Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής.
0


Το Athens Fine Drinking by World Class είναι η πρώτη γιορτή για την κουλτούρα του fine drinking. Με αυτή την αφορμή το Παλαιό Χρηματιστήριο μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο pop up bar και γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς της πόλης, φιλοξενώντας έξι pop up bars που σερβίρουν εξαιρετικά ποτά και μοναδικές δημιουργίες από κορυφαίους bartenders, ενώ κάθε βράδυ γίνονται παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, events, πρωτότυπα serves και mentorings που θα έχουν σχέση με τη μύηση του κοινού στην κουλτούρα και στη φιλοσοφία του fine drinking. Επίσης, στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν και 23 κορυφαία μπαρ του κέντρου της Αθήνας, τα οποία για το διάστημα αυτό σερβίρουν μοναδικά κοκτέιλ με βάση κορυφαία spirits. Ο κ. Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas, η οποία είναι η μία εκ των δύο συνδιοργανωτών του Athens Fine Drinking (ο άλλος είναι ο ΟΠΑΝΔΑ), μας λύνει όλες τις απορίες.

— Τι θα δούμε στο Παλαιό Χρηματιστήριο αυτές τις ημέρες;

Θα δούμε, και κυρίως θα απολαύσουμε, μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού. Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν.


— Ταυτόχρονα, θα γίνονται γευσιγνωσίες, mentorings και ειδικά σεμινάρια όπου ο καθένας θα μπορεί να μυηθεί στην τελετουργία του fine drinking.

Η διαδικασία αυτή απλώνεται σε όλο το κέντρο της πόλης, αφού 23 μπαρ έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού με αυτήν τη φιλοσοφία.

— Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.


Ο χώρος έχει έναν ιστορικό συμβολισμό, μια και ήταν για πολλές δεκαετίες το επίκεντρο της οικονομικής ζωής της πόλης. Όμως, επιλέχθηκε κυρίως γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στησίματος του όλου σκηνικού και είναι κοντά στα 23 μπαρ. Φεύγοντας από κει, μπορεί άνετα κάποιος να συνεχίσει τη βόλτα και τη διασκέδασή του.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas.

— Ποιοι συμμετέχουν και με ποια κριτήρια;

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν. Φυσικά, για την τελική επιλογή εφαρμόστηκαν και ποιοτικά κριτήρια, όπως η δυνατότητα κάθε μπαρ να υποστηρίξει δημιουργικά σερβιρίσματα υπό το πρίσμα του Fine Drinking αλλά και η επιθυμία του ίδιου του μπαρ να συμμετέχει σε αυτόν το νέο θεσμό της πόλης.


Tα μπαρ που συμμετέχουν είναι τα: 7 Jokers, 42, 360°, Α ForAthens, Baba au Rum, Bank Job, Bar De Τhéâtre, Barreldier, Grand Bretagne (Alexander's Bar, Alexander's CigarLounge, Roof Garden Bar & Bar 8), Dizzy Mo, Drunk Sinatra, Faust, Odori, Rehab, six d.o.g.s, Tailor Made, The Trap, The Clumsies, Toy Café, Zonar's, Φουάρ.

— Πιστεύετε ότι η Αθήνα προσφέρει επιλογές fine drinking ανάλογες με αυτές που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής. Η Αθήνα ως πόλη σφύζει από ζωή και διαθέτει εξαιρετική κουλτούρα ποτού, καθώς και φροντισμένους και ψαγμένους χώρους, εφάμιλλους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παρά την κρίση, το premium ποτό σε όλες του τις εκφάνσεις κυριαρχεί, τα αγνά υλικά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, οι bartenders δημιουργούν εξαιρετικά κοκτέιλ, ενώ το κοινό ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να μυηθεί στην τελετουργία του καλού ποτού.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.

— Τι είναι η φιλοσοφία fine drinking για σας;

Το fine drinking είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, που παραλληλίζεται με το fine dining. Βλέπουμε, λοιπόν, ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό, που ενδιαφέρονται για τις σωστές πρώτες ύλες και αποτελούν μέρος του παγκόσμιου food revolution να αρχίζουν να ενδιαφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο και για το ποτό τους. Το fine drinking προσπαθεί να χτίσει τις βάσεις μιας νέας κουλτούρας που αφορά την ενσυνείδητη κατανάλωση και την απόλαυση ενός καλού ποτού και μας βοηθάει να αναπτύξουμε την αντίληψή μας για ποιοτικές επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

— Δώστε μας επιγραμματικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μια πληθώρα δραστηριοτήτων διαδραματίζεται στο Παλαιό Χρηματιστήριο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του World Class lounge και του World Class bar με mentorings, γευσιγνωσίες και ειδικά σεμινάρια όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν κοκτέιλ στο σπίτι, ενώ και τα συμμετέχοντα στον θεσμό μπαρ έρχονται να μας παρουσιάσουν τη φιλοσοφία τους και τις απόψεις τους γύρω από το fine drinking. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ενδιαφέροντα events διαδραματίζονται στους χώρους των 23 μπαρ της Αθήνας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


Καλή σας απόλαυση, fine drinkers!

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
 

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Ιnfo:

Γενική είσοδος και για τις 4 ημέρες €10, ποσό που περιλαμβάνει 2 signature cocktails δικής σας επιλογής, τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε mentoring sessions και ποτά σε προνομιακή τιμή σε όλα τα συνεργαζόμενα μπαρ της Αθήνας. Ώρες λειτουργίας: Pop-Up@Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 10), 19:00-24:00. Μάθε περισσότερα: www.athensfinedrinking.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ