Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα βίντεο των φανατικών Mac freaks που έσπευσαν, όχι μόνο να αγοράσουν, αλλά και να ανεβάσουν reviews στο YouTube, για να καταλάβει πως ακόμα και το βασικό μοντέλο του νέου iMac Pro είναι ένα αρκετά γρήγορο υπολογιστικό τέρας, ικανό να διαχειριστεί 8K βίντεο με πολλά εφέ και φίλτρα χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο iMac Pro αποτελεί μια εντελώς νέα γενιά επιτραπέζιων υπολογιστών η οποία βασικά απευθύνεται σε επαγγελματίες με υψηλές απαιτήσεις σε ισχύ και ταχύτητα. Δύσκολο με την τιμή αυτή να αγγίξει τους απλούς χρήστες, οι οποίοι στο παρελθόν μπορεί να θυσίαζαν λίγα χρήματα παραπάνω για να μεταπηδήσουν σε έναν iMac, αλλά ακόμα και εάν κάποιος κοστολογήσει τα εξαρτήματά του ξεχωριστά και φτιάξει ένα αντίστοιχο PC, τότε αυτό θα φτάσει κοντά στα 5.000 ευρώ που κοστίζει και το iMac Pro. Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτει την πιο ισχυρή συλλογή γραφικών σταθμού εργασίας, επεξεργαστών, χώρου αποθήκευσης, μνήμης και εισόδων/ εξόδων από κάθε άλλο Mac. Και φυσικά, όλα αυτά κλεισμένα μέσα σε εμβληματικό και συμπαγές σχεδιασμό.

 

Ο πιο ισχυρός και γρήγορος Mac, με 18-πύρηνο Xeon επεξεργαστή και 5Κ Retina οθόνη 27 ιντσών, ενσωματώνει επαγγελματική κάρτα γραφικών GPU Radeon Pro Vega, επεξεργαστή επόμενης γενιάς και έως 16GB μνήμη υψηλής ευκρίνειας προσφέρει εκπληκτική απόδοση για προηγμένη επεξεργασία γραφικών, δημιουργία περιεχομένου VR και 3D rendering σε πραγματικό χρόνο. Yποστηρίζει επίσης έως 4TB SSD και έως 128GB μνήμης ECC, ενώ με τέσσερις θύρες Thunderbolt 3 μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα μέχρι δύο συστοιχίες RAID υψηλής απόδοσης και δύο οθόνες 5Κ. Για πρώτη φορά σε Mac, ο iMac Pro διαθέτει 10Gb Ethernet για έως και 10 φορές πιο γρήγορη δικτύωση. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην κορυφαία πανίσχυρη έκδοσή του με τον επεξεργαστή Intel Xeon W 2,3GHz με τους 18 πυρήνες, μνήμη 128GB 2,666MHz DDR4, SSD χωρητικότητας 4TB και κάρτα γραφικών Radeon Pro Vega 64 16GB HMB2 ο νέος iMac ξεπερνάει τα 13.000 ευρώ (σύμφωνα με την Apple οι παραγγελίες των 14-πύρηνων και 18-πύρηνων μοντέλων θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τον Φεβρουάριο του 2018).

 

Ο πιο ισχυρός και γρήγορος Mac ενσωματώνει επαγγελματική κάρτα γραφικών GPU Radeon Pro Vega, και προσφέρει εκπληκτική απόδοση στην προηγμένη επεξεργασία γραφικών.
Ο πιο ισχυρός και γρήγορος Mac ενσωματώνει επαγγελματική κάρτα γραφικών GPU Radeon Pro Vega, και προσφέρει εκπληκτική απόδοση στην προηγμένη επεξεργασία γραφικών.

 

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό των δυνατοτήτων του από τις πρώτες κριτικές, δείτε πόσο πιο γρήγορα διαχειρίζεται τις επεξεργαστικές του δυνατότητες ένας iMac Pro:

3D σχεδιασμός — Οι 3D σχεδιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο iMac Pro για να παρουσιάσουν τεράστια 3D μοντέλα και να κάνουν rendering διαφορετικές σκηνές 3.4 φορές γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Ανάπτυξη λογισμικού — Οι προγραμματιστές μπορούν να τρέξουν πολλαπλά virtual machines και να κάνουν τεστ σε διαφορετικά περιβάλλοντα ενώ παράλληλα έχουν την δυνατότητα να κάνουν compile τον κώδικα του μέχρι και 2.4 φορές γρηγορότερα.

Επιστήμη και Έρευνα — Επιστήμονες και ερευνητές μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιες πηγές δεδομένων με μέχρι και 128 GB high-speed RAM, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμφανίσουν αυτά τα δεδομένα 5 φορές πιο γρήγορα.

Φωτογραφία — Οι φωτογράφοι μπορούν να δουλέψουν με τεράστια αρχεία και να κάνουν επεξεργασία εικόνας 4.1 φορές γρηγορότερα.

Μουσική — Οι μουσικοί παραγωγοί μπορούν να κάνουν rendering σε πολύ μεγάλα projects τους με πολλά διαφορετικά κανάλια, σε κάθε ένα από αυτά, 4.6 φορές πιο γρήγορα.

Βίντεο — Οι παραγωγοί βίντεο μπορούν να επεξεργαστούν μέχρι και 8 διαφορετικά streams 4Κ βίντεο σε πραγματικό χρόνο ή να κάνουν επεξεργασία 4.5 RED RAW λήψεις και 8K ProRes 4444 βίντεο σε πλήρη ανάλυση, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς rendering. 

 

Το μοναδικό μειονέκτημα για το οποίο όλοι μιλούν είναι το γεγονός ότι "σφραγισμένος" σχεδιασμός του νέου iMac Pro δεν δίνει την δυνατότητα καμίας αναβάθμισης, αλλά ακόμα κι έτσι αποτελεί έναν ονειρεμένο desktop υπολογιστή για απαιτητική επαγγελματική χρήση.