Jonathan
Jonathan

 

Πριν από δέκα μέρες το Bored Panda δημοσίευσε τα απίθανα ρομπότ του Captain Heartless με την περιγραφή «seriously human loving robots». Από τότε τα όμορφα φωτιστικά-ρομπότ του Θεσσαλονικιού «άκαρδου καπετάνιου», που τα κατασκευάζει από ανακυκλωμένα υλικά, έχουν δημοσιευθεί σε δεκάδες site και έχουν πάρει τα καλύτερα σχόλια. «Το Bored Panda έχει ένα submission form. Και είπα γιατί όχι, ας τα ανεβάσω. Την επόμενη μέρα μου ήρθε ένα email ότι τους άρεσε. Έκαναν κάποιες μικρές αλλαγές και το έβαλαν στην κατηγορία με την μεγαλύτερη προβολή. Έγινε "trending" και μέσα σε έξι μέρες το μοιράστηκε πολύς κόσμος στο Facebook. Και δεν έχει κλείσει ούτε μήνας από τότε που τα έχω ανεβάσει και έχουν φύγει σχεδόν όλα από το Etsy», λέει ο Captain Heartless στο LIFO.gr. «Όλα αυτά για μένα είναι τεράστια έκπληξη. Ξεκίνησα να τα φτιάχνω για μένα. Μετά μου τελείωσε ο χώρος στο σπίτι και λέω 'ΟK πρέπει να τα δώσω κάπου'. Mέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ξύπνησα ένα πρωί και είχα στα εισερχόμενα ένα mail που έλεγε: "Some of my readers have sent me your Etsy page and that led me to your FB page. I must say that I am really impressed by your work and would like to write an article about you and your work".

 

Cook
Cook

 

Ο Captain Heartless άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή το καλοκαίρι όταν βρέθηκε για πρώτη φορά με περισσότερο ελεύθερο χρόνο από όσο θα ήθελε. Τότε ανακάλυψε και την steampunk κοινότητα (υποείδος του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας που συμπεριλαμβάνει τεχνολογία, αισθητική και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τις βιομηχανικές μηχανές ατμού του 19ου αιώνα). «Άρχισα να μαραζώνω, έπρεπε με κάτι να ασχοληθώ και έκανα αυτό που πάντα ήθελα αλλά δεν προλάβαινα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την απραξία. Μου αρέσει να δημιουργώ. Είμαι αυτοδίδακτος και είμαι άκαρδος. Δεν έχω κάποιο σχετικό πτυχίο. Απλά αποφάσισα ότι μου άξιζε μια προαγωγή. Έγινα καπετάνιος. Όλως παραδόξως άρχισα να ανακαλύπτω ότι τα πράγματα που φτιάχνω κάνουν τους ανθρώπους να χαίρονται».

 

Τα ρομπότ δεν ήταν κάτι που είχε σκεφτεί ότι θα ήθελε να φτιάξει, προέκυψαν μέσα από δοκιμές και πειραματισμό με τα διάφορα ανακυκλωμένα υλικά. «Ανάμεσα σε διάφορες άλλες κατασκευές και μαζεύοντας υλικά. Διαλύοντας μια ηλεκτρική σκούπα για την ακρίβεια, είδα το σώμα ενός ρομπότ. Την Cook. Αυτή ξεκίνησε όλη τη σειρά. Στην αρχή όλα τα σώματα ήταν κατασκευασμένα από τους κινητήρες των σκουπών. Αλλά και άλλα πολλά κολλήματα, όπως το steampunk, τα ρομπότ, τους κλόουν - αρλεκίνους, τους νίντζα κ.α. Στο μέλλον ετοιμάζω διάφορα μείνετε συντονισμένοι».

 

Brian
Brian

 

Kicky Ricky
Kicky Ricky

 

Αυτό που κάνει τα ρομπότ του Captain Heartless πραγματικά ξεχωριστά δεν είναι μόνο ότι είναι πολύ όμορφα διακοσμητικά αλλά και το ότι έχουν και χρηστική αξία. «Είχα δει ήδη κάποιες κατασκευές ρομπότ, κυρίως από Αμερική, αλλά πάντα μου φαινόταν ότι κάτι έλειπε. Είναι πολύ πιο απλές σαν εκτέλεση, κυρίως σε κουτιά από τσίγκο και δεν έχουν ηλεκτρικά κυκλώματα. Είναι μόνο διακοσμητικά, ενώ εγώ θέλω ότι φτιάχνω να έχει και χρηστική αξία και τα έκανα φωτιστικά. Τα σώματα τα φτιάχνω από χαλασμένα μοτέρ. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιώ αντικείμενα από την μεγάλη μου συλλογή από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και άλλα μεταλλικά μέρη από ηλεκτρονικές συσκευές».

 

«Πως είναι να μεταμορφώνεις κάτι άχρηστο σε κάτι καινούριο, χρήσιμο και όμορφο;» Αυτό νομίζω είναι το πραγματικό μου κόλλημα. Να μαζεύω πράγματα τα οποία προορίζονται για τα σκουπίδια, να επαναφέρω τα υλικά στην αρχική τους κατάσταση, να τα επεξεργάζομαι και να βλέπω κάτι που δεν υπήρχε πριν και τελικά κομμάτι-κομμάτι να χτίζω κάτι καινούριο. Η τελική μορφή διαμορφώνεται στην πορεία. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, το αποτέλεσμα προκύπτει τυχαία. Μάλιστα πολλές φορές δεν με ικανοποιεί τίποτα από όλα τα αντικείμενα που έχω μαζεμένα και αφήνω ένα πρότζεκτ για βδομάδες μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο για να προχωρήσει».

 

C58
C58

 

Τα ρομπότ του Captain Heartless έχουν όλα ονόματα Jonathan, Emily, Nestor κ.α. «Δεν τα διαλέγω εγώ. Τα ίδια τα ρομπότ μου συστήνονται!», λέει. Οι διαστάσεις τους είναι 30 εκατοστά ύψος και φτάνουν το μισό μέτρο. Υπάρχουν και δαπέδου που ξεπερνάνε το 1,5 μέτρο. Ο Captain Heartless έχει ένα παράξενο δέσιμο μαζί τους. «Όταν λες παράξενο τι εννοείς; Το γεγονός ότι μιλάμε; Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις...».

 

—Πιστεύεις ότι μια μέρα τα ρομπότ θα ζουν με τους ανθρώπους και θα είμαστε φίλοι;

 

Τα δικά μου σίγουρα. Ήδη, ένα-ένα μου ανακοινώνουν την απόφαση τους να μετακομίσουν. Τα πάνε πολύ καλά με τους καινούριους ανθρώπους τους. Άρα να, μια απόδειξη ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα ρομπότ!

 

—Σου αρέσει το Star Wars;

 

 

Δεν έχω την τρέλα. Θα το δω αλλά δεν το περιμένω πώς και πώς.

 

—Έχεις κάποιο αγαπημένο διάσημο ρομπότ;

 

Όχι. Δεν έχουμε είδωλα. Κάθε ρομπότ είναι εξίσου σημαντικό. Ισότητα στα ρομπότ τώρα!

 

Πέρα από την ιδιαιτερότητα τους, τα ρομπότ του Captain Heartless βγάζουν και μια γλυκιά μελαγχολία. «Νομίζω οτιδήποτε είναι φτιαγμένο ως μια ανθρωπόμορφη φιγούρα βγάζει μια μελαγχολία. Σαν κάτι ζωντανό ενώ δεν είναι. Σκέψου όμως και το άλλο δεδομένο, ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Αυτό από μόνο του δεν προκαλεί μελαγχολία όταν η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι; Πάντως αν γνωρίσεις καλύτερα την συμμορία εδώ, θα δεις ότι είναι πολύ χαβαλέδες τύποι και σου φτιάχνουν το κέφι! Promise».

 

Τα ρομπότ του Captain Heartless και άλλα αντικείμενα παρόμοιας αισθητικής μπορείς να τα βρεις στο ηλεκτρονικό του κατάστημα στο Etsy

 

 

Meet: Nestor

Nestor dancing ballet.Or not.:)

Posted by Captain Heartless on Friday, November 13, 2015