5 σπουδαία βιβλία που γράφτηκαν με φόντο τους τροπικούς Facebook Twitter
Το βιβλίο «Κάτω από το Ηφαίστειο» έγινε και ταινία σε σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον, με τον Άλμπερτ Φίνεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

5 σπουδαία βιβλία που γράφτηκαν με φόντο τους τροπικούς

1

Το πρόβλημα με τις λογοτεχνικές λίστες είναι πως, αφότου τις ολοκληρώσεις, προσπαθείς συνεχώς ν' αντισταθείς στην επιθυμία να αντικαταστήσεις ένα βιβλίο με κάποιο άλλο. Πόσο μάλλον όταν αυτή η λίστα αφορά μια μικρή μόνο επιλογή πέντε βιβλίων που διαδραματίζονται στους τροπικούς της αμερικανικής ηπείρου, δηλαδή σε μία έκταση από το Μεξικό μέχρι τη Βραζιλία. Ποιους να προσθέσεις και πώς ν' αφήσεις έξω συγγραφείς όπως ο Μπόρχες, ο Λιόσα και ο Σάμπατο, βιβλία όπως η Δύναμις και η δόξα του Γκράχαμ Γκριν, το Κουτσό του Κορτάσαρ ή το Μπραζίλ του Τζον Απντάικ, ακόμη και προσωπικά αγαπημένα σαν το Εκεί που ζουν οι τίγρεις του Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές και τα Μαγεμένα Νησιά του Μέλβιλ;

Όπως και να 'χει, επιλέξαμε πέντε σπουδαία μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες και γράφτηκαν με φόντο το πανέμορφο και άγριο περιβάλλον των τροπικών.

Εκατό χρόνια μοναξιάς

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Σε αυτήν τη μικρή, ταπεινή λίστα θα έπρεπε κανονικά να αναφέρονται όλα τα βιβλία του σπουδαίου Κολομβιανού συγγραφέα: Έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Το φθινόπωρο του πατριάρχη, Το χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου, Ο Στρατηγός μέσα στον λαβύρινθό του και τόσα άλλα. Ήταν, όμως, το πολυδιαβασμένο Εκατό χρόνια μοναξιά που καθιέρωσε τον Μάρκες μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων του περασμένου αιώνα.

Με όπλο τον περίφημο μαγικό ρεαλισμό του, ο συγγραφέας ξετυλίγει το έπος της οικογένειας των Μπουενδία που ζουν στην πόλη- ουτοπία του Μακόντο, ενώ παράλληλα αφηγείται τη συχνά βίαιη ιστορία της Κολομβίας και της Λατινικής Αμερικής. Ένα μυθιστόρημα για τη μοναξιά της εξουσίας, το μίσος, τη βία και τον πόλεμο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε νέα μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά

Λεονάρδο Παδούρα

Αν μπορούσαμε να δώσουμε μία σύντομη περιγραφή για το βιβλίο του Κουβανού συγγραφέα, θα μπορούσαμε κάπως απλοϊκά να το χαρακτηρίσουμε ιστορικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Κεντρικό θέμα στο βιβλίο του Παδούρα είναι η δολοφονία του Λιεφ Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν, κατά κόσμον Λ. Τρότσκι και υπ' αριθμόν 1 πολιτικού αντιπάλου του Στάλιν, ενώ οι βασικές πηγές της αφήγησης είναι τρία πρόσωπα: ο ίδιος ο Τρότσκι, ο δολοφόνος του, Ραμόν Μερκαντέρ, και ο νεαρός Ιβάν, ένας άσημος Κουβανός που μπλέκεται τυχαία στα γρανάζια μιας ιστορίας πολύ μεγαλύτερης από τον ίδιο.

Μια λογοτεχνική περιπλάνηση από τη Σοβιετική Ένωση, τη Νορβηγία και την Τουρκία μέχρι τους Τροπικούς του Μεξικού και της Κούβας για το σκληρό, αμείλικτο πρόσωπο της Ιστορίας και την πίκρα των χαμένων ψευδαισθήσεων.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση του Κώστα Αθανασίου.

Το σπίτι των πνευμάτων

Ιζαμπέλ Αλιέντε

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την έκδοση του παρθενικού της βιβλίου, η διασημότερη και πιο εμπορική συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να γράφει ασταμάτητα, με τις πωλήσεις των βιβλίων της να αγγίζουν σταθερά οκταψήφια νούμερα. Για τους ειδήμονες, το Σπίτι των Πνευμάτων παραμένει αξεπέραστο. Λέγεται πως η ιδέα για το βιβλίο ήρθε όταν η Αλιέντε έμαθε ότι ο παππούς της ήταν ετοιμοθάνατος. Η συγγραφή μιας επιστολής προς τον τελευταίο μετατράπηκε σταδιακά στο χειρόγραφο του μυθιστορήματος.

Το βιβλίο αφηγείται το χρονικό της οικογένειας Τρουέμπα, μιας πολυπρόσωπης δυναστείας που εκτείνεται σε τέσσερις γενιές , ενώ παράλληλα αφηγείται τις πολιτικές αναταράξεις σε μια χώρα που, αν και δεν κατονομάζεται, είναι φανερό πως είναι η Χιλή. Με την κυκλοφορία του το Σπίτι των Πνευμάτων έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες σχεδόν.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε νέα μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου.

2666

Ρομπέρτο Μπολάνιο

Από τεχνική σκοπιά, το magnum opus του αδικοχαμένου Χιλιανού συγγραφέα δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε αυτό το σύντομο αφιέρωμα, καθώς οι πολύπλοκες ιστορίες του διαδραματίζονται γύρω από τη φανταστική πόλη Σάντα Τερέζα στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού (σ.σ. επί της ουσίας πρόκειται για τη λογοτεχνική εκδοχή της υπαρκτής πόλης Σιουδάδ Χουάρες) που απέχει κάποια χιλιόμετρα από τον Τροπικό του Καρκίνου. Αλλά το έργο του Μπολάνιο χωράει σε όλες τις λίστες του κόσμου.

Ένα σκοτεινό, εσχατολογικό μυθιστόρημα που συνδέει τη βία της αληθινής ζωής με την Τέχνη, με αφορμή τις πραγματικές και ανεξιχνίαστες δολοφονίες περίπου 400 γυναικών που ξεκίνησαν το 1993 στην μεξικανική πόλη. Οι 1.166 σελίδες του ογκωδέστατου έργου σε αρπάζουν από τον λαιμό και δεν σε αφήνουν μέχρι να το τελειώσεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση του Κρίτωνα Ηλιόπουλου.

Κάτω από το ηφαίστειο

Μάλκολμ Λόουρι

Το πυκνό, ιδιοφυές μυθιστόρημα του Άγγλου ποιητή και συγγραφέα που ξόδεψε πάνω από δέκα χρόνια για να το γράψει (σ.σ. παραλίγο μάλιστα να χάσει το χειρόγραφο σε πυρκαγιά) συγκαταλέγεται στα κορυφαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στις 700 σελίδες του περιγράφεται η τελευταία μέρα στη ζωή ενός αλκοολικού Άγγλου πρόξενου που ζει σε μια μικρή πόλη του Μεξικού στις απαρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι τελευταίες του ώρες συμπίπτουν με τη χαρακτηριστική γιορτή της Dia de los Muertos, της Ημέρας των Νεκρών, ένα διονυσιακό πανηγύρι για να ξορκιστεί ο φόβος του θανάτου.

Μονίμως μεθυσμένος και αβάσταχτα μόνος, ο καταραμένος Τζόφρεϊ Φέρμιν περιπλανιέται ανάμεσα στους ντόπιους και, επηρεασμένος από την ξέφρενη φιέστα τους, δίνει στον 20ο αιώνα τον τίτλο «ο αιώνας των νεκρών». Το βιβλίο έγινε και ταινία σε σκηνοθεσία του Τζον Χιούστον, με τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Ζακλίν Μπισέ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αστάρτη, σε μετάφραση της Μαρίνας Λώμη.

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 11.5.2017

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιρζινί Βιάρ: Το σφάλμα (ή η αμαρτία) να μην είσαι σταρ στη μόδα

Βιβλίο / Βιρζινί Βιάρ: Το θανάσιμο αμάρτημα του να είσαι αόρατη στη μόδα

Η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel έγραψε ένα βιβλίο για να υπερασπιστεί τα πέντε χρόνια της δημιουργικής της πορείας. Αντί, όμως, να ενισχύσει τη θέση της, επιβεβαίωσε την έλλειψη πάθους που τη χαρακτηρίζει, καθώς και την αδυναμία της να εμπνέει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

Βιβλίο / Ε.Ε. Κάμινγκς: «Τα φιλιά είναι καλύτερη μοίρα από τη σοφία»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αντισυμβατικός, ευφυής και διαβόητος Αμερικανός ποιητής, που όσο ζούσε έβλεπε τα βιβλία του να απορρίπτονται και τα ποιήματά του να αποσύρονται, ενώ οι εκδότες τού ζητούσαν να γράφει επεξηγηματικούς προλόγους για να γίνει κατανοητό το ασυνήθιστο ύφος του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Βιβλίο / Υπάρχει η Αθήνα που αγαπάμε ή είναι μόνο για τουρίστες;

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Πλάντζος, μιλά για το βιβλίο του «Συνέβη στην Αθήνα», που φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της πόλης και καταγράφει τις αλλαγές στις γειτονιές, που γίνονται όλο και πιο ξένες στους ίδιους τους κατοίκους τους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η (διαρκώς) απρόβλεπτη ζωή και έργο της Αν Κάρσον

Βιβλίο / Αν Κάρσον: «Οι άνθρωποι που αγαπάμε, ποτέ δεν είναι όπως τους επιθυμούμε»

Η Καναδή συγγραφέας, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, άλλαξε τον χάρτη των παγκόσμιων γραμμάτων με την ξεχωριστή γραφή της. Κινήθηκε με απαράμιλλη άνεση ανάμεσα στην ποίηση, το δοκίμιο και το λιμπρέτο, πλάθοντας ένα προσωπικό λογοτεχνικό σύμπαν, όπου η ειρωνεία συνυπάρχει με την ομορφιά και το προσωπικό πένθος συνομιλεί με την οδύνη των κλασικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Βιβλίο / Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Στην «Εκλεκτή των θεών», η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας εμπνέεται από τον βίαιο εκχριστιανισμό της Ευρώπης, και γράφει ένα πρωτότυπο, σκωπτικό και συγκινητικό μυθιστόρημα για την εξουσία και την εμμονή που οδηγεί στο ιδεολογικό μίσος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Βιβλίο / Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ψυχίατρος-αναλύτρια και συγγραφέας εξηγεί τι είναι το νέο γήρας και πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι σήμερα να καταρρίψουν τα στερεότυπα, να εξέλθουν από την κοινωνική απομόνωση και να διεκδικήσουν όλα όσα επιθυμούν και τους αξίζουν. 
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Γιώργος Χωματηνός: «Οι Βρίκελοι είμαστε εμείς, οι ζωντανόνεκροι της ιστορίας»

Βιβλίο / Ο Γιώργος Χωματηνός έγραψε ένα βιβλίο για τους βρικόλακες της ιστορίας: εμάς

Οι «Βρίκελοι» είναι ένα μυθιστόρημα-επίτευγμα, όπου, με συναρπαστική γλώσσα και μοναδικό ρυθμό, συναντιούνται το δημοτικό τραγούδι, η αρχαία τραγωδία, η λαϊκή και λόγια παράδοση, σε ένα έργο που μιλά για μια κοινωνία που έχει χάσει την αίσθηση του συνανήκειν.
M. HULOT
Βερένα Κέσλερ: «Υπάρχουν πράγματι πολλά κοινά μεταξύ της κουλτούρας των ναρκωτικών και αυτής των αναβολικών και των λογής συμπληρωμάτων διατροφής»

Βιβλίο / Βερένα Κέσλερ: «Όσο πιο πολλά “άψογα” σώματα βλέπεις, τόσο νιώθεις ότι το δικό σου υστερεί»

Η Γερμανίδα συγγραφέας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το «Γυμναστήριο», ένα μυθιστόρημα-θρίλερ για την εμμονή με την αυτοβελτίωση και την κουλτούρα της γυμναστικής, μιλά στη LiFO. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανυπότακτη, μυστηριώδης, ερωτική, Αβάνα του Λεονάρδο Παδούρα

Βιβλίο / Η ανυπότακτη, μυστηριώδης, ερωτική, Αβάνα του Λεονάρδο Παδούρα

Ο κορυφαίος Κουβανός συγγραφέας μάς ξεναγεί στην πόλη που αγάπησε βαθιά και αρνήθηκε να εγκαταλείψει. Στη συναρπαστική «Αβάνα» του, τη δείχνει τραυματισμένη αλλά και ακατάλυτη, να αντιστέκεται πεισματικά στη λήθη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γεωργία Παπαγεωργίου, επιμελήτρια κειμένων

Οι Αθηναίοι / Γεωργία Παπαγεωργίου: «Δεν υπάρχει βιβλίο χωρίς λάθος»

Από τα παιδικά χρόνια στο Παγκράτι και τη Φιλοσοφική μέχρι τη γνωριμία με τον Φίλιππο Βλάχο και τη δημιουργία του εκδοτικού «Κείμενα», η ακαταπόνητη επιμελήτρια βιβλίων μιλά για την τέχνη της διόρθωσης, την ενασχόληση με την τυπογραφία, τις προσωπικότητες που συνάντησε και την ελπίδα που βλέπει σήμερα.
M. HULOT