H LiFO και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες - ηρωίδες του Αφγανιστάν

H LiFO και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες - ηρωίδες του Αφγανιστάν Facebook Twitter
Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα. Κάθε μέρα, περισσότερες από 2.900 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή.11 από αυτές θα πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.(Φωτογραφία: Najiba Noori)
0

H LiFO με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες-ηρωίδες του Αφγανιστάν, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να φέρουν στον κόσμο τα μωρά τους.

Το Αφγανιστάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κάποια γυναίκα. Κάθε μέρα, περισσότερες από 2.900 γυναίκες φέρνουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Ωστόσο, 11 από αυτές δεν προβλέπεται να τα καταφέρουν με βάση τις στατιστικές: Θα πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.


Κάθε χρόνο 4.300 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές στη γέννα, δηλαδή 396 για κάθε 100.000 τοκετούς. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης θνησιμότητας είναι 3 γυναίκες για κάθε 100.000 τοκετούς, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.


Οι περισσότεροι μητρικοί θάνατοι, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορούν να αποφευχθούν. Οι γυναίκες που θα γεννήσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ιδιαίτερα αν προκύψουν επιπλοκές.

H LiFO και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες - ηρωίδες του Αφγανιστάν Facebook Twitter
(Φωτογραφία: Najiba Noori)


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν τη μεγαλύτερη μαιευτική κλινική της οργάνωσης στο Αφγανιστάν και επιπλέον τρία νοσοκομεία που εξειδικεύονται στη μαιευτική φροντίδα. Το 2016, βοήθησαν 66.499 γυναίκες στο Αφγανιστάν να γεννήσουν με ασφάλεια τα μωρά τους -αριθμός που αντιπροσωπεύει το 25% των τοκετών που πραγματοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε παγκόσμια κλίμακα.


Μέσα από τα τέσσερα αυτά νοσοκομεία, οι ΓχΣ στοχεύουν να μειώσουν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα των μητέρων και των νεογνών τους, παρέχοντας δωρεάν, υψηλής ποιότητας μητρική υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα νεογνών. Η οργάνωση εστιάζει στα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, είτε σε εμπόλεμες περιοχές, είτε σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.


«Η γέννα πρέπει να είναι στιγμή χαράς και όχι μία περίοδος θλίψης. Γι' αυτό είμαστε εδώ και αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε», αναφέρει η Σεβερίν Καλουγουάρτς, μαιευτήρας-γυναικολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία έχει εργαστεί σε αποστολή στην περιοχή της Χοστ του Αφγανιστάν, επτά φορές συνολικά.

Σχεδόν όλες οι μαίες βοηθοί στους τοκετούς, στα προγράμματά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι Αφγανές. Από τότε που άνοιξε το μοναδικό μαιευτήριο στην αγροτική επαρχία της Χοστ το 2012, αρκετές γυναίκες γιατροί έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τοκετών με επιπλοκές. Έχουν εκπαιδευτεί από διεθνές προσωπικό, όπως είναι η Δρ Σεβερίν Καλουγουάρτς, η οποία μιλά στο παραπάνω βίντεο για τις δυνατές γυναίκες του Αφγανιστάν που διεκδικούν καθημερινά το δικαίωμα στη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Με 10 ευρώ, μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε μία γυναίκα να γεννήσει με ασφάλεια, δωρίζοντας ένα κιτ ασφαλούς τοκετού στο msfgifts.gr

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ