Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Πόσο αντικειμενικό και έντιμο είναι το TripAdvisor;
Ταξίδια

Πόσο αντικειμενικό και έντιμο είναι το TripAdvisor;

Το σάιτ που κινεί τα νήματα του τουρισμού είναι προϊόν Δημοκρατίας ή χειραγώγησης;

 

Όταν το Φεβρουάριο του 2000 οι Langley Steinert, Stephen Kaufer και αρκετοί άλλοι ίδρυσαν στην Καλιφόρνια ένα σάιτ με τον τίτλο «TripAdvisor», ίσως δεν είχαν στον νου τους ότι θα άλλαζαν ριζικά τον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού. Όμως, σήμερα, 14 χρόνια μετά, το TripAdvisor, έχοντας ως μεγάλη του δύναμη τα σχόλια πολλών εκατομμυρίων χρηστών, είναι το απόλυτο όπλο του τουρισμού, μια βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

 

Η ισχύς του αυτή μεταφράζεται σε αξία της εταιρείας στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε έσοδα 762 εκατομμύρια δολάρια (το 2012) και σε πάνω από 60 εκατομμύρια κριτικές που υπολογίζεται ότι επηρεάζουν το τζίρο και την πορεία 1.600.000 επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, δημιουργώντας παράλληλα και ένα αξεπέραστο άγχος στους επιχειρηματίες. Το πλήθος των κριτικών έχει άμεση σχέση και με την ελευθερία που προσφέρει το σάιτ. Ο καθένας, δημιουργώντας απλώς ένα account, μπορεί να γράψει κριτική για μια επιχείρηση. Αυτή όμως η ελευθερία, σε αντίθεση με άλλα σάιτ του είδους, στα οποία πρέπει να είσαι πελάτης για να γράψεις την άποψή σου, προσφέρει και «παραθυράκια» για αμφισβητήσεις, αφού ο καθένας μπορεί να μπει και να γράψει ό,τι θέλει για κάποια επιχείρηση.

 

Η επιρροή του TripAdvisor είναι τεράστια παγκοσμίως – αλλά και στη χώρα μας ο τζίρος πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού, κανείς πλέον δεν κλείνει κατάλυμα αν πρώτα δεν κάνει κλικ στο συγκεκριμένο σάιτ. Πρόκειται, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, για τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που μπορεί με άνεση να ανεβάσει πολύ ψηλά αλλά και να ρίξει πολύ χαμηλά ένα ξενοδοχείο ή ένα κατάλυμα.

 

Εδώ, όμως,τα πράγματα δεν είναι αστεία. Η επιρροή του TripAdvisor είναι τεράστια παγκοσμίως – αλλά και στη χώρα μας ο τζίρος πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού, κανείς πλέον δεν κλείνει κατάλυμα αν πρώτα δεν κάνει κλικ στο συγκεκριμένο σάιτ. Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι

αξιολογήσεις του TripAdvisor επηρεάζουν την επιλογή καταλύματος σε βαθμό αμέσως σημαντικότερο μετά την γνώμη των φίλων και γνωστών, ενώ έχουν «παροπλίσει» τα επίσημα συστήματα κατάταξης. Πρόκειται, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, για τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που μπορεί με άνεση να ανεβάσει πολύ ψηλά αλλά και να ρίξει πολύ χαμηλά ένα ξενοδοχείο ή ένα κατάλυμα. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, υπεύθυνο του Four Ways Travel στον Βόλο και πρώην γ.γ. της ΗΑΤΤΑ, το συγκεκριμένο σάιτ, με την επιρροή του, έχει αλλάξει τη διανομή του τουριστικού προϊόντος και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον καταναλωτή. Πλέον ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του έναν μεγάλο αριθμό πηγών πληροφόρησης, πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί πριν κάνει την τελική του επιλογή. «Όσοι επαγγελματίες του τουρισμού ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, θα έχουν παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι από τους ξένους πελάτες τους έχουν πρώτα επισκεφτεί μια σχετική ιστοσελίδα» τονίζει ο κ. Καμμένος.

 

 

Οι ψήφοι των χρηστών είναι πλέον το απόλυτο όπλο στην τουριστική βιομηχανία με τους τεράστιους τζίρους, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, όπου, να μην ξεχνάμε, το τουριστικό προϊόν είναι ο πιο βασικός πυλώνας για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς τη δύναμη που έχει ένα σάιτ όπως το TripAdvisor, που έχει αλλάξει ριζικά το «παιχνίδι» στην τουριστική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται ήδη στα νέα δεδομένα, απασχολώντας εξειδικευμένα στελέχη για να παρακολουθούν την εικόνα τους στο TripAdvisor. «Παίρνουν αμυντικούς παίκτες, για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική διάλεκτο», όπως λέει χαρακτηριστικά, προτείνοντας παράλληλα «να προσλάβουν μερικούς επιθετικούς και να αφιερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια στη βελτίωση του value for money των υπηρεσιών τους». Οι επιχειρηματίες προσαρμόζονται με κάθε τρόπο στους κανόνες της «δημοκρατίας του TripAdvisor, καθώς, αν καταφέρουν να είναι στις πρώτες επιλογές και να εξασφαλίσουν μεγάλη βαθμολογία, τότε έχουν μεγάλη δωρεάν επικοινωνιακή βοήθεια από το ίδιο το σάιτ, newsletter, δελτία Τύπου σε μεγάλα μέσα αλλά και προβολή χωρίς κανένα κόστος.

 

Το TripAdvisor, έχοντας ως μεγάλη του δύναμη τα σχόλια πολλών εκατομμυρίων χρηστών, είναι το απόλυτο όπλο του τουρισμού, μια βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.
Το TripAdvisor, έχοντας ως μεγάλη του δύναμη τα σχόλια πολλών εκατομμυρίων χρηστών, είναι το απόλυτο όπλο του τουρισμού, μια βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως.

 

«Όποιος επαγγελματίας ιεραρχεί την ικανοποίηση του πελάτη του σε υψηλό σημείο, τότε οφείλει να ενημερώνεται και να προσαρμόζει το προϊόν του αναλόγως. Θεωρώ λοιπόν, ότι, στο μέλλον όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα επηρεάζονται από ανάλογες ιστοσελίδες» σημειώνει ο κ. Καμμένος.

 

Το «τρωτό» σημείοτου TripAdvisor είναι για πολλούς η απόλυτη ελευθερία στα σχόλια που συνοδεύουν κάθε καταχώριση επιχείρησης. Καθώς διακυβεύονται πολλά σε οικονομικό επίπεδο, αυτό προκαλεί μεγάλο «πόλεμο» διεθνώς απέναντι στο σάιτ και τη δημιουργία μιας «παράπλευρης βιομηχανίας», που με το αζημίωτο αναλαμβάνει υποθέσεις κατά του σάιτ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η νομική εταιρεία KwikChex πλησίασε το 2010 εστιάτορες και ξενοδόχους σε μια προσπάθεια να τους ενώσει ενάντια στον κοινό «εχθρό», το TripAdvisor και τις κριτικές των χρηστών του. Ο Chris Emmins, ο συν-ιδρυτής της KwikChex.com, υποστήριξε ότι ορισμένες από τις αξιολογήσεις του TripAdvisor είναι ψεύτικες και ύποπτες. Γνωστοποίησε ότι μάζεψε περίπου 420 αιτήσεις από επιχειρήσεις που ήθελαν να γίνουν μέλη της KwikChex με αντίτιμο κάτι περισσότερο από 250 δολάρια και τόνισε πως θα ελέγξει τις διαμαρτυρίες των υποψηφίων και στη συνέχεια θα κινήσει τη νομική διαδικασία κατά του TripAdvisor. Τα περισσότερα από τα ύποπτα σχόλια των χρηστών του TripAdvisor, που ξεσήκωσαν τους επιχειρηματίες, αφορούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τροφικές δηλητηριάσεις, κλοπές ή ακόμη και για ρατσισμό. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. «Για μια μικρή επιχείρηση με λίγα σχόλια, οι ισχυρισμοί περί τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι καταστροφικοί. Και έχουμε δει περίπου 100, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά σε τοπική Αρχή για την Υγεία. Τέτοιου είδους σχόλια δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στην ιστοσελίδα» δήλωνε ο κ. Emmins.

 

 

Αυτή η εταιρεία δεν είναι η μόνη που στράφηκε κατά του TripAdvisor. Η ιστοσελίδα tripadvisor-defamation.com είναι «αφιερωμένη» εξ ολοκλήρου στον πόλεμο κατά του σάιτ. «Μην αφήνετε το TripAdvisor να καταστρέψει τη φήμη ή και την επιχείρησή σας. Αναλάβετε νομική δράση εναντίον του ΤΩΡΑ!» παροτρύνουν οι δημιουργοί του σάιτ τους «πληγωμένους» από τα σχόλια επιχειρηματίες.

 

Εκεί έχει καταφύγει και ο Giannis, ιδιοκτήτης, το πιθανότερο, τουριστικής επιχείρησης στην Ελλάδα. «Γεια σας, έχω πραγματικά βαρεθεί τις πλαστές καταχωρίσεις για το εστιατόριό μου. Έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να επικοινωνήσω με το TripAdvisor, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους. Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να προστατεύσω την επιχείρησή μου. Θα ήθελα να αφαιρέσω το εστιατόριό μου από τις λίστες τους, αλλά δεν μπορώ να βρω έναν τρόπο. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με!» γράφει. Το σάιτ υπόσχεται 100% επιτυχία στην αφαίρεση της επιχείρησης από το TripAdvisor, με το αζημίωτο φυσικά, σημειώνοντας ότι «πληρώνετε αφού πρώτα έχουμε επιτύχει την αφαίρεση της επιχείρησής σας από τη λίστα».

 

Τα περισσότερα από τα ύποπτα σχόλια των χρηστών του TripAdvisor, που ξεσήκωσαν τους επιχειρηματίες, αφορούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τροφικές δηλητηριάσεις, κλοπές ή ακόμη και για ρατσισμό. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2011, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) του Ηνωμένου Βασιλείου κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας προς το TripAdvisor κατόπιν παραπόνων ότι οι ισχυρισμοί του πως παρέχει αξιόπιστα και ειλικρινή σχόλια από τους ταξιδιώτες είναι ψευδείς. Η ASA αποφάσισε ότι το Trip Advisor «δεν πρέπει να δηλώνει ή να υπονοεί ότι όλα τα σχόλιά του είναι από πραγματικούς ταξιδιώτες ή ότι είναι ειλικρινή, πραγματικά ή αξιόπιστα». Το σάιτ αναγκάστηκε τότε να αντικαταστήσει το «σχόλια που μπορείτε να εμπιστευθείτε» με το «κριτικές της κοινότητάς μας». Η ΑSA αναγνώρισε, πάντως, ότι το TripAdvisor χρησιμοποιεί όλα τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα ώστε να ανιχνεύσει τα ψευδή σχόλια.

 

Ακόμα, την επόμενη χρονιά, ιδιοκτήτης ξενώνα στη Σκωτία πέτυχε νίκη-«ορόσημο» σε δίκη κατά του TripAdvisor, ζητώντας αποζημίωση για κακόβουλα σχόλια. Η TripAdvisor υποστήριξε ότι τα σκωτσέζικα δικαστήρια στερούνται δικαιοδοσίας, καθώς η έδρα της είναι στη Μασαχουσέτη, όμως στο τέλος αναγκάστηκε να δεχτεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Γι' αυτήν τη δικαστική νίκη του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, του ιδιοκτήτη δηλαδή του μικρού ξενώνα στη μάχη με το TripAdvisor, η «Daily Mail» έγραψε ότι «ανοίγει τις πύλες για τους ανθρώπους που θέλουν να μηνύσουν την ιστοσελίδα». Την ίδια χρονιά επιβλήθηκε στο TripAdvisor πρόστιμο 80.000 δολαρίων από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για παραβίαση των νέων κανονισμών σχετικά με την εντιμότητα των εμπορικών συναλλαγών. Το σάιτ είχε παραβιάσει τον κανονισμό για τους φόρους και τα τέλη που πρέπει να εμφανίζονται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

 

 

Νωρίτερα, πάντως, το 2011, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τενεσί απέρριψε την αγωγή ξενοδόχου για δυσφήμιση κατά του TripAdvisor, καθώς το σάιτ το είχε βάλει στη λίστα με τα πιο βρόμικα ξενοδοχεία. Οι ιδιοκτήτης ζητούσε αποζημίωση 10.000.000 δολάρια, το δικαστήριο όμως αποφάσισε ότι «δεν φαίνεται να μπορούσε κάποιος λογικός άνθρωπος να πιστέψει ότι το άρθρο του TripAdvisor αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από τις απόψεις των εκατομμυρίων χρηστών του απ' όλο τον κόσμο».

 

Σύμφωνα με την TripAdvisor, εταιρείες διαχείρισης της φήμης, όπως η KwikChex, έχουν «τα δικά τους σαφή εμπορικά συμφέροντα για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις ανοικτές πλατφόρμες user-generated». Η TripAdvisor αντιτάσσει απέναντι σε αυτές τις κριτικές την ακεραιότητα που είναι «η πρώτη μας προτεραιότητα στην ιστοσελίδα» και το επιχείρημα ότι «εάν οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι οι πληροφορίες που βλέπουν στην ιστοσελίδα είναι μια ακριβής αντανάκλαση της πραγματικής τους εμπειρίας, δεν θα συνεχίσουν να την επισκέπτονται». Παράλληλα, η εταιρεία σημειώνει (υπό την πίεση, βεβαίως, των διαμαρτυρόμενων επιχειρηματιών) ότι έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ανίχνευση της απάτης σε σχόλια, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα σε αυτά». Οι υπεύθυνοι του έχουν δηλώσει επίσης ότι οι κριτικές δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα αμέσως, αλλά υπόκεινται προηγουμένως σε ένα «τεστ αυθεντικότητας» με την IP και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη, ώστε να ανιχνευτούν ύποπτες ή προσβλητικές αξιολογήσεις. Καθώς η κριτική για την αξιοπιστία των σχολίων ήταν έντονη, το 2011 το ίδιο το σάιτ δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 98% των ερωτηθέντων (χρηστών της) απάντησε ότι «έχει επιβεβαιώσει την ακρίβεια σχολίων από προσωπική εμπειρία», ενώ το 69% τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά εύστοχα». Το TripAdvisor, για να πείσει ότι δεν ανέχεται τα fake σχόλια, έβαλε παράλληλα σε black list περίπου 30 ξενοδοχεία για ύποπτες κριτικές. Μεταξύ αυτών, και ένα ξενοδοχείο στην Κορνουάλη που δωροδόκησε τους επισκέπτες του για να γράψουν θετικές κριτικές.

 

Για την αξιοπιστία των αξιολογήσεων του TripAdvisor και στην Ελλάδα εκφράζει τις επιφυλάξεις του και ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι «κι εγώ την έχω "πατήσει" μερικές φορές, έχοντας ακολουθήσει πιστά τις κατατάξεις του» και τονίζοντας πως «όταν εξέτασα τις κατατάξεις ξενοδοχείων και εστιατορίων της περιοχής μου, δεν μπορώ να πω ότι τις βρήκα κοντά στην πραγματικότητα». Παρατηρεί, πάντως, ότι όσο περισσότερες κριτικές έχει μια επιχείρηση, τόσο πιο αξιόπιστη είναι και η τελική βαθμολογία. «Θεωρώ ότι μια επιχείρηση μπορεί να χειραγωγήσει τη βαθμολογία της, αρκεί οι κριτικές να διατηρούνται σε έναν χαμηλό αριθμό» σημειώνει ο κ. Καμμένος.

 

Αναφέρει ακόμη ότι ασφαλώς υπάρχουν πληροφορίες για περιπτώσεις επιχειρήσεων και εδώ στην Ελλάδα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν ένα αποτέλεσμα είτε υπέρ τους, είτε κατά του ανταγωνισμού, κάτι που, όπως λέει, είναι αρκετά συχνό στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. «Μάλιστα, πέρσι, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην έκθεση "philoxenia" στο οποίο συμμετείχε εκπρόσωπος της ΤripΑdvisor, υπήρχε μια αφελής μικροξενοδόχος η οποία ζητούσε να μάθει τον λόγο για τον οποίο δεν υπήρχε ανάρτηση σχολίων που έκανε για το κατάλυμα της αυτή και το προσωπικό της» λέει χαρακτηριστικά.

 

«Παρ όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα υπερβολικό ή κατασκευασμένο σχόλιο δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, ενώ έχω ακούσει πελάτη να "εκβιάζει" ξενοδόχο ότι αν δεν του έκανε αναβάθμιση δωματίου, θα τον "μαύριζε" στο ΤripΑdvisor» τονίζει ο κ. Καμμένος, δίνοντας και μια ιδέα του μεγέθους της επιρροής που έχει πλέον το σάιτ.

 

Από την άλλη, υπάρχουν μερικές αξιολογήσεις στο TripAdvisor που προκαλούν μεν απορίες, αλλά σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού δικαιολογούνται. Στη Σαντορίνη π.χ. των πολυτελών ξενοδοχείων και των απίστευτων παροχών, το top of the top είναι ένα συγκρότημα με δωμάτια στην Καλντέρα με πάνω από 600 σχόλια που του δίνουν σχεδόν άριστα. Αυτό, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά δεν είναι, γιατί μερικές φορές τα σχόλια των χρηστών είναι συνάρτηση της εξυπηρέτησης και της εμπειρίας με την τιμή. Παίζουν ρόλο η ευγένεια, η καθαριότητα, η θέα, η γενικότερη «εικόνα». Το συγκεκριμένο συγκρότημα, που είναι φτηνό και παρέχει υψηλό επίπεδο σε άλλους τομείς, μπορεί να είναι στη βαθμολογία πάνω από τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού στο νησί. «Αν είναι ακριβή η τιμή, ποτέ ο πελάτης δεν θα βάλει άριστα στο ξενοδοχείο. Πάντα θα θεωρεί ότι δικαιούται κάτι παραπάνω γι' αυτά που έχει πληρώσει» λέει άνθρωπος που ασχολείται με τα «πακέτα» του τουρισμού.

 

 

Όσο κι αν υπάρχουνενστάσεις και επιφυλάξεις για το TripAdvisor που μέσα από ένα σάιτ, με «όπλο» την κριτική εκατομμυρίων χρηστών, καθοδηγεί τον τεράστιο τζίρο του τουρισμού, οι άνθρωποι του χώρου δηλώνουν ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Είναι γενική η αίσθηση ότι όσο κάποια καλή κριτική μπορεί να βοηθήσει την εικόνα μιας επιχείρησης, τόσο μια αρνητική μπορεί να την καταστρέψει» σημειώνει ο κ. Καμμένος.

 

 

Τονίζει ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού ακόμη και οι tour operators τους υπενθυμίζουν να φροντίζουν την εικόνα τους στο TripAdvisor, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τους ζητούν εξηγήσεις για κάποια αρνητικά σχόλια που ανέβηκαν για κάποια επιχείρηση στο σάιτ.

«Όποιος επαγγελματίας κατατάσσει την ικανοποίηση του πελάτη του σε υψηλό σημείο, τότε οφείλει να ενημερώνεται και να προσαρμόζει το προϊόν του αναλόγως. Θεωρώ ότι στο μέλλον όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα επηρεάζονται από ανάλογες ιστοσελίδες» τονίζει ο κ. Καμμένος.

 

10 tips για να «αποκρυπτογραφήσετε» τις κριτικές στο TripAdvisor

 

1) Ψάξτε για τις τάσεις. Μην επηρεάζεστε από ένα-δυο σχόλια που είναι εξαιρετικά καλά ή εξαιρετικά κακά. Διαβάστε πολλές κριτικές για να βγάλετε συμπέρασμα.

2) Ελέγξτε τις ημερομηνίες. Επειδή τα πράγματα αλλάζουν, ψάξτε για τις πιο πρόσφατες κριτικές.
3) Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες και όχι στις γενικές κρίσεις. Ψάξτε για χρήσιμες πληροφορίες. Αν π.χ. κάποιος γράφει ότι δεν κοιμήθηκε γιατί οι τοίχοι είναι λεπτοί σαν χαρτί, είναι πιο αξιόπιστος από κάποιον που απλώς έγραψε ότι δεν μπόρεσε να κοιμηθεί.

4) Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις σημαντικές ελλείψεις που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαμονή σας. Αν κάποιος γράφει μια ιδιαίτερα σκληρή κριτική, ερευνήστε σε άλλα σχόλια του μήπως απλώς είναι γκρινιάρης.

5) Δώστε περισσότερο βάρος σε έμπειρους σχολιαστές. Οι παρατηρήσεις ενός έμπειρου ταξιδιώτη είναι γενικά πιο χρήσιμες απ' ό,τι κάποιου που σπάνια ταξιδεύει. Στις περιπτώσεις εστιατορίων δώστε μεγαλύτερη βάση σε ντόπιους χρήστες.

6) Γνώθι σ' αυτόν. Αξιολογήστε τις κριτικές ανάλογα με το είδος τουρισμού που σας αρέσει. Αν είστε με ένα σακίδιο στην πλάτη, έχετε άλλες απαιτήσεις από κάποιον που του αρέσει η πολυτέλεια.

7) Αξιολογήστε την ανταπόκριση των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων. Κοιτάξτε αν η επιχείρηση κάνει αξιόπιστη προσπάθεια για να απαντήσει σε μια κακή κριτική.

8) Ελέγξτε τα φόρουμ. Αν έχετε αναπάντητα ερωτήματα, ελέγξτε τα φόρουμ στο Trip Advisor, όπου τα μέλη μπορούν να έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες και όπου μπορείτε να θέσετε νέα ερωτήματα.

9) Μην ξεχάσετε να δείτε τις φωτογραφίες. Οι επίσημες μπορεί να παραπλανούν. Ψάξτε φωτογραφίες που ανέβασαν χρήστες που επισκέφθηκαν την επιχείρηση.

10) Μη βασίζεστε αποκλειστικά στο TripAdvisor. Ψάξτε και άλλα σάιτ, όπως το Fodor και το Lonely Planet.

(Πηγή: N.Y. Times-Ηuffington Post)

 

7 συμβουλές του TripAdvisor προς τους επιχειρηματίες

 

1. Απαντήστε γρήγορα. Μια έγκαιρη απάντηση σε κάποιο σχόλιο θα εκτιμηθεί.

2. Κρατήστε τον τόνο του επαγγελματία, ανεξάρτητα από την ανησυχία σας για την κριτική.

3. Αποφύγετε τις ορολογίες και την υπερβολική χρήση ιντερνετικών συμβόλων ή κεφαλαίων, γιατί θα σας οδηγήσουν σε κακή επικοινωνία.

4. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να μοιραστείτε θετικές αλλαγές και βελτιώσεις στην επιχείρησή σας.

5. Να είστε προσεκτικοί με τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

6. Να είστε πρωτότυποι και να εξατομικεύετε τις απαντήσεις.

7. Να εκφράζετε ευγνωμοσύνη. Χτίζει υπεραξία!

 

Πώς θα καταλάβετε μια fake κριτική

 

1. Οι χρήστες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στο να αναδείξουν τα μοναδικά στοιχεία ενός καταλύματος ή ενός εστιατορίου.

2. Χρησιμοποιούν λέξεις που εντυπωσιάζουν, όπως «απαράμιλλο», «συναρπαστικό» και συχνά βάζουν πολλά θαυμαστικά.

3. Χρησιμοποιούν α' πρόσωπο στις αφηγήσεις τους και αναφέρονται λεπτομερώς στους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να επιλέξει αυτό το μέρος.

4. Κάνουν συχνές αναφορές στο πρόσωπό τους για να αντλήσουν ένα είδος διασημότητας σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το κοινωνικό τους προφίλ.

Κυρίως «ραδιοφωνατζής», έχει δουλέψει σε αρκετά Μέσα. Τώρα κάνει το πρωινό του Δίεση 101,3.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι όντως «τα καλύτερα» αυτά που προτείνει το ΤripΑdvisor;
Πώς διαμορφώνεται η λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια ή μπαρ του γνωστού site; Αντικατοπτρίζει τη γαστρονομική πραγματικότητα μιας πόλης ή απλώς καταγράφει τις συνήθειες των τουριστών;
 Ελληνική startup εταιρεία αλλάζει τη φιλοσοφία των κριτικών στις παγκόσμιες ξενοδοχειακές μονάδες
Ο Δημήτρης Φροσύνης μας παρουσιάζει το HotelFeedback.
Μεγάλο πρόστιμο στο TripAdvisor
Για «στημένα» σχόλια
Tripadvisor: Η Αθήνα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το 2016
Δείτε τη λίστα όπως διαμορφώθηκε μέσω του «Travellers' Choice Awards» και βάση εκατομμυρίων κριτικών από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσικοί στους δρόμους όλου του κόσμου: Φωτογραφίες του Βασίλη Κολτούκη
«Music on the Road»: Το ασπρόμαυρο φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη με μουσικούς του δρόμου από τέσσερις ηπείρους και πάμπολλες χώρες
Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία
Οι εντυπώσεις του M. Hulot από το ταξίδι του στη μοναδική, παγωμένη, ανοιξιάτικη εσχατιά της βόρειας Ευρώπης
Η μυστικιστική οικοκοινότητα της Damanhur στη βόρεια Ιταλία
Αν και η δράση της θεωρείται για πολλούς αμφιλεγόμενη ωστόσο διαθέτει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς στην ιστορία της σύγχρονης Ιταλίας
Η LiFO κάνει sightseeing στο Μπιλμπάο, μια πόλη που τα έχει όλα!
Βρεθήκαμε στη Χώρα των Βάσκων και συνδυάσαμε ποδόσφαιρο, πολιτισμό και καλό φαγητό
Ένας νέος τρόπος για να ταξιδεύεις
H Melodrakma Universal διοργανώνει θεματικές εκδρομές που υπόσχονται αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Για το τριήμερο της Αποκριάς, τρία αρχαία θέατρα της Ηπείρου φιλοξενούν μια πρωτότυπη γιορτή με θέατρο και πολλή μουσική.
Πώς μέσα σε ένα τριήμερο το Τορίνο μπορεί να σου κλέψει την καρδιά
«Η πιο περίεργη, η πιο αινιγματική, η πιο ανησυχητική πόλη, όχι μονάχα στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο, είναι μια πόλη με βαθιά γοητεία.
Στον Αμαζόνιο: Η Ειρήνη άφησε τη ζωή στην πόλη και πήγε στους Τροπικούς
Η Ειρήνη Σιαμμά εγκατέλειψε το αρχιτεκτονικό γραφείο στο Λονδίνο για να σώσει το δάσος του Αμαζονίου – και για να σωθεί η ίδια
LaLiga Experience: 4 μέρες στο Μπιλμπάο για τον μεγάλο αγώνα Αθλέτικ-Μπαρτσελόνα
Το LIFO.gr επισκέπτεται μία ιδιαίτερη πόλη για ένα από τα καλύτερα ματς της Ευρώπης.
 Ένας Έλληνας με τα δυο παιδιά του ταξίδεψαν στο νησί που δεν επιτρέπεται να πεθάνεις
Πώς η περιπέτεια του Γιάννη Ντρενογιάννη και των δυο έφηβων γιων του στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ενίσχυσε την περιβαλλοντική τους συνείδηση
Κούβα: Ο Δύσκολος Δρόμος
Μια περίπλοκη και απαιτητική διαδρομή 1.400 χιλιομέτρων με ποδήλατο
Ο άγνωστος -στους τουρίστες- προορισμός που γίνεται τάση
Σκεφτείτε ήλιο και θάλασσα, πολύ πράσινο, πολλές δραστηριότητες, αλλά χωρίς φασαρία, συνωστισμό από τουρίστες και όσα μπορούν να καταστρέψουν τις λίγες μέρες ανάπαυλας σε έναν εξωτικό προορισμό
Ένα ταξίδι στη μακρινή Αλάσκα
Το μαγικό βίντεο ενός instagrammer που θα μπορούσε να είναι μια ταινία μικρού μήκους.
Η Γροιλανδία μέσα από ένα εκπληκτικό 4K βίντεο
Η γη του πάγου μέσα απ' το φακό του Stefan Forster
Η λαίλαπα των influencers στα ξενοδοχεία - Πόσο αξίζει το δωρεάν και το θράσος των «επιδραστικών»
Αυτό που πετυχαίνουν οι influencers είναι αρκετό «δωρεάν»....: δωρεάν φαγητό, ρούχα, καλέσματα σε συναυλίες και events,ταξίδια και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.
Δαμάζοντας τα κύματα στη Χαβάη
Στην παραλία Turtle Beach, τον απόλυτο προορισμό για το αγωνιστικό σερφ
9 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Ανδρέας 8.7.2016 | 14:00
Το σκίτσο του άρθρου είναι πραγματικά καταπληκτικό!
Μπράβο!
Jonathan R. Mayers Jonathan R. Mayers 8.7.2016 | 16:52
Από τον ενθουσιασμό και τα θαυμαστικά, να υποθέσουμε ότι εσύ το σχεδίασες;
:)
ο Φθιώτης ο Φθιώτης 25.7.2016 | 10:36
Το γεγονός ότι επιδοκιμάζει κάποιος ένα σκίτσο σημαίνει για εσάς πως το έχει σχεδιάσει ο ίδιος ;.. Επίσης, ως μία γενικοτερη απορία για τους διαδικτυακούς διαλόγους, γιατι χρησιμοποιείτε τον ενικό σε πρόσωπο που δε γνωρίζετε ;..
annibas annibas 8.7.2016 | 16:15
Για τα ξενοδοχεία υπάρχει εφαρμογή που γράφουν μόνο αυτοί που έχουν διαμείνει στο ξενοδοχείο.
Στο TripAdvisor μπορώ να μπω και να γράψω για την γη του πηρός που δεν έχω πάει ποτέ.
Τώρα για τα εστιατόρια στην πόλη μου αυτό που δείχνει πρώτο είναι το πρώτο, αυτό που δείχνει δεύτερο είναι το δεύτερο , αλλά αυτό που δείχνει τρίτο είναι αυτό που δεν πηγαίνει κανένας ντόπιος. (αυτό μπορείς να το ερμηνεύσεις)
Όποτε αντί να κοιτάζω μόνο τις κριτικές ντόπιων ρωτάω μερικούς ντόπιους που να φάω.
Τέλος εγώ όπου έχω κάνει κακή ή μέτρια κριτική με πράγματα που εγώ τα θεωρώ αντικειμενικά και μετρήσιμα-απόδειξη!!!, τιμή, τουαλέτα!!!, ώρα αναμονής-μου έχουν απαντήσει ευγενικά και αόριστα.
Έχουμε ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Ναι και αυτό γράφει "δεν είναι νόμιμη απόδειξη" δεν θέλω να σας κάνω πουρμπουάρ το ΦΠΑ.
Οι τουαλέτες μας καθαρίζονται κάθε μία ώρα.
Ναι αλλά όταν τρώνε εκατό άτομα μάλλον αυτό δεν αρκεί.
Λειπόμαστε που δεν σας ικανοποιήσαμε ελπίζουμε να σας δούμε πάλι και να είμαστε αντάξιοι των απαιτήσεών σας.
Ναι δεν θα ξεχάσω, όταν θα κερδίσω το Τζόκερ θα 'θρω για να με γδάρετε. κ.α.
avatar foodinspector 8.7.2016 | 16:40
Το tripadvisor δεν μπορεί να είναι πολύ αντικειμενικό, δηλ. είναι λίγο αντικειμενικό, αφού μπορούν πολλοί να γράψουν ό,τι θέλουν και μόνον προφανώς ψευδείς συνεισφορές αποκλείονται. Με την έννοια αυτή δεν κατορθώνει (ή κατορθώνει, όπως το δεις) κάτι διαφορετικό από τα περισσότερα εξειδικευμένα site ταξιδιωτικού περιεχομένου που επιβιώνουν από τη διαφήμιση των επιχειρήσεων που προτείνουν! Ασφαλώς δεν έχει καμία σημασία η κατάταξη στο ΤΑ 1ος, 2ος, 20ος. Εκείνο που καταφέρνει είναι να δώσει μια επαρκή περιγραφή πόσο μια επιχείρηση σέβεται τα χρήματα του πελάτη: διαβάζοντας κριτικές κορυφαίων συντελεστών και όχι όπου να'ναι -σε κάθε κριτική βλέπεις πόσες και για ποιες επιχειρήσεις έχει συντάξει ο συντελεστής- αποφεύγεις εστιατόρια που αφήνουν τους καπνιστές να ντουμανιάζουν ανενόχλητοι, σερβίρουν παιδικές μερίδες σε τιμές ολόκληρης, εξαπατούν με χρεώσεις πιάτων που δεν έφεραν ή ξενοδόχους που αγνοούν τι θα πει ανακαίνιση και έχουν την απαίτηση να φας πρωινό χειρότερο από το στρατό, για το οποίο σε χρεώνουν 8 ή 12 ευρώ! Συμπέρασμα! το ΤΑ δεν είναι αρκετά αντικειμενικό εκ των πραγμάτων, προειδοποιεί όμως και διασώζει από κακοτοπιές κάποιος που είναι προσεκτικός και έχει εμπειρία στην αναζήτηση σ'αυτό (ασφαλώς διαβάζεις τις αρνητικές κριτικές από κορυφαίους συντελεστές!), όσο για τις δήθεν τροφικές δηλητηριάσεις και αυτές έχουν το όριό τους, γιατί στα περισσότερα νησιά ευθύνεται το νερό και όχι το φαγητό. Αν όμως ένας έμπειρος ταξιδιώτης (=πίνει εμφιαλωμένο), με 200 κριτικές μόνο σε εστιατόρια γράφει για τροφική δηλητηρίαση, τότε καταστηματάρχες μου κάτι έχετει κάνει λάθος και τον έστειλε ....
Jonathan R. Mayers Jonathan R. Mayers 8.7.2016 | 16:58
To tripadvisor σαν ιδέα ήταν και παραμένει εξαιρετική.
Ήρθε να καλύψει ένα ουσιαστικό κενό που υπήρχε στις κριτικές ξενοδοχείων και δωματίων, οι οποίες μέχρι τότε κατακλύζονταν από "αμερόληπτες" πληρωμένες κριτικές-διαφήμισεις πρακτορίστικης φιλοσοφίας.
Γενικά αμερόληπτος και επαγγελματίας κριτικός δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στο χώρο του τουρισμού.
Όλοι λίγο πολύ παίρνουν από κάποιο πρακτορείο μισθό.
Τώρα αυτός που δεν μπορεί να καταλάβει μια fake κριτική στο tripadvisor ή μια τρολιά στο ίντερνετ, καλύτερα ας αφήσει το web και ας απευθυνθεί στον τοπικό τουριστικό πράκτορα. (Να τον κοροϊδέψει).
Προσωπικά το tripadvisor μου βγήκε σε πολλές πόλεις που επισκέφτηκα. Ειδικα αυτό το υπόγειο εστιατόριο στο Toledo, δεν θα το έβρισκα ούτε με τοπικό ξεναγό.
avatar boxer 8.7.2016 | 18:26
Έχει τύχει και έχω μείνει σε ξενοδοχεία με κακές κριτικές και πραγματικά απόρησα που τα βρήκαν ορισμένοι τα τόσα κακά.
Όλα είναι συνάρτηση εμπειρίας: Αν μια γκομενίτσα που εχει μείνει σε ενοικιαζόμενο στη Μύκονο και στην Πάρο μείνει σε ένα μέτριο ξενοδοχείο της Βιέννης με κιτς κρυστάλλινη ντουζιέρα και βιομηχανοποιημένο μπουφέ, θα της φανεί σούπερ. Και θα το γράψει!
Από την άλλη ένας άσχετος κάγκουρας θα αδιαφορήσει για τις ποιοτικές παροχές ενός καλού ξενοδοχείου και θα το θάψει γιατί δεν τον ικανοποίησε το wifi.
Α, και ξέρω άτομα που εχουν ξεδιάντροπα εκβιάσει ξενοδοχεία
με την απειλή του trip advisor.
Προτιμώ λοιπόν το booking.com που είναι πολύ πιο αντικειμενικό.
dimm dimm 8.7.2016 | 18:47
Εχω δει κριτικες για εστιατοριο στην πολη μου,που παραδοξως οι 3 απο τις 5 θετικες κριτικες ειναι απο ''Δημητρη''...Λεπτομερεια: ο ιδιοκτητης του εστιατοριου λεγεται Δημητρης...
people explorer people explorer 9.7.2016 | 01:55
το trip advisor είναι καλό για να σε κατατοπίσει πολύ γενικά πού κινείται τι. προσωπικά σταμάτησα να το εμπιστεύομαι στην Ιρλανδία όταν μου έδειχνε τις πιο ωραίες pubs του Δουβλίνου, που ήταν απλά τουριστικά στέκια σαν αυτά που έχουμε και στην πόλη μου... οπότε αν ταξιδέψετε εξωτερικό, προτείνω να ψάξετε και να βρείτε τα τουριστικά περίπτερα σε κάθε περιοχή, που θα σας κατατοπίσουν πού είναι τι, αν αξίζει να πάτε και κυρίως, αν προλαβαίνετε. θα χάσετε ίσως μισή ώρα, αλλά θα κατατοπιστείτε καλύτερα. γενικά το να κοιτάς έναν οδηγό έχει τα καλά του μέχρι να πας εκεί. μετά κατ'εμέ η καλύτερη μέθοδος είναι να ρωτάς τριγύρω. παίζει πάντα να μην περάσεις καλά εκεί που θα σε στείλουν, αλλά σίγουρα ένας άνθρωπος θα σε ξεναγήσει καλύτερα στον τόπο του απότι ένας γενικός χάρτης/οδηγός.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή