TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ιντεάλ


Ιντεάλ

 

Ιντεάλ Facebook Twitter
Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 1967 (τριάντα επτά χρόνια πριν), ξημερώνοντας του Άϊ-Γιαννιού, βρεθήκαμε στο μπαρ του ιστορικού εστιατορίου "Ideal", στην οδό Πανεπιστημίου 46, στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί και σήμερα. Το καφεπράσινο μάρμαρο και το μεταλλικό επίχρυσο χερούλι στην πόρτα εντυπωσίαζαν. Τη συντροφιά μας εκείνη τη νύχτα αποτελούσαν συνάδελφοι από το - τότε - εβδομαδιαίο περιοδικό Πρώτο: ο Νίκος Άγας (εκ των αρχισυντακτών του περιοδικού), ο Ηρακλής Κοτζιάς, ο Τάσος Κουτσοθανάσης και η κυρία Άννα Ρηγάτου η τηλεφωνήτρια, που ήταν η ψυχή του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Μπότση της οδού Φειδίου 12. Ο ευγενικός και πάντα χαμογελαστός μετρ του "Ideal" Χριστόφορος μάς σερβίρισε τις περίφημες και χορταστικές ποικιλίες (μικρή και μεγάλη) και μπίρα ποτήρι. Παρά το γεγονός ότι η ώρα ήταν προχωρημένη, οι χώροι του εστιατορίου και του μπαρ ήταν κατάμεστοι, ενώ ακουγόταν από τα μεγάφωνα ορχηστρική μουσική Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου, αφού και οι τρεις ήταν πελάτες του "Ideal". Τα θέματα εκείνων των ημερών (τέλη 1966 με αρχές 1967) ήταν ενδιαφέροντα έως συγκλονιστικά. Όλοι μας σχολιάζαμε το τραγικό ναυάγιο του φέρι μπόουτ "Ηράκλειο" στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας, ενώ συζητούσαμε για την πτώση της κυβέρνησης των αποστατών, καθώς και για τις πολύκροτες δίκες των αξιωματικών του ΑΣΠΙΔΑ και των δολοφόνων του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Για να απαλύνουν την πολιτική φόρτιση, ο Ηρακλής Κοτζιάς και ο Τάσος Κουτσοθανάσης γύρισαν την κουβέντα σε αθλητικά και καλλιτεχνικά θέματα και μιλούσαν για ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων που επρόκειτο να γίνουν εκείνη τη χρονιά. H Άννα και εγώ λέγαμε για το κλίμα τρομοκρατίας κατά των δημοκρατικών, στις δύο πολιτικές δίκες, ενώ ο Νίκος Άγας εξηγούσε πόσο ενδιαφέρον παρουσίαζε το μυθιστόρημα "Z" του Βασιλικού, που προδημοσίευε - σε συνέχειες - ο Ταχυδρόμος. Όλα αυτά συνέβαιναν τρεις μήνες πριν από τη στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών.

 

Το μπαρ στο "Ideal" δεν υπάρχει. Έχει καταργηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι εικόνες όμως που ζήσαμε εκεί δεν σβήνουν εύκολα από τη μνήμη. Σήμερα το ιστορικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διανύει τον 83ο χρόνο της λειτουργίας του. Άνοιξε το 1922 με ιδιοκτήτες τον Γεώργιο Βλασσόπουλο και τον Ανδρέα Αργυρό. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι αδελφοί Δημήτριος, Σπύρος και Ανδρέας Βλασσόπουλοι λειτουργούν το μαγαζί, ακολουθώντας με σεβασμό την παράδοση αλλά και την πρόοδο. Όλοι θυμούνται ότι το "Ideal" υπήρξε για 8 και πλέον δεκαετίες στέκι επώνυμων αλλά και χιλιάδων ανώνυμων από την Αθήνα και την περιφέρεια. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές, δικηγόροι, γιατροί, αθλητές, παράγοντες το είχαν για τόπο συνάντησης και συζητούσαν με τις ώρες, απολαμβάνοντας το κρασάκι τους και τις σπεσιαλιτέ της παραδοσιακής κουζίνας.

 

H πλούσια κουζίνα, το ευγενικό σέρβις και γενικώς το ωραίο περιβάλλον είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και σήμερα το ιστορικό ρεστοράν στο κέντρο της Αθήνας, που είναι ανοιχτό συνεχώς από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Οι επιλογές στο μενού είναι πολλές. Στην αρχή υπάρχει ποικιλία από ζεστά ορεκτικά ελιοπιτάκια με ανθότυρο και πουρέ ελιάς, φιλετάκια μπακαλιάρου, μπουρεκάκια μελιτζάνας γεμιστά με τυρί. Σαλάτες όλων των ειδών. Πιάτα ημέρας από λαδερά εποχής, φρέσκα ψάρια και κρεατικά. Επίσης κρέατα της σχάρας, ντολμαδάκια, μουσακάς, σουτζουκάκια, μοσχάρι γάλακτος, κοτόπουλο, σνίτσελ, μακαρονάδες και πατάτες (πουρέ, τηγανητές, φούρνου, βραστές). Επιδόρπια, γλυκά, παγωτά, ροφήματα, καφέδες, κρασιά, χύμα και εμφιαλωμένα.

 

Πάνος Γεραμάνης

Τα Νέα, 7 Ιανουαρίου 2005

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ