Όταν με καταδίκασαν στο 'Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων'

Όταν με καταδίκασαν στο 'Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων' Facebook Twitter
1

Μία απ' τις δύο φορές που πήγα στην Κάρπαθο έτυχε να πέφτει και Καθαρά Δευτέρα. Με το ζόρι με έσυραν μαζί τους οι υπόλοιποι στο γλέντι, και πήγα, παρά την αντιπάθειά μου για τα τοπικά έθιμα, όπως τα έβλεπα κάθε χρόνο στην τηλεόραση.

 

Το «Λαϊκό Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων» άξιζε όμως.

 

Όταν με καταδίκασαν στο 'Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων' Facebook Twitter

Ήταν η εποχή που το Ερωτοδικείο έσκιζε στην τηλεόραση κι η όλη φάση ήταν πιο trash κι απ' το New Channel - πράγμα που μου άρεσε ιδιαιτέρως. Δεν έχω φωτογραφίες (βρήκα μερικές στο ίντερνετ) αλλά θυμάμαι την "Έδρα" με τους ευυπόληπτους πολίτες, κάτι γέρους στους οποίους οδήγησαν εμάς τους κατηγορούμενους. 

 

Εμείς λοιπόν, δασκαλεμένοι, "ασχημονούσαμε" βρίζοντας και κάνοντας κωλοδάχτυλα μπροστά απ' την έδρα, και τότε ήρθαν κάποιοι με περίεργες στολές και άρχισαν να μας τραβολογούν αποκαλώντας μας Εγκληματίες. 

 

Η δίκη έγινε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι δικαστές πιο πολύ μας έβριζαν, παρά μας εξέταζαν. Δεν καταλάβαινα λέξη. Μας κορόιδευαν (εκτός από εμένα, εκείνη τη στιγμή κατηγορούμενοι ήταν γύρω στα δέκα άτομα ακόμα) και οι γύρω γελούσαν. Μακάρι να θυμόμουν κάποιες απ' τις βρισιές, ήταν όμως τελείως ντόπιες και παράξενες, που τότε μου έμοιαζαν επινοημένες. 

 

Η απόφαση ήταν καταδικαστική, και αυτό έφερε ανακούφιση σε όλους, ακόμα και σε εμάς - γιατί έτσι έγινε ένα είδος κάθαρσης: Και του νησιού, και τον ευυπόληπτων πολιτών, αλλά και των κατηγορούμένων. Η Καθαρά Δευτέρα είχε κάνει το θαύμα της, και όλοι ήμασταν πια καθαροί και πανέτοιμοι να διασκεδάσουμε, να πιούμε (απ' τις πρώτες φορές που ήπια κρασί στη ζωή μου), και να χορέψουμε...

 

Όταν με καταδίκασαν στο 'Δικαστήριο των Ανήθικων Πράξεων' Facebook Twitter

 

*Βρήκα μια περιγραφή του εθίμου στο in2life (την βάζω παρακάτω) και διαπίστωσα ότι αυτοί που μας συνέλαβαν λέγονταν Τζαφιέδες. Τότε είχα ακούσει "χαφιέδες" και μέχρι σήμερα νόμιζα ότι έτσι τους έλεγαν:

 

Στην Κάρπαθο, ένα ιδιόμορφο δικαστήριο στήνεται την Καθαρά Δευτέρα με την ονομασία «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων», στο οποίο κατηγορούμενοι είναι όσοι «ασχημονούν» ή προκαλούν με τις χειρονομίες τους τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτοί οδηγούνται ενώπιον της... καρναβαλικής Δικαιοσύνης από τους «Τζαφιέδες» τους τοπικούς χωροφύλακες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να συλλάβουν τους δράστες. Οι «ασεβείς» δικάζονται από τους γέροντες του νησιού, οι οποίοι τους... λούζουν με αυτοσχέδια πειράγματα και αθυροστομίες...

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

1 σχόλια
Eικάζω ότι το "τζαφιέδες" είναι παραφθορά τοπική του "Ζαπτιές" Ζαπτιέδες (χωροφύλακες στα τούρκικα και αραβικά).είναι ότι πιο συγγενές μου έρχεται στο μυαλό και είναι και αρκετά πιθανό.