Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής.
0


Το Athens Fine Drinking by World Class είναι η πρώτη γιορτή για την κουλτούρα του fine drinking. Με αυτή την αφορμή το Παλαιό Χρηματιστήριο μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο pop up bar και γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς της πόλης, φιλοξενώντας έξι pop up bars που σερβίρουν εξαιρετικά ποτά και μοναδικές δημιουργίες από κορυφαίους bartenders, ενώ κάθε βράδυ γίνονται παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, events, πρωτότυπα serves και mentorings που θα έχουν σχέση με τη μύηση του κοινού στην κουλτούρα και στη φιλοσοφία του fine drinking. Επίσης, στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν και 23 κορυφαία μπαρ του κέντρου της Αθήνας, τα οποία για το διάστημα αυτό σερβίρουν μοναδικά κοκτέιλ με βάση κορυφαία spirits. Ο κ. Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas, η οποία είναι η μία εκ των δύο συνδιοργανωτών του Athens Fine Drinking (ο άλλος είναι ο ΟΠΑΝΔΑ), μας λύνει όλες τις απορίες.

— Τι θα δούμε στο Παλαιό Χρηματιστήριο αυτές τις ημέρες;

Θα δούμε, και κυρίως θα απολαύσουμε, μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού. Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν.


— Ταυτόχρονα, θα γίνονται γευσιγνωσίες, mentorings και ειδικά σεμινάρια όπου ο καθένας θα μπορεί να μυηθεί στην τελετουργία του fine drinking.

Η διαδικασία αυτή απλώνεται σε όλο το κέντρο της πόλης, αφού 23 μπαρ έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού με αυτήν τη φιλοσοφία.

— Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.


Ο χώρος έχει έναν ιστορικό συμβολισμό, μια και ήταν για πολλές δεκαετίες το επίκεντρο της οικονομικής ζωής της πόλης. Όμως, επιλέχθηκε κυρίως γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στησίματος του όλου σκηνικού και είναι κοντά στα 23 μπαρ. Φεύγοντας από κει, μπορεί άνετα κάποιος να συνεχίσει τη βόλτα και τη διασκέδασή του.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas.

— Ποιοι συμμετέχουν και με ποια κριτήρια;

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν. Φυσικά, για την τελική επιλογή εφαρμόστηκαν και ποιοτικά κριτήρια, όπως η δυνατότητα κάθε μπαρ να υποστηρίξει δημιουργικά σερβιρίσματα υπό το πρίσμα του Fine Drinking αλλά και η επιθυμία του ίδιου του μπαρ να συμμετέχει σε αυτόν το νέο θεσμό της πόλης.


Tα μπαρ που συμμετέχουν είναι τα: 7 Jokers, 42, 360°, Α ForAthens, Baba au Rum, Bank Job, Bar De Τhéâtre, Barreldier, Grand Bretagne (Alexander's Bar, Alexander's CigarLounge, Roof Garden Bar & Bar 8), Dizzy Mo, Drunk Sinatra, Faust, Odori, Rehab, six d.o.g.s, Tailor Made, The Trap, The Clumsies, Toy Café, Zonar's, Φουάρ.

— Πιστεύετε ότι η Αθήνα προσφέρει επιλογές fine drinking ανάλογες με αυτές που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής. Η Αθήνα ως πόλη σφύζει από ζωή και διαθέτει εξαιρετική κουλτούρα ποτού, καθώς και φροντισμένους και ψαγμένους χώρους, εφάμιλλους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παρά την κρίση, το premium ποτό σε όλες του τις εκφάνσεις κυριαρχεί, τα αγνά υλικά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, οι bartenders δημιουργούν εξαιρετικά κοκτέιλ, ενώ το κοινό ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να μυηθεί στην τελετουργία του καλού ποτού.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.

— Τι είναι η φιλοσοφία fine drinking για σας;

Το fine drinking είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, που παραλληλίζεται με το fine dining. Βλέπουμε, λοιπόν, ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό, που ενδιαφέρονται για τις σωστές πρώτες ύλες και αποτελούν μέρος του παγκόσμιου food revolution να αρχίζουν να ενδιαφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο και για το ποτό τους. Το fine drinking προσπαθεί να χτίσει τις βάσεις μιας νέας κουλτούρας που αφορά την ενσυνείδητη κατανάλωση και την απόλαυση ενός καλού ποτού και μας βοηθάει να αναπτύξουμε την αντίληψή μας για ποιοτικές επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

— Δώστε μας επιγραμματικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μια πληθώρα δραστηριοτήτων διαδραματίζεται στο Παλαιό Χρηματιστήριο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του World Class lounge και του World Class bar με mentorings, γευσιγνωσίες και ειδικά σεμινάρια όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν κοκτέιλ στο σπίτι, ενώ και τα συμμετέχοντα στον θεσμό μπαρ έρχονται να μας παρουσιάσουν τη φιλοσοφία τους και τις απόψεις τους γύρω από το fine drinking. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ενδιαφέροντα events διαδραματίζονται στους χώρους των 23 μπαρ της Αθήνας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


Καλή σας απόλαυση, fine drinkers!

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
 

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Ιnfo:

Γενική είσοδος και για τις 4 ημέρες €10, ποσό που περιλαμβάνει 2 signature cocktails δικής σας επιλογής, τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε mentoring sessions και ποτά σε προνομιακή τιμή σε όλα τα συνεργαζόμενα μπαρ της Αθήνας. Ώρες λειτουργίας: Pop-Up@Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 10), 19:00-24:00. Μάθε περισσότερα: www.athensfinedrinking.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ