100 χρόνια ροκ σε ένα εντυπωσιακό infographic

100 χρόνια ροκ σε ένα εντυπωσιακό infographic Facebook Twitter
3

 

[Επιμέλεια: Αλέξανδρος Διακοσάββας]

Η συνεχής ενημέρωση για τα διάφορα μουσικά είδη, την εξέλιξή τους και τα υπο-είδη που προκύπτουν από αυτά δεν είναι εύκολη διαδικασία. Μόλις νομίζεις ότι κατέχεις πλήρως ένα είδος και τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του, αυτό παύει να είναι στη μόδα και έχει εξελιχθεί σε κάτι άλλο.

Ειδικά ο κόσμος του ροκ είναι χαοτικός και περιλαμβάνει άπειρα sub-genres. Η σχεδιάστρια Brittany Klontz κατάφερε να χαρτογραφήσει αυτόν τον κόσμο σε ένα εντυπωσιακό infographic που περικλείει σχεδόν 100 χρόνια μουσικής σε μία εικόνα. Παρακάτω ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μελετήσει πότε γεννήθηκαν όλα αυτά τα μουσικά στυλ, τους προγόνους και απογόνους τους καθώς και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.  

«Είναι απίστευτη η εξέλιξη της μουσικής τα τελευταία 50 χρόνια και το γεγονός ότι είδη όπως το γερμανικό ηλεκτρονικό μέταλ και το σκα πανκ μπορεί να έχουν κοινές ρίζες» εξηγεί η Klontz. Κι όμως, το ροκ έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε θρησκευτικούς ύμνους και γκόσπελ ακούσματα των αρχών του 1900, ακόμα και σε χαβανέζικη φολκ. Ακολούθησε τη δεκαετία του 1910 η τζαζ, ενώ η r&b (με την αρχική έννοια του rhythm & blues) έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του 40. Από τα 60s και έπειτα η κατάσταση περιπλέκεται, με είδη όπως το surf, το psychedelic, το space rock και το χέβι μέταλ να αναπτύσσονται σταδιακά.

«Τα όρια είναι συγκεχυμένα, καθότι κάθε είδος επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα σε κάποιο βαθμό» αναφέρει η Klontz. «Δουλέψαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα σκελετό και για να προσδιορίσουμε την εποχή που το κάθε είδος άρχισε να παίρνει μορφή, χρησιμοποιώντας άλμπουμ ή singles-κλειδιά».

Απολαύστε την περιήγηση στα μονοπάτια του ροκ, κάντε κλικ εδώ για μεγαλύτερη ανάλυση. Εδώ μπορείτε να ακούσετε και samples από χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του κάθε είδους.

100 χρόνια ροκ σε ένα εντυπωσιακό infographic Facebook Twitter

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πολυ καλο αλλα επικεντρωνεται μονο στο rock. Εχει ας πουμε το techno καπου και δεν εχει προηγουμενα ρευματα απο τα οποια φτασαμε στο techno. Παντως για rock ειναι εγκυκλοπαίδια! Τα samples τα σπανε ακουστε τα οπωσδηποτε!