Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Η ΒΡΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Κατσαρίδες, αρουραίοι, αμάζευτα σκουπίδια, έντονη αποφορά― είναι κοινή διαπίστωση ότι η Αθήνα έγινε μια εξαιρετικά βρόμικη πόλη. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Και τι απαντούν οι υπεύθυνοι; Μια έρευνα του LIFO.gr σε δύο μέρη.
Έρευνα: Γιάννης Πανταζόπουλος
Τα τελευταία χρόνια οι μεταβολές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι πολλαπλές. Τα χρόνια της κρίσης μετέτρεψαν την Αθήνα σε μια πόλη ασφυκτική και ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, που έχει διογκωθεί, είναι αυτό της καθαριότητας. Από τις συζητήσεις με ειδικούς αλλά και με πολίτες διαπιστώνεις ότι η οικονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά στη φυσιογνωμία της πόλης και στο ακανθώδες θέμα της καθαριότητας. Ελάχιστα απορριμματοφόρα και σημαντική έλλειψη κάδων, ακινητοποιημένα μηχανήματα, προβληματική διαχείριση εκ μέρους του δήμου, περιορισμένοι πόροι στον τομέα της καθαριότητας, μηδαμινοί έλεγχοι ή πρόστιμα και μειωμένη περιβαλλοντολογική συνείδηση εκ μέρους των πολιτών. Ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους της Αθήνας πολλαπλασιάστηκε –υπολογίζονται σε 2.000–, εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες έκλεισαν και τη θέση τους πήραν αρτοποιεία, ψητοπωλεία, καφετέριες και μεζεδοπωλεία. Η βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης και της εισροής νέων προτύπων ψυχαγωγίας συνέβαλε και επηρέασε το αστικό τοπίο, ενώ η δυναμική της γειτονιάς μειώθηκε, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν δραστικά επιφάνειες και τμήματα του δημόσιου χώρου. Επιπρόσθετα, η Αθήνα είναι μια πόλη που στον βασικό ιστό της, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διαθέτει περισσότερα από 1.600 κτίρια τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικά, μόνο 100 βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας, 200 στη συνοικία του Μεταξουργείου και περίπου 100 στην περιοχή του Ψυρρή.
ΒρώμικηΑθήνα

Το πρόβλημα
με τα
Σκουπίδια

Μια έρευνα του LIFO.gr

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΔΩΝ

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ένα από τα πλέον ορατά προβλήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας είναι η έλλειψη κάδων. Οι περισσότεροι κάδοι έχουν ξεπεράσει τον χρόνο ζωής τους –περίπου επτά χρόνια–, ενώ, όπως σημειώνουν πολλοί δημότες, όταν κάποιος χαλάσει, καεί ή μετακινηθεί, δεν αντικαθίσταται. Ενδεικτικά, στην πλατεία Μοναστηρακίου μετρήσαμε τέσσερις κάδους – όλοι ήταν ανοιχτοί και ασφυκτικά γεμάτοι. Επίσης, σε δρόμους όπως η Σταδίου οι κάδοι έχουν εξαφανιστεί, διότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών καταστηματαρχών της περιοχής, καίγονταν και για λόγους ασφαλείας έχουν παραμείνει μόνο οι μικροί πράσινοι σκουπιδοτενεκέδες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης κάδων, ο δήμος, ήδη από τα τέλη του 2015, είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αγορά 8.000 κάδων, όμως ο προμηθευτής που κέρδισε τον διαγωνισμό χρεοκόπησε, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να επαναληφθεί και το πρόβλημα να παραμένει. Επιπλέον, πολλά καθαριστικά μηχανήματα είναι ακινητοποιημένα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αρκετά απορριμματοφόρα.

 

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές, το κέντρο της Αθήνας καθαρίζεται τρεις φορές την ημέρα, αλλά, όπως επισημαίνουν πολλοί κάτοικοι, δεν επαρκούν. «Η λέξη που περιέχει τη λύση είναι οι "κανόνες"» λέει ο κ. Δημήτρης Παπαπέτρου, ο οποίος εργάζεται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιωτική εταιρεία. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά το ότι δεν δίνονται κατευθύνσεις στους πολίτες, ώστε να προσέχουν και να αγαπούν την πόλη τους. Υπήρξε ποτέ κάποια δημόσια πρωτοβουλία που να προβλέπει περιβαλλοντικές βελτιώσεις σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας; Δόθηκε ποτέ κάποιος οδικός χάρτης που θα ήταν ικανός να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες; Περπατήστε την οδό Ερμού και δείτε πόσες τσίχλες και πόσα αποτσίγαρα είναι πεταμένα ή κολλημένα στον πεζόδρομο. Από το μικρό αντικείμενο που δεν θα σκεφθείς να το πετάξεις στον επόμενο κάδο μέχρι την πλήρη αδιαφορία των Αρχών, δυστυχώς είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας» υποστηρίζει. Ο κ. Δημήτρης έζησε για κάποια χρόνια στο Μόναχο και φέρνει τη γερμανική πόλη ως παράδειγμα προς μίμηση. «Αν βρεθείτε στο Μόναχο, θα διαπιστώσετε ότι είναι συγκεκριμένες οι ώρες που μπορείς να πετάξεις τα απορρίμματα, τα πρόστιμα είναι υψηλά, υπάρχει κάδος απορριμμάτων σχεδόν σε κάθε γωνία, ενώ θα πληρώσεις ακόμα και για ένα τσιγάρο που θα τολμήσεις να σβήσεις στον δρόμο. Επίσης, όλα τα καταστήματα υποχρεούνται να διαθέτουν ψυκτικούς κάδους αλλά και ειδικούς χώρους ώστε να μην πετά ο εκάστοτε επαγγελματίας τα σκουπίδια του όποτε το επιθυμεί. Τέλος, εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων» αναφέρει.

ΒρώμικηΑθήνα

Το πρόβλημα
με την
πόλη που μεγαλώνει

Μια έρευνα του LIFO.gr

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική γεωγραφία στο κέντρο της Αθήνας έχει μεταβληθεί σημαντικά. Πολλές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και τη θέση τους έχουν πάρει καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, όπως ψητοπωλεία, φούρνοι, καφετέριες και ταβέρνες, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται καθημερινά τόνοι σκουπιδιών χωρίς να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, οι έλεγχοι να μη γίνονται και πρόστιμα να μην επιβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ραγδαίας αλλαγής της φυσιογνωμίας στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί η πλατεία Αγίας Ειρήνης. Κάποτε η συγκεκριμένη περιοχή διέθετε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη και παπουτσάδικα. Σήμερα, σε όλο το μήκος της πλατείας λειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες με ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, παράνομη στάθμευση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποδομές και χώρους φύλαξης που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του μεγάλου όγκου απορριμμάτων.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πεζόδρομος της Κάνιγγος στην περιοχή της Ομόνοιας. «Σε σχέση με παλαιότερα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη» μας λέει ο κ. Μάκης Σακελλαρίου που διατηρεί ψητοπωλείο στη διασταύρωση των οδών Καντακουζηνού και Κάνιγγος. «Η Καντακουζηνού είναι ένας πεζόδρομος που δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα και, αν μετρήσετε, θα δείτε ότι έχει περισσότερα από τέσσερα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία αποτελούν την μεγαλύτερη εστία μόλυνσης. Εμείς είμαστε ένα μαγαζί με σχετικά μικρό μέσο όρο σκουπιδιών σε σχέση με άλλα. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βγάλουμε δύο μεγάλες σακούλες, περίπου 8 κιλά η καθεμία. Φυσικά, όταν πετάμε τα σκουπίδια στην πλατεία Κάνιγγος, που συσσωρεύει και τα σκουπίδια όλου του τετραγώνου, πολλές φορές οι κάδοι είναι γεμάτοι, με αποτέλεσμα και εμείς, σαν τους υπόλοιπους, να τα αφήνουμε απ' έξω. Είναι μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη κάδων. Πάντως, οι πεζόδρομοι καθαρίζονται τακτικά, ενώ περνούν αρκετά συχνά και οδοκαθαριστές. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι ο δήμος συγκεντρώνει μεγάλα ποσά χρημάτων, περίπου 100 ευρώ το μέτρο, και σε άλλες περιοχές, όπως η Πλάκα, ακόμη μεγαλύτερα, από τα τραπεζοκαθίσματα και αυτά θα πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά» λέει.

ΒρώμικηΑθήνα

Το πρόβλημα
με τους
Αστέγους

Μια έρευνα του LIFO.gr

2.000 ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

 

Τα απόνερα της κρίσης δημιούργησαν ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα. Αναφερόμαστε στην αύξηση των αστέγων που κοιμούνται σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης. Από στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Δήμος Αθηναίων, τους 2.000 αγγίζουν μόνο οι άστεγοι που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Η ικανοποίηση των σωματικών αναγκών καθώς και η συσσώρευση πολλών μικροαντικειμένων ή φαγητών που αφήνουν οι περαστικοί δημιουργούν έντονη δυσοσμία που τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αφού οι οδοκαθαριστές ή οι υπάλληλοι που πλένουν τους δρόμους δυσκολεύονται να επέμβουν για να καθαρίσουν αυτά τα σημεία.

Παράλληλα, η έλλειψη περιβαλλοντολογικής συνείδησης και η απουσία σεβασμού στον κοινωνικό χώρο διαφαίνεται από το γεγονός ότι ούτε οι ίδιοι οι πολίτες δεν προσπαθούν να διατηρήσουν την πόλη καθαρή. Θα δεις για πολλές μέρες δίπλα σε κάδους λεκάνες, μπάζα ή καναπέδες και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν προνοήσει ώστε να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου στην οποία πρέπει κανονικά να απευθύνεσαι, πριν αφήσεις στον δρόμο παρόμοια αντικείμενα που ρυπαίνουν την καθημερινότητά μας. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του όγκου των απορριμμάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, η μέση ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου σε 0,6 με 0,8 kg ανά άτομο και ημέρα, και σε πόλεις όπως η Αθήνα οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι ποσότητες σκουπιδιών είναι μεγαλύτερες του ενός κιλού ανά άτομο και ημέρα. Γι' αυτό, μικρές κινήσεις όπως η μείωση των σκουπιδιών, η διατήρηση των σκουπιδιών στα μπαλκόνια, οι κλειστές σακούλες και, βέβαια, η εναπόθεση των σκουπιδιών στους κάδους με τη μικρότερη φόρτιση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη.

ΒρώμικηΑθήνα

Το πρόβλημα
με τις
Κατσαρίδες

Μια έρευνα του LIFO.gr

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΖΩΫΦΙΑ

Η συσσώρευση απορριμμάτων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής αποτελούν πηγές μόλυνσης με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Όταν δεν υπάρχει συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων, συγκεντρώνονται έντομα, κουνούπια και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν μικρόβια που είναι πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο, μας δήλωσε ότι από την πλευρά της περιφέρειας οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει για φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και πως η περιφέρεια είναι υπεύθυνη μόνο σε ρέματα και δημόσιους χώρους υψηλής επικινδυνότητας που δεν ανήκουν στους δήμους. «Είμαστε στην έβδομη φάση των ψεκασμών από τις δώδεκα που θα πραγματοποιηθούν συνολικά.

Το πρόγραμμα ψεκασμών θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο για να καλύψουμε και τα 60 είδη κουνουπιών που παρεπιδημούν στην Αττική, μεταξύ αυτών και το κουνούπι Τίγρης, το οποίο εμφανίζεται προς το τέλος του καλοκαιριού. Ήταν και ο λόγος που επεκτείναμε τους ψεκασμούς μέχρι το φθινόπωρο, διότι το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού αντέχει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, εκτός από τα ρέματα, εκκολαπτήρια για τα κουνούπια μπορεί να αποτελέσουν τα στάσιμα νερά και τα μη απολυμασμένα φρεάτια και υπόνομοι. Η Περιφέρεια, για λόγους δημόσιας υγείας, συνεργάζεται με τους 66 δήμους της Αττικής, αλλά, από κει και πέρα, είναι ζήτημα των δήμων αν θα προχωρήσουν σε ψεκασμούς των φρεατίων και των δημοτικών χώρων όπου λιμνάζουν ύδατα, όπως η Βαρβάκειος ή άλλες αγορές. Τα τελευταία δύο χρόνια αποφασίσαμε να παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία των ψεκασμών και επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς πραγματοποιούνται οι ψεκασμοί, να σημειώσουμε ότι όταν ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, αναλαμβάνει ένας εργολάβος να προχωρήσει στους ψεκασμούς. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καμιά επιτήρηση και καμιά επίβλεψη.

Τυπικά, πάντα είχαμε ψεκασμούς και οι συμβάσεις εκτελούνταν κανονικά.

Τώρα, είμαστε πάνω από τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας ότι οι ψεκασμοί γίνονται βάσει της σύμβασης. Για παράδειγμα, τα στάσιμα νερά του ΟΑΚΑ είχαν να ψεκαστούν 12 χρόνια – μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις με μικρές λίμνες που φτιαχτήκαν για το 2004. Σκεφτείτε ότι τα κουνούπια δρουν σε ακτίνα 30 χλμ., άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα εκκολαπτήριο χιλιάδων κουνουπιών που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Φέτος, πάντως, οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την προνυμφική επώαση των κουνουπιών, γι' αυτό, χρησιμοποιώντας ασφαλή φάρμακα, προχωρήσαμε σε αεροψεκασμούς σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας ή σε έλη που αποτελούν εκκολαπτήρια δισεκατομμυρίων κουνουπιών. Βέβαια, καλούμε τις υπηρεσίες των δήμων να απολυμάνουν τα φρεάτια της αποχέτευσης γιατί εκεί κυρίως γίνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών τύπου Culex που είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου. Επίσης, χρειάζεται και η συνεργασία των πολιτών, διότι τα φρεάτια υδροσυλλογής, οι κήποι και οι γλάστρες είναι σημεία υψηλής επικινδυνότητας και σε αυτά τα σημεία πρέπει καθένας από μας να δράσει αποτρεπτικά. Για παράδειγμα, δεν είναι αναγκαίο να ποτίζουμε νυχτερινές ώρες και δεν αφήνουμε στάσιμο νερό ούτε σε ένα μικρό γλαστράκι» τονίζει ο κ. Καραμέρος.

«Έπειτα από πολλά χρόνια οικοδομικής εξέλιξης και εμπορικής ανάπτυξης της πόλης των Αθηνών, η πρωτεύουσα, στη σημερινή της μορφή, δεν θυμίζει σε τίποτα μια υγιώς οργανωμένη ή μια σφύζουσα από τάξη και οργάνωση ευρωπαϊκή πόλη» λέει η επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας και διευθύντρια του εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Μαριάννα Διομήδους.

«Η παρουσία πολλών απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας, η συνεχόμενη εμφάνιση και αύξηση κατσαρίδων και τρωκτικών ζωυφίων σε διάφορα σημεία των οδών του αστικού ιστού, η εμφανέστατη έλλειψη χωροταξιθέτησης σε όλους τους δρόμους καθώς και η γενικότερη, εμποτισμένη και ενισχυμένη, δυστυχώς, ρυπαρότητα στην υφή και λειτουργία της πόλης μας έχουν πλέον συνθέσει ένα πλήρες μοτίβο οικιστικής διάλυσης και περιβαλλοντικής αποσάθρωσης σε συνολικό βαθμό» επισημαίνει.

«Σε καθημερινή βάση πολλά σημεία της πρωτεύουσας μετατρέπονται σε σκουπιδότοπο και λόγω της μη σωστής φροντίδας από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας της πόλης και λόγω των περιοδικών και σχεδόν συνεχών απεργιών των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων. Οι κάδοι σε ορισμένα σημεία έχουν αρχίσει να γεμίζουν επικίνδυνα, ενώ σε αρκετές περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι επονομαζόμενες παραδοσιακές "λαϊκές αγορές" επικρατεί απόλυτη δυσωδία και, δυστυχώς, δεν πραγματοποιείται πάντα μία εκ των έσω και ενδελεχής καθαριότητα.

Παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από την αρμόδια υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, καθώς και από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων, να μην κατεβάζουν συνεχώς οι κάτοικοι τα σκουπίδια στους κάδους, καθώς και να μην αφήνουν τις σακούλες απορριμμάτων εκτός των κάδων, εκείνοι πράττουν το αντίθετο, καθώς, όπως λένε, δεν μπορούν να τα έχουν μέσα στο σπίτι τους. Βέβαια, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα διαμαρτύρονται, επειδή έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πολλοί παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης και νέες προσλήψεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και εκκλήσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και των αρμόδιων στελεχών και υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας της πόλης» τονίζει.

Τι μπορεί να προκαλέσει η συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της Αθήνας; «Το πρόβλημα του κακού επιπέδου της δημόσιας υγείας στην Αθήνα έχει επιβαρυνθεί με την υπεραυξημένη εμφάνιση και συνεχή αύξηση κατσαρίδων, ποντικιών-αρουραίων και, γενικότερα, πολλαπλών τρωκτικών ζωυφίων και εκτός των συμπλεγμάτων των υπονόμων, δηλαδή σε διάφορες τοποθεσίες των οδών της πόλης. Συγκεκριμένα, έχει γεμίσει η Αθήνα γιγάντιες και φτερωτές κατσαρίδες, ειδικά από την άνοιξη του 2015. Εμφανώς, δεν είναι αυτά τα γνωστά είδη κατσαρίδας, βάσει των χρωμάτων τους και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, που πριν από χρόνια μπορούσε κάποιος πολίτης να τα εξοντώσει με ευκολία. Αυτές εδώ οι κατσαρίδες ενίοτε ίπτανται και ενίοτε επιτίθενται. Δεν υπάρχει κάποια ειδική απορία επ' αυτού του σημείου για το τι συμβαίνει, καθότι, λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών και των συνεχώς εισερχόμενων ποικίλλων πληθυσμιακών κατανομών, εξαιτίας της κοινωνικής και διεθνούς παγκοσμιοποίησης, καθώς και λόγω των περιοδικών γεωπολιτικών αλλαγών, νέα είδη τρωκτικών ζωυφίων εισέρχονται στη χώρα μας και ειδικά στην πόλη της Αθήνας, η οποία αποτελεί και το βασικό σημείο αντάμωσης και συστέγασης όλων αυτών των άτακτων μεταναστευτικών αθρόων ροών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα με τη βαθύτατη δομική και οικονομική κρίση, δυστυχώς, έχει επιφέρει νέα συμβάντα δημοσιο-υγειονομικής μέριμνας. Εμφανή και σε αυξανόμενους ρυθμούς είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι που εμφανίζονται σε διάφορα αστικά σημεία της πόλης, ακόμη και σε εστιατόρια πολυτελείας. Απολυμάνσεις και απεντομώσεις γίνονται συνεχώς, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα κίνησης τρωκτικών. Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και οι επισημάνσεις συνθέτουν την άθλια εικόνα της σημερινής Αθήνας. Πάρα ταύτα, όμως, πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη, αποτελεσματική και "εξονυχιστική" παρέμβαση για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα» απαντά.

«Πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που σημειώσατε;». «Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης για τους πολίτες. Η ανακύκλωση, η αποκομιδή των απορριμμάτων και η πλύση των οδών ως βασική συνιστώσα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί την προτεραιότητα όλων των προσπαθειών της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Στον Δήμο της Αθήνας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για ανακύκλωση. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Με αυτή την έννοια η αυτόνομη αξία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά θα πρέπει να διαπερνά όλες μας τις προσπάθειες για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Το χρωστάμε, άλλωστε, στους εαυτούς μας, μα κυρίως στις γενιές που έρχονται. Μια προσπάθεια, όπως αυτή, με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την κατάχρηση του ανθρώπου χρειάζεται, πάνω απ' όλα, τους πολίτες. Η υιοθέτηση της θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους ανεξαιρέτως.

Μερικές απλές, καθημερινές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, αν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα αποθέτουμε στους μπλε κάδους, βοηθάμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. Στη συνέχεια, αν απορρίπτουμε τα μικροαντικείμενά μας στους κάδους και όχι στον δρόμο, η πόλη μας γίνεται αμέσως καθαρότερη. Επίσης, ρίχνοντας τα σκουπίδια μας μέσα στους κάδους, βελτιώνουμε την εικόνα της πόλης μας, εμποδίζουμε τις δυσάρεστες οσμές και, γιατί όχι, συνεισφέρουμε και στην ομαλή κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων. Η προσπάθεια μας ως πολιτών της Αθήνας για μια καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική πόλη δεν σταματάει ποτέ» καταλήγει.

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ,

ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΡΟΜΙΚΗ;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φωτιστής που δημιούργησε τη χριστουγεννιάτικη εγκατάσταση στη Βασιλίσσης Σοφίας μιλά στη LiFO για την τέχνη του
Γιώργος Τέλλος: «Το νόημα του χριστουγεννιάτικου στολισμού μπορεί να διαφέρει. Είναι όπως όταν μας καλούν να πάμε σε ένα πάρτι. Μερικοί θα επιλέξουν να βάλουν τα πιο λαμπερά τους ρούχα, άλλοι θα πάνε πιο minimal ντυμένοι. Σημασία έχει σε αυτό το πάρτι να μπορούν να μπουν όλοι».
Ένα πρωινό στην εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής
Μέσα σε αυτήν κρύβονται θησαυροί: 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, χειρόγραφα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό
20 χρόνια Sodade: η ιδιοκτήτριά του Ρένα Καραγκούνη μιλά για το θρυλικό club της Αθήνας
Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο αποψινό πάρτι για τα 20ά του γενέθλια, η ιδιοκτήτρια Ρένα Καραγκούνη μιλά για τη συνταγή της επιτυχίας και για το κοινωνικό αποτύπωμα που έχει αφήσει το Sodade στην Αθήνα.
Αθήνα, 185 χρόνια πρωτεύουσα: 1η Δεκεμβρίου 1834 - 1η Δεκεμβρίου 2019
«... Και έστω εις ενθύμησιν των μεταγενεστέρων...»
Ένας γιγάντιος σωρός ερειπίων: Η Αθήνα μετά την Επανάσταση, από «χωριό» πρωτεύουσα
Πώς η ερειπωμένη, μετά την Επανάσταση, Αθήνα εξελίχθηκε στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους
5+1 νέα μέρη στην Αθήνα που αλλάζουν τη φετινή νυχτερινή διασκέδαση
Η Αθήνα αλλάζει και μαζί της εξελίσσεται αναπόφευκτα και η νυχτερινή διασκέδαση, που προσαρμόζεται και ακολουθεί πάντα τις τάσεις και τη ζήτηση.
Κώστας Μπακογιάννης: «Δεν ξέρεις πόσο θα ήθελα να ζει ο πατέρας μου και να με έχει δει δήμαρχο της Αθήνας»
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αυτοβιογραφείται στη μακροβιότερη στήλη της LiFO.
Στην Κυψέλη μπορείς να διαβάσεις τον Μικρό Πρίγκιπα στα αλβανικά
Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη Κυψέλης έχει βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Η πόλη αλλάζει, αλλάζουν και οι βιβλιοθήκες της.
Ο performer Άγγελος Παπαδόπουλος αγαπάει την ομόνοια και την Ομόνοια
Ο νεαρός χορευτής παρουσιάζει, μαζί με άλλους τρεις διεθνείς καλλιτέχνες, τέσσερις πρωτότυπες εγκαταστάσεις στο Ρομάντσο που επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «τι χρειάζεσαι εδώ που είσαι;»
Οι Αθηναίοι της LiFO: Οι δημοσιογράφοι που γράφουν τη στήλη για 15 χρόνια αφηγούνται την εμπειρία τους
Λίγο πριν από τα εγκαίνια της μεγάλης φωτογραφικής έκθεσης «Οι Αθηναίοι της LiFO» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παλιοί και νέοι συνεργάτες της LiFO θυμούνται μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στην ιστορία της στήλης και καταγράφουν εμπειρίες από το making of.
Γιώργος Φακίνος: Γιατί κλείνω οριστικά το Second Skin
«Άσ' το το κινητό, ρε παιδί μου, όταν είσαι σε συναυλία και στο μπαρ. Αφουγκράσου αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, τη μυρωδιά, το τραγούδι που ακούς, την άλλη που σε κοιτάζει απέναντι ‒ αυτά τα απλά που δεν γίνονται πια».
Παγκράτι: Πώς το Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή μεταμορφώνει μια ολόκληρη γειτονιά
Νέα καταστήματα εστίασης, τουριστική άνθηση, αλλά και προβλήματα στάθμευσης και μίσθωσης ακινήτων σε μια περιοχή που αποκτά νέο δυναμισμό μετά τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Γουλανδρή.
Μέσα στο σπίτι με τις χίλιες μάσκες στο κέντρο της Αθήνας
Ο συγγραφέας Φ. Καγγελάρης έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη για να καταφέρει να έχει σήμερα τη μεγαλύτερη συλλογή με μάσκες στην Ελλάδα, ορισμένες από τις οποίες είναι περιζήτητες στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου
Παλαιό Οπάλιο: Έκλεισε το όμορφο παλαιοπωλείο της οδού Πετράκη
Το πιο ιδιαίτερο μαγαζί του μικρού στενού της περιοχής του Συντάγματος, αυτό που είχε στη βιτρίνα του αντίκες και γάτες, θα μετατραπεί σε άλλο ένα καφέ
Πέντε σημεία της Αθήνας που θυμίζουν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής
Οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι δωσίλογοι και οι εκτελέσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας
12 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Ενω η Θεσσαλονίκη, έ ; Πεντακάθαρη ! Μπουτάρης, ο Δήμαρχος της καρδιάς μας, απλός, λαϊκός, ένας απο μάς, χωρίς γραββάτα, με σκουλαρίκι, φίλος της διαφορετικότητας, των μεταναστών...δηλ. της μόδας. Τη βρωμιά, την ακαταστασία, την αναρχία, την αδράνεια και την αναποτελεσματική, διαχειριστικού τύπου άσκηση των καθηκόντων του, κρυμμένη πίσω απο επικοινωνιακές εικόνες (που ο "μάγος" Ομπάμα την έκανε επιστήμη), την παραβλέπουμε, την συγχωρούμε, την καταπίνουμε, την κάνουμε γαργάρα.
funky-loser funky-loser 23.7.2016 | 11:53
Χρυσό μου παιδί, το άρθρο τυχαίνει να μιλάει για την Αθήνα. Δεν μιλάει για τη Θεσσαλονίκη, ούτε τα Χανιά ούτε τη βρόμικη Άρτα (ή τα Γιάνεννα). Είναι απλό. Προσπάθησε. Δεν υπάρχει στον πλανήτη μόνο η πόλη σου και μόνο ο εαυτός σου.
avatar boxer 23.7.2016 | 21:21
Αφού φαγώθηκες να κάνεις κριτική στον Μπουτάρη σε άρθρο που γράφτηκε για την Αθήνα, μάθε ότι παρ'όλη την αναρχία και την ακαταστασία, η Θεσσαλονίκη είναι μακράν καθαρότερη της Αθήνας. Είναι μικρότερη, πιο συμμαζεμένη, και το κέντρο της δεν έχει χτυπηθεί τόσο σκληρά όσο αυτό της Αθήνας. Δεν υφίσταται σύγκριση, οι εικονες του κέντρου της Αθήνας είναι τραγικές.
Μάλλον δεν έχεις βρεθεί μόνιμα Θεσσαλονίκη από το 08 μέχρι τώρα ε; Αν και διαφωνώ με το ξεκάρφωτο σχόλιο του απο πάνω, κάθε πόλυ έχει τις ασυγκριτες προς άλλες πόλεις αδυναμίες της. Και ναι η Θεσσαλονίκη μοιάζει ως μικρότερη μακρόθεν πενταβρώμικη. έμενα στον 7ο και λυπόμουν την κυρία του πρώτου που τα σκουπίδια ακούμπαγαν το μπαλκόνι της. Όσο για την κρίση επάνω - τα ίδια αμφότερα σκατά. Για να λέγονται τα πράγματα με το ονομά τους. Μια βόλτα Μοναστηρίου, Παπαφή και άλλες περιοχες θα δεις ότι και μόνο απο τα έργα του μετρό τα τελευταία 14 χρόνια έχουν κλεισει όλα τα μαγαζιά.

Υστερόγραφο τέλους: όχι δεν ειμαι Θεσσαλονικιος με σύμφυτη ροπη απομονωτισμού της προσοχής του στο βορρά. Απλά οι συγκρίσεις τέτοιου είδους είναι απο κάθε μεριά άστοχες.

τα φιλιά μου.
λukum (το) λukum (το) 23.7.2016 | 11:59
Είμαστε σα να λέμε το "μεγάλο μήλο" για τις κατσαρίδες. Μία μητρόπολη που καθε κατσαρίδα μπορεί να έρθει και να κάνει την τύχη της.
Κάτι είναι κι αυτό.
avatar boxer 23.7.2016 | 21:25
Πάντα είχε κατσαρίδες η Αθήνα. Και στα καλά τα χρόνια. Όποιος ξενυχτούσε στο κέντρο και περπατούσε περασμένα μεσάνυχτα τις έβλεπε να βολτάρουν στα πεζοδρόμια. Το δε Κολωνάκι, όσο μούρη πουλούσε, τόσο πιο πολλές κατσαρίδες είχε.
λukum (το) λukum (το) 24.7.2016 | 20:10
Μία κάποια λύσις θα ήταν η κατσαρίδα να γίνει μόδα ως ο μεζές των χιπ νεοβετζετέριανς.
Τόσο μεγάλες και ζουμερές γιατί να πηγαίνουν χαμένες;
avatar AthanBXL 25.7.2016 | 02:15
Η Αθήνα είναι μια πολύ μεγάλη και βρώμικη πόλη, όπως και η Θεσσαλονίκη, και ο Πειραιάς και η Πάτρα (και κάθε ελληνική πόλη), γιατί οι κάτοικοί τους δεν δίνουν δεκάρα για την καθαριότητα. Ως εκ τούτου, και οι αιρετοί άρχοντές τους, σάρκα απ΄την σάρκα της κοινωνίας τους, είναι εξίσου αδιάφοροι με την καθαριότητα της πόλης την οποία διοικούν.

Για να χαρακτηριστεί μια ελληνική πόλη καθαρή, θα πρέπει να μεταλλαχτεί η νοοτροπία αστικού πληθυσμού εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό είναι αδύνατο σε μια πενταετία-δεκαετία. Χρειάζεται επένδυση στην παιδεία των επερχόμενων γενεών. Αν δεν αρχίσει να γίνεται βίωμα από μικρή ηλικία η καθαριότητα, η τάξη, και εν τέλει ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής, καμμία ελληνική πόλη δεν μπορεί να καθαρίσει.

Και είναι τουλάχιστον αστείο, να συζητά ο κάθε κακομοίρης Δήμαρχος - και αιρετός και μη αιρετός υπεύθυνος για τα θέματα καθαριότητας- με όρους που αντιστοιχούν σε κοινωνία πλαισίου τάξης και σεβασμού. Αυτή η κοινωνία στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον έχει εκλείψει προ πολλού.

Το να συζητάμε για κάδους και απορριματοφόρα είναι το λιγότερο γελείο, όταν ο μέσος κάτοικος ελληνικών πόλεων:
ΔΕΝ ανακυκλώνει, γιατί δεν έχει λόγο να σπάει το κεφάλι του για το διαχωρισμό των οικιακών του υπολειμμάτων
ΔΕΝ σέβεται τις ώρες αποκομιδής
ΔΕΝ σέβεται τους συμπολίτες του και πετά τα οικιακά του απορρίματα ΌΠΟΥ ΒΡΕΙ (στο πεζοδρόμιο του γείτονα, ως επί το πλείστον).

Προσωπική μαρτυρία: Στην Λεωφόρο Χατζηκυριακού στον Πειραιά, πριν από την είσοδο της Σχολής Δοκίμων - δηλαδή σε εξαιρετικά ορατό και προβεβλημένο σημείο - υπήρχε για σχεδόν 2 ολόκληρα χρόνια (2007 -2009) πεταμένη στο διάζωμα μια...σπασμένη λεκάνη τουαλέτας! Μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες ήρθε κάποιο συνεργείο του Δήμου και την μάζεψε. Χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια για να ασχοληθεί κάποιος. Αυτά προ κρίσης, έτσι;

Το να συζητάμε λοιπόν για την αισθητική των κατσαρίδων και των αρουραίων σε μια πόλη όπου το 2016 η εναλλακτική πολιτική πρόταση συνοψίζεται σε κάψιμο λεωφορείων, τρόλει και σε καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων, και να θεωρούνται αυτονόητα τα γκράφιτι σε δημόσια κτίρια, αγάλματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, είναι το λιγότερο μια αστεία συζήτηση. Και ειδικά, όταν κανένας δεν διαμαρτύρεται για όλα αυτά...

Ενδεχομένως υπάρχει ηθελημένη άρνηση της πραγματικότητας: Ο μέσος κάτοικος κάθε ελληνικής μεγαλούπολης ΜΙΣΕΙ την πόλη που κατοικεί γιατί ποτέ δεν ήθελε να ζεί σε αυτήν. Θεωρεί (και ενδεχομένως έχει δίκιο) ότι αναγκάζεται να συμβιώνει "σαν κατσαρίδα" μαζί με μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες του, παρά τη θέλησή του. Και γιαυτό εκδικείται την πόλη του και τους κατοίκους της.

Και αν δεν γίνει αλλαγή στην νοοτροπία των επερχόμενων πολιτών όλου του αστικού ελληνικού χώρου (γιατί το πρόβλημα το έχουν όλες οι αστικές περιοχές της Ελλάδας), οι αποτυχημένες λύσεις που οι εκάστοτε Δήμαρχοι θα προτείνουν θα είναι ανάλογες με τις σουρεαλιστικές εικόνες που ζήσαμε στον Πειραιά (επί Δημαρχίας Φασούλα) με "ρομποτικούς κάδους σχήματος κοκοφοίνικα (sic)" και αξίας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι οποίοι φυσικά μετά από πολύ λίγο καιρό ξέμειναν φυτεμένοι, ξεχασμένοι και ξεχαρβαλωμένοι....

Κρίμα, κι ήταν κάποτε η Αθήνα (και η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς και η Πάτρα και... και...) μια όμορφη μικρή πρωτεύουσα και πόλη....
fstunco fstunco 25.7.2016 | 09:22
Θεωρώ οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι η έλλειψη κανόνων. Όσα χρήματα και να υπάρχουν ποτέ δεν θα ειναι αρκετά οταν υπάρχει αυτή η αναρχία.

και δε χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτές τις υπερβολικές λύσης τύπου Μον´αχου που προτείνει ο κύριος. Μπορούμε απλά να κάνουμε ότι κανει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάθε κτίριο έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό του με 2 κάδους . Έναν για γενικά Απορρίμματα και έναν για ανακύκλωση. Οικιακοί μένουν μεσα στο κτίριο/είσοδο και ο διαχειριστής τους βγάζει έξω μονο το βραδυ πριν περασει το απορριμματοφόρο και το πρωι τους ξαναβάζει. Υπεύθυνοι για την συντήρηση τους και την καθαριότητά τους είναι οι ιδιοκτήτες.

Το χειρότερο που γινεται στην Αθήνα που θα έπρεπε τουλαχιστον να εχει επιβληθεί μια άλλη λύση στους καταστηματάρχες ειναι το σύρσιμο των μεγάλη μαύρων σακουλών , που στο τελος κάθε βάρδιας βλεπεις τον άτυχο βαριεστημενο υπάλληλο που θα τις βγάλει απτο μαγαζι και θα διανύσει μια τεράστια απόσταση σέρνοντας τες σε δρόμο και πεζοδρόμια αφήνοντας γραμμές από βρωμερό ζουμί που μένει εκεί μεχρι να βρέξει ..
Θα μπορουςε να τους εχει επιβληθεί να εχουν τουλαχιστον ενα καροτσάκι ώστε να μην στάζει το ζουμί
Thod Stavrou Thod Stavrou 6.10.2016 | 19:59
https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimarhos_Athinon_Giorgos_Kaminis_Sas_kaloyme_na_katharisete_tin_poli_tis_Athinas/?eUiAjlb
Thod Stavrou Thod Stavrou 6.10.2016 | 20:17
Αυτά που προτείνονται στην τελευταία παράγραφο είναι ουτοπικά και αναιρούνται από το υπόλοιπο άρθρο. Αφού δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης πού θα ανακυκλώνονται τα υλικά που ξεχωρίζουμε;;
Αφού δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων, πού θα πετάμε τα σκουπίδια ακόμη και αν κλείνουμε τις σακούλες ερμητικά;;
Επίσης γνωρίζουν οι υπεύθυνοι πόσες φορές την ημέρα περνάνε άστεγοι ή ρακοσυλλέκτες ή δεν ξέρω τι άλλο και ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια πετώντας ό,τι δεν τους ενδιαφέρει έξω από τους κάδους και τα σκουπίδια βρωμάνε;;
Ξέρουν οι υπεύθυνοι πόσοι (όχι μόνο άστεγοι) κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν χωρίς ντροπή και αν κάνεις παρατήρηση σε βρίζουν ή ειρωνεύονται;;
Και επιτέλους, η Αθήνα εκτείνεται και πέρα από το κέντρο, δεν είναι μόνο η Ερμού και η Αγία Ειρήνη;;;
Ας βάλει κανένα πρόστιμο επιτέλους η δημοτική αρχή!
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή