Στην πραγματικότητα καμία ερωτική σκηνή στην ταινία δεν ήταν αληθινή. Όμως ο τρόπος που οι δυο άντρες φέρθηκαν στη Σνάιντερ ήταν αχαρακτήριστος
Στην πραγματικότητα καμία ερωτική σκηνή στην ταινία δεν ήταν αληθινή. Όμως ο τρόπος που οι δυο άντρες φέρθηκαν στη Σνάιντερ ήταν αχαρακτήριστος

 

Διάβασα για την υπόθεση εδώ στο LIFO.gr και έτσι δεν καταλάβαινα αρχικά γιατί όταν μοιράστηκα την είδηση στο Facebook κάποιοι σχολίασαν ότι «είναι παρανόηση» και μου έστειλαν λινκς για το τι έγινε στην πραγματικότητα. Το σάιτ μας μετέφερε σωστά την είδηση, όμως απ' ό,τι φαίνεται δε συνέβη αυτό παντού: Πολλοί υποστήριξαν (αυτό κατάλαβαν ίσως) ότι η σκηνή ήταν πραγματική σκηνή βιασμού και πως ο Μπράντο έκανε κανονική, hardcore διείσδυση στην ηθοποιό. Λάθος. 

  

Αντιγράφω απ' το άρθρο μας: «Ο σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι [επιβεβαίωσε το 2013] με κυνικό τρόπο πως η ηθοποιός Μαρία Σνάιντερ η οποία πέθανε ο 2011, ήταν το θύμα "συνωμοσίας" του με τον Μάρλον Μπράντο καθώς δεν γνώριζε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη σκηνή του σεξ με το βούτυρο. Στη συνέντευξη αναφέρει πως τη σκηνή εμπνεύστηκε μαζί με τον πρωταγωνιστή εκείνο το πρωινό και από κοινού αποφάσισαν να μην πουν τίποτα στη Σνάιντερ.
Ο σκηνοθέτης είπε μεταξύ άλλων πως ήθελε να αιφνιδιάσει την ηθοποιό για να πετύχει την αυθόρμητη αντίδρασή της και να την ταπεινώσει στ' αλήθεια για να κάνει τη σκηνή πιο ρεαλιστική. Αν και μετά από πολλά χρόνια αναφέρει πως αισθάνεται κάπως ένοχος που δεν της το είπαν, δηλώνει πως δεν μετανιώνει για τη σκηνή.»

  

Τα ellinikahoaxes έχουν μια λίστα με ελληνικά ΜΜΕ τα οποία αυτό το μετέφρασαν/μετέφεραν ως «Η σκηνή βιασμού με το βούτυρο στο "Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι" ήταν αληθινή» και «Η σκηνή του βιασμού στο "Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι" ήταν πράγματι βιασμός». 

 

O Mπράντο με τον Μπερτολούτσι την εποχή των γυρισμάτων
O Mπράντο με τον Μπερτολούτσι την εποχή των γυρισμάτων

 

Όχι, ο βιασμός δεν ήταν αληθινός. Ήταν ψεύτικος (οι ηθοποιοί υποκρίθηκαν πως υπήρχε διείσδυση) αλλά ήταν εκτός σεναρίου. Δεν τον είχαν προβάρει ποτέ και δεν είχε συμφωνηθεί όταν έπεσαν οι υπογραφές των πρωταγωνιστών. 

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τη Μαρία Σνάιντερ, δεν ήταν ακριβώς έκπληξη της στιγμής η σκηνή με το βούτυρο, αλλά την έμαθε λίγο πριν τη γυρίσει: «Μου είπαν γι' αυτή μόλις λίγο πριν να πάμε να τη γυρίσουμε και θύμωσα τόσο πολύ.» Ο Μπερτολούτσι -που δήλωσε πως ποτέ δεν της είπαν για τη σκηνή- έκανε χειρότερη τη θέση του χωρίς λόγο. Ίσως να θυμόταν λάθος και όντως, όπως είχε υποστηρίξει η ηθοποιός, να της το ανέφεραν λίγο πριν το γυρίσουν. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι που της έπαιξαν είναι από μόνο του φρικτό, και δεν υπάρχει λόγος να το πασπαλίζουμε με ψέματα περί αληθινού -κυριολεκτικού, σωματικού- βιασμού. 

  

  

Στην πραγματικότητα καμία ερωτική σκηνή στην ταινία δεν ήταν αληθινή, τονίζουν τα ellinikahoaxes. Η Μαρία Σνάιντερ αναγκάστηκε να γυρίσει μια σκηνή που ήταν άκρως εξευτελιστική για εκείνη. Όλα αυτά ξεκίνησαν όταν πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε άρθρο στο yahoo με τίτλο «Ο Μπερτολούτσι παραδέχεται ότι η περιβόητη σκηνή βιασμού στο Παρίσι ήταν μη συναινετική». Το άρθρο του yahoo πατάει και επάνω σε μια συνέντευξη της Μαρία Σνάιντερ που είχε δώσει το 2007 στη Daily Mail. Μέσα σε αυτή την συνέντευξη, όμως, η Σναίντερ δηλώνει ξεκάθαρα ότι καμία ερωτική σκηνή στην ταινία δεν ήταν αληθινή: 

 

«Καθόλου αληθινή. Δεν υπήρχε έλξη μεταξύ μας. Για μένα [ο Μπράντο] ήταν μια πατρική φιγούρα.» Με τον Μάρλον Μπράντο έμειναν φίλοι αν και για λίγο δεν μιλούσαν για την ταινία. Δήλωσε μάλιστα πως ό,τι καλύτερο για αυτήν ήταν η γνωριμία της με τον Μπράντο.


Με τα παραπάνω ξεκαθαρίζει ότι, παρά τις φήμες, καμία ερωτική σκηνή δεν ήταν αληθινή και την σχέση της με τον Μπράντο. Για την επίμαχη σκηνή του βιασμού λέει ότι δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο και ότι ήταν μια ιδέα του Μπράντο. Συνεχίζει λέγοντας πως έπρεπε να είχε καλέσει τον ατζέντη της και το δικηγόρο της επειδή δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι που δεν είναι στο σενάριο, δεν το έκανε όμως γιατί δεν το γνώριζε τότε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ένιωσε ταπεινωμένη και «λίγο βιασμένη» και από τους δύο. Μετά τη σκηνή ο Μπράντο δεν απολογήθηκε ούτε την παρηγόρησε. Ευτυχώς η σκηνή βγήκε με μία λήψη και δε χρειάστηκε να την επαναλάβουν. 

 

Η επίμαχη σκηνή

 

Μετά την ταινία, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ γι' αυτήν μεγάλωσε, κι ο κόσμος την ταύτισε με τον χαρακτήρα της ταινίας. Όλο αυτό την τρόμαξε, και έπεσε στα ναρκωτικά τα οποία τα έβλεπε σαν διαφυγή. Κάποτε πήρε χάπια για να αυτοκτονήσει, αλλά, όπως είπε «ο Θεός είχε άλλη γνώμη».

 

Τον Μπερτολούτσι λέει πως δεν τον συγχώρησε ποτέ, και ότι αυτός και ο Μπράντο έβγαλαν πολλά χρήματα, σε αντίθεση μ' αυτήν που η αμοιβή της ήταν μικρή. «Και να φανταστεί κανείς ότι ο Μπερτολούτσι ήταν και κομμουνιστής!» 

 

Στη συνέντευξη της, τέλος,είχε υποστηρίξει πως και αυτή και ο Μάρλον Μπράντο χειραγωγήθηκαν από τον Μπερτολούτσι: «Ήταν χοντρός, και μόνιμα ιδρωμένος, και πολύ χειριστικός. Έκανε διάφορα για να εκμαιεύσει μια αντίδραση από μένα. Κάποια πρωινά στα γυρίσματα ήταν πολύ ευγενικός, κι άλλες μέρες με αγνοούσε εντελώς. Ήμουν όμως πολύ μικρή για να καταλάβω τι συνέβαινε. Αργότερα ο Μάρλον είπε ότι ένιωθε πως τον είχε μεταχειριστεί, και μιλάμε για τον Μάρλον Μπράντο, οπότε φαντάζεστε πώς ένιωσα εγώ...»