Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ' όλα αυτά λίγοι τα γνωρίζουν και για πολλά δεν υπάρχει συντονισμένη στρατηγική προώθησης και τουριστικής ανάπτυξης.
0

Τις προάλλες που χάζευα στο Facebook έπεσα πάνω σε ένα event που ονομαζόταν «Ανάβαση στον Όλυμπο». Μου κέντρισε αμέσως την προσοχή γιατί το είχα άχτι από μικρή να ανέβω το βουνό – είχα χάσει μια ορειβατική εκδρομή επειδή αρρώστησα. Μπήκα με πολλή όρεξη στη σελίδα και άρχισα να διαβάζω για τα μονοπάτια και τις διαδρομές της εκδρομής και να ονειρεύομαι τον εαυτό μου στην κορυφή. Με μεγάλη έκπληξη παρατήρησα πόσο σχολαστικά γραμμένες ήταν όλες οι πληροφορίες, πως μέσα στην εκδρομή συμπεριλαμβάνονταν η διαμονή, η μεταφορά, ακόμα και ο εξοπλισμός και πως όλα αυτά κόστιζαν μόλις 100 ευρώ. Εννοείται πως πήγα και έζησα μία από τις πιο ωραίες εμπειρίες της ζωής μου.

Πάντα υπήρχαν σύλλογοι και ομάδες σε όλη την Ελλάδα που διοργάνωναν εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο «μπαμ». Στο Facebook, κάθε φορά που μπαίνεις, σου εμφανίζονται τουλάχιστον δέκα εκδρομές από διαφορετικές ομάδες. Οι οργανωμένες εκδρομές που προσφέρονται συνδυάζουν πανέμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επαφή με τη φύση που τόσο λείπει στους κατοίκους των πόλεων, καινούργιες γνώσεις, άθληση και όλα αυτά σε πολύ προνομιακές τιμές. «Προσπαθούμε να είναι τέτοιες οι τιμές, ώστε ούτε να μπαίνουμε μέσα ούτε και να αισχροκερδούμε» λέει ο Γιώργος Μέτσος, συνιδρυτής της ομάδας Yoga, trekking and climbing, έμπειρος αναρριχητής και ορειβάτης. «Όταν ξέρω περίπου πόσοι θα έρθουν κάνω ένα πλάνο και βάζω την αντίστοιχη χρέωση. Στις εκδρομές που ξέρεις ότι θα προσελκύσουν πολύ κόσμο μπορείς να χρεώσεις πολύ οικονομικά το πακέτο. Μία μονοήμερη εκδρομή κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και οι διήμερες από 60 έως 100 ευρώ. Υπάρχουν και κάποιες ομάδες που το κάνουν μόνο και μόνο για να πλουτίσουν και χρεώνουν πολύ ακριβότερα, αλλά ευτυχώς είναι η εξαίρεση».

Οι εκδρομές περιλαμβάνουν θερμά λουτρά, μπάνιο σε καταρράκτες, γευσιγνωσία, γιόγκα, ποδηλασία, ιππασία κ.ά.  Οι διοργανωτές είναι εκπαιδευμένοι και, εκτός από προσανατολισμό και γεωγραφία, γνωρίζουν ιστορία και αρχαιολογία και πάντα θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν στη διαδρομή.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες διοργανωτών εκδρομών εναλλακτικού τουρισμού: οι επίσημοι ορειβατικοί σύλλογοι και οι ομάδες. Οι επίσημοι ορειβατικοί σύλλογοι απευθύνονται και σε αρχάριους, ωστόσο οι εκδρομές τους αφορούν ξεκάθαρα ορεινή πεζοπορία, δεν περιλαμβάνουν και αναψυχή, όπως οι άλλες ομάδες. Οι ορειβατικοί σύλλογοι αποσκοπούν στη διάδοση της ορεινής πεζοπορίας στους αρχάριους και στην εκπαίδευση των επόμενων αναρριχητών και ορειβατών από τις σχολές τους. Είναι μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) που υπάγεται στη γαλλική ομοσπονδία και δίνει στον σύλλογο την εγκυρότητα και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (ΕΟΣ) Αθηνών είναι οι παλαιότεροι και θεωρούνται από τους πιο πετυχημένους συλλόγους. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΠΟΣ) Φυλής είναι από τους πιο νέους, αλλά θεωρείται από τους πιο οργανωμένους και πετυχημένους. «Το καλό με τους ορειβατικούς συλλόγους είναι ότι αν δουν ότι είσαι δραστήριος και έρχεσαι συχνά σε διαδρομές θα σε βάλουν πολύ γρήγορα αρχηγό, πάντα προσφέροντας τη βοήθειά τους, και θα διοργανώσουν εκδρομή με τη διαδρομή που θα προτείνεις» λέει ο Γιώργος. «Θέλουν να αναλαμβάνεις ευθύνες για να μαθαίνεις όλο και περισσότερα» συμπληρώνει. Αν βγάλεις τη σχολή αρχαρίων μπορείς να πάρεις μέρος σχεδόν σε όλες τις εκδρομές που διοργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα σε μια εκδρομή. Η σωστή οργάνωση εκ μέρους της ομάδας και η τήρηση των οδηγιών από τους συμμετέχοντες είναι απαραίτητα στοιχεία.

Οι ομάδες που διοργανώνουν εκδρομές εναλλακτικού τουρισμού έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Υπάρχει μια πολυμορφικότητα στις δραστηριότητες, οι εκδρομές είναι πιο χαλαρές και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας και γνώσεων. Οι εκδρομές τους μπορεί να περιλαμβάνουν θερμά λουτρά, μπάνιο σε καταρράκτες, γευσιγνωσία, γιόγκα, ποδηλασία, ιππασία κ.ά. Κάποιοι υπόσχονται ακόμα και γνωριμίες, που γίνονται έτσι κι αλλιώς. Οι διοργανωτές είναι εκπαιδευμένοι και, εκτός από προσανατολισμό και γεωγραφία, γνωρίζουν ιστορία και αρχαιολογία και πάντα θα έχουν κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν στη διαδρομή. Οι πιο δραστήριες, οργανωμένες και ασφαλείς ομάδες που μπορείς να βρεις αυτό τον καιρό είναι οι εξής:

Yoga, trekking and climbing

Η ομάδα έχει την ιδιαιτερότητα ότι σε πολλές εκδρομές της συμπεριλαμβάνονται μαθήματα γιόγκα που συνήθως γίνονται έξω στη φύση, σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Προσεχώς οργανώνει δύο εκδρομές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η μία είναι το Yogatrekking & swimming, μια τριήμερη εξόρμηση στα πανέμορφα χωριά της ανατολικής Αρκαδίας από 6 ως 8/10. Η εκδρομή περιλαμβάνει πεζοπορία, διαμονή σε παραδοσιακό ξενώνα, γιόγκα, φαγητό σε τοπικές ταβέρνες, επίσκεψη σε μονή και το κόστος της φτάνει στα 155 ευρώ. Η δεύτερη είναι μια διήμερη εκδρομή στην Οίτη με πεζοπορία σε μονοπάτια του βουνού, μανιταρογνωσία και γευσιγνωσία, μπάνιο σε θερμά λουτρά και γιόγκα. Θα πραγματοποιηθεί 11-12/11 και κοστίζει 70 ευρώ.

Δραστήριο κατσίκι

Είναι από τις νεοσύστατες ομάδες και προσφέρει εκδρομές σε άγνωστα και πανέμορφα μέρη. Οι διοργανωτές είναι έμπειροι και οργανωτικοί και οι ομάδες τους δεν ξεπερνούν τα 50 άτομα. Στο Δάσος της Σκιριτίδας είναι η επόμενη μονοήμερη εκδρομή που διοργανώνουν, στις 8/10, με κόστος 17 ευρώ. Το μέρος είναι μοναδικό, με πλατάνια, καστανιές, καρυδιές, κερασιές, φτέρες και πολλά αγριολούλουδα, παλιούς νερόμυλους και καταρράκτες. Επίσης, οργανώνουν πεζοπορία στο φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας, στις 19/11. Περισσότερα εδώ.

Απόδραση στη φύση

Από τις πιο πετυχημένες και οργανωμένες ομάδες, με μόνο μείον ότι σε μερικές εκδρομές οι συμμετέχοντες μπορεί να φτάσουν και τους 200. Επόμενες εκδρομές που διοργανώνουν είναι μια μονοήμερη με πεζοπορία στον Χελμό, μια διαδρομή από τα Τέσσερα Έλατα μέχρι τα Ύδατα Στυγός, στις 15/10, με κόστος 17 ευρώ, και μια μονοήμερη εκδρομή στο Μπίλιοβο Μάνης στις 12/11, με κόστος 20 ευρώ. Περισσότερα εδώ.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές εντυπωσιάζονται.

ΠΡΟΒΟμάστορες

Από τις πιο εναλλακτικές ομάδες με ιδιαίτερους προορισμούς και ολιγάριθμες ομάδες. Το River trekking στο φαράγγι του Ασωπού που διοργανώνουν στις 15/10 είναι μια καλή πρόταση.

Οι Locas Botas και η Φύση και περιπέτεια είναι από τις ομάδες που επίσης ξεχωρίζουν.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν επιλέξεις έναν ορειβατικό σύλλογο ή μία ομάδα;

Πριν ρωτήσεις οτιδήποτε, θα πρέπει να συστηθείς: πόσο έμπειρος-η είσαι, τι εξοπλισμό έχεις. Οι περισσότερες ομάδες έχουν πολύ αναλυτική περιγραφή της εκδρομής στη σελίδα τους. «Είναι καλό να ρωτήσεις τον διοργανωτή πόσα άτομα συγκεντρώνονται, γιατί αν, για παράδειγμα, πρόκειται για μια εκδρομή σε φαράγγι και η προσέλευση αναμένεται να φτάσει τα 200 άτομα, η επικινδυνότητα είναι μεγάλη, επειδή δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Η ασφάλεια είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα σε μια εκδρομή. Η σωστή οργάνωση εκ μέρους της ομάδας και η τήρηση των οδηγιών από τους συμμετέχοντες είναι απαραίτητα στοιχεία» λέει ο Γιώργος. Στις πορείες πρέπει πάντα να υπάρχει ο αρχηγός αναβάσεων, τον οποίο βοηθάει αυτός που είναι πίσω (σκούπα) και ένας συντονιστής, ο οποίος επιβλέπει την πορεία.


Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός; Ένα ζευγάρι αδιάβροχα ορειβατικά παπούτσια που να καλύπτουν τον αστράγαλο – είναι απαραίτητο να τα περπατήσεις τουλάχιστον για μία μέρα πριν από την εκδρομή, αλλιώς θα σου κάνουν κάλους στη διαδρομή. Ένα καλό ζευγάρι που θα σου κρατήσει για πολύ καιρό κοστίζει γύρω στα 120-150 ευρώ. Αυτά είναι τα πολύ βασικά που χρειάζεται ένας πεζοπόρος. Από κει και πέρα, ο εξοπλισμός εξαρτάται από τον προορισμό και τις συνθήκες της πεζοπορίας. Ο πιο ειδικός εξοπλισμός συνήθως προσφέρεται από την ομάδα ή τον σύλλογο.


Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές εντυπωσιάζονται. Κάτι ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι οι τουρίστες πολλές φορές χάνονται εδώ επειδή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η σήμανση στα μονοπάτια είναι πολύ καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σήμανση στην Ελλάδα είναι κακή, μάλιστα πολλοί πεζοπόροι θεωρούν ότι με την ελλιπή σήμανση οξύνεται ο νους. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ' όλα αυτά λίγοι τα γνωρίζουν και για πολλά δεν υπάρχει συντονισμένη στρατηγική προώθησης και τουριστικής ανάπτυξης. Η επαρχία Πωγωνίου, τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, το Φαράγγι Πάντα Βρέχει στην Ευρυτανία και το Φαράγγι Ορλιά στον Όλυμπο είναι μόνο μερικά. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ομάδες και οι ορειβατικοί σύλλογοι.

Πώς μια ανάβαση στον Όλυμπο μού έμαθε έναν νέο τρόπο να ταξιδεύω Facebook Twitter
Πριν ρωτήσεις οτιδήποτε, θα πρέπει να συστηθείς: πόσο έμπειρος-η είσαι, τι εξοπλισμό έχεις. Οι περισσότερες ομάδες έχουν πολύ αναλυτική περιγραφή της εκδρομής στη σελίδα τους.
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Ταξίδια / 5 ορεινοί προορισμοί που δίνουν άλλο νόημα στις καλοκαιρινές διακοπές

Τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και άλλα σπουδαία ορεινά σημεία τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Αυτοί είναι οι πιο ονειρικοί καταρράκτες της Ελλάδας

Ταξίδια / Αυτοί είναι οι πιο ονειρικοί καταρράκτες της Ελλάδας

Oρμητικοί, πανέμορφοι, ιδιαίτεροι, οι λίγοι αλλά εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες και υπόσχονται πως αυτό το καλοκαίρι αποκλείεται να ζεσταθείτε.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΥΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ