σε τι μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο;- κατσαρίδα


Από πού πηγάζει – από τα πάντα γύρω σου. Είσαι και εσύ θύμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, και η αναγνώριση είναι ένα πρώτο βήμα. Έχεις μάθει ότι η «αρσενική» άποψη είναι ανώτερη της γυναικείας, όπως και ότι «οι γυναίκες είναι ζηλιάρες και δεν κάνουν φιλίες», και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο. Διάβασε, διάβασε πολύ για το θέμα γιατί χανόμαστε, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ.



 

________________
9.


Θα πεθανω και δεν θα χω προλαβει να ζησω. Οι φιλοι μου ειναι σαν να γεννηθηκαν γερασμενοι,δεν εχουν ορεξη για τιποτα, δεν αντεχω αλλο να κυνηγαω και να ικετευω ατομα που θεωρουν αποκορυφωμα της διασκεδασης το να παμε για φαι τις 5 το απογευμα και σε στραβοκοιτανε λες κι εγινες O αλκοολικος αμα παρεις δευτερη μπυρα,ειμαστε φοιτητες και γυρναμε σπιτι στις 11,αλλα κι εγω νιωθω πολυ μεγαλη και ακυρη για να κανω παρεες,ντρεπομαι για τη μοναξια μου κ ειναι σαν να χω πεθανει ηδη.(Στο Λυκειο ειχα πιο ανοιχτομυαλες k outgoing παρεες κ ειχα μαθει αλλιως αλλα χαθηκαμε λογω πολεων-τωρα ειναι σαν να γυρισα 4 χρονια πισω)- υπαρχουνκαιπιοσοβαραiknow

Δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι οι φιλίες σου ή αν έχεις κατάθλιψη – γιατί καταλαβαίνω το πρόβλημα μεν αλλά έχεις γράψει τη λέξη 'πεθαίνω' δύο φορές σε έξι σειρές. Το 'δεν αντέχω άλλο' επίσης με προβληματίζει, αν δεν αντέχεις δηλαδή, τι σκοπεύεις να κάνεις;

________________
10.


Αγαπήτη μου, είσαι εξαιρετική. Ελπίζω και στην δική σου ζωή να ακολουθείς τις συμβουλές που δίνεις και να είσαι ευτυχισμένη! Δεν έχω ερώτηση, έχω την πιο κλισέ δήλωση όλων των εποχών..τον αγαπάω ακόμα (όχι αγαπώ-..αγαπάω). Περί ασυμβατότητος το θέμα, το σφυρίξαμε το μάτς, δεν αλληλοενοχλούμαστε, αλλά τα αισθήματα-αισθήματα. Αίσχος αγαπητή μου, αίσχος. Σε φιλώ.

 

Φιλιά και σε σένα.

________________
11.

Δεν ξέρω αν σου αρέσουν τα βιβλία θρίλερ, τρόμου και μυστηρίου αλλά θέλω τη γνώμη σου σε κάτι: Νομίζω ότι οι γυναίκες συγγραφείς το μόνο που καταφέρνουν να γράψουν σε αυτά τα είδη είναι γλυκανάλατες ιστορίες τύπου Twilight. Πιστεύεις ότι υπάρχουν γυναίκες συγγραφείς του είδους που να φτάνουν το επίπεδο του Stephen King ή Clive Barker? Βρες μου μια γυναίκα του επιπέδου αυτού σε παρακαλώ γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ούτε μια! Έστω μια!~!~!- Carrie

Τσάμπα πήγαν τα βιβλία που διάβασες.


________________
12.

Αγαπητή Α,μπα,
είμαι ένα ''ζουμερό'' κορίτσι. Τις προάλλες μου τόνισε ένας απλός γνωστός ότι έχω παχύνει πολύ, και ότι δεν το λέει για να με πει άσχημη απλά για την υγεία μου! Νιώθω υγιέστατη και δεν έχω φτάσει τα όρια της παχυσαρκίας καν! (Ενδεικτικά είμαι 1.70 και 70 κιλά.)
Δεν θέλω να κάνω δίαιτα πάλι! Κουράστηκα!- Λίνα

Το αν έχεις παχύνει πολύ δεν είναι κάτι υποκειμενικό. Ξέρεις πολύ καλά αν ισχύει και αν κινδυνεύει η υγεία σου. Αυτό είναι ένα δεδομένο και δεν επηρεάζεται από τις χοντράδες που λένε οι απλοί γνωστοί.
Είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεάζεσαι από τα κακεντρεχή σχόλια των άλλων, πολύ δύσκολο, αλλά αν κάνεις δίαιτα κάθε φορά που σου λένε κάτι τέτοιο θα δυστυχήσεις. Δεν φταίνε τα κιλά σου για την επίθεση που δέχτηκες. Φταίει αυτός που είναι μαλάκας. Τόσο απλό είναι.

35

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ