Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Το βίαιο τέλος ενός ασταθή και νάρκισσου δικτάτορα

Έξι χρόνια από το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι

Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ ελ-Καντάφι, ο ασταθής, προκλητικός δικτάτορας που κυβέρνησε τη Λιβύη για 42 χρόνια και συνέθλιβε τους αντιπάλους μέσα στο ίδιο του το σπίτι, βρήκε έναν βίαιο και εκδικητικό θάνατο στις 20 Οκτωβρίου του 2011 στα χέρια των λιβυκών δυνάμεων. Η εικόνα του μποτοξαρισμένου, με αμφίεση γερασμένου ροκ σταρ Καντάφι, κατέρρευσε και τη θέση της πήρε ένας ημιθανής ηλικιωμένος άνδρας που καθρέφτιζε στα μάτια του, όλους τους αρχέγονους φόβους της ανθρωπότητας.

 

Τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν την ασύλληπτη μανία των ανταρτών προς τον Καντάφι. Τον σοδομίζουν, τον περιφέρουν ημίγυμνο και αιμόφυρτο με κραυγές, τον χτυπούν κάνοντας ουσιαστικά ό,τι και ο ίδιος στους αντιπάλους του. "Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Ο Φρανκενστάιν έγινε πόστερ και στολίζει το δωμάτιο ενός όμορφου αγοριού [...]. Από την ώρα που ο Φρανκενστάιν γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, ο κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένισή του, γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται". Τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο πρόγραμμα παίρνουν σάρκα και οστά στο παρακάτω βίντεο.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, ο 69χρονος συνταγματάρχης Καντάφι, προσπάθησε να παίξει έναν τεράστιο ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή, αξιοποιώντας τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας του.

 

Αποκαλούσε τον εαυτό του: "Ο ηγέτης αδελφός", "Ο οδηγός της εποχής των μαζών", "Ο βασιλιάς των βασιλιάδων της Αφρικής" και το αγαπημένο του "Ο ηγέτης της επανάστασης".

 

Η οικονομία της Λιβύης γνώρισε μεγάλη ευημερία. Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι παροχές στους πολίτες μέσω κοινωνικών δομών, όπως νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, αλλά και σπίτια σφράγισαν τη νέα εποχή. Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 51 χρόνια το 1969 στα 74 που είναι σήμερα και το ποσοστό του αναλφαβητισμού μειώθηκε στο ελάχιστο.

 

Ωστόσο οι τίτλοι τους οποίους του έδιναν άλλοι, δεν ήταν και τόσο τιμητικοί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν τον αποκαλούσε «ο τρελός σκύλος της Μέσης Ανατολής", ενώ ο πρόεδρος Ανουάρ ελ Σαντάτ από τη γειτονική Αίγυπτο τον κατονόμαζε «ο τρελός της Λιβύης".

 

Εκτός από τη Λιβύη, τη Βρετανία, ο Καντάφι βρέθηκε και στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων από το 1963 μέχρι το 1966
Εκτός από τη Λιβύη, τη Βρετανία, ο Καντάφι βρέθηκε και στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων από το 1963 μέχρι το 1966

 

Γεννημένος το 1942-43 στη Σύρτη σε μια έρημο της δυτικής Λιβύης, έζησε τα πρώτα χρόνια με την οικογένειά του, Βεδουίνους νομάδες της φυλής Καντάφα. Κι εφόσον οι νομάδες δεν κρατούσαν αρχεία γεννήσεων, η ακριβής ημερομηνία που ήρθε στη ζωή, δεν υπάρχει.


Με όλες τις βάσεις (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο της Βεγγάζης, ώστε να κάνει σπουδές πάνω στην ιστορία, πολύ σύντομα όμως, άφησε τις σπουδές του για να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Εκτός από τη Λιβύη, τη Βρετανία, ο Καντάφι βρέθηκε και στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων από το 1963 μέχρι το 1966.


Πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια, το 1969, ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε το βασιλιά Ιντρίς ο οποίος έκανε εκείνη την εποχή διακοπές στην Ελλάδα.

 

Πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια, το 1969, ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε το βασιλιά Ιντρίς
Πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια, το 1969, ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε το βασιλιά Ιντρίς

 

Η Λιβύη ήταν σε απελπιστικά κακή οικονομική κατάσταση, μέχρι το 1959, όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου. Μια δεκαετία αργότερα, οι Λίβυοι κατάφεραν να αγγίξουν λίγο από τον πλούτο τους.

 

Το πραξικόπημα του 1969 άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή. Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να παραχωρήσουν την πλειοψηφία των μετοχών σε αντάλλαγμα τη συνεχή πρόσβαση στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και ζήτησε μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη. Η αναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων εκμετάλλευσης από τον Καντάφι προς όφελος της Λιβύης, έγινε παράδειγμα προς μίμηση και οδήγησε και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να κάνουν το ίδιο.

Είναι χαρακτηριστική η κίνηση με την οποία επέλεγε τα αθώα θύματά του στα σχολεία. Αν του άρεσε ένα παιδί, το χάιδευε στο κεφάλι. Αργότερα οι σωματοφύλακές του θα το απήγαγαν και θα του το πήγαιναν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του.

 

Με τον Φιντέλ Κάστρο
Με τον Φιντέλ Κάστρο

 

Η οικονομία της Λιβύης γνώρισε μεγάλη ευημερία. Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι παροχές στους πολίτες μέσω κοινωνικών δομών, όπως νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, αλλά και σπίτια σφράγισαν τη νέα εποχή. Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 51 χρόνια το 1969 στα 74 που είναι σήμερα και το ποσοστό του αναλφαβητισμού μειώθηκε στο ελάχιστο.

 

Για να εδραιώσει την εξουσία του, ο Καντάφι, προήχθη με δική του πρωτοβουλία σε συνταγματάρχη και προσπάθησε να απομονώσει τα υπόλοιπα 11 μέλη του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου. Απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμη και αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης, οδηγούσαν σε τιμωρία με θάνατο. Βιβλία με δυτική φιλοσοφία κάηκαν, ενώ κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία απαγορεύτηκε.

 

Το 1979 εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι του «Πράσινου Βιβλίου» με βασικό σύνθημα την «κυβέρνηση των μαζών»
Το 1979 εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι του «Πράσινου Βιβλίου» με βασικό σύνθημα την «κυβέρνηση των μαζών»

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, είχε εξαλειφθεί κάθε κριτική προς το πρόσωπό του, μέσα από δημόσιες δίκες και εκτελέσεις. Για παραδειγματισμό μάλιστα, κρεμούσε τα πτώματα των αντικαθεστωτικών σε κοινή θέα, προκαλώντας τον τρόμο στους πολίτες της Λιβύης. Το 1977 ανακήρυξε τη λιβυκή "Τζαμαχιρίγια". Ήταν η δική του μετάφραση της κυριαρχίας των μαζών.

 

 

Δημιούργησε τη δική του πολιτική φιλοσοφία, χαρακτηρίζοντάς την "τρίτη οικουμενική θεωρία" (μετά την πρώτη και τη δεύτερη που είναι ο καπιταλισμός και ο κομμουνισμός). Από το 1976 μέχρι το 1979 εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι του «Πράσινου Βιβλίου» με βασικό σύνθημα την «κυβέρνηση των μαζών». Το βιβλίο μάλιστα διδάσκονταν υποχρεωτικά στα σχολεία.

 

Ακολούθησε μια περίοδος με έντονες ζυμώσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις διπλωματικές σχέσεις της Λιβύης με τις υπόλοιπες χώρες. Ο Καντάφι έπαιζε με τους δικούς του όρους, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρηματοδότησε τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ κατηγορήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από το βομβαρδισμό νυχτερινού κέντρου όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Βερολίνο το 1986. Το 1988 η παγκόσμια κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον το μετά την έκρηξη αεροσκάφους της Pan-Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, που οδήγησε στο θάνατο 270 ανθρώπους και ήταν η πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Με τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα
Με τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα

 

Κατηγορήθηκε για εκατοντάδες βασανισμούς και σεξουαλικά σκάνδαλα, με χειρότερο, αυτό της παιδεραστίας. Ο ίδιος πίστευε ότι οι σεξουαλικές σχέσεις με τα παιδιά είναι επιτρεπτές αφού είχαν "την τιμή" να βρίσκονται στο κρεβάτι του. Mαρτυρίες κάνουν λόγο για αμέτρητα πτώματα παιδιών που πετάγονταν σε σοκάκια και πάρκιγκ. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση με την οποία επέλεγε τα αθώα θύματά του στα σχολεία. Αν του άρεσε ένα παιδί, το χάιδευε στο κεφάλι. Αργότερα οι σωματοφύλακές του θα το απήγαγαν και θα του το πήγαιναν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σπίτι του. Και οι γυναίκες όμως είχαν σχεδόν την ίδια τύχη. Μετά το θάνατό του εκατοντάδες Λίβυες εξομολογήθηκαν τους βιασμούς και τον σοδομισμό που υπέστησαν από τον Καντάφι.

 

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Αραβική Άνοιξη έφτασε στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπου η ο Καντάφι ένιωθε πιο αδύναμος. Από εκεί ξεκίνησε η γιγάντωση του κινήματος, κάτι όμως που δεν προβλημάτισε αρχικά τον Συνταγματάρχη. Έφτασε στο σημείο να πει ότι για την επαναστατική συμπεριφορά των "εφήβων", έφταιγε το γάλα και ο νέσκαφέ, αφού "περιείχαν βαρβιτουρικά".

 

Ο στρατός του Καντάφι επιχείρησε να καταστήλει την εξέγερση, αλλά ήταν αδύνατο να σταματήσει την αλυσιδωτή αντίδραση. Η κατάσταση κλιμακώθηκε παίρνοντας πλέον τη μορφή ενός εμφυλίου πολέμου. Στις 20 Οκτώβρη, ο Μουαμάρ Καντάφη, επί 42 χρόνια στο τιμόνι της ηγεσίας της Λιβύης, οδηγήθηκε σε έναν βάρβαρο και εκδικητικό θάνατο. Όπως αυτούς που ο ίδιος διέταζε για τους αντιπάλους του.

 

Mε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Mε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά από την Ανδρονίκη Κολοβού το 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοί είναι οι νεότεροι ηγέτες στον κόσμο
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός
Λίβυοι αντάρτες απελευθέρωσαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι
Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ είχε συλληφθεί το 2011 την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει στον Νίγηρα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;
Μυστικιστής, φιλόσοφος, πνευματικός δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, ταξιδευτής, υπήρξε πνεύμα χαρισματικό που επηρέασε κόσμο. Εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατό του (29/10/1949) πολλά ερωτήματα γι' αυτό τον «γητευτή ψυχών» παραμένουν άλυτα.
Σοφία Σλήμαν: Η ζωή και η δράση της συζύγου του Ερρίκου Σλήμαν
Η δεύτερη σύζυγος του αρχαιολόγου που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες βρέθηκε στο πλάι του από πολύ μικρή ηλικία και μετά τον θάνατό του συνέχισε να προβάλλει το έργο του. Πέθανε σαν σήμερα, το 1932.
Ο Πικάσο τις ώρες που γινόταν υποχόνδριος
Μια πλούσια αναδρομή στο έργο και στην προσωπικότητα του σημαντικότερου εικαστικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, που γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1881.
Κριστιάν Ντιόρ: Ο άνθρωπος που τρόμαξε την Σανέλ και τον Μπαλεντσιάγκα ήταν φτιαγμένος από χρυσό
Πέθανε σαν σήμερα το 1957 ο σχεδιαστής που μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια έκανε το όνομα του αιώνιο συνώνυμο της υψηλής ραπτικής
Χρόνια Πολλά Λένα Πλάτωνος!
Σήμερα γιορτάζει μία πολύ σημαντική γυναίκα. Με αφορμή τα γενέθλιά της αναδημοσιεύουμε μια συνέντευξη που έδωσε στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο το 2008.
Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής της δικής μας μοίρας
Σαν σήμερα το 1979 η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Έλληνα ποιητή που έζησε και δημιούργησε με τη δύναμη του φωτός και την ανοιχτοσύνη της θάλασσας.
Τάσσος: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα χαράκτη
Σαν σήμερα, το 1985, πεθαίνει ο Τάσσος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες.
Ποια παράσταση του Βογιατζή έμεινε χαραγμένη στη μνήμη σας; 5 ηθοποιοί και σκηνοθέτες θυμούνται
Σαν σήμερα, το 1944 γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ιδρυτής του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων: 5 καλλιτέχνες ανακαλούν στη μνήμη τους τον τρόπο που το έργο του τους σημάδεψε
H περίπτωση Όρσον Γουέλς. Toυ Κωστή Παπαγιώργη
Σαν σήμερα πεθαίνει το 1985 Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου. Ο Κωστής Παπαγιώργης διαβάζει τη βιογραφία του μεγάλου ηθοποιου από τον David Thompson
«Έζησα ωραία ζωή. Αλλά δεν το ήξερα»: Η τελευταία συνέντευξη της Λούλας Αναγνωστάκη
H σπουδαία θεατρική συγγραφέας που πέθανε σαν σήμερα σε μια εξομολογητική συνέντευξη για τη ζωή τον έρωτα και το έργο της
Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου, ένα απρόθυμο είδωλο της σκοτεινής ποίησης
Γιατί μετά από τόσα χρόνια η ρηξικέλευθη περίπτωση της Κατερίνας Γώγου, που πέθανε σαν σήμερα το 1993, προκαλεί το ενδιαφέρον; Ήταν ένα ποιητικό σύμβολο της πιο ζόρικης και αθώας εποχής των Εξαρχείων ή μια γυναίκα που χάθηκε μέσα της, καταλήγοντας ηττημένη και μόνη - είδωλο με το στανιό;
Σπεράντζα Βρανά: «Ευτύχησα να πηδηχτώ καλά όταν έπρεπε!..»
Υπήρξε Σταρ. Θεογκόμενα. Αθυρόστομη. Αδελφομάνα. Έζησε ζωή έντονη και πλούσια. Σαν σήμερα πεθαίνει το 2009. Αυτή είναι η μία από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ.
Πόλυ Πάνου: Επτά χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας
Ο Θωμάς Κοροβίνης γράφει για τον θρύλο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού
Ο Θάνος Βερέμης γράφει για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια
Σαν σήμερα το 1831, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Μαργαρίτα Καραπάνου: «Αισθάνομαι νικήτρια, αλλά με την πολύ βαθιά έννοια»
Ο Βασίλης Κιμούλης που την γνώρισε και συνεργάστηκε μαζί της στενά, γράφει για την ξεχωριστή Ελληνίδα συγγραφέα και δημοσιεύει ανέκδοτα ντοκουμέντα
3 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar Zante 20.10.2017 | 14:57
Ειναι αλήθεια οτι τον έφαγαν ζωντανό ?
avatar Baron von Sternberg 20.10.2017 | 15:40
Καμιά αναφορά πχ στο άρθρο "Who said Gaddafi had to go?" του Hugh Roberts, καθηγητή της ιστορίας της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στο Tufts, όπου αποδομείται όλη η εικόνα που είχε χτίσει προσεκτικά η Χίλαρυ. Το αρθρο δημοσιεύτηκε στο London Review of Books.
https://www.lrb.co.uk/v33/n22/hugh-roberts/who-said-gaddafi-had-to-go

Και για να γίνω πιο αντιληπτός από αυτούς που δε διαβάζουν Αγγλικά: θυμάστε πώς ξεκίνησε η "επανάσταση" στη Λιβύη που έριξε τον Καντάφι; Προσωπικά το θυμάμαι πολύ καλά: Για να αντιμετωπίσει διαδηλωτές, ο Καντάφι δε δίστασε να βομβαρδίσει το λαό του στην Τρίπολη. Υπουργοί και πολλοί πρεσβευτές της Λιβύης παραιτήθηκαν. Πιλότοι μαχητικών διέφυγαν στη Μάλτα γιατί δε δέχονταν να βομβαρδίσουν το λαό τους. Όλα αυτά αναμεταδόθηκαν επί πολλές μέρες, από εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν αναμεταδόθηκε ποτέ, ήταν πως η όλη ιστορία ήταν ψεύτικη, (και άρα όλοι οι αγανακτισμένοι Λίβυοι ήταν πουλημένοι πράκτορες, θα προσέθετα). Ποιος το λέει αυτό; Ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Το διαβάσατε πουθενά αυτό;
Όσο για την κατάρριψη του αεροπλάνου στο Λόκερμπι, που δήθεν παραδέχτηκε πως την έκανε η Λιβύη, είναι πάλι ένα δείγμα για το πώς δημιουργείται μια "πραγματικότητα" από ανύπαρκτα στοιχεία. Αρκεί μια ιστορία να επαναληφθεί χίλιες φορές, για να γίνει αδιαμφισβήτητη.
Το μόνο καλό στοιχείο του άρθρου, είναι που μας δείχνει τι χαρακτήρας είναι η Κλίντον. Στο πρώτο λεπτό, ξεκαρδίζεται στα γέλια λέγοντας ότι πέθανε ο Καντάφι. Μας έδειξε πως τα βασανιστήρια, ο εξευτελισμός και ο φρικτός θάνατος ενός ανθρώπου, τον οποία η ίδια είχε προκαλέσει, την ικανοποιούν ιδιαίτερα.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή