Κοντά στο Ksiaz Castle εξαφανίστηκε το τραίνο των Ναζί
Κοντά στο Ksiaz Castle εξαφανίστηκε το τραίνο των Ναζί

 

Κανείς δεν έχει δει ποτέ το τέρας του Λοχ-Νες αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει και ακόμα περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή που έχει γίνει πια θρυλική. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Walbrzych στην Πολωνία, μόνο που εκεί το μέρος δεν έχει γίνει ακόμα τόπος έλξης για επίδοξους χρυσοθήρες, υποψήφιους εκατομμυριούχους και κυνηγούς μυστηρίων.

 

Το Walbrzych είναι ένα μέρος στην Πολωνία, γνωστό για τα μεταλλεία του. Σήμερα τα περισσότερα έχουν κλείσει, ο κόσμος έχασε τη δουλειά του και ο πληθυσμός μειώθηκε από 170.000 σε 110.000 μέσα σε μόλις 25 χρόνια. Πάντα υπήρχε χρυσός στις απότομες πλαγιές και τους λόφους γύρω από το Walbrzych στη νότια Πολωνία, αρκετός για να συντηρήσει μέχρι πριν λίγο καιρό τα ορυχεία και αρκετός ώστε να προσελκύσει τους τουρίστες που με ένα τηγάνι κατά τον τρόπο των παλιών χρυσοθήρων, έψαχναν να αλλάξουν την τύχη τους στα νερά των ποταμών. Αλλά ποτέ δεν είχε βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί τρέλα και ενθουσιασμό. Αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

 

Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

 

Δύο άνδρες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν βρει αυτό που θα μπορούσε να είναι το θρυλικό τρένο φάντασμα των Ναζί που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στα βουνά γύρω από Walbrzych τον Απρίλιο του 1945, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή μετά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού με ένα φορτίο χρυσού. Οι δυο άντρες υποστηρίζουν ότι κάτω από τα πόδια τους υπάρχει μια αμύθητη περιουσία, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό. Δημοσιογράφοι και περίεργοι έχουν αρχίσει και συρρέουν στην πόλη. Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

 

Η περιοχή του Walbrzych στη Νότια Πολωνία. Ανήκε μέχρι το 1945 στη Γερμανία
Η περιοχή του Walbrzych στη Νότια Πολωνία. Ανήκε μέχρι το 1945 στη Γερμανία

 

Το τραίνο εξαφανίστηκε κοντά στο κάστρο του Ksiaz, το οποίο ήταν το τοπικό αρχηγείο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυο άντρες που ανακάλυψαν ίχνη του θα τα αποκαλύψουν στον Πρόεδρο της Walbrzych την επόμενη εβδομάδα. Αλλά μέχρι τότε η θέση του τραίνου παραμένει μυστική. Ο τοπικός τύπος ισχυρίζεται ότι το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται το χωριό Walim. Εκεί υπάρχουν κατασκευασμένες από το Τρίτο Ράιχ οι σήραγγες του έργου Riese. Πρόκειται για μίλια σηράγγων σε όλη την περιοχή Walbrzych, η οποία ήταν μέχρι το 1945, τμήμα της Γερμανίας. Χιλιάδες σκλάβοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σμιλεύοντας την πέτρα, για λόγους που παραμένουν μέχρι σήμερα ασαφείς. Μερικοί λένε ότι οι σήραγγες προορίζονταν για ένα μυστικό κέντρο διοίκησης, άλλοι ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκαν ως υπόγεια εργοστάσια για τα μυστικά όπλα του Χίτλερ. Μιλούν ακόμα και για ατομική βόμβα.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξερευνηθεί όλες οι σήραγγες και πολλοί πιστεύουν ότι μέσα σε κάποιες από αυτές υπάρχει και το φορτίο με τον χαμένο θησαυρό, η ατμομηχανή και τα βαγόνια. Με βάση τα σχεδιαγράμματα που υπάρχουν, έχει βρεθεί μια ειδική διαδρομή πάνω στην οποία μπορεί να έτρεξε το τραίνο του χρυσού. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα οι αρχές της περιοχής ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε κάνει μια παράνομη εκσκαφή σε έναν από τους λόφους κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, κοντά σε σπηλιές και σήραγγες αρκετά μεγάλες ώστε να υπάρχει εκεί το τραίνο.

 

Οι σκεπτικιστές αναρωτιούνται γιατί να υπάρχει θησαυρός σε τραίνο αφού ότι έχει βρεθεί μέχρι τώρα από τους θησαυρούς των ναζί ήταν καλά τακτοποιημένο σε κουτιά και ότι το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μεν ένα τραίνο αλλά χωρίς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά φτωχές αποδείξεις. Από που προερχόταν το πολύτιμο αυτό φορτίο; Γιατί υπάρχει αυτός ο θρύλος του χρυσού εδώ και τόσα χρόνια; Χωρίς αμφιβολία μέσα σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν το εύρημα των δυο ανδρών που κρατούν το επτασφράγιστο μυστικό τους, θα φέρει αποτελέσματα. Ή θα εξακολουθήσει να είναι ένας θρύλος που απλώς θα φέρει τουρισμό και ξεναγήσεις στις περίφημες ναζιστικές στοές, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους ένα θαύμα τεχνικής αλλά και ένα μυστήριο ως προς την χρησιμότητά τους.

 

Είσοδος σε ένα τούνελ στο Walbrzych
Είσοδος σε ένα τούνελ στο Walbrzych

 

Τα τούνελ κάτω από τη γη
Τα τούνελ κάτω από τη γη

 

To Walbrzych σήμερα
To Walbrzych σήμερα

 

Ένα φριχτό κομμάτι των θησαυρών των Ναζί. Βέρες από τους κρατούμενους του στρατοπέδου Buchenwald.
Ένα φριχτό κομμάτι των θησαυρών των Ναζί. Βέρες από τους κρατούμενους του στρατοπέδου Buchenwald.