Το Instagram βοήθησε να έρθουν, μετά από πολύ καιρό, οι τετράγωνες φωτογραφίες πάλι στην μόδα. Από την τελευταία φορά που τα Polaroid φιλμ κυκλοφόρησαν στην αγορά, πέρασε μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστεί μια εφαρμογή (αυστηρά για χρήση μόνο μέσω κινητών) η οποία κανένας δεν περίμενε ότι θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο της φωτογραφίας. Αυτό που καταφέρνει ο νέος εκτυπωτής της Fujifilm είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Instagram και το πανέμορφο φορμά των Polaroid στιγμιαίων φωτογραφιών. Χρησιμοποιώντας μια ασύρματη σύνδεση, μπορεί να εκτυπώσει εικόνες υψηλής ευκρίνειας 2,5 ιντσών κατευθείαν από το κινητό σας σε μόλις 13 δευτερόλεπτα.

 

H Fujifilm μόλις λάνσαρε τον τρίτης γενιάς φορητό εκτυπωτή φωτογραφιών, ο οποίος είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί το νέο Instax Square φιλμ της εταιρείας, αυστηρά για τετράγωνες εκτυπώσεις όπως είπαμε. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ η εταιρεία θέλει να τον χαρακτηρίζει «φορητό» μην σκέφτεστε ότι ο Fujifilm Instax Share SP-3 SQ μπορεί να χωράει στην τσέπη σας (ενώ κάποτε η Polaroid SX-70, διπλωμένη, μπορεί και να χώραγε σε μια μεγάλη τσέπη). Η επικοινωνία, είτε με το Android περιβάλλον είτε με το iOS οικοσύστημα, γίνεται μέσω Wi-Fi. O χρήστης μπορεί να εκτυπώσει όποια φωτογραφία θέλει από τα άλμπουμ του, ή μέσω της εφαρμογής Instax Share να επιλέξει για εκτύπωση όποια θέλει από τον Instagram λογαριασμό του. Επίσης, διαθέτει και μια λειτουργία που λέγεται «Hashtag Print» για εκτύπωση όλων των φωτογραφιών που έχουν ταξινομηθεί κάτω από το ίδιο hashtag. H εφαρμογή είναι συμβατή επίσης με το Dropbox, το Google Photos και, φυσικά, το Facebook.

 

Ο νέος εκτυπωτής της Fujifilm γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο Instagram και το πανέμορφο φορμά των Polaroid στιγμιαίων φωτογραφιών.
Ο νέος εκτυπωτής της Fujifilm γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο Instagram και το πανέμορφο φορμά των Polaroid στιγμιαίων φωτογραφιών.

 

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες λειτουργίες που διαθέτει είναι το «Collage Template» για εκτύπωση 9 φωτογραφιών σε πλαίσιο 3x3 και το «Split Template» το οποίο διαχωρίζει μια φωτογραφία σε πολλά κομμάτια για μεγαλύτερα κολάζ. Αν σκεφθεί κανείς ότι η μόδα των στιγμιαίων φωτογραφιών επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ στις μέρες μας, η πρόταση της Fujifilm για έναν εκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει τις φωτογραφίες του Instagram (πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουν τραβηχτεί και με DSLR κάμερες) σε ένα φιλμ που επανέρχεται από όλες τις πιθανές μεριές στην επιφάνεια (ακόμη και από την ίδια την Polaroid) είναι πολύ δελεαστική στα 199 ευρώ. Με μία μόνο φόρτιση ο Fujifilm Instax Share SP-3 SQ μπορεί να εκτυπώσει 160 φωτογραφίες. Κυκλοφορεί σε λευκό ή μαύρο χρώμα. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι τόσο φορητός όσο υπόσχεται η Fujifilm, έχει διαστάσεις 116x130.5x44.4 χιλιοστά, ζυγίζει 312 γραμμάρια και αναμένεται να τον δούμε στην αγορά τον Νοέμβριο. Ένα πακέτο Instax Square φιλμ με δέκα πόζες αναμένεται να κοστίζει περίπου στα 13 ευρώ.