Το μεγαλύτερο σε ηλικία πουλί της φύσης είναι ένα θηλυκό άλμπατρος με το όνομα Wisdom και οι υπεύθυνοι της Fish and Wildlife Service των ΗΠΑ ανέφεραν με ενθουσιασμό πως πριν δύο εβδομάδες εθεάθη στη Χαβάη με το ταίρι της. Μάλιστα σύμφωνα Midway Atoll National Wildlife Refuge, από μέρα σε μέρα αναμένεται να επιστρέψει για να γεννήσει και το αυγό της.

 

Η Wisdom προκειμένου να μεγαλώσει εκεί τα μικρά της, επισκέπτεται το συγκεκριμένο καταφύγιο στη Χαβάη από το 1956, οπότε και την εντόπισαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Υπολογίζουν πως τότε που της έβαλαν το βραχιολάκι εντοπισμού ήταν περίπου 5 ετών, άρα σήμερα είναι τουλάχιστον 64 χρονών.

 

 

Η Wisdom, μια μοναδική περίπτωση πτηνού στη φύση και ένα παράδειγμα επιβίωσης
Η Wisdom, μια μοναδική περίπτωση πτηνού στη φύση και ένα παράδειγμα επιβίωσης

 

Η Wisdom με το ταίρι της στις 21 Νοεμβρίου 2015.
Η Wisdom με το ταίρι της στις 21 Νοεμβρίου 2015.

 

 

 

Το Midway Atoll είναι η μεγαλύτερη «φωλιά» του κόσμου για τα άλμπατρος, τα οποία φημίζονται για τις πολλές ώρες πτήσης που μπορούν να επιτύχουν χωρίς να ανοιγοκλείσουν καθόλου τα φτερά τους- φτάνουν σε άνοιγμα σχεδόν τα 2 μέτρα. Η Wisdom εκτιμάται πως κάνει περισσότερα από 50.000 μίλια κάθε χρόνο, ενώ συνολικά από τότε που την παρακολουθούν υπολογίζεται πως έχει κάνει πάνω από 2-3 εκατ. μίλια.

 

Το γεγονός πως είναι ακόμη ζωντανή είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου πως γενικά τα θαλασσοπούλια έχουν μειωθεί αριθμητικά κατά 70% τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι συνεχίζει να γίνει μητέρα. Τα άλμπατρος γεννούν ένα αυγό το χρόνο, ενώ η επώαση, η εκκόλαψη και το μεγάλωμα του μωρού χρειάζονται 5-6 μήνες.

 

«Η ικανότητά της να συνεχίζει να γεννά αυγά τον τελευταίο μισό αιώνα είναι πέρα από εντυπωσιακή μέσα σε όλες τις αντιξοότητες που συναντούν τα άλμπατρος στη θάλασσα» είχε σχολιάσει πέρυσι ο βιολόγος Pete Leary, λίγο μετά τη γέννα της Wisdom.

 

Τα άλμπατρος συνήθως ζευγαρώνουν για μια ζωή ενώ και οι δύο γονείς ασχολούνται με την ανατροφή του νεοσσού, από την εκκόλαψη ώσπου να βγάλει φτερά. Στην περίπτωση της Wisdom εικάζεται ωστόσο πως είχε περισσότερους από έναν συντρόφους και πως έχει μεγαλώσει κάπου στους 35-36 νεοσσούς.