Σε αγώνα δρόμου για να μεταδώσουν όσο πιο νωρίς γίνεται τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν μπει τα γερμανικά ΜΜΕ που δίνουν μια πρώτη «γεύση» της αναμέτρησης.

 

Για απόλυτη πλειοψηφία Μέρκελ κάνει λόγο το γερμανικό δίκτυο ARD, με 302 έδρες σε σύνολο 598.

 

Η Süddeutsche Zeitung γράφει χαρακτηριστικά: Θρίαμβος για την Μέρκελ. Εκλογικό θρίλερ για το κόμμα των φιλελευθέρων.

 

Το κόμμα της Μέρκελ ανεβαίνει, το FDP τρέμει, το Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία ελπίζει γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Αν και το CDU/CSU συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συνεχίσει να κυβερνά με τους φιλελεύθερους. Η βραδιά θα είναι μεγάλη.

 

Το ARD γράφει πως η Άγκελα Μέρκελ κερδίζει με άνεση την τρίτη της θητεία στην Καγκελαρία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνει 42 %.

 

Η Zeit γράφει πως οι οπαδοί του κόμματος της Μέρκελ πανηγυρίζουν για τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Στο άρθρο αναφέρονται επίσης τα υψηλά ποσοστά του CDU/CSU στα πρώτα exit polls. «Αγωνία για το κόμμα των φιλελευθέρων αν θα μπει στην Βουλή. Οι Φιλελεύθεροι βελτιώνουν την θέση τους. Σταθερή θα είναι η θέση των Πρασίνων και του κόμματος της αριστεράς» προσθέτει.

 

Τα exit polls

 

Ποσοστό γύρω στο 42,5%, συγκέντρωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ. «Ενα σούπερ αποτέλεσμα που θα το χειριστούμε με υπευθυνότητα» όπως δήλωσε η Καγκελάριος.

 

Μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, τα exit polls από το ARD προεξοφλούσαν θρίλερ για την αυτοδυναμία στην παράταξη της Μέρκελ καθώς το SPD υποχωρούσε περισσότερο από τις αρχικές αναλύσεις. Τα ποσοστά ήταν CDU 42,5%, το SPD 25,6%, το FDP 4,6% (από 14,8% στις προηγούμενες εκλογές), η Αριστερά 8%, οι Πράσινοι 8%, οι Πειρατές στο 2,1%, το AfD στο 4,9%.

 

Το ευρωσκεπτικιστικό και ακραίο λαϊκιστικό AfD βρέθηκε κοντά στην είσοδο στην Μπούντεστανγκ, με 4,9%, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην κεντροαριστερά: «Είναι επικίνδυνοι για τις ιδέες που προβάλλουν. Δεν μπορούμε πια να τους αγνοήσουμε» δήλωσε στέλεχος του SPD.