Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες

Εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες από τη σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη.

4 συνταγές για καλοκαιρινές, κρύες μακαρονάδες

Η λέξη «μακαρονοσαλάτα» φέρνει συνήθως στο μυαλό ζυμαρικά φορτωμένα με μαγιονέζα, διανθισμένα με μερικά λυπημένα λαχανικά. Δεν χρειάζεται όμως να είναι πάντα έτσι. Οι παρακάτω συνταγές δίνουν εύκολες, γρήγορες και δροσερές μακαρονάδες με φρέσκα, καλοκαιρινά υλικά και χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου μαγείρεμα (πέρα από το βράσιμο των μακαρονιών).  

Με μαριναρισμένα, λεμονάτα, κολοκυθάκια, με κρέμα βασιλικού, ντοματίνια κονφί ή λίγες αντζούγιες, κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο. 

Τις συνταγές δημιούργησε η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è.

Κάθε μία από τις μακαρονάδες παίρνει γεύση και ένταση από μερικά απλά στοιχεία και ιδανικά τρώγεται δροσερή από το ψυγείο.

Μακαρόνια με κρέμα βασιλικού, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια κονφί

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. κοντά μακαρόνια

5 μελιτζάνες φλάσκες

1 κιλό ντοματίνια cherry

200 γρ. βασιλικό

80 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. παρμεζάνα

Μία σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο, θυμάρι

Αλάτι

Ζάχαρη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, βάζουμε αλάτι και λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.

Απλώνουμε σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, βάζουμε μέσα στο ταψί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πλένουμε τα ντοματίνια, τα αλείφουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη (τόση όσο το αλάτι), θυμάρι και τη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη. Τα βάζουμε και αυτά σε ρηχό ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε πάλι στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν από πάνω.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι (το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχουμε καβουρντίσει), την παρμεζάνα και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες κρύο νερό και αλέθουμε μέχρι να γίνει μια κρέμα πιο λεπτόρρευστη απ’ το κλασσικό πέστο. Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειαστεί.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίξουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν προσθέτουμε το πέστο και στη συνέχεια τα λαχανικά. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται, και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να δροσίσουν. Στο τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, έξτρα τριμμένη παρμεζάνα

Πένες με μαριναρισμένο κολοκύθι, λιαστή ντομάτα και μανούρι

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. πένες

4 κολοκυθάκια

200 γρ. λιαστές ντομάτες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

250 γρ. μανούρι

Λεμόνι

Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε σε μικρές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό από δύο λεμόνια και τα αφήνουμε 15 λεπτά να μαριναριστούν.

Βράζουμε στο μεταξύ τα μακαρόνια. Στραγγίζουμε, τους βάζουμε λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα μαριναρισμένα κολοκύθια και προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το μανούρι σε κύβους. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

Farfalle με πέστο φιστίκι και καπνιστό σολομό

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. farfalle

250 γρ. φιστίκι Αιγίνης (ψίχα)

200 γρ. καπνιστό σολομό

1 λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

5 με 6 φύλλα βασιλικού

Ελαιόλαδο

2 με 3 σταγόνες ξίδι balsamico

Εκτέλεση

Καβουρντίζουμε το φιστίκι και το αλέθουμε μαζί με τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε στην άκρη.  

Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε τη σάρκα από το λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος) σε μικρούς κύβους.

Βράζουμε, όπως πάντα, τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με το πέστο φιστίκι, τον σολομό, τα κομμάτια λεμόνι και στο τέλος με το ξίδι balsamico.

Μεσογειακή κρύα μακαρονάδα με τόνο και πιπεριές

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. ριγκατόνι

250 γρ. τόνο σε κονσέρβα

1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αυτές που είναι μέσα στο ξίδι)

2 χούφτες μαύρες ελιές

3 κουταλιές σούπας κάπαρη

2 φιλέτα αντζούγιας

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

5 κουταλιές σούπας balsamico

Ελαιόλαδο

Μαϊντανό

Πεκορίνο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ βάζοντας στο μπλέντερ τις αντζούγιες, τη μουστάρδα, το balsamico και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει παχύρρευστη.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο τηγάνι με τις ελιές και την κάπαρη.

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τις πιπεριές, τον στραγγισμένο τόνο και τέλος τη βινεγκρέτ. Ολοκληρώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πεκορίνο τριμμένο.

Η σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη που μαγειρεύει στην ιταλική τρατορία Napul’è. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Napul'è, Λεωφόρος Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ: 210 9655815