Το αλβανικό «όχι» στις ΗΠΑ

Το αλβανικό «όχι» στις ΗΠΑ Facebook Twitter
9

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Αλβανία η πρόταση των ΗΠΑ να καταστραφούν στο έδαφός της τα χημικά της Συρίας.


Αρχικά, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού θα συνοδευόταν από οικονομικά ανταλλάγματα.


Ωστόσο, μετά από ημέρες πολιορκίας κυβερνητικών κτιρίων από διαδηλωτές, ανακοίνωσε ότι η Αλβανία απορρίπτει την πρόταση: 

«Με τη μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης για την Αλβανία και το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό για τους φίλους και αναντικατάστατους εταίρους μας, έλαβα την απόφαση: είναι αδύνατο για την Αλβανία να αναμειχθεί σε αυτή την επιχείρηση.»

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της αλβανικής πλευράς με τους Δυτικούς.

«Γνωρίζω ακριβώς περί τίνος πρόκειται και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν αν έρθουν στην χώρα μου. Δεν έχουμε υποδομές και δυνατότητα, ούτε ειδικούς για τέτοια πειράματα» δήλωσε Αλβανός διαδηλωτής.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Αλβανίας, καθώς η βαλκανική χώρα είναι γνωστή για την πειθήνια στάση της στο ΝΑΤΟ.
Σεβόμαστε την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, απάντησε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Αλ Άσαντ θα τηρηθεί. [euronews]

 

 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM