Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς»

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter
39

 

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της  ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας της  με στομφώδη παλάτια και χρυσά αγάλματα . Οι κριτικοί της αρχιτεκτονικής είναι τρομοκρατημένοι». Έτσι αρχίζει το εκτενές άρθρο που αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς τα «πρωτεύουσα του κιτς».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο ορόσημο» της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα 30 μέτρα ύψος και τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι φαίνεται τόσο αυθεντικό, όσο και το αντίγραφο του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Έφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας» γράφει ο αρθρογράφος.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Σμειώνει ακόμη ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι πολύ προσεκτικά στην κριτική τους για αυτό το «βασίλειο του κιτς», καθώς το εθνικιστικό VMRO που κυβερνά, έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ και «η πολλή κριτική μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυση».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την οικοδόμηση αψίδων θριάμβου… Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σχεδόν στο 30%», καταλήγει το “Spiegel”.

To ρεπορτάζ "διανθίζεται" από χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM