Απλό, αναμενόμενο. Και είναι μόνο η αρχή.Οι κινέζοι και οι ινδοί ξεχύνονται στην παγκόσμια αγορά και αγοράζουν κρέας γιατί θέλουν κι αυτοί να ζήσουν όπως οι δυτικοί. Ποιος μπορεί να τους το αρνηθεί;Μέση κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα είναι 90 κιλά (ανα κεφάλι ανα χρόνο), όταν στην Κίνα είναι λίγο πάνω από 30 και στην Ινδία 25.Που σημαίνει ότι η ζήτηση θα ανέβει ραγδαία και πολύ προσεχώς. Τα οικοσυστήματα βρίσκονται ήδη στα όρια τους, μερικά είναι ήδη υπό κατάρρευση. Ολοι ξέρουμε που θα πάνε οι τιμές όταν η ζήτηση ανεβαίνει εκρηκτικά και η προσφορά παραμένει ίδια είτε πέφτει.Οταν αυτά τα ~3 δις των Ινδών+Κινέζων τριπλασιάσουν την κατανάλωση κρέατος, τότε θέλω να δω τους πανηλίθιους που τραγουδάνε διάφορες (σκατόψυχες) χαζομάρες στο στυλ"τρώω κρέας γιατί είναι υγιεινό" "τρώω κρέας γιατί είναι φυσικό""τρώω κρέας γιατί είναι αγνό και ντόπιο".Είτε θα αναγκαστούν να πληρώσουν 10 ευρώ το κάθε σουβλάκι και 30 ευρώ την κάθε μπριζόλα, είτε θα αναγκαστούν να αλλάξουν την διατροφή τους σε κάτι που οι ίδιοι θεωρούν αφύσικο και ανθυγιεινό.Θέλω να δω τις θεωρίες τους περί Υγείας τότε. Εχω να ρίξω τρελά γέλια.Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να τριπλασιαστεί η κατανάλωση των Κινέζων και να φτάσει τα ελληνικά επίπεδα. Θα απαιτούνταν γύρω στους 7 πλανήτες για να γίνει αυτό και ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί κανένας κατάλληλος.Απλά οι Κινέζοι, με τον μηχανισμό προσφοράς/ζήτησης, θα αναγκάσουν τους έλληνες σε λιγότερο κρέας για να το φάνε αυτοί.Θέλω να ακούσω τους σκατόψυχους των σφαγείων τι θα λένε για την υγεία τους και για την "φυσικότητα", όταν οι κινέζοι τους αναγκάσουν να ρίξουν την κατανάλωση τους στο 1/10 της σημερινής.Λυπάμαι μόνο τα έρμα τα ζώα που σφάζονται. Και τα οικοσυστήματα που θα καταρρεύσουν ανεπανόρθωτα από την υπερεντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, με συνέπειες που θα τις λουστούμε όλοι μας.
Σχολιάζει ο/η