Τα φυτά κάνουν μαθηματικές πράξεις το βράδυ

Τα φυτά κάνουν μαθηματικές πράξεις το βράδυ Facebook Twitter
4


Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα φυτά ακολουθούν μια ακριβή μαθηματική πράξη ώστε να μη λιμοκτονήσουν κατά τη διάρκεια της νυχτας. Ο υπολογισμός αυτός τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα άμυλου που διαθέτουν με σταθερό ρυθμό ώστε να εξαντλούνται σχεδόν εντελώς την ώρα που χαράζει.

Τα φυτά κάνουν μαθηματικές πράξεις το βράδυ Facebook Twitter


«Είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα μιας τόσο εξειδικευμένης πράξης υπολογισμού που υπάρχει σε βιολογική διαδικασία» είπε ο καθηγητής Martin Howard από το John Innes Center, που εξειδικεύεται στα μαθηματικά μοντέλα.

Τα φυτά τρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα και άμυλο. Με τη δύση του ηλίου, πρέπει να βασιστούν στις «προμήθειές» τους για να αποφύγουν το θάνατο από πείνα.



H μελέτη η οποία θα δημοσιευτεί στο eLife δείχνει ότι τα φυτά προσαρμόζουν ακριβώς το ρυθμό με τον οποίο καταναλώνουν τις προμήθειές τους ακόμα και αν η νύχτα έρθει αναπάντεχα νωρίς και ανάλογα με την ποσότητα των αποθηκευμένων ουσιών.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ