ΚΟΙ

ΚΟΙ Facebook Twitter
4

ΚΟΙ Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Πάω στο ΚΟΙ γιατί μου αρέσει το σούσι με τις πρώτες δροσιές και γιατί λατρεύω τα μεσημέρια στο κέντρο της Αθήνας γύρω από τον πιο βολικό σταθμό (Σύνταγμα) του μετρό. Πάω, επίσης, γιατί ο ιδιοκτήτης του Κρις Σουρλίγκας (μπάρμαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια στα Island, Μamaca’s, Βalux και Cavo) είναι νέος, «δεν το βάζει κάτω» και, ανοίγοντας το ΚΟΙ, παίρνει ρίσκο με έναν άσο στο μανίκι του. 

Ο Κρις άνοιξε το ΚΟΙ sushi στην οδό Νίκης (που τα τελευταία χρόνια οι πάροδοί της έχουν γεμίσει με ψιλοακριβούτσικα γιαπωνέζικα, κινέζικα και κορεάτικα εστιατόρια), πιστεύοντας ότι το σούσι είναι μέχρι τώρα υπερεκτιμημένο στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να γίνει και ένα αγαπημένο, οικονομικότερο street food, χωρίς αναγκαστικά να ρίξει την ποιότητά του. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Προσφέρει, λοιπόν, οκτώ χορτοφαγικά ρολάκια με 2,50 ευρώ, ρολάκια maki με 2,50 ευρώ, sashimi (σκέτο ψάρι) με 5,50 ευρώ και nigiri (ρύζι με ψαράκι) με 4 ευρώ. Τρως σούσι, δηλαδή, με 4-5 ευρώ και αυτό είναι το ατού του ΚΟΙ: καλό σούσι σε χαμηλές τιμές. Δυο συμπαθητικές σαλάτες (3,50 και 4 ευρώ), σερβιρισμένες μέσα στα πανέμορφα πιάτα/φύλλα της Γιαπωνέζας Τάο Ναμούρα. Μπίρες, κρασί με το ποτήρι, sake και ελληνική Green Cola στον κατάλογο των αναψυκτικών. Μικρός κατάλογος, ό,τι πρέπει για ένα σούσι στα γρήγορα, μια οικονομική έξοδο, ένα μεσημεριανό στα πεταχτά, αν δουλεύεις ή βολτάρεις εκεί κοντά. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε εστιατόριο τύπου «ένα σουσάδικο για μας / δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς ούτε να κλείσεις τραπέζι» που θα το προτιμήσεις μεσημέρι-βράδυ, όλες τις μέρες, και Κυριακές. Ο Κρις σήκωσε τα μανίκια εν μέσω κρίσης, άνοιξε το εστιατόριό του και δίνει δουλειά σε δέκα άτομα καθημερινά (σεφ, σερβιτόροι, delivery κ.λπ.).  

Πήγα με την κόρη μου, που θα γίνει δεκαοκτώ σε λίγο, γιατί ήθελα να της δείξω ότι δεν είναι όλα μαύρα και ότι γίνονται πράγματα από την πρώτη γενιά που φαίνεται ότι δεν θα βολευτεί με μια θέση στο Δημόσιο και στην τράπεζα, ελπίζοντας στο εφάπαξ και στη σύνταξη. Και για να φάω καλό και οικονομικό σούσι. 

ΥΓ.: ΚΟΙ είναι το χαρακτηριστικό πορτοκαλί ψαράκι που κολυμπά στις γραφικές λιμνούλες της γιαπωνέζικης τέχνης αλλά και μία έκφραση της γιαπωνέζικης αργκό που σημαίνει «έλα, αν σου βαστάει».

 ΚΟΙ

 Νίκης 15, Σύνταγμα, για παραγγελίες 210 3211099.

 

ΚΟΙ Facebook Twitter

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια