ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το ελληνικό group που έκανε σύσκεψη πριν αποφασίσει αν θα δώσει συνέντευξη στο LIFO.GR

Το ελληνικό group που έκανε σύσκεψη πριν αποφασίσει αν θα δώσει συνέντευξη στο LIFO.GR Facebook Twitter
23

Όσα διάβασα για τα Τρωκτικά τα βρήκα ενδιαφέροντα

αλλά και το κομμάτι τους θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό,

σαν αιρετική Λιλιπούπολη, σαν διαβολεμένη Λένα Πλάτωνος, με φρέσκια, τέλεια παραγωγή

Υποψιαζόμουν ότι θα θεωρούμουν κάπως mainstream για αυτούς, αλλά, με αφορμή το αποψινό τους λάιβ στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ, είπα να το ρισκάρω, και να τους στείλω μερικές ερωτήσεις. 

Κάποιες ώρες μετά ήρθαν και οι απαντήσεις...

Το ελληνικό group που έκανε σύσκεψη πριν αποφασίσει αν θα δώσει συνέντευξη στο LIFO.GR Facebook Twitter

Τι ακριβώς είναι τα Τρωκτικά;

POST: Ένα μείγμα απο electropop και anarchoDIYpostpunk με extra feminist argggg. Είμαστε 3 τρωκτικά: η ANTI, η META και ο POST.

Πόσο καιρό είστε μαζί και πώς φτιάχτηκε η μπάντα;

POST: super-φρέσκοι, ούτε 6 μηνες μαζί.

META: Δεν ξέρουμε αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο μπάντα για τα Τρωκτικά, διότι δεν μένουμε όλοι στην ίδια πόλη και όταν μαζευόμαστε κάνομε πιο πολύ κονφρόντ φέμινιστ και κουίρ ζητήματα παρά γράφουμε μουσική και παίζουμε κλαπατσίμπαλα.

Μιληστε μου λιγο για αυτό το έξτρα feminist argg που λέτε και πως βγαίνει αυτο στη μουσική σας και στη σκηνική σας παρουσία;

 

ANTI: Αχ αυτά με το έξτρα φεμινιστ αργκ τα ειπε ο POST... Θα του μασουλίσω τη μουσούδα! Εμένα δε μου φαίνεται ιδιαίτερα έξτρα το αργκ μας, μου φαίνεται ακριβώς αντίστοιχο με τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώσαμε και ζούμε. Μάλιστα ούτε καν αργκ δε θα μας έλεγα απαραίτητα. Το να είσαι εύθραυστος χωρίς ενοχή, και ντράμα κουην με σχόλιο, μου φαίνεται μια πολιτική θέση και κατάσταση το ίδιο σημαντική με το επιθετικό αργκ.

ΜΕΤΑ: Για μένα εννοείται. Εγώ είμαι φεμ και φέμινιστ και είναι σημαντικό να γίνει visible ότι αυτά πάνε και μαζί. Γι' αυτό στη σκηνή μπορεί να φαίνομαι καμιά φορά κιουτ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι apolitical και easily manipulated.

POST: η φεμινιστική μου απάντηση είναι να κάνω ησυχία σ αυτή την ερώτηση.

Πώς σας επηρεάζει η κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα του σήμερα; Και ως μπάντα και ως ανθρώπους

ΑΝΤΙ: ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

POST: τα πράγματα είναι πολύ σκατά, μη γελιόμαστε, και τα χειρότερα σκατά είναι οτι και τα μεσαίας ποιότητας είναι βουτηγμένα στα σκατά, όχι δηλαδή μόνο τα εμφανή και εύκολα τύπου Χ.Α.. Δηλαδη τώρα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε αν είναι ομοφοβική η συνέντευξη της Σώτης Τριανταφύλλου, έλεος, δεν είναι απλά ομοφοβική, είναι σκατά, σκατά, σκατά. Aυτό το συναίσθημα που σε πνίγει ότι όλοι από γύρω σου σε έχουν εγκαταλείψει στα στοιχειώδη κι ότι αυτά που θεωρούσες δεδομένα, ούτε αυτά είναι πια σίγουρα; Ε, να αυτό εκφράζουν τα τρωκτικά κάπως. Έπρεπε να βγουν από τους υπονόμους για να πάρουν θέση.

META: Εγώ όταν μιλάω με πιο ετεροκανονικούς στον περίγυρό μου γίνομαι frustrated, και σκέφτομαι, ουφ, με δυσκολεύεις πολύ, μου φαίνεται πολύ αδιανόητο να πρέπει να σου εξηγήσω γιατί είναι π.χ. προβληματικό να παντρεύεσαι στην εκκλησία και να στηρίζεις ένα θεσμό που αυτοαντιφάσκει και σε κάνει να διαιωνίζεις ένα από τα σάπια πράγματα στην κοινωνία, αλλά στο τέλος στο εξηγώ γιατί κατά βάθος θέλω να αλλάξει κάτι σε σένα και τους δίπλα σου.

Το ελληνικό group που έκανε σύσκεψη πριν αποφασίσει αν θα δώσει συνέντευξη στο LIFO.GR Facebook Twitter

Ποια ήταν μέχρι στιγμής η σημαντικότερη φάση του συγκροτήματος;

META: Η πρώτη μας επίσημη πρόβα για τα λάιβ!

POST: Όταν φτιάχνουμε 'διαγωνισμούς' για video και όλες οι φιλινάδες μας μας στέλνουν τις version τους είμαστε πολύ happy.

ΑΝΤΙ: Mάλλον ήταν η κουβέντα που κάναμε πριν λιγο για το αν θα δώσουμε συνέντευξη στo lifo.gr και τέθηκαν διάφορα ζητήματα απεύθυνσης και ανοίγματος της μπάντας, ποιούς αφορούμε, τέτοια. Στην αρχή εγώ δεν ήθελα γιατί από τη μια ένα μέρος του υλικού του lifo το βρίσκω προβληματικό, κι από την άλλη το άνοιγμα αυτό σε περισσότερο κόσμο μου έφερνε ανασφάλεια. Οι POST και ΜΕΤΑ με λένε αυστηρέλλα.

POST: άλλωστε δεν έχουμε και αυτά τα nicknames στην τύχη!

 

Τι πιστεύετε για την εναλλακτική μουσική σκηνή της χώρας;

POST: Έχει κάμποσα προβλήματα, γιατί φαίνεται συνήθως να πηγαίνει είτε προς το υπερβολικά βαρετό και ετεροκανονικο είτε προς το επιτηδευμένα hipstero-δύσκολο, παίζει δηλαδή σε ένα αχρείαστο δίπολο, σα να μην υπάρχει μια άλλη κατάσταση. Δηλαδή είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένα angry pop σχημα; Πάντως κάτι φαίνεται να ξεκινάει τα τελευταία χρόνια, ίσως είναι καλή στιγμη για μια ουσιαστική DIY σκηνή στην Ελλάδα.

META: Χμ, εγώ δεν τα ξέρω όλα όσα υπάρχουν, αλλά τελευταία έχουν βγει κάποια πολύ ωραία πράματα, όπως Άγγελος Κυρίου, λΑμπερούκ, ΦΥΤΑ, Sissy Rada, Ms Ratter και άλλα τέτοια DIY self-depricating avant garde.

Τι να περιμένουμε απο το λάιβ σας;

META: Θα βρεθείτε σε ένα Τρωκτικόκοσμο που πάντα ξέρατε ότι υπήρχε αλλά δεν ξέρατε πού να χτυπήσετε την πόρτα!

POST: Ένα υπερθέαμα, αρκεί να σας πω ότι εχω ασύρματο μικρόφωνο τύπου britney.

ΑΝΤΙ: Αγάπη, υστερία και τρυφερές μαχαιριές.

και την Κυριακή 14/7 στη Θεσσαλονίκη, στο Coo (Bασ. Ηρακλείου 4)

23

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Μερσί σε όλους! Σε τέτοια επίθεση και κακία ελπίζαμε! :)ένα-ένα με τη σειρα:- αν σας φαίνεται η φεμινιστική/κουηρ τοποθέτηση και απαντήσεις ως σκληρα και bitchy δείχνει απλά πόσο σαπια είναι τα πράγματα σήμερα. εμείς τα βασικά λέμε δηλαδη. αν κάποιος σήμερα δεν είναι αηδιασμένος στην ελλάδα του προτείνουμε να το κοιτάξει.- το rita mitsuko σχολιο εξελλεντ! να και κατι ρέλεβαντ! μπραβο στη φοξι μπράουν. le tigre δεν μπορει σε καμια περιπτωση να χρησιμοποιηθει σαν αναφορα, αφου ειναι και αυτοι ενα σχημα που αναφερεται σε μια προηγουμενη αισθητικη (γυναικειο ποστπανκ). human league ca 1982 καθόλου σχετικό ούτε συνθετικά ούτε σαν ήχος, αν και αγαπημένο συγκρότημα. το σχόλιο με το τέκνο και το ελέκτρο επίσης άκυρο, σόρρυ!- αυτό το κακεντρεχές για τα αγγλικά δε θα έπρεπε να το σχολιάσω, αλλά τι να πω! ακου λέει γίνεσαι δήθεν αν χρησιμοποιείς αγγλικές λέξεις!απο που κι ως που? εθνικιστικό απο τη μια, προβληματικο τελείως απ την άλλη! έχουμε τη δυνατοτητα να χρησιμοποιούμε ό,τι λέξεις μας βολεύουν καλύτερα. απλά αν σε ενδιαφέρει έχε υπόψη σου οτι διδάσκουμε σε αγγλικα πανεπιστημια.. λολ... οποτε κάτι παραπανω απο lower οσο και να πεις το χουμε... η επιλογη της ελληνικης γλώσσας όμως είναι συνειδητή, ακριβώς γιατι δε γίνεται αλλο αυτο με το αγγλοφωνο μόνο στην ελλαδα, έλεος.- υπερβολική αυτοπεποίθηση? ναι, γιατί όχι. καλύτερα απ όλα αυτα τα "συνετριμένα αγορια" που παιζουν τις ταχα ντροπαλες κιθάρες τους με πλάτη στο κοινό. δεν είναι τα 90ς γκερλζζζζ!!
Για να μην παρεξηγουμαι. Το να ασχολειστε με φεμινιστικα και κουηρ ζητηματα ειναι αξιεπαινο, και πολυ καλα κανετε - δεν νομιζω κανεις να διαφωνει με αυτο. Αλλα η εκφραση "μαζευομαστε να κανουμε κονφροντ σε διαφορα ζητηματα" δεν λεει απολυτως τιποτα το ουσιωδες (ουτε στα αγγλικα, ουτε στα ελληνικα). Περισσοτερο μαλλον υποτιμα τη σπουδαιοτητα αυτων των ζητηματων (και μαζι και τη νοημοσυνη των αναγνωστων). Τι ειναι αυτο το 'κονφροντ' και μεζευεστε να το κανετε, μουσακας?
Μη το λες lil, μη το λες καθόλου! Κάποιες υπάρξεις παθαίνουν οξεία οσφυοκαμψία (http://www.youtube.com/watch?v=eLCMCBped2o) και με τους φεμινισμούς και με τα κουήρ ...είτε είναι "κονφρόντινγκ" είτε είναι πιο "σοβαρά".Και όπως έλεγε κι ο προαναφεθής τρισμέγιστος, τα πάντα ειν περφόρμανς.H Παναγία των Ανθρώπων και των Αρουραίων μαζί σας, πάω για λίγο human league, ακριβώς 1979
Βλεποντας τα σχολια, τους θεωρω επιτυχημενους.Αδιαφοροι δεν μπορουν να πουν οι απο πανω πως ειναι.Το νου σας τρωκτικα μη σας πατησουν την ουρα!
Αυτό που έχει πλάκα είναι ότι συνήθως άνθρωποι που χρησιμοποιούν τόσες πολλές αγγλικές λέξεις στον λόγο τους, απόρροια της δήθεν ανάγκης τους να εκφραστούν καλύτερα και πιο στοχευμένα και βεβαίως να δείξουν και πόσο πολύ έχουν στραμμένα τα μάτια προς τη δύση με ό,τι αυτό συνεπάγεται(ντεμέκ ανοιχτομυαλοι, προοδευτικοί, avant garde και ό,τι άλλο), δε μπορούν να πούν μια ολοκληρωμένη πρόταση στα αγγλικά. Lower κ αν. Γούστο έχουν ή αλλιώς "έχουν πολύ fun"
Επίσης έχει πλάκα που θεωρείς οτι ένα υποθετικό εξηγητικό σου σχήμα μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους για τους οποίους δεν έχεις την παραμικρή ιδέα.Και ακόμη περισσότερη πλάκα έχει που είσαι και τόσο σίγουρη/ος γι αυτό.
εεε.. δεν τα ξερω τα παιδια, αλλα μου φαινονται λιγο δηθεν. λιγο ο τροπος ομιλιας, λιγο η υπερβολικη αυτοπεποιθηση, λιγο οτι νομιζουν πως εχουν ολες τις απαντησεις..δεν ξερω, δεν ψηθηκα. συγγνωμη
Ουφ πια αυτα τα ελέκτρο... Να πω την αλήθεια δεν πάτησα καν play στο συγκεκριμενο γκρουπ, μπορεί να ειναι καλό αυτο που κάνουν, λέω γενικά για την κατάσταση. Η μανία των ελληνων για τέκνο κ'ελέκτρο οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι δεν νιώθουν πραγματικά "δική τους" την ξένη ποπ.. για να νιώσεις δική σου μια λαϊκή μουσική πρέπει να σου μιλάει ο στίχος κ' το ολο πολιτιστικό ύφος. Οπότε με τα τέκνο παρακάμπτεται αυτο το πρόβλημα, όμως η ποιότητα πέφτει