Απεργία την Πρωτομαγιά

Αγρια νύχτα στην Αμυγδαλέζα

Αγρια νύχτα στην Αμυγδαλέζα Facebook Twitter
10

UPDATE


Δέκα μετανάστες (οκτώ Πακιστανοί και δύο Αφγανοί) απέδρασαν χθες από το Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα και αναζητούνται, ενώ άλλοι 14 (11 Πακιστανοί, δύο Αφγανοί και ένας από το Μπαγκλαντές) συνελήφθησαν στον περιβάλλοντα χώρο.

H Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, διενεργεί προανάκριση κατά την οποία έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια 41 αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα  - κατά περίπτωση - αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Να κλείσουν άμεσα τα «κρατητήρια-κολαστήρια»

Να κλείσουν άμεσα «τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια» και «να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για μετανάστες και πρόσφυγες» ζήτησε  ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στην Αμυγδαλέζα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους», ανέφερε.

 «Η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου», συμπλήρωσε και ζήτησε να ερευνηθούν «οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: αποτυχημένη η μνημονιακή πολιτική του Δένδια

Όταν δεν ξέρεις πόσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρεις το σύνολο των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι λογικό να μην ξέρεις πόσοι φεύγουν, σχολίασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος και πρόσθεσε:  «Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες για να συνειδητοποιήσει ο κ. Δένδιας το μέγεθος της αποτυχημένης και πολυδιαφημισμένης μνημονιακής του πολιτικής. Μόλις σήμερα το μεσημέρι ενημερωθήκαμε για τους τραυματίες αστυνομικούς, που καλούνται σε συνθήκες προχειρότητας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, και τον αριθμό των μεταναστών που απέδρασαν»


Στις άθλιες συνθήκες κράτησης οφείλονταν χθες τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με καταγγελίες οι κρατούμενοι είχαν παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί τριήμερο, επειδή «τόλμησαν» να ανοίξουν τα κλιματιστικά σώματα σε κάποια από τα κοντέινερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω τις 9 το βράδυ, την ώρα της διανομής φαγητού, όταν αλλοδαποί, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του χρόνου κράτησής τους και για το «κόψιμο» του ρεύματος, επιτέθηκαν στους φρουρούς.

Οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα και κοντέινερ της εγκατάστασης και κατέλαβαν ένα προαύλιο και ένα κτήριο. Αμέσως έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Οι κρατούμενοι απάντησαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 4 ώρες μέχρι να αρχίσει να ομαλοποιείται κάπως η κατάσταση.  Στο κέντρο κράτησης μετέβησαν επίσης πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες.

"Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή": υπάρχουν βαριά τραυματίες, πιθανώς και νεκροί

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν κρατούμενοι και -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ- τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί.  Από την άλλη πλευρά, η Κίνηση "Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή" που επικαλείται πληροφορίες από τους μετανάστες αναφέρει ότι υπάρχουν βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους πιθανώς ένας ή δύο νεκροί.

Μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, ξεκίνησε καταμέτρηση των φθορών ενώ παράλληλα άρχισαν και έρευνες για να διαπιστωθεί αν διέφυγαν μετανάστες από το κέντρο, εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή.

10

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ