Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Οι υπέργηρες έγκυοι της Ινδίας: ένα ανησυχητικό φαινόμενο

Για να αποφύγουν την χλεύη της κοινωνίας και με χαλαρό νομικό πλαίσιο, πολλές γυναίκες σε προχωρημένο γήρας, γεννούν με εξωσωματική παιδιά που σύντομα τα αφήνουν ορφανά.
THE LIFO TEAM

 

Αν στην Ευρώπη, η μη τεκνοποίηση θεωρείται ακόμη ακανθώδες θέμα, γεμίζοντας με άγχος εκατομμύρια ζευγάρια, στην Ινδία, ένα ζευγάρι που δεν απέκτησε παιδιά είναι ένα ζευγάρι στιγματισμένο που δε συνέβαλε στην ευτυχία της χώρας, που δεν είχε τίποτα να προσφέρει πέρα από τη ρυπαρή παρουσία του. Σκληρή θέση; Όχι, είναι η μακραίωνη παράδοση και σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα της Ινδίας που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους ακόμη και στα βαθιά τους γεράματα. 

 

Ταυτόχρονα, είναι και ο λόγος που η χώρα έχει γεμίσει με υπέργηρες μητέρες που σε εξαιρετικά προχωρημένη ηλικία - ακόμη και στα 60 και τα 70 τους κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά - χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για την ανατροφή αυτών των παιδιών και για το κόστος που καλείται να πληρώσει μια χώρα, στην οποία προοδευτικά συσσωρεύονται ορφανά παιδιά. 

 

Μετά από 46 χρόνια γάμου ένα ζευγάρι Ινδών, σε ηλικία 72 και 79 ετών αντιστοίχως απέκτησαν το μωρό που πάντα ήθελαν. Η Daljinder Kaur εξομολογείται αυτό που πολλές γυναίκες βιώνουν, λίγες όμως τολμούν να αποκαλύψουν: πάντα ήθελε ένα παιδί, ποτέ, όμως, δεν ένιωσε την ανάγκη να υιοθετήσει. Σκληρό, αλλά ειλικρινές, όσο σκληρή και η τύχη, όμως, που αποφάσισε να επιφυλάξει στο παιδί που απέκτησε.

 

Η σπάνια περίπτωση της γηραιότερης Ινδής που έφερε στον κόσμο τρίδυμα - το ένα εκ των οποίων δεν επέζησε - καθώς και άλλες περιπτώσεις μητρότητας σε βαθύ γήρας προβληματίζει τους επιστήμονες
Η σπάνια περίπτωση της γηραιότερης Ινδής που έφερε στον κόσμο τρίδυμα - το ένα εκ των οποίων δεν επέζησε - καθώς και άλλες περιπτώσεις μητρότητας σε βαθύ γήρας προβληματίζει τους επιστήμονες

 

"Αυτό το μωρό είναι θέλημα Θεού. Τίποτε περισσότερο, τίποτα λιγότερο", λέει η ίδια στο πλευρό του σχεδόν 80χρονου συζύγου της, ωστόσο αυτό το μωρό είναι απολύτως δικό τους θέλημα, που προέκυψε από εξωσωματική γονιμοποίηση. Περήφανα, αλλά και περίπου ανεύθυνα η μητέρα του μόλις 2 μηνών μωρού σήμερα, καμαρώνει για όσα θα τη φέρει. Ευτυχία και καλή φήμη. Όσο για το δεύτερο, όπως λέει, η γέννηση του μωρού αυτού την κατατάσσει στη λίστα με τις γηραιότερες γυναίκες του πλανήτη που κατάφεραν να γίνουν μητέρες. 

 

"Η επιστήμη μπορεί να κάνει τα πάντα, η ηλικία όμως όχι. Και το να γίνει κάποιος γονιός στα 72 του; Σίγουρα δεν είναι καλή ηλικία γι' αυτή την απόφαση", εξηγεί ο δρ Narendra Malhotra συνεχίζοντας ότι είναι στο χέρι της κοινωνίας να σταματήσει κάτι που είναι από κάθε πλευρά ανήθικο.

 

Αυτή η γυναίκα απέκτησε παιδί - μία μοναχοκόρη - στα 70 της. Εξομολογείται ότι γι' αυτό το παιδί θα έκανε τα πάντα. Για να το φέρει στον κόσμο θα θυσίαζε και τη ζωή της. Των λίγων ακόμη χρόνων που της απομένουν.
Αυτή η γυναίκα απέκτησε παιδί - μία μοναχοκόρη - στα 70 της. Εξομολογείται ότι γι' αυτό το παιδί θα έκανε τα πάντα. Για να το φέρει στον κόσμο θα θυσίαζε και τη ζωή της. Των λίγων ακόμη χρόνων που της απομένουν.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera υπεύθυνο γι' αυτή την κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό το ινδικό κράτος που έχει αφήσει γενικόλογο και ασαφές το πλαίσιο που αφορά τις εξωσωματικές. Η πρώτη από αυτές έγινε πριν από 40 χρόνια και μετά παρατηρήθηκε πραγματική έκρηξη των κλινικών για εξωσωματικές που "άνθισαν" σε ολόκληρη τη χώρα ποντάροντας στο συναίσθημα των ανθρώπων και στη φόρτιση που υπήρχε γύρω από το θέμα της απόκτησης παιδιού, ανεξαρτήτως κάστας.

 

Από τους πιο φτωχούς έως τους πιο πλούσιους, η απόκτηση παιδιού συμβολίζει τη συνέχιση του ονόματος, το υψηλό ιδανικό της διατήρησης της ζωής. Σε σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera γυναίκες σε προχωρημένη πια ηλικία εξομολογούνται τη χλεύη, μέσα στην οποία εκείνες και οι σύζυγοι τους ζούσαν μέχρι να αποκτήσουν διάδοχο. Όπως χαρακτηριστικά λένε, κάποιες από αυτές ήδη βαριά άρρωστες, με καρκίνο και άλλες παθήσεις που η ορμονοθεραπεία ευνοεί, ειδικά στους ηλικιωμένους οργανισμούς, θα έκαναν τα πάντα για να γίνουν μητέρες, θα θυσίαζαν ακόμη και τη ζωή τους.

 

Στο μεταξύ, ο χρόνος κυλά γοργά, τα παιδιά μεγαλώνουν, οι επιστήμονες του τομέα Βιοηθικής δεν κρύβουν την ανησυχία τους, και οι κλινικές κάνουν χρυσές δουλειές, εκτρέφοντας μία απέραντη χώρα υποψήφιων ορφανών, παιδιών που αποκτήθηκαν με κάθε δυνατή θυσία και έκαναν πλουσιότερους εκείνους που πατούν στο ασαφές για το θέμα νομικό σύστημα της χώρας. 

 

 

Με στοιχεία από το Al Jazeera 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ισμήνη Καπάνταη: «Αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας, η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική»
Η συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «Το βρωμερόν ύδωρ της λήθης» θεωρεί ότι ο «νεοέλληνας» παραμένει ακόμα ένας άλυτος γρίφος.
Μαρία Μπακάλοβα: Είναι η «συνεργάτις» του Borat η πιο απτή δικαίωση του #MeToo;
Η ντροπιαστική φάρσα στον Ρούντι Τζουλιάνι, τον άλλοτε πανίσχυρο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, μόλις ανέδειξε την πιο θαρραλέα ηθοποιό στην Αμερική του Τραμπ.
Αναστασία Κοτανίδου: «Ο κορωνοϊός ανέδειξε την απόγνωση τού να πεθαίνεις μόνος»
Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευαγγελισμού. Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, ζει στην Αθήνα.
Podcast Νο.18: Συζητώντας με την Φούστα Κλαρωτή
Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη
Τα λόγια της Μάγδας Φύσσα
Οι δηλώσεις της Μάγδας Φύσσα για τον αγώνα της εναντίον της Χρυσής Αυγής και για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Αμπα Podcast/ Συζητώντας με την Anna
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια
Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Η κόκκινη Πότα των νησιών της εξορίας
«Αν γινόταν χούντα σήμερα στην Ελλάδα, πάλι εμένα θα έπιαναν πρώτη!»
Podcast/ Συζητώντας με την Little Wolf
H Λένα Φουτσιτζή συνομιλεί από την Αμερική με τις/ τους Αμπαχόλικς για θέματα φεμινισμού και σχέσεων
Cristina Zenato: Αποκλειστική συνέντευξη με τη διεθνούς φήμης δύτρια που έκανε τους καρχαρίες οικογένειά της
Μία συναρπαστική κουβέντα για το πιο παρεξηγημένο πλάσμα των ωκεανών, για το μέλλον των θαλασσών του πλανήτη και τη θέση της γυναίκας στην εξερεύνηση των ωκεανών.
Καμάλα Χάρις: Θα γίνει η τιμωρός του Τραμπ ή άλλη μία γυναίκα που δεν τα κατάφερε στις Προεδρικές των ΗΠΑ;
Οι αρετές και οι σκιές στην πορεία της άτεγκτης Εισαγγελέως που εμπνέει ρόλους σε δημοφιλείς αστυνομικές σειρές
Νένη Πανουργιά: «Αν ο Τομ Χανκς ήταν μαύρος, μάλλον δύσκολα θα έπαιρνε ελληνικό διαβατήριο»
Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης μιλά στη LiFO.
Η πικρή αλήθεια πίσω από την τραγική ιστορία της Duffy
«Με βίασαν, με νάρκωσαν και με κράτησαν αιχμάλωτη»
Τα αποτυχημένα ραντεβού. Mια 21χρονη περιγράφει.
Ένα 21χρονο κορίτσι μιλά στο podcast της Άννας Κόκκορη για την δυσκολία των νέων παιδιών να έρθουν κοντά στον πραγματικό κόσμο.
Τι είναι μια «Karen»; Μεσόκοπες λευκές γυναίκες  έξαλλες με όλα  ή μία ύπουλη σεξιστική προσβολή;
Ο νεολογισμός «γεννήθηκε» για να περιγράψει τη λευκή προνομιούχα γυναίκα στα χειρότερά της, όμως, κάτι βαθύτερο συμβαίνει με την ευρεία χρήση του στα social media
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Boson Boson 22.10.2016 | 13:10
Όλα τα τέρατα που κάνει ο άνθρωπος, θέλημα θεού είναι. Πολύ προβληματικός είναι τελικά αυτός ο ανθρώπινος θεός.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή