Αντιδράσεις στην Ισπανία από την αγιοποίηση «μαρτύρων» του εμφυλίου

Αντιδράσεις στην Ισπανία από την αγιοποίηση «μαρτύρων» του εμφυλίου Facebook Twitter
2

Σήμερα Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας προχώρησε στην αγιοποίηση πάνω από 500 θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου, που έχασαν τη ζωή τους από τους αντιπάλους του Φράνκο.

Η αγιοποίηση «συνοδεύτηκε» και από τις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου μέσω video που προβλήθηκε στην τελετή, αλλά και από τις αντιδράσεις και την οργή θυμάτων του Ισπανού δικτάτορα. Στην τελετή έδωσαν το παρόν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αλλά και ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας.

Για τις ενώσεις των θυμάτων του Φράνκο, αυτή η αγιοποίηση, «η μεγαλύτερη στην ιστορία της Εκκλησίας», δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική πράξη επιβεβαίωσης του δικτάτορα.

Οι αντιτιθέμενοι σε αυτή την ενέργεια ετοιμάζουν την αποστολή επιστολής στον Πάπα, στην οποία αναφέρουν ότι θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Καθολική Εκκλησία υποστήριξε τη στρατιωτική εξέγερση του Φράνκο κατά της Ισπανικής Δημοκρατίας το 1936 και νομιμοποίησε μια φασιστική δικτατορία και την άγρια καταστολή που αυτή χρησιμοποίησε.

Κατά της τελετής αγιοποίησης τάχθηκε και μια προοδευτική μειοψηφία στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. "Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα αυτά, η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας φαίνεται να θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις πληγές, τιμώντας μαζικά τα θύματα της μιας πλευράς », έγραψε στην πλατφόρμα του το κίνημα Redes Cristianas.  

Εν τω μεταξύ, ενώ υπάρχει αυξημένη διεθνής πίεση, ακόμη και από τα Ηνωμένα Έθνη για να διερευνηθεί η τύχη δεκάδων χιλιάδων αγνοουμένων του καθεστώτος Φράνκο, η ισπανική κυβέρνηση επικαλείται ένα νόμο περί αμνηστίας για να αποφύγει να ανοίξει το οδυνηρό αυτό ζήτημα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπάλληλος καφετέριας έσπασε με σφυρί το παρμπρίζ πελάτη που της πέταξε τον καφέ

Στο βίντεο που ανέβασε η ίδια η Έμα υποστήριξε ότι αντέδρασε έτσι γιατί ένιωσε ότι κινδυνεύει, ενώ υπογράμμισε πως ο άνδρας την απείλησε λέγοντάς της πως «δεν πρόκειται να λείψεις σε κανέναν»
NEWSROOM