ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Τον περιορισμό της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών ζήτησε η κ. Ρεπούση

Τον περιορισμό της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών ζήτησε η κ. Ρεπούση Facebook Twitter
64

Νέες συζητήσεις αναμένεται να ανοίξει η τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση στη Βουλή, όπου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά «νεκρές γλώσσες», διευκρινίζοντας ότι εννοεί με τον όρο αυτό, γλώσσες που δεν διδάσκονται ως ομιλούμενες γλώσσες, γλώσσες δηλαδή που δεν ομιλούνται  σήμερα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμά κανείς τον πλούτο του και τη σημασία τους», είπε η βουλευτής.

«Τα αρχαία χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά κατά τη γνώμη μου μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά», είπε η κ. Ρεπούση. Αφού ανέφερε ότι τα αρχαία διδάσκονται υποχρεωτικά 11 ώρες στην Γ΄ Λυκείου ενώ η Φυσική 6 ώρες, έκανε λόγο για «ακραία συντηρητική αντίληψη για τη σημασία που αποδίδει ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην αρχαία ελληνική γραμματεία».

Η κ. Ρεπούση σημείωσε ότι «εάν θέλουν οι Έλληνες να τιμήσουν και να αναδείξουν τον πολιτισμό τους, να φροντίσουν τα μουσεία, την εκπαίδευση, την τέχνη και τις δημοκρατικές αξίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Ρεπούση είπε ότι «όποιος τολμά να πάει κόντρα στο ρεύμα για να υπερασπιστεί τα αυτονόητα στοχοποιείται ως εθνομηδενιστής».

Εμμέσως έκανε αναφορά και σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός στον μητροπολίτη Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις αναφορές της στα Θρησκευτικά, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι στην εκκλησία και το σχολείο πρέπει να είναι ουδετερόθρησκο, μιας και υπάρχουν κατηχητικά».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος απάντησε με έντονο τρόπο πως τα αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα, ενώ σημείωσε πως τα αρχαία είναι ο πλούτος της γλώσσας και αυτό είναι κάτι που συνεισφέρει. Ο υπουργός είπε επίσης ότι τα λατινικά είναι πράγματι νεκρή γλώσσα,

Όμως όπως είπε, σε ότι αφορά στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών  10 ώρες διδάσκονται αρχαία ελληνικά μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών.

64

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Πολιτική / Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έκανε like σε ανάρτηση υπέρ του Αντώνη Σαμαρά

Πολιτική παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Ελλάδα στη δριμεία κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση, με αφορμή ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία και τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΡΑΤΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κοινή υπόθεση η προάσπιση της κυριαρχίας των μελών της ΕΕ» - Τι είπε για αλιείς, μεταναστευτικό, άμυνα

Οι κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιντάνας Ναουσέντα - «Οι Ουκρανοί φυλούν σήμερα Θερμοπύλες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την στήριξη της Αθήνας σε μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πολιτική / Mητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση να γίνει εθνικό αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά

Ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πλημμύρες στην Κρήτη, στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας στην ενέργεια, στους πιο αυστηρούς τους όρους στους servicers
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε διευθετήσεις που αναγνωρίζουν ξένη κυριαρχία στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η θέση της χώρας, «δεν υπαγορεύεται από μια αόριστη εθνική διεκδίκηση», ούτε αμφισβητεί την αποστολή των μουσείων σε όλο τον κόσμο
THE LIFO TEAM