Ανησυχεί η Ρέντινγκ για την "ελευθερία του Τύπου"

Ανησυχεί η Ρέντινγκ για την "ελευθερία του Τύπου" Facebook Twitter
2

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ  εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου μετά από την κράτηση συνεργάτη της εφημερίδας «Τhe Guardian» από τις βρετανικές αρχές, για την υπόθεση  Σνόουντεν.

Μάλιστα, η Ρέντινγκ έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό τηςστο Twitter: «Συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες του κ. (Θόρμπγιον) Γιάγκλαντ» (σ.σ: είναι ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Χθες ο  Γιάγκλαντ, με επιστολή που απηύθυνε προς τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ζήτησε ενημέρωση για την κράτηση του συνεργάτη της Guardian, και την εξέλιξη που είχε η «διαταγή» να καταστραφούν τα αρχεία που είχε δώσει ο Σνόουντεν στην εφημερίδα.

Μάλιστα ο Γιάγκλαντ προειδοποίησε πως τα παραπάνω ζητήματα μπορούν καλλιστα να έχουν «αρνητική επίδραση στην ελευθερία της έκφρασης την οποία εγγυάται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Να σημειωθεί πως η θέση που πήρε η Επίτροπος Ρέντινγκ παρεκκλίνει της επίσημης θέσης της Επιτροπής στο θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί αρκέστηκε να πει μόνο πως: «Η Επιτροπή επιμένει πολύ στον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης από τα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη», ωστόσο «τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα δεν είναι απόλυτα και πρέπει πάντα να υπάρχει μια κατάλληλη ισορροπία με τα άλλα δικαιώματα όπως η εθνική ασφάλεια. Τα δύο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και αντιστρόφως».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM