Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
10 αριστουργήματα του Πίτερ Μπρέγκελ του πρεσβύτερου
Σαν Σήμερα

10 αριστουργήματα του Πίτερ Μπρέγκελ του πρεσβύτερου

Σαν σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1569, πεθαίνει στις Βρυξέλλες ο Πίτερ Μπρέγκελ (ή Μπρίγκελ) ο πρεσβύτερος, ένας από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους

Σαν σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 1569, πεθαίνει στις Βρυξέλλες ο Πίτερ Μπρέγκελ (ή Μπρίγκελ) ο πρεσβύτερος, ένας από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους. Ο Μπρέγκελ γεννήθηκε πιθανότατα το 1526 στην Μπρέντα και καθώς ζωγράφοι έγιναν αργότερα και οι γιοι του Γιαν και Πίτερ ο νεότερος, ο ίδιος είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο πρεσβύτερος». Σε πολύ νεαρή ηλικία πηγαίνει στις Βρυξέλλες, όπου και μαθητεύει δίπλα στον Πιέτερ Κουκ βαν Άαλστ, από τον οποίο υιοθετεί νέους τρόπους απόδοσης του τοπίου. Στη συνέχεια ζει στην Αμβέρσα, διδάσκοντας την περίοδο 1551-52 στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά. Επηρεασμένος από την τεχνοτροπία του Ιερώνυμου Μπος, δημιουργεί μια σειρά από χαλκογραφίες για τον ουμανιστή και εκδότη Ιερώνυμο Κοκ, ο οποίος τον μυεί στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία της εποχής. Το 1552-53 ταξιδεύει στην Ιταλία, επισκέπτεται τη Ρώμη και τη Φλωρεντία και φτάνει μέχρι τη Νάπολη και τη Σικελία. Όταν επιστρέψει στην Αμβέρσα, η ζωγραφική του θα είναι πια διαφορετική, χωρίς όμως ο καλλιτέχνης να υιοθετήσει το ιταλικό στυλ που επικρατούσε την εποχή του. Θα στραφεί πλέον στην πραγματική ζωή και στην ιστορία της Φλάνδρας, που διήνυε την πιο ταραγμένη ιστορικά περίοδο, καθώς η περιοχή υπέφερε από τη γαλλοϊσπανική σύγκρουση, τη Μεταρρύθμιση αλλά και την εξέγερση των Κάτω Χωρών που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους.

 

Ο Μπρέγκελ είναι ο πρώτος Φλαμανδός που εισήγαγε το ηθογραφικό στοιχείο στο έργο του, καθώς οι σύγχρονοί του ασχολούνταν πρωτίστως με θρησκευτικά θέματα και δευτερευόντως με τη ζωή της αριστοκρατίας. Ο ζωγράφος εξειδικεύτηκε σε τοπία «κατοικημένα» από αγρότες, κάνοντας τους μελετητές να τον χαρακτηρίσουν «Μπρέγκελ των χωρικών» και «αγρότη». Θεωρείται από τους σπουδαιότερους τοπιογράφους, ενώ για πολλούς είναι ο πρώτος Δυτικός ζωγράφος που είχε ως αυτοσκοπό τη δημιουργία του τοπίου και δεν το χρησιμοποιούσε ως «φόντο» στην αφήγηση μιας ιστορίας. Χάρη στον Μπρέγκελ και στη γήινη, αισθησιακή και ζωντανή απεικόνιση των τελετουργιών της ζωής στο χωριό έχουμε μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την εξαφανισμένη, πλέον, λαϊκή κουλτούρα του 16ου αιώνα. Οι πίνακές του είναι πνευματώδεις και διαθέτουν κωμική δύναμη, γεγονός που έκανε τους συμπατριώτες του να τον αποκαλούν «αστείο» και «κωμικό», θα ήταν όμως σφάλμα να παραβλέψουμε την οξεία κοινωνική κριτική και διαμαρτυρία που αποπνέουν, καθώς και την απεικόνιση της πραγματικότητας με ανθρωπισμό και σκέψη. Στα έργα του Μπρέγκελ οι παραδόσεις και τα τοπικά έθιμα είναι πρόφαση για σάτιρα, κάποιες φορές σκληρή, παρ’ ότι ο ζωγράφος αντιμετωπίζει τους χωρικούς του με καλοσύνη.

 

Μετά τον γάμο με τη Μαρία Κουκ ο ζωγράφος εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες και από το 1563 έως το 1569 δημιουργεί τα σπουδαιότερα έργα του – ανάμεσά τους ο «Πύργος της Βαβέλ», για την εικονογράφηση του οποίου εμπνεύστηκε από το Κολοσσαίο, οι «Κυνηγοί», ο «Θερισμός» και το «Γαμήλιο Δείπνο», στου οποίου τη δεξιά άκρη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναγνωρίζουμε τον ίδιο τον ζωγράφο. Μεγάλη σημασία έδινε στην αξιοπρέπεια της τέχνης και του καλλιτέχνη, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο σχέδιό του «Ο ζωγράφος και ο αγοραστής» (1565): ο ζωγράφος –θεωρείται ότι είναι ο ίδιος ο Μπρέγκελ– στέκεται αγέρωχος, ενόσω ο αγοραστής περιεργάζεται τον πίνακα με ανόητο ύφος, πασπατεύοντας ταυτόχρονα το πουγκί του. Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε έξι πίνακες για τους μήνες και εικονογράφησε σε νεαρή ηλικία τις φλαμανδικές παροιμίες πέθανε το 1569 και, σύμφωνα με πληροφορίες, από το νεκροκρέβατό του έδωσε εντολή στη σύζυγό του να κάψει τα πιο ανατρεπτικά από τα σχέδιά του, ώστε να προστατευτεί η οικογένεια από πολιτικές διώξεις. Για τον μεγάλο ζωγράφο θα γράψει ο Άγγλος συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ («Οι μεγάλοι ζωγράφοι», εκδόσεις Μέλισσα, 1977): «Με τις ρίζες του στον μυστηριώδη Μεσαίωνα, ο Μπρέγκελ έζησε τη μεγάλη εμπειρία του ταξιδιού στην Ιταλία∙ γνώρισε τον κόσμο της αμαρτίας και της αρετής, των εορτών και των εποχών∙ πλησίασε τα θέματα της ανθρώπινης ζωής, της ανώνυμης και απέραντης σε ποικιλία, μέσα από τα επεισόδια της Αγίας Γραφής. Στα τελευταία του έργα κατόρθωσε να δείξει σε όλη την απέραντη θλίψη της την περιπλάνηση του ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον δρόμο του. Το κωμικό και το “γραφικό” στοιχείο που πιστέψαμε πως βλέπαμε στα έργα του εξαφανίστηκε. Κοιτάζοντας την “Αυτοπροσωπογραφία” της Συλλογής Αλμπερτίνα της Βιέννης καταλαβαίνουμε πως αυτός ο άνθρωπος, ο βαθιά απαισιόδοξος, που το πρόσωπό του δεν έχει τίποτα κοινό με τις φυσιογνωμίες που ζωγράφισε αλλού, είναι ένας από τους πιο μεγάλους Ευρωπαίους ζωγράφους».  

 

Χωριάτικος χορός
Χωριάτικος χορός

 

Τοπίο με την πτώση του Ίκαρου, 1558
Τοπίο με την πτώση του Ίκαρου, 1558

 

Παροιμίες των Κάτω Χωρών 1559
Παροιμίες των Κάτω Χωρών 1559

 

Χειμωνιάτικο τοπίο με παγίδα για πουλιά, 1565
Χειμωνιάτικο τοπίο με παγίδα για πουλιά, 1565

 

Πορεία προς τον Γολγοθά, 1564
Πορεία προς τον Γολγοθά, 1564

 

Η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων, 1562
Η πτώση των επαναστατημένων αγγέλων, 1562

 

Συγκομιδή (Αύγουστος), 1565
Συγκομιδή (Αύγουστος), 1565

 

Προετοιμασία παρτεριών
Προετοιμασία παρτεριών

 

Κυνηγοί στο χιόνι, 1565
Κυνηγοί στο χιόνι, 1565

 

Παιδικά παιχνίδια, 1559-60
Παιδικά παιχνίδια, 1559-60

 

 

 

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χέρμπερτ φον Κάραγιαν: Αυτός ήταν ο διασημότερος και πιο περιζήτητος μαέστρος του 20ού αιώνα
Σαν σήμερα, το 1908, γεννιέται ο Αυστριακός τιτάνας του πόντιουμ που έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στη διάδοση της κλασικής μουσικής.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το «όνειρό» του ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους και παραμένει επίκαιρο
Σαν σήμερα, τον Απρίλιο του '68, δολοφονήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της μαύρης κοινότητας.
Η επιστημονική φαντασία του Αντρέι Ταρκόφσκι
O ρώσος σκηνοθέτης που γεννήθηκε σαν σήμερα κατάφερε να εισάγει το είδος της επιστημονικής φαντασίας σε μοντέρνους όρους αναζήτησης, με το Σολάρις και το Στάλκερ.
Μάρλον Μπράντο: Ο αξεπέραστος ψεύτης του σινεμά
Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου, που με τις ερμηνείες του έφερε νέα διάσταση στην έβδομη τέχνη
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Από «κλέφτης», συνιδρυτής της Νεότερης Ελλάδας
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αλλά και συναρπαστικές φιγούρες του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1770 «εις ένα δένδρο αποκάτω».
Τζάκομο Καζανόβα: Μια ζωή σαν μυθιστόρημα
Σαν σήμερα, το 1725, γεννιέται στη Βενετία ο τυχοδιώκτης ταξιδευτής και αμετανόητος bon vivant, του οποίου το ανυπόταχτο πνεύμα ξεδιπλώνεται στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Casanova, Η ιστορία της ζωής μου» (εκδ. Άγρα).
Όταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επισκέφθηκε την Ελλάδα
Ο κορυφαίος παραμυθάς που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1805 ανασυνθέτει τις μεθυστικές εντυπώσεις του από ένα ταξίδι του στη χώρα μας στο διήγημά του "Το σύμφωνο φιλίας".
Μάρθα Γκράχαμ: Η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τον χορό
Ματιές στη ζωή της κορυφαίας χορογράφου και χορεύτριας που πέθανε σαν σήμερα, το 1991.
Ζιλ Ντασέν: Η ζωή και οι ταινίες του σκηνοθέτη του Ριφιφί και του Ποτέ την Κυριακή
Σαν σήμερα πεθαίνει το 2008 ο σημαντικός δημιουργός που αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι
Μαρκ Σαγκάλ: Ο ανένταχτος ποιητής της μοντέρνας τέχνης
Σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1985, πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο Ρώσος ζωγράφος εβραϊκής καταγωγής Μαρκ Σαγκάλ.
Θεόφιλος, ο ζωγράφος της λαϊκής ρωμιοσύνης
Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου του 1934, πεθαίνει στη Μυτιλήνη ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Κεφαλάς, ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος.
Κλεοπάτρα: Η ιστορία πίσω από την ακριβότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ
Μια ταινία περισσότερο γνωστή για τα ευτράπελα των γυρισμάτων της παρά για την καλλιτεχνική της αξία.
 To 1910 γεννιέται στο Τόκιο ο Ακίρα Κουροσάβα
Κατηγορήθηκε για δυτικοκεντρισμό, όμως, τόλμησε να μεταφέρει στην οθόνη – και την ιαπωνική πραγματικότητα – Γκόρκι, Ντοστογιέφσκι, Σαίξπηρ
50 χρόνια από τον θάνατο του Μανώλη Χιώτη: Όταν ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη
Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Μάρτιο του ’70, ο Μανώλης Χιώτης συμπαρίσταται στον κρατούμενο στον Ωρωπό Μίκη Θεοδωράκη μ’ έναν συνταρακτικό τρόπο.
Σαν σήμερα το 1900 πεθαίνει η Ελένη Μπούκουρα - Αλταμούρα
Ήταν η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος που μεταμφιέστηκε σε άνδρα για να σπουδάσει στην Ιταλία
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 9.9.2017 | 22:22
Για τους φαν του Μπρίγκελ υπάρχει και η ταινία Mlyn i krzyz (o μύλος και ο σταυρός), που θα λέγαμε ότι "ζωντανεύει" τον πίνακα Πορεία προς τον Γολγοθά.

Info εδώ: http://flix.gr/cinema/the-mill-and-the-cross.html
Εννοείται η θέαση γίνεται καλύτερα σε όσο δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη!
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή