Υπερυπολογιστής ονομάζεται ένας υπολογιστής που διαφέρει (αισθητά) από τους υπολογιστές που γνωρίζουμε όλοι, όσον αφορά στον αριθμό των υπολογισμών κινητής υποδιαστολής που μπορεί να εκτελέσει ανά δευτερόλεπτο. Συνήθως αποτελούνται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια, μεταξύ άλλων για απαιτητικές προσομοιώσεις συμπεριφοράς πολύπλοκων συστημάτων (τα αστέρια ενός γαλαξία, η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη). Η ικανότητα υπολογισμών μετριέται με τον όρο FLOP (Floating-point Operations Per Second). Η υπολογιστική ικανότητα πολλών σημερινών υπερυπολογιστών έχει ξεπεράσει το PetaFLOP (δηλαδή το 1 τετράκις εκατομμύριο λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο). Η Lenovo ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης (BSC) το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Intel-based Supercomputer νέας-γενιάς. Ο MareNostrum 4 ο οποίος θα στεγάζεται μέσα σε μια παλιά εκκλησία, στο Chapel Torre Girona του Polytechnic University of Catalonia στη Βαρκελώνη, έχει υπολογιστική δύναμη 11.1petaFLOP.

 

Στην ανακοίνωση του τεχνολογικού γίγαντα έγινε γνωστό ότι ο MareNostrum 4, θα βρίσκεται στο "πιο όμορφο data center" του κόσμου για να ενισχύσει επιστήμες που εστιάζουν σε έρευνες σχετικές με το ανθρώπινο γονιδίωμα, τη βιοπληροφορική, τη βιομηχανική, καθώς και την πρόγνωση του καιρού και την σύνθεση της ατμόσφαιρας. Αυτό το νέο σύστημα, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, είναι το νούμερο 13 στη νέα λίστα με τα TOP500 (top500.org). «Η γρήγορη παράδοση, εγκατάσταση και βελτιστοποίηση του MareNostrum 4 στο BSC, αναδεικνύει την ολοκληρωμένη, ισχυρή δύναμη της Lenovo σε ότι αφορά το computing», δήλωσε ο Kirk Skaugen, Πρόεδρος του Lenovo Data Center Group. «Βασισμένοι στην 25ετή x86 server computing ιστορία μας και στη πρώτη θέση σε ικανοποίηση πελατών και αξιοπιστία, ο στόχος μας στη Lenovo είναι να είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία supercomputing παγκοσμίως, βοηθώντας παράλληλα στην επίλυση των μεγαλύτερων προσκλήσεων της ανθρωπότητας, αναπτύσσοντας δυναμικά την τεχνολογία και την καινοτομία». 

 

Ο MareNostrum 4, θα βρίσκεται στο ‘πιο όμορφο data center’ του κόσμου, στο Chapel Torre Girona του Polytechnic University of Catalonia στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Ο MareNostrum 4, θα βρίσκεται στο ‘πιο όμορφο data center’ του κόσμου, στο Chapel Torre Girona του Polytechnic University of Catalonia στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

 

Ο MareNostrum 4 ενεργοποιείται από περισσότερους από 3,400 κόμβους που προέρχονται από τους server νέας γενιάς της Lenovo, διαθέτοντας παράλληλα Intel® Xeon® scalable επεξεργαστές, με Intel Omni-Path Technology100 Gb/s ταχύτατη καλωδίωση δικτύου, άνω των 60 χλμ. Είναι το τρίτο πρωτοποριακό HPC σύστημα που έχει εγκαταστήσει η Lenovo στο Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), γεγονός που την καθιερώνει ως το μεγαλύτερο πάροχο συστημάτων αιχμής HPC στη σημαντική αυτή επιστημονική κοινότητα και παράλληλα εδραιώνει τη θέση της, ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία supercomputer στην Ευρώπη.  

 

Με διαρκή στόχο την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, η Lenovo αναβαθμίζει επίσης το Global HPC Innovation Center της που έχει έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας και διαθέτει 6.000 πυρήνες Intel Xeon νέας γενιάς. Το Global HPC Innovation Center άνοιξε τον Μάιο του 2015 για να παρέχει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και να δώσει την ευκαιρία να γίνουν γνωστά συστήματα σαν κι αυτά που τροφοδοτούν υπερυπολογιστές σαν τον MareNostrum 4. Ένα παράδειγμα συνεργασίας, με το Global HPC Innovation Center να έχει κεντρικό ρόλο, υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο οποίο δημιουργήθηκε η κεντρική ερευνητική μονάδα Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). Το BEAR είναι ένας κόμβος IT παροχών, χωρίς κόστος για την κοινότητα του Πανεπιστημίου, με εξειδικευμένους εξωτερικούς επιστήμονες, μέσα από το οποίο είναι δυνατή η ταχύτερη διεξαγωγή έρευνας σε διάφορους κλάδους, όπως οι βίο-επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλουχίας του γονιδιώματος, της ιατρικής και γλωσσολογικής έρευνας.