Καλησπέρα, θα ήθελα να συμπληρώσω το σχόλιο της συναδέλφου Κας Παραβάντη που προηγήθηκε και να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία νόσος που ονομάζεται κοιλιοκάκη και πράγματι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή πρέπει για ιατρικούς λόγους να αποφεύγουν τη γλουτένη εντελώς. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, δεν κινδυνεύουμε από τη γλουτένη και σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί εγκεφαλικές και νευρολογικές βλάβες! Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτω τον ιστότοπο της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης: www.koiliokaki.grΟ λόγος που η υγεία ενός ανθρώπου επιβαρύνεται από την κατανάλωση κρέατος και τυριού, είναι το γεγονός πως μπορεί να τρώει κρέας και τυρί σε ΚΑΘΕ γεύμα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο κίνδυνος έγκειται κυρίως στο ότι αν επιλέγουμε αυτά που είναι πλούσια σε λίπος, καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σε αυξημένη κατανάλωση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.Κανείς δε μπορεί να πάθει δηλητηρίαση από ένα τρόφιμο, απλά και μόνο επειδή ''έχει καιρό να το φάει''. Τροφική δηλητηρίαση παθαίνει κανείς όταν το τρόφιμο που καταναλώνει έχει μεγάλο μικροβιακό φορτίο, λόγω πχ κακής συντήρησης ή ανεπαρκούς μαγειρέματος. Συνεπώς, τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάθει κανείς τρώγοντας κοτόπουλο πχ από σαλμονέλλα, αλλά και τρώγοντας μαρούλι πχ από αμοιβάδα.Τα υποκατάστατα τροφίμων πχ ''προϊόν κοτόπουλου που δεν είναι κοτόπουλο, αλλά έχει αντίστοιχη γεύση και μοιάζει με κοτόπουλο'', τις περισσότερες φορές είναι γεμάτα πρόσθετα τροφίμων, προκειμένου να έχουν την επιθυμητή γεύση, υφή κτλ, άρα δεν είναι εξ' ορισμού πιο υγιεινά από το αυθεντικό τρόφιμο.Βεβαίως ο φυτοφαγικός τρόπος ζωής είναι αποδεκτός και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρότυπο διατροφής πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει με έναν ιατρικό - αιματολογικό έλεγχο και στη συνέχεια να απευθυνθεί σε έναν ειδικό διατροφολόγο για να ενημερωθεί σχετικά με το πώς να καλύπτει τις ανάγκες του και να μη φέρει την υγεία του σε κίνδυνο.Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω και το παράπονό μου στους κατά τ' άλλα αγαπημένους μου συντάκτες της LIFO, διότι το post θα έπρεπε να περιορίζεται στην παρουσίαση του blog των συνταγών και όχι σε διατροφικές συμβουλές από μη ειδικούς.Ευχαριστώ,Ευαγγελία Σχοινά M.Sc.Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Σχολιάζει ο/η