«Σώμα Διαμελισμένο» / Πέντε εικαστικοί της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Πέντε εικαστικοί μοιράζονται μια σειρά από εμμονές που τις τοποθετούν στην πρωτοπορία των εικαστικών αναζητήσεων της εποχής μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την ανθρωπολογία.

LIFOTEAM 17.9.2013 | 00:00

 

Η αίθουσα τέχνης Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπουλου καλωσορίζει τη νέα εικαστική περίοδο με μια ομαδική έκθεση πέντε νέων εικαστικών που φοιτούν ή πρόσφατα αποφοίτησαν από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η έκθεση με τίτλο «Σώμα Διαμελισμένο», σε επιμέλεια Θανάση Μουτσόπουλου, εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013. Συμμετέχουν: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Εβίτα Γαβριήλ, Νίκη Γκουλέμα, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτα Νικολάου.

Οι πέντε εικαστικοί μοιράζονται μια σειρά από εμμονές που τις τοποθετούν στην πρωτοπορία των εικαστικών αναζητήσεων της εποχής μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της σύγχρονης τέχνης με την ανθρωπολογία. Χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα, το τελετουργικό στοιχείο  με αναφορές στις αναθηματικές προσφορές ή τα ταφικά έθιμα ενώ αναζητούν υλικά και τρόπους που απαντώνται σε θρησκευτικά μοτίβα και παραδόσεις. Το κεντρικό πλαίσιο εδώ είναι ένα έντονο ενδιαφέρον για το Σώμα, όχι στην εξιδανικευμένη εκδοχή του αλλά μέσα από εκδοχές του που εμπλέκουν την ασθένεια, τη φθορά, τη γήρανση, τις ψυχικές παθήσεις και τον θάνατο. Συναντάμε επίσης αναφορές σε μια ανθρωπολογία της καθημερινότητας, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο καταγεγραμμένες ως "γυναικείες" συμπεριφορές, όπως το καθημερινό πλύσιμο των χεριών, το βράσιμο του καφέ ή το κέντημα. Στην έκθεση Σώμα Διαμελισμένο παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία και ηχητικό υλικό.

ΠΟΤΕ17/09/2013 - 05/10/2013
ΠΟΥΕΚΦΡΑΣΗ «ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ»
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός