Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στις ακτές της Ιταλίας

Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στις ακτές της Ιταλίας Facebook Twitter
13

UPDATE:

Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι αυτή την ώρα φτάνουν τους 114, ανάμεσά τους μία έγκυος και τρία παιδιά, αλλά οι δύτες έχουν εντοπίσει δεκάδες άλλα πτώματα στο κουφάρι του βυθισμένου πλοίου.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τελικά τους 300.

Πώς εκτυλίχτηκε η τραγωδία

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοιάριο, που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης, άρχισε να πλέει ακυβέρνητο και να βάζει νερά μετά από εμπλοκή στη μηχανή του.

Τότε ορισμένοι από το πλοίο έβαλαν φωτιά σε μία κουβέρτα με την ελπίδα να τους εντοπίσουν διερχόμενα πλοία.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν. Οι 500 και πλέον επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στη μία πλευρά του πλοίου για να γλιτώσουν από τη φωτιά. Τότε εκείνο αναποδογύρισε και οι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Επέζησαν «μόνο οι πιο δυνατοί» είπε χαρακτηριστικά η Σιμόνα Μοσκαρέλι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Ρώμη.

Μόνο 155 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής.

 


 

UPDATE:

Φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μεταναστών θα αυξηθεί δραματικά και πιθανόν να φτάσει τους 300 εκφράζουν οι ιταλικές εφημερίδες.

Οπως μετέδωσε η διαδικτυακή έκδοση της Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «κάτω από το πλεούμενο έχουν εντοπισθεί περίπου 100 πτώματα», ενώ δύτες που βρίσκονται στην περιοχή είπαν ότι ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 300.

Οι ίδιες πληροφορίες έρχονται και από την Λα Ρεπούμπλικα που ανέφερε ότι «τουλάχιστον τρία αλιευτικά είδαν τους μετανάστες να πνίγονται και δεν σταμάτησαν για να προσφέρουν βοήθεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι μετανάστες κατάγονταν από τη Σομαλία και την Ερυθραία.

Επισήμως έχουν ανασυρθεί 94 πτώματα. Ανάμεσά τους είναι και δυο έγκυες γυναίκες.

Λέτα: Μέρα εθνικού πένθους η αυριανή - Πάπας: "Να προσευχηθούμε για τα θύματα"

Εντωμεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την υπόθεση, κυρήττοντας παράλληλα την αυριανή μέρα, μέρα εθνικού πένθους.

Ο Πάπας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Να προσευχηθούμε για τα θύματα».


Περισσότεροι από 90 μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Ιταλίας, κατα τη διάρκεια μεταφοράς τους με πλοιάριο  στο νησί Λαπεντούζα.

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι στη θάλασσα και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο, στο πλοίο που ναυάγησε υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 500 άτομα.

«Είναι μία συνεχής φρίκη», δήλωσε ο δήμαρχος  της Λαμπεντούζα, Τζιούζι Νικολίι, καθώς η ακτή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροτομείο.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM