Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς»

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter
39

 

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της  ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας της  με στομφώδη παλάτια και χρυσά αγάλματα . Οι κριτικοί της αρχιτεκτονικής είναι τρομοκρατημένοι». Έτσι αρχίζει το εκτενές άρθρο που αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς τα «πρωτεύουσα του κιτς».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο ορόσημο» της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα 30 μέτρα ύψος και τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι φαίνεται τόσο αυθεντικό, όσο και το αντίγραφο του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Έφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας» γράφει ο αρθρογράφος.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Σμειώνει ακόμη ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι πολύ προσεκτικά στην κριτική τους για αυτό το «βασίλειο του κιτς», καθώς το εθνικιστικό VMRO που κυβερνά, έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ και «η πολλή κριτική μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυση».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την οικοδόμηση αψίδων θριάμβου… Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σχεδόν στο 30%», καταλήγει το “Spiegel”.

To ρεπορτάζ "διανθίζεται" από χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM