Είναι φοβερό πώς μια φράση της γαλλικής γλώσσας, που είναι εκ φύσεως αριστοκρατική, τρύπωσε στα ελληνικά με όλη τη μαγκιά του δικού μας DNA. Κάπως έτσι τρυπώνει και το Ζαμανφού στην καθημερινή γαστρονομία της Αθήνας, φέρνοντας τη φιλοσοφία του μεζεδοπωλείου που θυμίζει και λίγο μπιστρό, μιλάει αργκό, αλλά προσφέρει γεύσεις άκρως προσεγμένες και γευστικές. 

 

Εδώ όλα τα πιάτα μπαίνουν στη μέση, χωρίς τυπικότητες και ψεύτικες ευγένειες, γιατί το φαγητό είναι για να το μοιράζεσαι, και μάλιστα με λαχτάρα. Όλη αυτή η οικειότητα και η άνεση είναι χαρακτηριστικά του Ζαμανφού που ξέρει τι σημαίνει απόλαυση. Και παρότι δεν νοιάζεται για τους τύπους, στην ποιότητα και στη νοστιμιά δεν είναι καθόλου je m’en fous.

 

Ζαμανφού: Ελληνικό σκηνικό μοιράσματος με γεύσεις γαστρονομικές
Εδώ όλα τα πιάτα μπαίνουν στη μέση, χωρίς τυπικότητες και ψεύτικες ευγένειες, γιατί το φαγητό είναι για να το μοιράζεσαι, και μάλιστα με λαχτάρα.

 

Οι πρώτες ύλες είναι εκλεκτές, διαλεγμένες από παραγωγούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μαγειρεύονται με φροντίδα και προσοχή. Πρέπει να δοκιμάσεις το χέλι από την Άρτα με ρελίζ αγγουριού, το κριθαρότο καβουριού αλλά και το ψητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σαλάτα, σπανάκι και ξινομυζήθρα – ουσιαστικά η γέμισή του γίνεται side. Το ραβιόλι καραβίδας –αληθινής καραβίδας– είναι επίσης must try, ενώ οι meat lovers θα λατρέψουν το συκώτι ταλιάτα με βαλσάμικο, το αρνίσιο κότσι με χειροποίητο πουρέ πατάτας και το φανταστικό ζουμερό ψαρονέφρι με μανιτάρια και σος γραβιέρας.

 

Το κρασί που συνοδεύει το γεύμα σου –ή το τσίμπημα, πες το όπως θες– είναι μια επιλογή από ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών ή και ξένων αμπελώνων. Οι μερακλήδες θα διαλέξουν ανάμεσα στα αποστάγματα τσίπουρου και όσοι θέλουν τη δροσιά της μπίρας θα βρουν αρκετές επιλογές από ελληνικές ζυθοποιίες τόσο σε μπουκάλι όσο και σε draft.

 

Το Ζαμανφού στήνει ένα σκηνικό ελληνικής απόλαυσης με την περιποίηση και την υψηλή γαστρονομία ενός μπιστρό. Κι αυτός ο συνδυασμός σίγουρα σε νοιάζει.

 

Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, 210 804 4114

Facebook Instagram

Οδηγός Γεύσης