Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Το εντυπωσιακό αυτό πρότζεκτ εκπροσωπεί τη σύγχρονη τάση της αρχιτεκτονικής που έχει πλέον απολέσει τον πομπώδη και εξωστρεφή χαρακτήρα των εξοχικών κατοικιών και στρέφεται σε σχεδιασμό που εξασφαλίζει άνεση και ιδιωτικότητα για τους ιδιοκτήτες.

 

Ο σχεδιασμός αυτής της κατοικίας στο Αλιβέρι από την αρχιτέκτων Ναταλία Κοκοσαλάκη, βασίστηκε σε δυο αρχές: να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και εσωστρεφές αλλά προκλητικά διαφορετικό από το περιβάλλον του, ενώ συγχρόνως να είναι εργονομικό, οικονομικό κ ευέλικτο για αλλαγές κ προσθήκες στο μέλλον.

 

Ένας διαβρωμένος μονολιθικός όγκος ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού. Ενώ το εξωτερικό επιβλητικό περίβλημα εμπόδιζε να μαντέψει κάποιος τι συμβαίνει μέσα, το εσωτερικό του, διαβρωμένο έτσι ώστε να δημιουργούνται ανοίγματα και εσοχές, δημιουργούσε προστατευμένους χώρους κατοίκησης με θέα 180 μοίρες προς την θάλασσα.

 

"Για την εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί η οργάνωση των υπολοίπων χώρων. Έτσι η πισίνα , το bbq και η αυλή θα ήταν οι βασικοί χώροι όπου η οικογένεια θα πέρναγε τον περισσότερο χρόνο της. Επομένως στόχος μας έγινε από την αρχή οι υπαίθριοι χώροι να είναι όσο άνετοι κ προστατευμένοι από τους γύρω γίνεται, ενώ αντίθετα οι εσωτερικοί χώροι κατοίκησης να είναι όσο πιο ανοιχτοί γίνεται προς τα έξω κ φυσικά προς την θέα της θάλασσας." αναφέρει η Ναταλία Κοκοσαλάκη του Natkoko Studio.

 

Στην ευελιξία για μελλοντική ανάπτυξη,  βασίστηκε όλη η οργάνωση των εσωτερικών χώρων. Το ζητούμενο ήταν τα 110τμ της κατοικίας να είναι όσο πιο εργονομικά σχεδιασμένα γινόταν ώστε να φιλοξενούνται και επισκέπτες, ενώ παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη ώστε με απλές παρεμβάσεις να μεγαλώσει η κατοικία στο μέλλον. Οι πρώτες ύλες σε όλη την κατοικία διαβάζονται εύκολα, όπως ο πέτρινος παχύς τοίχος που προστατευτικά περιβάλλει την κατοικία και είναι εμφανής μέσα κ έξω, το εμφανές μπετόν, τα βράχια που προέκυψαν από την εκσκαφή του κτιρίου, η τσιμεντοκονία που καλύπτει τις υπόλοιπες επιφάνειες. Επιπλέον εγκαταστάθηκαν φωτοβολταικα και δεξαμενές συλλογής νερού, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου.

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτ.: Δημήτρης Κλεάνθης

 

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΑΔΑΣ

Εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι

Αρχιτέκτονες
Ναταλία Κοκοσαλάκη

Μελέτη - Κατασκευή
Στέγαση/μονοκατοικίες

Ομάδα μελέτης
Ναταλία Κοκοσαλάκη
Ουρανία Γιαβη (φωτορεαλιστικα)

Στατική μελέτη
Πάνος Χατζής

Κατασκευή
Χάρης Κοκοσαλάκης

Επίβλεψη
Ναταλία Κοκοσαλάκη

Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης

Κόστος € 160.000

Συνολική επιφάνεια 110 m²

Αγωνοθέτης
Χαράλαμπος Ρουχωτας

Χρόνος μελέτης
Ιανουάριος 2013 - Σεπτέμβριος 2013

Χρόνος κατασκευής
Νοέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015