Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία).

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter
34
Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

Με το θέμα σουβλάκι θα σας ξαναενοχλήσω. Καθώς οι σουβλακερί εξαπλώνονται σαν επιδημία, πολύ μεγαλύτερη από την πείνα για ένα πιτόγυρο κάθε φυσιολογικού ανθρώπου.

 

Αν μπεις στη διαδικασία να δοκιμάσεις τα best of της πρωτεύουσας, θα πρέπει να συμφιλιωθείς προηγουμένως με τη χοληστερίνη, τα παραπανίσια κιλά και πολλά εκατομμύρια υδατάνθρακες που δεν προμηνύουν κανένα καλό για τον οργανισμό σου. Θα μου πεις, υπάρχει και το καλαμάκι. Αλλά τι να σου πει και μόνο η ξύλινη λιτότητα της λέξης «καλαμάκι» όταν δίπλα ακριβώς υπάρχει μια πίτα με απ’όλα και γύρο;

 

Άμα είναι να τιμήσεις την παράδοση αξίζει μόνο με τα όλα της.

Στο Meatropoleos, τα κρέατα έρχονται από το χωριό, τον Πύργο Ηλείας, η κυρία Άννα η μαμά του Ανδρέα δίνει τη συνταγή για τα πεντανόστιμα μπιφτεκάκια, η φέτα «Καλομοίρης» με τη ρίγανη και το ωραίο, παρθένο ελαιόλαδο από τα Κολακέικα της Ηλείας σε προσγειώνει στην όχθη της ποιότητας, η πολίτικη σαλάτα με το καβουρδισμένο σουσάμι σου ανοίγει την όρεξη με την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, τη φρεσκάδα του λάχανου. Αν κάτι ξεχωρίζει εδώ, είναι το σουβλάκι κοτόπουλο από μπούτι και οι πατάτες που κόβονται σε ροδέλες και τηγανίζονται τραγανές και αλάδωτες, τα ζεστά πιτάκια ολικής και οι μεγάλες, δροσερές σαλάτες, όπως αυτή με το παντζάρι, την ξινομυζήθρα Κρήτης και τα καρύδια αλλά και η σπιτική καρυδόπιτα και η πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα, μιας που σπάνια ένα σουβλατζίδικο σκέφτεται να σε γλυκάνει στο τέλος.

 Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα, 2103241805/6

 

 

Στο Piggy πόπουλο -μπράβο παιδιά για το όνομα!-, πατέρας και γιος-έφεραν μαζί τους από την Πάτρα μια άλλη τέχνη αλλά και μια άλλη άποψη για το σουβλάκι, που έλειπε από τη νέα μοδάτη πιάτσα του Παγκρατίου.

Οι πιπεριές Φλωρίνης, οι μελιτζάνες και τα μανιτάρια ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο υπέροχη σαλάτα λαχανικών, κι όσο για το crash test της ποιότητας και του ψήστη, που αναγνωρίζεις μόνο αν φας ένα σκέτο χοιρινό καλαμάκι, εδώ θα σε αφήσει με το στόμα μπουκωμένο αλλά...ανοιχτό.

Κρέας εκλεκτό, ονειρικά ζουμερό και βαθιά νόστιμο. Το μπιφτέκι, σαν να το έφτιαξες σπίτι, με πλούσιο το άρωμα του μαϊντανού, ακουμπά στις αλάδωτες πιτούλες ολικής, που διαθέτουν αυτό το λίγο τραγανό που κάνει όλη τη διαφορά της νοστιμιάς.

Το κοτόπουλο ψήνεται και σε παϊδάκι, οι σπιτικές πατατούλες-όνειρο, σπασμένες και τραγανές, κόβονται στο χέρι, οι χορτοφάγοι έχουν το δικό τους σουβλάκι με χαλούμι, πολλές ολόφρεσκες σαλάτες, σπιτική μουστάρδα και τυροκαυτερή. Στα συν η καταπληκτική ρακή, κάτι που αντιλαμβάνεσαι κυρίως την επομένη το πρωί.

Αρχελάου 16, Παγκράτι, 2107237100

 

Το Πηρούνι  ξεχωρίζει για την καλή ποιότητα στο φρέσκο κρέας του και τα χειροποίητα καλαμάκια του. Πίτα αφράτη σαν λουκουμάς, ελαφρύ κεμπάπ, σπιτικό μπιφτέκι από μοσχάρι ή γαλοπούλα,  σπιτικό το τζατζίκι, η τυροκαυτερή και η σος με μουστάρδα και μέλι. Η συνταγή ψαγμένη, από το 1958, συνδυάζει το κρέας όπως παλιά, με πιπεριά, φρέσκια ντομάτα και πάπρικα. Αν θέλεις, η πίτα σου μπορεί να ζωντανέψει με λίγο σκόρδο και να συνοδεύσεις τις πατάτες με τη νόστιμη σάλτσα φέτας, γεύση τυριού με μια ελαφρώς καυτερή επίγευση ή με κάποια από τις καυτερές σος που εισάγει αποκλειστικά το Πηρούνι.

Ιφικράτους 3, Χαλάνδρι, 2106823413, Αγ. Κωνσταντίνου 46, Μαρούσι, 2106180707

Στον Έλβις, το σουβλάκι συναντά την πιο μπαρ διάθεσή του. Στη μικρή μπάρα δίπλα από την ψησταριά και με τον «Βασιλιά» να σε κοιτά από την φωτογραφία που ντύνει το ψυγείο, θα συναντήσεις πολλούς γνωστούς όταν σχολούν τα γύρω θέατρα και τα μπαράκια. Με ηχητική υπόκρουση Brian Eno και Massive Attack-ο Έλβις δικαιούται τον τίτλο του πιο κουλτουριάρικου κεμπάπ-η μπάρα χωράει τις τελευταίες κουβέντες της νύχτας, με υπέροχο καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό, νοστιμότατο κεμπάπ-κι ένα βουνό με τραγανές, λεπτοκομμένες στο χέρι αληθινές πατάτες.

Πλαταιών & Λεωνιδίου, Κεραμεικός, 21034555836

 

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

 

 

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ!

Το 1 επί 1 γωνιακό μαγαζάκι μπορεί να μην σου γεμίσει το μάτι με το ντεκόρ του αλλά ξέρω πολλούς που ορκίζονται πως «οι ρωσίδες» φτιάχνουν το καλύτερο σουβλάκι της πόλης. Χειροποίητο, μαριναρισμένο με την κλασική συνταγή με ξύδι του ρώσικου σουβλακίου που περνιέται σε μεταλλική βέργα, με καλό κρέας, το χοιρινό σουβλάκι ψήνεται στα κάρβουνα, τυλίγεται σε μια αλάδωτη πίτα σαν λουκουμά, συνοδεύεται από μια υπέροχη, διαυγή σάλτσα ντομάτας που αφήνει μια ευχάριστα καυτερή επίγευση.

Μέχρι να ετοιμαστεί, θα δοκιμάσεις και τα θεϊκά πιροσκί, με τη λεπτή ζύμη, που φτιάχνουν επιτόπου οι κυρίες από το Καζακστάν: με κιμά, με πατάτα ή με τυρί και λίγη ζάχαρη. Ο παράδεισος του γρήγορου φαγητού!

Εδώ τραπεζάκια δεν έχει. Ούτε μπάρα. Στο χέρι και στο πεζοδρόμιο!

Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα

 

 

ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Ένα νόστιμο διάλειμμα πριν μπεις στον ηλεκτρικό, μια ελάχιστη μπάρα αν θες να ξαποστάσεις. Σε μια από τις πιο πληγωμένες πλατείες της πόλης, το σουβλάκι της κυρα-Σοφίας επιμένει ποιοτικό, διπλάσιο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα, κυρίως λιτό: το καλό κρέας και το μαρινάρισμα κάνουν όλη τη δουλειά, μεγάλες μπουκιές, σωστό ψήσιμο, επιλογή ανάμεσα σε ζουμερό κοτόπουλο και χοιρινό. Καλαμάκι με τζατζίκι και τηγανητές πατάτες. Μετά τις 2, μην προσπαθήσεις: δώσαμε και σώσαμε! Αύριο πάλι!

Χέυδεν 15Α, 2108812800

 

Tα 7 σουβλάκια της Αθήνας που μου άρεσαν (τώρα τελευταία). Facebook Twitter

Γεύση
34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Όχι εκατομμύρια, αλλά πολύ λίγους υδατάνθρακες έχει ένα σουβλάκι ( ή σάντουϊτς, για τους Θεσσαλονικείς ). Αν ξεχειλίζει από κάτι, αυτό είναι τα λίπη ! Δηλαδή ακόμη χειρότερα ....
Παρακαλω! Στη Θεσσαλονικη το σουβλακι (με πιτα η χωρις) το λενε σουβλακι και το γυρο γυρο. Ουτε καλαμακι ουτε σαντουιτς. Πως σας ηρθε; Χρονια εμενα Θεσσαλονικη. Το σαντουιτς ειναι το αψητο τοστ.